Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (12 Şubat - 17 Şubat)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (12 Şubat - 17 Şubat)
Doviz.com
17.02.2024 17:23

Geride bıraktığımız haftada yurt içi piyasalarda, yıla açıkla başlayan bütçe verileri ve enflasyon beklentisindeki düşüş öne çıkarken küresel piyasalarda ise ABD’de beklentileri aşan enflasyon verileri takip edildi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), şubat ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,02 TL olurken 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 40,64 TL olarak belirlendi.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 42,96 seviyesine geriledi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 40,02 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,96 oldu.

2 - ABD’de enflasyon beklentileri aştı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon 2024 yılının ilk ayında yıllık bazda yüzde 3,1 artış kaydetti.

Aralık ayında yıllık artış yüzde 3,4 seviyesinde gerçekleşirken, ocak ayına yönelik piyasanın artış beklentisi ise yüzde 2,9 seviyesindeydi.

Öte yandan, tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,4 artış kaydetti. Piyasanın veriye ilişkin beklentisi ise yüzde 0,2 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ocak ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

3 - Emeklinin bayram ikramiyesi arttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyesinin artırıldığını duyurdu.

Buna göre Erdoğan, bütçe imkanlarını tekrar zorlama pahasına önümüzdeki bayramda emeklilere verilen ikramiyenin yüzde 50 artışla 3 bin TL’ye çıkarılacağını söyledi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan emeklilerin bayram ikramiyesi tutarını açıkladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, emeklilerin bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıkacağını duyurdu.

4 - TÜİK, işsizlik oranını açıkladı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre aralıkta işsizlik oranı yüzde 8,8 oldu. Böylelikle işsizlik oranı 8. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre 12 bin kişi azalarak 3 milyon 98 bin kişi oldu.

İLGİLİ HABER TÜİK, işsizlik oranını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), aralık ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

5 - Borsada lira bazlı yeni rekor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi 9 bin 250 puana çıkarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını aldı.

Borsada trendin yukarı doğru hareket ettiğine dikkat çeken Ahlatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş ise borsada trendin yukarı doğru hareket ettiğini tahmin ederek borsanın kısa vadede 9 bin 500 puana kadar yükselebileceğini öngördü.

İLGİLİ HABER Borsada yeni rekor: Yükselişte öne çıkan sektörler Ekonomist Tonguç Erbaş, Borsa İstanbul’da lira bazlı devam eden rekor serisinin ortasında öne çıkan sektörleri açıkladı.

6 - Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) 2024 Ocak ayına ilişkin 'açlık ve yoksulluk sınırı' verilerini açıkladı.

Buna göre ocak ayı itibarıyla, dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı 15 bin 33 TL’ye; eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise 51 bin 998 TL’ye ulaştı.

BİSAM’dan yapılan yazılı açıklamada, ocak ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin ise 501 TL’ye çıktığı bildirildi.

İLGİLİ HABER Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı BİSAM'ın raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir aile için ocakta açlık sınırı 15 bin 33 lira, yoksulluk sınırı ise 51 bin 998 lira olarak hesaplandı.

7 - Bitcoin'in piyasa değeri 1 trilyon doları aştı

Yılbaşından bu yana yüzde 21 getiri sağlayan Bitcoin, piyasa değerini bu yükselişiyle birlikte Aralık 2021'den bu yana ilk kez 1 trilyon doların üzerine çıkardı.

Bitcoin'in yükselişinin yanında Ethereum ile AvalanchePolkadot ve Polygon gibi kripto paralar da yükselişine ivme kazandırdı.

İLGİLİ ANALİZ Geçtiğimiz hafta kripto piyasasında neler yaşandı? (12 Şubat-17 Şubat) Geçtiğimiz hafta kripto piyasası için hareketli geçen nadir haftalardan biriydi, hareketliliğin ana sebepleri arasında ise ABD enflasyonu ve ETF başvuruları yer aldı. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

8 - Akaryakıtta zam furyası

Akaryakıtta zam furyası geçtiğimiz hafta da sürdü. Buna göre önce motorinin litre fiyatına 2,59 TL daha sonra benzinin litre fiyatına 1,54 TL zam yapıldı.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta tabela değişti: Benzine zam geldi Benzinin litre fiyatında gece saatlerinden itibaren geçerli olacak şekilde artışa gidildi. İşte zam sonrası güncel akaryakıt fiyatları..

9 - Bütçe yıla açıkla başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 768 milyar TL, bütçe gelirleri 617,2 milyar TL ve bütçe açığı 150,7 milyar TL olarak gerçekleşti.

Aynı ayda faiz dışı bütçe giderleri 646,9 milyar TL ve faiz dışı açık ise 29,6 milyar TL oldu.

İLGİLİ HABER Bütçe uygulama sonuçları açıklandı: Bütçe yıla açıkla başladı Ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 768 milyar TL, bütçe gelirleri 617,2 milyar TL olurken; bütçede 150,7 milyar TL açık oluştu.

10 - SPK, 2 şirketin ilk halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 11. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Oba Makarnacılık Sanayi ve Ticaret AŞ ile Alves Kablo Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ilk halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK bültenine göre Kurul, Oba Makarnacılık Sanayi ve Ticaret AŞ'nin pay başına 39,24 liradan, Alves Kablo Sanayi ve Ticaret AŞ'nin pay başına 19,45 liradan halka arz başvurusunu onayladı. 

İLGİLİ HABER SPK, 2 şirketin ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Mahkemeden Kanal İstanbul'a ilişkin yeni karar İBB’nin Kanal İstanbul Projesi’nin imar planına ilişkin açtığı dava karara bağlandı. Buna göre mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın işleminin hukuka uygun olmadığına hükmetti.
İLGİLİ HABER Evlilik kredisinde yaş ve gelir detayı: Başvuru şartları açıklandı Bakan Göktaş, evlenecek gençlere verilecek 150 bin liralık kredi desteği için gereken yaş ve gelir şartlarını açıkladı.
İLGİLİ ANALİZ 2024 yılında yüksek temettü getirisi beklenen 10 hisse 2024 yılında lira bazlı rekorunu tazeleyen Borsa İstanbul'da bu yıl yüksek temettü getirisi sağlaması beklenen 10 hisseyi sizler için inceledik.
İLGİLİ HABER İkinci elde en hızlı satılan otomobil markası belli oldu İkinci el online oto pazarında ocak ayında en hızlı satılan araç markası belli oldu.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan kira ve konut fiyatlarını düşürmek için 5 öneri Merkez Bankası, 2024 yılının ilk Enflasyon Raporu'nda kira ve konut fiyatlarındaki artışa karşı çözüm önerilerini sıraladı. İşte Merkez Bankası’nın fiyat artışlarına karşı 5 önerisi..
İLGİLİ HABER MSCI endeksine eklenen ve çıkarılan Türk hisseleri belli oldu Dünyanın önde gelen endeks yapıcılarından MSCI, 29 Şubat tarihinden itibaren endekslerine ekleyecekleri Türk şirketleri açıkladı.
İLGİLİ HABER 2023 yılının en çok satan akıllı telefonları açıklandı Araştırma şirketi Canalys, 2023 yılında akıllı telefon satışlarında Apple ve Samsung'un öne çıktığını belirterek, yılın en çok satan cihazlarını açıkladı.
İLGİLİ HABER Kakao fiyatları zirvede: Emtia piyasasında son durum Gana ve Fildişi Sahili başta olmak üzere, dünyanın en büyük kakao çekirdeği üreticilerinde yaşanan kuraklık, küresel kakao fiyatlarında yeni bir rekor getirdi. Üreticiler ise bu artış sonrasında çikolata ürünlerine önemli bir artış gelebileceğini belirtti.
İLGİLİ HABER SASA'nın patronu Erdemoğlu'ndan yeni tesislere ilişkin açıklama SASA'nın patronu Erdemoğlu, depremin etkili olduğu şehirlerden Adana'da yatırım faaliyetlerine devam edeceklerini belirterek, yeni tesisler için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.
İLGİLİ HABER MSCI endeksine eklenen ve çıkarılan Türk hisseleri belli oldu Dünyanın önde gelen endeks yapıcılarından MSCI, 29 Şubat tarihinden itibaren endekslerine ekleyecekleri Türk şirketleri açıkladı.
İLGİLİ HABER Türkiye’de satılan otomatik vitesli en ucuz 5 araç Otomatik vitesli araçlar, kullanım kolaylığı sebebiyle son yıllarda en çok tercih edilen araç gruplarından biri oldu. Peki, Türkiye’de satılan en uygun otomatik vitesli araçlar hangileri? İşte en uygun 5 araç..
İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında ABD etkisi: Düşüş devam eder mi? Altın fiyatları beklenenden daha sıcak gelen ABD enflasyon verilerinin ardından 2 bin doların altına geriledi. Dünkü düşüşün ardından değerli metal cephesinde bugün ise temkinli bir seyir göze çarptı. 
İLGİLİ HABER Kusurlu araç alım satımlarında yeni dönem: Anlaşmazlıklar mahkemeye gitmeden çözülecek MASFED Başkanı Aydın Erkoç, Adalet Bakanlığı'ndan arabuluculuk ve alternatif uyuşmazlık yetkisi aldıklarını belirterek, araç alım satımıyla ilgili sorunların artık mahkemeye gitmeden hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulacağını söyledi.
İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yılın ardından Mısır'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yılın ardından Mısır'a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Resmi tören ve top atışları ile karşılanan Erdoğan'ın, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesinde, ikili ilişkilerin yanı sıra İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve bölgesel meseleleri ele alması bekleniyor.
İLGİLİ HABER Araç fiyatlarındaki düşüş durma noktasında: Otomobiller yeniden yatırımcının radarında Quick Finans'ın SmartIQ iş birliğiyle yayımladığı 2. El Oto Raporu'nda, sektöre dair güncel bilgiler paylaşıldı. Rapora göre araç piyasasındaki fiyat düşüşü durma noktasına geldi.
İLGİLİ HABER Erzincan’da altın madeninde toprak kayması: Şirketten ilk açıklama Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeni sahasında geniş bir bölgede toprak kayması meydana geldi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu ise toprak altında işçiler olduğunu ancak kaç işçinin toprak altında kaldığının henüz bilinmediğini söyledi.
İLGİLİ HABER Dolar yerel seçim sonrasında geçen yılki gibi yükselir mi? Ekonomist Alaattin Aktaş, 31 Mart tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler sonrasına yönelik doların olası hareketini yorumladı.
REKLAMI KAPAT X