Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (6 Kasım - 11 Kasım)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
11.11.2023 20:06

Bu hafta yurt içi piyasalarda işsizlik rakamları izlenirken, küresel piyasalarda ise Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları yakından takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 – TÜİK, işsizlik rakamlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre eylül ayında Türkiye’de işsizlik oranı 0,1 puan azalarak yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle işsizlik oranı 5. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü.

İLGİLİ HABER İşsizlik oranı açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

2 - Emekli ikramiyesinde tarih belli oldu

Çalışmayan emeklilere yapılacak ikramiye ödemesinde tarih belli oldu.

Bu kapsamda ödemelerin 11-12-13-14 Kasım tarihlerinde emeklilerin hesaplarına yatırılacağı bildirildi.

SSK kapsamında aylık alanlardan aylık ödeme günü 17,18, 19 olanlar 11 Kasım; 20, 21, 22 olanlar 12 Kasım; 23, 24, 25, 26 olanlar 13 Kasım tarihinde ikramiyelerini alacak.

Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında aylık alanların ödeme günü ise 14 Kasım olacak.

İLGİLİ HABER Emeklilere 5 bin liralık ikramiye ödemesinde tarih belli oldu Çalışmayan emeklilere yapılacak ikramiye ödemesinde tarih belli oldu.

3 - Fed Başkanı Powell’dan şahin mesaj

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıldığından emin olmadıklarını belirterek, gerekmesi halinde para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

İLGİLİ HABER Powell: Para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyiz ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürecek kadar kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşıldığından emin olmadıklarını belirterek, gerekmesi halinde para politikasını daha da sıkılaştırmakta tereddüt etmeyeceklerini söyledi.

4 - Dolar/TL’de rekor koşusu

Dolar/TL yükselişini küçük adımlarla da olsa aralıksız olarak devam ettirdi. Böylelikle dolar kuru gün içi piyasalarda rekor seviyesini 28,56 TL’ye taşıdı.

İLGİLİ HABER Dolar aralıksız yükseliyor: Piyasalar getiri eğrisini izliyor Dolar/TL yükselişini küçük adımlarla da olsa aralıksız devam ettirirken; piyasalar ise getiri eğrisi ile birlikte Türkiye’nin risk primindeki düşüşü izliyor.

5 - Türkiye'nin CDS'i son 2 yılın en düşük seviyesinde

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın son Enflasyon Raporu sunumundaki ifadelerinin enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı ortaya koymasıyla Türkiye'nin CDS'indeki gerileme yeniden hız kazandı. Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i bu kapsamda 370 baz puanın altına kadar geriledi.

İLGİLİ HABER Türkiye'nin CDS'i son 2 yılın en düşük seviyesinde Türkiye'nin CDS'i son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi. Peki, döviz kurları yeni haftaya nasıl başladı? İşte detaylar..

6 - Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda yeni fiyat adımı sistemi devreye girdi

Borsa İstanbul Pay Piyasası Operasyon Direktörlüğü tarafından Pay Piyasası'nda fiyat adımı ve kotasyon yayılma aralıkları düzenlemeleri ile Borsa yatırım fonlarında Açılış Seansı uygulanmasına yönelik alınan kararla gerçekleştirilecek değişiklikler faaliyete geçti.

İLGİLİ HABER Borsada yeni dönem başladı Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yeni haftaya primle başlarken, Borsa İstanbul Pay Piyasası'nda yeni fiyat adımı sistemi bugün devreye girdi.

7 - Ekim ayında en fazla reel kazanç altında oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %2,36, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %0,89 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından, Amerikan Doları %1,23, Euro %0,08 ve mevduat faizi (brüt) %0,06 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; BIST 100 endeksi %2,87 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %6,88 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde; Amerikan Doları %0,23, Euro %1,36, mevduat faizi (brüt) %1,38, BIST 100 endeksi %4,27 ve DİBS %8,22 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Ekim ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? TÜİK verilerine göre ekim ayında aylık en yüksek reel getiri altın, yıllık en yüksek reel getiri ise BIST 100 endeksinde oldu.

8 - Moody's Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı

Moody's, yüksek faiz oranları sonrasında küresel ekonomik büyüme hızının 2024'te yavaşlayarak yüzde 2,1'e düşmesinin beklendiğini bildirdi. Moody's'in Türkiye’ye yönelik beklentisi ise ekonominin bu yıl yüzde 4,2, gelecek yıl ise yüzde 2,6 büyüyeceği yönünde oldu.

İLGİLİ HABER Moody's Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminini açıkladı Moody's, yüksek faiz oranları sonrasında küresel ekonomik büyüme hızının 2024'te yavaşlayarak yüzde 2,1'e düşmesinin beklendiğini bildirdi. Moody's'in Türkiye’ye yönelik beklentisi ise ekonominin bu yıl yüzde 4,2, gelecek yıl ise yüzde 2,6 büyüyeceği yönünde oldu.

9 - Kentsel Dönüşüm düzenlemesi yasalaştı

Kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. 

İLGİLİ HABER Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'nda mülk sahiplerini bekleyen riskler Uzmanlar, deprem gerekçesiyle gündeme gelen ve Meclis’in onayının alınmasının ardından yasalaşan yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'nın, vatandaşlar için bazı riskler barındırdığını belirtiyor. İşte kentsel dönüşüme yönelik değişiklikler ve uzmanların yorumları..

10 - Bitcoin son 18 ayın zirvesine çıktı

Bitcoin, Fed’in faiz artırımlarında sona geldiği ve ETF'lere resmi onay geleceğine yönelik beklentilerle Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İLGİLİ HABER Bitcoin son 18 ayın zirvesinde Bitcoin, Fed’in faiz artırımlarında sona geldiği ve ETF'lere resmi onay geleceğine yönelik beklentilerle Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER 85 yıldır sönmeyen özlem: Gazi Mustafa Kemal'in ekonomik reformları Cumhuriyetimizin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 85. yıl dönümünde sonsuz sevgi, saygı ve özlemle anıyoruz.
İLGİLİ HABER Vakıfbank iştiraki halka arza hazırlanıyor: Halka arz için onay bekleyen şirketlerin listesi VakıfBank'ın iştiraki olan Vakıf Faktoring paylarının halka arz edilmesi ve bu çerçevede gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi. Bu kapsamda şirketin yakın zamanda başvurusunu tamamlaması bekleniyor. Peki, başvurusunu yapıp halka arz için onay bekleyen hangi şirketler bulunuyor? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Petrol fiyatları son 3 ayın en düşük seviyesinde Brent petrol, arz yönlü endişelerle 90 doların üzerine çıkmasının ardından geri çekilmesini hızlandırarak son 3 aylık kazançlarını geri verdi.
İLGİLİ HABER Uzmanlar yorumladı: Otomobil yatırım aracı olmaktan çıktı mı? Artan faizler ve sektöre yönelik düzenlemeler otomotivde fiyatları aşağıya çekerken, kur beklentileri ile yüksek enflasyon otomobilin yatırım aracı olmaktan çıkmasını zorlaştırıyor. Peki uzmanlar otomotiv ve yatırım ilişkisine yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Kasım ayında hangi banka ne kadar promosyon verecek? Müşteri payını genişletmek isteyen bankalar, emekliler için farklı tutarlarda nakit promosyon veriyor. İşte bankaların kasım ayı promosyon tutarları...
İLGİLİ HABER Yabancı yatırımcı rotasını ne zaman Türk tahvillerine çevirir? Merkez Bankası’nın sadeleşme adımlarının ardından tüm vadelerdeki tahvil faizleri yükselirken, uzmanlara göre rasyonel politikaların sürmesi halinde seçim sonrasında ülkeye yabancı girişi de hızlanabilir.
İLGİLİ HABER Aracı kurumlar 2024'e hazırlanıyor: İşte model portföye giren ve çıkan son hisseler Gedik Yatırım, model portföyünde yaptığı değişiklikle Galata Wind, Otokar, Orge Enerji’yi listesine dahil ettiğini Enerjisa’yı ise listesinden çıkarttığını duyurdu.
İLGİLİ HABER Bakan açıkladı: Yedieminlerdeki araçların satışında takvim nasıl işleyecek? Hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların satışına ilişkin süreç başladıktan sonra takvimin nasıl işleyeceği de merak konusu olmuştu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise süreci tarihleriyle birlikte açıkladı. İşte icralık araç satışına yönelik tüm merak edilenler..
İLGİLİ HABER Kasım ayında alınabilecek en ucuz sıfır otomobiller: ÖTV muafiyeti kapsamına girecek araçlar Sıfır otomobile olan talep artarken fiyatlarda da değişimler dikkat çekiyor. Buna göre bazı markalarda geçen aya kıyasla indirimler yaşandığı görülüyor. İşte son güncellemelerin ardından Türkiye'de satılan en ucuz sıfır otomobiller..
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan sadeleşme kapsamında yeni adımlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası sadeleşme adımlarına yenilerini ekledi. Buna göre TCMB, Özet Döviz Pozisyon Raporlaması'nı kaldırırken, Sistemik Risk Veri Takip Sistemi'nin (SRVTS) de kapsamını güncelledi.
İLGİLİ HABER KKTC ve Türkiye arasındaki enflasyon farkı kapanmaya başladı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) ekim ayında enflasyonun artış hızı yıllık yüzde 78,60'a geriledi. Böylelikle KKTC ile Türkiye arasındaki enflasyon farkı da kapanmaya başladı.
İLGİLİ HABER Mazda, Türkiye’de araç satışını durdurdu Japon otomobil üreticisi Mazda, Türkiye'de otomobil satışlarını belirsiz bir süreliğine durdurduğunu ancak hizmet ve yedek parça tedarikinin devam edeceğini bildirdi.
İLGİLİ HABER Kiracı ev sahibi anlaşmazlığı: 8 soruda hangi masraf kime ait Kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklara kış aylarının yaklaşmasıyla evlerde başlayan konut bakımı ve ısı yalıtımı gibi konular da eklendi. Buna göre taraflar arasında hangi masrafın kim tarafından ödeneceği merak konusu olmaya başladı. İşte 8 soruda merak edilen sorular ve yanıtları..
İLGİLİ HABER UBS’ten dolar ve faiz senaryosu: 2024’te dolar/TL kaç olabilir? İsviçreli banka UBS, para politikasında 2024 yılının ikinci yarısında gevşeme görmeyi beklediklerini belirterek, dolar kuruna ilişkin tahminini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X