Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (19 Şubat - 24 Şubat)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (19 Şubat - 24 Şubat)
Doviz.com
24.02.2024 18:27

Yurt içi piyasalarda geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı takip edilirken, küresel piyasalarda ise Fed’in son toplantısına ilişkin toplantı tutanakları piyasa katılımcıları tarafından yakından izlendi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile ilk faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası, şubat ayı PPK toplantısının ardından TCMB Başkanı Fatih Karahan dönemindeki ilk faiz kararını açıkladı.

Buna göre TCMB, PPK toplantısının ardından politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit bırakıldığını duyurdu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, yenilenen kadrosu ile ilk faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası, şubat ayı PPK toplantısının ardından TCMB Başkanı Fatih Karahan dönemindeki ilk faiz kararını açıkladı.

2 - Fed, toplantı tutanaklarında hızlı faiz indirim riskine dikkat çekti

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 30-31 Ocak 2024 tarihlerinde düzenlenen toplantısına ilişkin tutanakları yayımladı.

ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkati çektiğini ortaya koydu.

İLGİLİ HABER Fed, toplantı tutanaklarında hızlı faiz indirim riskine dikkat çekti ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin politika duruşunu gevşetmek için çok hızlı hareket etmenin risklerine dikkati çektiğini ortaya koydu.

3 - Dolar kuru 31 lirayı aştı

Yılbaşından bu yana yüzde 5’e yakın yükselen dolar/TL, 31 liranın üzerine kadar çıktı.

İLGİLİ HABER Dolar 31 liraya dayandı: Kur neden yükseliyor? Yılbaşından bu yana yüzde 5’e yakın yükselen dolar/TL, 31 lira sınırına dayandı. Piyasalarda gözler ise TCMB’nin atacağı olası adımlara çevrildi.

Prof. Dr. Sinan Alçın ise TCMB'nin faiz kararının ardından verdiği ‘TL'deki değerlenme için kararlı duruş’ mesajının uluslararası sermaye için olumsuz bir haber olduğunu belirterek, “Şu noktada yabancı sermaye TL'de değerlenme değil, dolar kurunun 40 TL seviyelerine çıkmasını bekliyor.” dedi.

İLGİLİ HABER Dolarda yükseliş sürer mi?: Yabancı, doların kaç TL olmasını bekliyor? Dün yeni başkanıyla ilk faiz kararını açıklayan TCMB, faizleri 8 ay aranın ardından sabit bıraktı. Uzmanlar ise TCMB’nin son hamlesi sonrasında mevcut ekonomik görünüm ve dolar kuruna ilişkin değerlendirmede bulundu.

4 - İstanbul’da kentsel dönüşüme verilecek destek tutarları belli oldu

İstanbul'da yürütülecek kentsel dönüşüm uygulamalarına destek için yeni kararlar açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar da kredi verilecek. İş yerleri için ise 350 bin liraya kadar hibe, 350 bin liraya kadar da kredi desteği verilecek.

Ayrıca hak sahiplerinin diğer yapılarında her bir konut için 1 milyon 400 bin TL’ye ve diğer her bir iş yeri için de 700 bin TL’ye kadar kredi verilebilecek.

İLGİLİ HABER İstanbul’da kentsel dönüşüme verilecek destek tutarları belli oldu Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İstanbul'da yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmaları için hak sahiplerine bir konut için 700 bin liraya kadar hibe, 700 bin liraya kadar da kredi verilecek. İnşaat yapımı için hibe haricinde kiracılara bir kereye mahsus ve karşılıksız 100 bin lira tahliye desteği sağlanacak.

5 - Gram altın tüm zamanların zirvesinde

Gram altın, ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin desteğiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Altındaki yükselişin ortasında Citi'nin Kuzey Amerika Emtia Araştırmaları Başkanı Aakash Doshi, bu hafta yaptığı paylaşımda, külçe altın için baz senaryolarının 2024'ün ikinci yarısında 2 bin 150 dolar olduğunu ve değerli metalin merkez bankalarının altın alımlarını artırması durumunda yüzde 50 oranında artışla 3 bin dolara çıkabileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Gram altın tüm zamanların zirvesinde Altın fiyatları ABD'nin Fed tutanakları öncesinde yükselişini sürdürürken Citi’den ons altın fiyatına ilişkin yeni bir tahmin geldi.

Alman Commerzbank ise ons altın için 2024 yıl sonu tahmininin 2150 dolar seviyesinden 2100 dolara indirildiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Commerzbank altın fiyatlarına ilişkin tahminini düşürdü Alman Commerzbank, haftayı kazançla kapatmaya hazırlanan altına ilişkin tahminini düşürdüğünü duyurdu.

6 - SPK, 2 şirketin daha ilk halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 12. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Mogan Enerji Yatırım Holding ve Artemis Halı'nın ilk halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK bültenine göre Mogan Enerji Yatırım Holding pay başına 11,33 liradan, Artemis Halı ise pay başına 25,35 liradan halka arz olacak.

İLGİLİ HABER SPK, 2 şirketin daha ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

7 - Benzin ve motorine indirim geldi!

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın rafineri marjlarında güncelleme yapılması çağrısı sonrasında benzin ve motorin fiyatına indirim geldi.

Buna göre benzinin litre fiyatı 76 kuruş, motorinin litre fiyatı ise 1 lira 10 kuruş geriledi.

Rafineri marjlarında gerçekleşen düzenlemeyle inen fiyatlar öncesinde motorinin litresine 1 lira 20 kuruş indirim gelmişti. Böylelikle hafta genelinde motorin fiyatlarında 2 lira 30 kuruş indirim gerçekleşmiş oldu.

İLGİLİ HABER Benzin ve motorine indirim geldi! EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın çağrısı sonrasında benzin ve motorin fiyatlarına indirim geldi. İşte gerçekleşen indirim tutarları..

8 - KKM'de düşüş serisi 26. haftada

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarının hacmindeki düşüş geçtiğimiz hafta da sürdü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre, 16 Şubat ile biten haftada, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 367,7 milyar TL'den 2 trilyon 343,2 milyar TL'ye geriledi.

İLGİLİ HABER KKM'de düşüş serisi 26. haftada Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkışlar 26. haftada da devam etti. KKM hacmi böylelikle geçtiğimiz hafta 24,5 milyar lira düşüşle 2,343 trilyon liraya geriledi.

9 - Ocak ayında en çok tercih edilen otomobil markaları belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak ayında 213 bin 493 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı.

Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yüzde 16,4'ü Renault, yüzde 9,0'ı Fiat, yüzde 6,2'si Chery, yüzde 6,1'i Volkswagen, yüzde 6,1'i Toyota, yüzde 5,6'sı Hyundai marka araçlardan oluştu.

İLGİLİ HABER Ocak ayında en çok tercih edilen otomobil markaları belli oldu TÜİK, ocak ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısının bir önceki aya göre yüzde 7,1 arttığını duyurarak, ocakta en çok tercih edilen otomobil markalarını açıkladı. 

10 - Merkez Bankası rezervleri düşüşünü 8. haftaya taşıdı

TCMB verilerine göre, 16 Şubat haftasında toplam rezervler 134 milyar 927 milyon dolardan 134 milyar 208 milyon dolara geriledi. Böylece rezevlerde 719 milyon dolarlık azalma kaydedildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri düşüşünü 8. haftaya taşıdı Merkez Bankası toplam rezervleri geçen hafta 719 milyon dolar azalarak düşüşünü sekizinci haftaya taşıdı. Aynı haftada net uluslararası rezervler ise 342 milyon dolarlık gerileme kaydetti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Konut fiyatlarının en fazla arttığı 3 il Yükselen faiz oranları konut fiyatlarındaki artış hızını yavaşlatırken bazı illerde ise fiyat artışları üç hanede kalmayı sürdürdü. İşte konut fiyatlarının en fazla arttığı 3 il..
İLGİLİ ANALİZ Bitcoin başlangıcından bu yana 476 kez "ölü" ilan edildi Dijital varlık ekosisteminde devrim yaratan bir yenilik olarak ön plana çıkan Bitcoin, ana akım medyada 476 kez "ölü" ilan edildi.
İLGİLİ HABER ABD’li çip üreticisi Nvidia’nın geliri beklentileri aştı Kaliforniya merkezli çip üreticisi Nvidia'nın geliri, 28 Ocak'ta sona eren 3 aylık dönemde 22,1 milyar dolarla piyasa beklentilerini aşarak rekor seviyeye ulaştı.
İLGİLİ HABER Bankaların promosyon yarışı: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Emeklilerin bayram ikramiyelerinde gerçekleşen zammın ardından emekliler de 'Hangi banka ne kadar promosyon ödüyor?' araştırmasını sürdürüyor. İşte 8 bankanın güncel promosyon tutarları..
İLGİLİ HABER FTSE Endeks değişiklikleri açıklandı FTSE endekslerinde yaşanan değişikliklerin ardından BIST 100 endeksi günün ilk yarısında 9.404,11 puanla rekor tazeledi. Peki, FTSE endekslerine hangi şirketler dahil edildi? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Türkiye’de en çok aidat ödeyen ilçeler açıklandı EVA Gayrimenkul Değerleme tarafından yapılan araştırma, site aidatlarında gerçekleşen artışları ve ilçelerin ortalama aidat ücretlerini ortaya koydu. İşte Türkiye'de en çok aidat ödeyen ilçeler...
İLGİLİ HABER Vergi uzmanı yazdı: Her an kaynana vergisi ile karşı karşıya kalabilirsiniz! Ekonomi gazetecisi Abdullah Tolu, kira ödemeden evde oturan kaynana, amca, dayı, hala, teyze ve yeğenler yüzünden vergi ödenmek zorunda kalınabileceğini yazdı.
İLGİLİ HABER Türkiye'de otomobillerin aylık masrafı ne kadar? Artan maliyetler son zamanlarda otomobil almanın yanı sıra mevcut otomobilleri kullanmayı da zorlaştırdı. Peki, Türkiye'nin en çok satan araçlarının otomobil sahiplerine aylık ve yıllık maliyetleri ne kadar oldu? İşte detaylar...
İLGİLİ ANALİZ Yüksek faiz hangi sektör ve hisseleri daha çok etkiliyor? TCMB Başkanı Fatih Karahan yönetimindeki ilk PPK toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Piyasalar faizlerin yüzde 45  seviyesinde sabit bırakılmasını bekliyor. Peki, yüksek faiz hangi sektör ve hisseleri daha çok etkiliyor? İşte detaylar..
İLGİLİ ANALİZ Geçtiğimiz hafta kripto piyasasında neler oldu? (24 Şubat 2024) Bu hafta kripto piyasası için nispeten sakin geçti. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…
REKLAMI KAPAT X