Bu hafta küresel piyasalarda Çin ve Rusya’nın olağanüstü faiz kararları, yurt içinde ise Moody's'in Türk bankalarına yönelik görünümü durağana çevirmesi ile enflasyon beklentisindeki rekor artış takip edildi.
İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:
1 - Hükümetin memurlara yönelik ilk zam teklifleri açıklandı
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan süreç bu hafta ilk rakamla şekillenmeye başladı.
Buna göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplu sözleşme süreci kapsamında hükümetin memurlara yönelik ilk teklifinin, “2024 yılı ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2025 yılı ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5” olduğunu duyurdu.
Memurlardan gelen teklifin revize edilmesi talebinin ardından ise ikinci teklif, “2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ayı için yüzde 10; 2025 yılının ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5” olarak güncellendi.
Memurların bu teklifin Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin oldukça altında kaldığını belirtmesi sonrasında ise sürecin yeni teklif ile devam etmesi bekleniyor.
2 - Merkez Bankası anketinde enflasyon ve dolar tahmini yükseldi
Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anket sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 28,46 TL iken, bu anket döneminde 29,82 TL oldu.
12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 34,58 TL olarak gerçekleşti.
Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,82 iken, bu anket döneminde yüzde 59,46 oldu.
3 - Moody’s Türk bankalarının not görünümünü negatiften durağana çevirdi
Geçen hafta Türkiye’nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moody’s, Türk bankalarının not görünümünü durağana çevirerek, Türk bankacılık sistemi için görünümün istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ettiğini bildirdi.
4 - Ons altın, üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapattı
Altın fiyatları, ABD’den gelen güçlü ekonomik verilerin ardından üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapattı.
Buna göre haftanın son işlem günündeki toparlanma çabasına rağmen ons altında haftalık kayıp %1,28, gram altındaki haftalık kayıp ise %0,85 oldu.
Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın 25 Ağustos'ta Jackson Hole toplantısında ekonomik görünüm üzerine yapacağı konuşmayı beklemeye başladı.
5 - Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları belli oldu
Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Temmuz 2023 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı.
BİSAM verilerine göre, temmuzda açlık sınırı 11.525 TL, yoksulluk sınırı ise 39.886 TL olarak hesaplandı. Verilere göre, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyeti de 385 TL oldu.
6 - Fed tutanaklarında daha fazla sıkılaşma mesajı
Fed’in temmuz ayına ilişkin toplantı tutanakları yayımlandı.
Tutanaklara göre; Fed yetkilileri, son toplantılarında enflasyonun hızıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve koşullar değişmediği takdirde gelecekte daha fazla faiz artışının gerekli olabileceğini söyledi.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuz ayına ilişkin toplantı tutanaklarında ayrıca enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğinin düşünüldüğü aktarıldı.
7 - Çin ve Rusya'dan sürpriz faiz kararları
Çin Merkez Bankası (PBOC), bir yıl vadeli kredilerin (MLF) faiz oranını 15 baz puan düşürerek %2,5'e indirdi. Bu, 2020 yılından bu yana yapılan en büyük faiz indirimi oldu. PBOC, haziran ayından da faizi 10 baz puan indirmişti. Ekonomistler ise faizlerin değişmeyeceğini tahmin ediyordu.
Rusya Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda faizi yüzde 8,50'den yüzde 12'ye yükseltti.
İç talepteki istikrarlı büyümenin üretimi artırma kapasitesinin aştığını ifade eden Rusya Merkez Bankası, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, enflasyonist baskıların arttığına dikkati çekti.
8 - Bitcoin’de düşüş haftalık bazda %10'u aştı
Kripto piyasalarında düşüşün derinleşmesi sonrasında lider kripto para birimi Bitcoin, haftalık bazda %11'in üzerinde değer kaybetti.
Buna göre Bitcoin, 26 bin doların altına kadar gerileyerek, haziran ayından bu yana elde ettiği kazançların çoğunu geri verdi.
9 - SPK, bir şirketin halka arzına daha onay verdi
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kuzu Grup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin ilk halka arzına onay verdi.
SPK haftalık bültenine göre, kurul, Kuzu Grup'un 20,76 liradan halka arz başvurusuna onay verdi.
10 - İngiltere'de enflasyon 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi
İngiltere'de parasal sıkılaştırma süreci devam ederken, yıllık enflasyon da Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Ülkede temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 6,8 olarak kaydedildi. Ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 6,7 seviyesinde olması yönündeydi.
Aynı dönemde aylık bazda ise negatif enflasyon görüldü. Buna göre temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,4 düştü. Bu veriye ilişkin beklenti ise yüzde 0,5 düşüş olarak belirlenmişti.