Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (18 Aralık - 23 Aralık)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (18 Aralık - 23 Aralık)
Doviz.com
23.12.2023 19:41

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yılın son faiz kararının takip edildiği haftada, küresel piyasalarda ise ABD büyüme verileriyle öncü enflasyon rakamları izlendi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 - Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından aralık ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 40'tan yüzde 42,5 seviyesine yükselttiğini duyurdu.

Böylelikle faizlerde yeni zirveye ulaşılırken, son üç toplantıda devam eden 500 baz puanlık artış hızı ise yavaşlatılmış oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı! TCMB, aralık ayı PPK toplantısının ardından “faiz artış hızında” yavaşlamaya gitti.

2 - ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında büyüdü

ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül dönemine ait gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verisine ilişkin nihai rakamları açıkladı.

Buna göre ABD'de GSYH yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 4,9 arttı. Piyasa beklentisi ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 5,2 büyümesi yönündeydi.

Ülkenin GSYH verisine ilişkin ekim ayında yayımlanan öncü verilerde ekonominin yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9, kasım ayında yayımlanan ikinci tahminlerde ise yüzde 5,2 büyüdüğü kaydedilmişti.

İLGİLİ HABER ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin altında büyüdü ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 ile beklentilerin altında büyüme kaydetti.

3 - Asgari ücrette ikinci toplantı bitti

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısı tamamlandı. Toplantıdan ise rakam çıkmadı.

İLGİLİ HABER Asgari ücrette ikinci toplantı bitti: Türk-İş'ten toplantı sonrası açıklama İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ikinci toplantısı tamamlandı. Toplantıdan rakam çıkmadı.

4 - Borsa İstanbul'a yeni endeks geldi

Borsa İstanbul tarafından KAP’a yapılan açıklamada 22.12.2023 tarihi itibarıyla BIST 500 Endeksi’nin hesaplanmaya başlandığı duyuruldu. 

Borsa İstanbul’un 150. Yıl Gong Töreni’nde devreye alınan endeks, borsadaki 500 şirketin paylarını içerecek şekilde hesaplandı.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul'a yeni endeks geldi Borsa İstanbul tarafından 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren BIST 500 Endeksi'nin hesaplanmaya başlanmasına karar verildi.

5 - Para transferlerinde FAST üst limiti yükseltildi

Kullanıcıların farklı bankalardaki hesapları arasında 7 gün 24 saat, hızlı ve kolay şekilde para aktarımı gerçekleştirmesini sağlayan Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) hizmetinde üst limit 50 bin liraya yükseltildi.

Böylece 7 gün 24 saat boyunca 50 bin liraya kadar olan bakiyeler istenilen anda istenilen kişiye/kuruma EFT yapılabilecek.

İLGİLİ HABER Para transferlerinde FAST üst limiti yükseltildi 7 gün 24 saat hızlı para transferi yapılmasını sağlayan FAST işlemlerinde üst limit yükseltildi. 

6 - Gram altından yeni rekor

Merkez Bankası’nın yılın son faiz kararı sonrasında gram altın rekor tazeledi.

Haftanın son işlem gününde altının ons fiyatı 2.053 dolardan işlem görürken, yurt içi piyasalarda dolar kuru ise TCMB’nin faiz kararının ardından 29,21 liraya çıktı.

Dolar/TL ve ons altındaki ılımlı yükselişin desteğiyle gram altın ise bankalararası piyasada 1.945 lirayı test ettikten sonra haftalık kapanışı 1.929 liradan yaptı.

İLGİLİ HABER Faiz kararı sonrası gram altından yeni rekor Merkez Bankası’nın yılın son faiz kararı sonrasında gram altın fiziki piyasalarda rekor tazeledi.

7 - TCMB, 17 yıl sonra ilk TL depo alım ihalesini açtı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) sistemdeki likidite fazlasını çekmek amacıyla faiz kararıyla aynı gün duyurduğu TL depo alımında ilk adımını attı.

Bu kapsamda TCMB, 80 milyar TL'lik depo alım ihalesi açtı. Böylelikle 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo alım ihalesi açılmış oldu.

İLGİLİ HABER TCMB, 17 yıl sonra ilk TL depo alım ihalesini açtı: Depo alım ihalesi nedir, etkileri nelerdir? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 2006 yılından bu yana ilk kez TL depo alım ihalesi açtı. Peki, depo alım ihalesi nedir, etkileri nelerdir? İşte detaylar..

8 - Lokanta, restoran ve kafelerde yeni dönem

Ticaret Bakanlığı'nın fiyat etiketlerine yönelik kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Karara göre lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek içecek hizmeti veren iş yerleri, fiyat listelerini giriş kapısı ve masa üstlerine koymak zorunda olacak.

Uygulama 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla başlayacak.

İLGİLİ HABER Lokanta, restoran ve kafelerde yeni dönem Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre 1 Ocaktan itibaren lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde fiyat listelerinin giriş kapısı ve masalara konulması zorunlu olacak.

9 - Petrolde Kızıldeniz endişesi

Petrol fiyatları, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemlerinin petrol arzında kesintiye yol açacağı endişeleriyle yeniden 80 dolara yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki hareketliliğin ortasında akaryakıt fiyatlarında da volatilite yeniden arttı.

İLGİLİ HABER Benzine zam geldi: Petrolde Kızıldeniz endişesi Petrol fiyatları, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemlerinin petrol arzında kesintiye yol açacağı endişeleriyle yeniden 80 dolara yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki hareketliliğin ortasında akaryakıt fiyatlarında da volatilite yeniden arttı.
İLGİLİ HABER Akaryakıtta tabela değişti: Motorine zam geldi Motorinin litre fiyatına gece saatlerinden itibaren geçerli olmak üzere 1,63 TL zam yapıldı.

10 - Merkez Bankası'ndan kredi kartı faizlerine ilişkin açıklama

TCMB, politika faizini 250 baz puan artışla yüzde 42,5 seviyesine çıkardığı toplantının ardından kredi kartı faizlerine ilişkin bir duyuru yayımladı.

Normal şartılarda kredi kartı ve üye işyeri komisyon oranları politika faizine bağlı olarak değişiyordu. 

Ancak TCMB, kredi kartı azami faiz oranları ve üye iş yeri azami komisyon oranlarında değişiklik olmayacağını söyledi.

Açıklamada, “Kredi kartı azami faiz ve üye iş yeri azami komisyon oranlarının mevcut seviyelerinin üzerine çıkmamasına yönelik olarak referans orana üst sınır getirilmiştir. Referans oranın mevcut seviyesi 3,11 üst sınır olarak belirlenmiş, bu seviyenin altındaki oranlar için mevcut hesaplama yönteminde bir değişiklik yapılmamıştır” denildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan kredi kartı faizlerine ilişkin açıklama Merkez Bankası, kredi kartı azami faiz ve komisyon oranlarında artış olmayacağını duyurdu.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul 150 yaşında: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan manipülasyonlara karşı çağrı Borsa İstanbul 150. Yıl Gong Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, borsada manipülasyonlara karşı SPK ve BIST'e çağrıda bulunarak, manipülasyonlar konusunda daha fazla hassasiyet ve çaba beklediklerini söyledi.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı Merkez Bankası toplam rezervleri 15 Aralık haftasında 142,527 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
İLGİLİ HABER Yeni asgari ücret neleri değiştirecek? Yaklaşık 7 milyondan fazla çalışanı doğrudan etkilemesinin yanında yeni asgari ücretle birlikte işsizlik ödeneğinden genel sağlık sigortası primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde değişiklik olacak.
İLGİLİ HABER Çalışan emeklinin ikramiye belirsizliği Çalışan emeklilere yönelik ikramiye düzenlemesinin de yer aldığı torba yasanın önümüzdeki günlerde yasalaşması beklenirken ikramiye ödemeleri için farklı tarihler gelmeye devam ediyor.
İLGİLİ HABER BES-AR’a göre açlık sınırı 18 bin 178 TL’ye çıktı Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR) kasım ayında dört kişilik memur ailesinin açlık sınırını 18 bin 178 TL olarak hesapladı.
İLGİLİ HABER “Türkiye, 10 yıl sonra ilk kez not artışı görebilir” Reuters haber ajansı Moody's, S&P ve Fitch uzmanlarıyla görüşüp, kredi kuruluşlarının 2024 tahminlerini yayımladı. Buna göre 2024’te Türkiye’nin kredi notunun son 10 yılda ilk kez artmasının beklendiği bildirildi.
İLGİLİ HABER The Economist, 2023'ün en iyi performans gösteren ekonomilerini seçti The Economist dergisi, küresel resesyon beklentilerine karşı dirençli bir yıl yaşandığını belirterek, 2023'ün en iyi performans gösteren ekonomilerini açıkladı.
İLGİLİ HABER ABD'de öncü enflasyon göstergesi beklentilerin altında kaldı ABD'de çekirdek PCE (kişisel tüketim harcamaları) kasım ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin altında kaldı.
İLGİLİ HABER 2024 yılında altın ve gümüşü ne bekliyor? Uzmanlar, küresel faiz artırım döngülerinde sona gelindiğine yönelik beklentilerin ortasında altın ve gümüş için 2024 yılı beklentilerini açıkladı.
İLGİLİ HABER Ev kiraları daha fazla düşer mi? Emlak uzmanı değerlendirdi İlan sitelerine yönelik denetimlerin artırılması ve konut arzını artırıcı uygulamaların ardından kiralarda yaşanan düşüş, gerilemenin devam edip etmeyeceği sorularını da beraberinde getirdi. Emlak uzmanı Hakan Özelmacıklı ise kira fiyatlarının gerilediği şehirleri ve gelecek döneme ilişkin beklentilerini açıkladı..
İLGİLİ HABER Moody’s'ten Türkiye raporu: Toparlanma zaman alacak Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye için yayımladığı raporda, Türkiye'de kurumsal kapasitede toparlanmanın zaman alacağını belirtti.
İLGİLİ HABER Birleşik Kamu-İş asgari ücret talebini açıkladı Birleşik Kamu-İş, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun üçüncü toplantısı öncesinde 2024 yılı asgari ücret rakamına ilişkin talebini açıkladı.
İLGİLİ HABER Yargıtay'dan boş kağıda atılan imza davasında emsal karar Yargıtay, ev sahibi-kiracı uyuşmazlıklarıyla ilgili dikkat çeken bir karar aldı. Buna göre boş kağıda atılan imza ile kiracının tahliyesi hukuka uygun bulundu.
İLGİLİ HABER Katılımcı rekoru kıran şirket, halka arz fiyatının altını test etti Borsa İstanbul tarihinin en büyük halka arzı olan Tab Gıda, yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Buna göre 130 TL ile halka arz olan şirket, 207,8 TL’yi görmesinin ardından bugün halka arz fiyatının altını test etti.
İLGİLİ HABER Demir yollarında yeni hatlar için yol haritası belirlendi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Türkiye'nin 13 bin 919 kilometre olan demir yolu ağını 17 bin 11 kilometreye ulaştıracak projeleri tamamlamayı hedeflerken 2 bin 452 kilometrelik yeni hatlar için yol haritasını belirledi.
İLGİLİ HABER Sasa'dan hisse geri alım kararı Erdemoğlu Holding, SASA hisselerinde dün 40,36 - 41,08 TL fiyat aralığından 2 milyon TL toplam nominal tutarlı alış yaptığını duyurdu. Holding, geçtiğimiz hafta kurumsal yatırımcılara hisse satışı yapıldığını açıklamış ve hisselerde sert düşüş yaşanmasına yol açmıştı.
İLGİLİ HABER Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na katılan işçiler neler söyledi? Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için ikinci toplantısını dün gerçekleştirdi. Bu yıl ilk kez komisyona katılan işçiler ise toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. İşte komisyona katılan işçilerin yorumları.. 
REKLAMI KAPAT X