Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (14 Ağustos - 19 Ağustos)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
19.08.2023 15:47

Bu hafta küresel piyasalarda Çin ve Rusya’nın olağanüstü faiz kararları, yurt içinde ise Moody's'in Türk bankalarına yönelik görünümü durağana çevirmesi ile enflasyon beklentisindeki rekor artış takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - Hükümetin memurlara yönelik ilk zam teklifleri açıklandı

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos'ta başlayan süreç bu hafta ilk rakamla şekillenmeye başladı.

Buna göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplu sözleşme süreci kapsamında hükümetin memurlara yönelik ilk teklifinin, “2024 yılı ilk altı ay için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9; 2025 yılı ilk altı ay için yüzde 6, ikinci altı ay için yüzde 5” olduğunu duyurdu.

Memurlardan gelen teklifin revize edilmesi talebinin ardından ise ikinci teklif, “2024 yılının ilk 6 ayı için yüzde 15, ikinci 6 ayı için yüzde 10; 2025 yılının ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5” olarak güncellendi.

Memurların bu teklifin Merkez Bankası’nın enflasyon tahminlerinin oldukça altında kaldığını belirtmesi sonrasında ise sürecin yeni teklif ile devam etmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABER Hükümetin memurlara yönelik ilk zam teklifi belli oldu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, toplu sözleşme süreci kapsamında hükümetin memurlara yönelik ilk teklifini açıkladı.
İLGİLİ HABER Zam pazarlığında memurlara yönelik ikinci teklif açıklandı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde, hükümetin ikinci zam teklifini açıkladı.

2 - Merkez Bankası anketinde enflasyon ve dolar tahmini yükseldi

Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı Piyasa Katılımcıları Anket sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 28,46 TL iken, bu anket döneminde 29,82 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 34,58 TL olarak gerçekleşti.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,82 iken, bu anket döneminde yüzde 59,46 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonuna ilişkin dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, yıl sonu dolar kuru tahmini 29,82 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 59,46 oldu.

3 - Moody’s Türk bankalarının not görünümünü negatiften durağana çevirdi

Geçen hafta Türkiye’nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moody’s, Türk bankalarının not görünümünü durağana çevirerek, Türk bankacılık sistemi için görünümün istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ettiğini bildirdi.

İLGİLİ HABER Moody’s Türk bankalarının not görünümünü negatiften durağana çevirdi Geçen hafta Türkiye’nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moody’s, Türk bankalarının not görünümünü durağana çevirerek, “Türk bankacılık sistemi için görünüm istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ediyor” dedi.

4 - Ons altın, üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapattı

Altın fiyatları, ABD’den gelen güçlü ekonomik verilerin ardından üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapattı.

Buna göre haftanın son işlem günündeki toparlanma çabasına rağmen ons altında haftalık kayıp %1,28, gram altındaki haftalık kayıp ise %0,85 oldu.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın 25 Ağustos'ta Jackson Hole toplantısında ekonomik görünüm üzerine yapacağı konuşmayı beklemeye başladı.

İLGİLİ HABER Altın üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor Altın fiyatları, ABD’den gelen güçlü ekonomik verilerin ardından üst üste dördüncü haftasını düşüşle kapatmaya hazırlanıyor.

5 - Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları belli oldu

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Temmuz 2023 dönemi için açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı.

BİSAM verilerine göre, temmuzda açlık sınırı 11.525 TL, yoksulluk sınırı ise 39.886 TL olarak hesaplandı. Verilere göre, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyeti de 385 TL oldu.

İLGİLİ HABER Temmuz ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları belli oldu BİSAM verilerine göre temmuzda açlık sınırı 11.525 TL, yoksulluk sınırı ise 39.886 TL olarak hesaplandı. Verilere göre, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyeti de 385 TL oldu.

6 - Fed tutanaklarında daha fazla sıkılaşma mesajı

Fed’in temmuz ayına ilişkin toplantı tutanakları yayımlandı.

Tutanaklara göre; Fed yetkilileri, son toplantılarında enflasyonun hızıyla ilgili endişelerini dile getirdi ve koşullar değişmediği takdirde gelecekte daha fazla faiz artışının gerekli olabileceğini söyledi.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuz ayına ilişkin toplantı tutanaklarında ayrıca enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiğinin düşünüldüğü aktarıldı.

İLGİLİ HABER Fed tutanaklarında daha fazla sıkılaşma mesajı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuz ayına ilişkin toplantı tutanaklarında, enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam ettiği, bu durumun da daha fazla faiz artışını gerektirebileceği sinyali verildi.

7 - Çin ve Rusya'dan sürpriz faiz kararları

Çin Merkez Bankası (PBOC), bir yıl vadeli kredilerin (MLF) faiz oranını 15 baz puan düşürerek %2,5'e indirdi. Bu, 2020 yılından bu yana yapılan en büyük faiz indirimi oldu. PBOC, haziran ayından da faizi 10 baz puan indirmişti. Ekonomistler ise faizlerin değişmeyeceğini tahmin ediyordu.

İLGİLİ HABER Çin'den sürpriz faiz kararı Çin Merkez Bankası, ekonominin desteğe ihtiyacı olduğunu değerlendirerek, sürpriz bir faiz indirimi kararı aldı.

Rusya Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda faizi yüzde 8,50'den yüzde 12'ye yükseltti.

İç talepteki istikrarlı büyümenin üretimi artırma kapasitesinin aştığını ifade eden Rusya Merkez Bankası, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, enflasyonist baskıların arttığına dikkati çekti.

İLGİLİ HABER Rusya’dan olağanüstü faiz kararı Rusya Merkez Bankası bugün gerçekleştirdiği olağanüstü toplantıda faizi yüzde 8,50'den yüzde 12'ye yükseltti.

8 - Bitcoin’de düşüş haftalık bazda %10'u aştı

Kripto piyasalarında düşüşün derinleşmesi sonrasında lider kripto para birimi Bitcoin, haftalık bazda %11'in üzerinde değer kaybetti.

Buna göre Bitcoin, 26 bin doların altına kadar gerileyerek, haziran ayından bu yana elde ettiği kazançların çoğunu geri verdi.

İLGİLİ HABER Kripto piyasalarında Kara Cuma: Bitcoin düşüşünün arkasında neler var? Kripto piyasalarında düşüşün derinleşmesi sonrasında lider kripto para birimi Bitcoin yaklaşık %8 değer kaybetti. Peki düşüşü tetikleyen gelişmeler neler oldu? İşte detaylar..

9 - SPK, bir şirketin halka arzına daha onay verdi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kuzu Grup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin ilk halka arzına onay verdi.

SPK haftalık bültenine göre, kurul, Kuzu Grup'un 20,76 liradan halka arz başvurusuna onay verdi.

İLGİLİ HABER SPK bir halka arzı daha onayladı: GYO şirketi borsaya katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kuzu Grup Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin ilk halka arzına onay verdi.

10 - İngiltere'de enflasyon 1,5 yılın en düşük seviyesine geriledi

İngiltere'de parasal sıkılaştırma süreci devam ederken, yıllık enflasyon da Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Ülkede temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 6,8 olarak kaydedildi. Ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 6,7 seviyesinde olması yönündeydi.

Aynı dönemde aylık bazda ise negatif enflasyon görüldü. Buna göre temmuz ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,4 düştü. Bu veriye ilişkin beklenti ise yüzde 0,5 düşüş olarak belirlenmişti.

İLGİLİ HABER İngiltere'de enflasyon son 1,5 yılın en düşük seviyesinde İngiltere'de parasal sıkılaştırma süreci devam ederken, yıllık enflasyon da Şubat 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Arjantin ve Rusya’da olağanüstü günler: Para birimlerinin değer kaybı tarihi seviyelere ulaştı Arjantin ve Rusya para birimlerinin dolar karşısında değer kaybını derinleştirmesi sonrasında olağanüstü toplantılar düzenlenmeye başlandı.
İLGİLİ HABER Çaya bir zam daha geldi: Üç aylık artış %63 oldu Çaykur, çay fiyatlarına yüzde 4,5 oranında yeni bir zam daha yaptı. Böylece son 3 ayda gelen zamlarla toplam yüzde 63,6’lık artış gerçekleşti.
İLGİLİ HABER Konut fiyatlarının en fazla arttığı iller belli oldu TCMB verilerine göre, konut fiyatları 2023 Haziran'da yıllık bazda yüzde 95,9 artış gösterdi. Buna göre 100 metrekarelik bir evin ülke genelindeki ortalama fiyatı 2 milyon 459 bin 800 TL oldu. Peki il bazında en fazla artış nerede gerçekleşti? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Türkiye'de satılan fiyatı en ucuz 6 otomobil Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Türkiye'de satılan fiyatı en ucuz 6 otomobili paylaştı.
İLGİLİ HABER Dolar kurunda sene başından bu yana yükseliş %45’e ulaştı Dolar/TL, 2023 yılına 18,70 seviyelerinden başladıktan sonra sene başından bu yana yaklaşık %45 artış kaydetti. Peki mevcut durumda dolar kurunun seyri için hangi gelişmeler takip edilmeye başlandı? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER İllerdeki altın miktarı belli oldu: İşte en fazla altına sahip kentler Tarih boyunca bir yatırım ve değer saklama aracı olarak görülen altına olan ilgi devam ederken, altın mevduatları da her geçen gün büyüyor. Peki Türkiye’de en fazla altın mevduatı hangi ilde bulunuyor? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Dolar tahtından indiriliyor mu?: De-dolarizasyon’un arkasındaki 4 neden De-dolarizasyon olarak bilinen, Amerikan dolarının küresel piyasalardaki hakimiyetinin azaltılmasına yönelik hamlelerden sonuncusu Hindistan’dan geldi. Buna göre Asya devi, ilk kez Amerikan doları yerine kendi para birimi rupiyi kullanarak, BAE'den 1 milyon varil petrol aldı.
İLGİLİ HABER Türkiye’den yapılan Schengen başvurularını en fazla hangi ülke reddetti? 2022'de Türk vatandaşlarının Schengen Vizesi başvurularının en fazla Alman Büyükelçiliği tarafından reddedildiği bildirildi.
İLGİLİ HABER Hazine duyurdu: Bütçe temmuzda fazlaya döndü Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçesinin temmuz ayında 48 milyar 574 milyon TL fazla verdiğini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X