Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (20 Mayıs - 25 Mayıs)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (20 Mayıs - 25 Mayıs)
Doviz.com
25.05.2024 20:13

Yurt içi piyasada Merkez Bankası’nın faiz kararının ve karar sonrası atılan adımların izlendiği haftada, küresel çapta ise SEC’nin Ethereum ETF’lerine yönelik kararı piyasaların odağındaydı. İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı..

1 - Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Merkez Bankası, mayıs ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Buna göre TCMB, mayıs ayı toplantısında politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakıldığını duyurdu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası, mayıs ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

2 - Bir günlük milli yas ilan edildi

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin bulunduğu helikopter, zorlu hava koşulları nedeniyle Doğu Azerbaycan eyaletinde dağlık arazide kaza yaptı.

İranlı yetkililer kazada İran Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanının hayatını kaybettiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER İran Cumhurbaşkanı Reisi hayatını kaybetti. İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazası sebebiyle Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildiğini açıkladı.

İLGİLİ HABER Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazası sebebiyle Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu.

3 - KKTC’de asgari ücrete ara zam yapıldı

KKTC Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2024’ün ikinci asgari ücretini oy çokluğu ile belirledi.

Buna göre yeni asgari ücretin devlet ve işçi taraflarının onayı ile yüzde 23,5 artışla net 29 bin 640 TL ve brüt 34 bin 70 TL olması kararı alındı.

Yılın ilk asgari ücreti 12 Ocak’ta net 24 bin TL ve brüt 27 bin 587 TL olarak belirlenmişti. 

İLGİLİ HABER KKTC’de asgari ücrete ara zam yapıldı KKTC’de Asgari Ücret Saptama Komisyonu, 2024’ün ikinci asgari ücretini belirledi. İşte asgari ücrete yapılan zam ve yeni rakamlar..

4 - Altında volatilite yeniden arttı

Altın, Orta Doğu'da artan siyasi ve jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

İLGİLİ HABER Altında tüm zamanların rekoru kırıldı Altın, Ortadoğu'da artan siyasi ve jeopolitik belirsizliklerin etkisiyle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın, haftanın son işlem gününde yükselse de haftalık bazda ise bu yılın en büyük kaybını yaşadı.

Buna göre ons altın 2325 dolara kadar geriledikten sonra haftanın son işlem gününde ons başına 2333 dolar oldu. Ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise 2407 liraya kadar indikten sonra 2418 liradan fiyatlandı. Gram altın pazartesi günü 2540 liraya kadar çıkmıştı.

İLGİLİ HABER Yaz döneminde gram altın nerede olur?: 7 kurum beklentisini açıkladı Pazartesi günü tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşan altın, haftanın son işlem gününde yükselse de haftalık bazda bu yılın en büyük kaybına hazırlanıyor. Peki kurumlar yaz döneminde gram altına yönelik ne bekliyor? İşte 7 kurumun gram altın beklentisi..

5 -Benzine indirim geldi

Brent petrol, Fed’in toplantı tutanaklarındaki yetkililerin enflasyon konusunda endişeli olduğunu ve bazı üyelerin enflasyon risklerinin artması durumunda para politikasında sıkılaşmaya gitmeye hazır olduğunu göstermesi üzerine düşüşünü sürdürdü.

Brent petroldeki düşüşe döviz kurlarının zayıf seyrinin de eşlik etmesiyle benzin fiyatlarında 1 lira 38 kuruş indirim gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Benzinde indirim bekleniyor Brent petrol ve döviz kurlarındaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Buna göre yarından itibaren benzine indirim gelmesi bekleniyor.

6 - Merkez Bankası rezervlerinde güçlü toparlanma

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı. Buna göre, 17 Mayıs itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 4 milyar 346 milyon dolar artışla 78 milyar 549 milyon dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri, 10 Mayıs'ta 74 milyar 203 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

Bu dönemde altın rezervleri de 377 milyon dolar yükselişle 60 milyar 199 milyon dolardan, 60 milyar 576 milyon dolara çıktı.

Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 17 Mayıs haftasında bir önceki haftaya kıyasla 4 milyar 723 milyon dolar artarak 134 milyar 402 milyon dolardan, 139 milyar 125 milyon dolara çıktı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerindeki artış sürüyor Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 17 Mayıs haftasında bir önceki haftaya göre 4 milyar 723 milyon dolar artarak 139 milyar 125 milyon dolara çıktı.

7 - Kirada zam sınırında sona gelindi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini belirttiği konuşmasında, kiralarda tavan sınırının devam edilmesine ilişkin bir çalışma olmadığını söyledi.

Bakan Şimşek, konuyla ilgili paylaşımında, "Piyasalarda fiyatlamalara müdahale edilmemesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek yanıtladı: Kira artışında tavan sınır devam edecek mi? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini belirttiği konuşmasında, kiralarda tavan sınırının devam edilmesine ilişkin bir çalışma olmadığını ve fiyatların piyasada yönlendirilmesini istediklerini söyledi.

8 - SEC, Ethereum ETF’lerini onayladı

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Ethereum Borsa Yatırım Fonu (ETF) için başvuran tüm şirketlere onay verdi.

SEC, ocak ayında spot Bitcoin ETF’lere onay vermiş, onay sonrası spot Bitcoin ETF’lerine toplam net girişler 12 milyar doları aşmıştı.

Ancak, spot Ethereum ETF'lerinin piyasaya sürülebilmesi için ikinci bir onay turuna ihtiyaç duyulacak.

İLGİLİ HABER SEC, Ethereum ETF’lerini onayladı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Ethereum Borsa Yatırım Fonu (ETF) için başvuran tüm şirketlere onay verdi.

9 - Emeklilere indirim kararı Resmi Gazete'de

'Emekliler yılı' kapsamında detaylarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıkladığı refah artırıcı yeni uygulamaya ilişkin ilk adım atıldı.

Resmi Gazete'de yer alan karara göre emekliler kamuya ait misafirhane, öğretmenevi, sosyal tesis ve konukevlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilecek.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı spor tesislerinin emekliler için kullanımı da mümkün olacak. Karar 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

İLGİLİ HABER Emeklilere indirim kararı Resmi Gazete'de Emeklilere kamu kurum ve kuruluşlarının misafirhane, sosyal tesis ve konukevlerinden yüzde 15 indirimli faydalanabilme imkanı veren uygulama Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

10 - Merkez Bankası'ndan TL mevduatı destekleyici yeni adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) mayıs ayı faiz kararının ardından makro finansal istikrarın korunması, parasal aktarım mekanizmasının desteklenmesi ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla bazı adımları hayata geçirdi.

Buna göre TL mevduat ve kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Kısa vadeli TL mevduatta zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli TL mevduatta yüzde 0'dan yüzde 8'e çıkarıldı.

Kısa vadeli KKM'de zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM'de yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseltildi.

Öte yandan, yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan TL mevduatı destekleyici yeni adım Merkez Bankası, makro finansal istikrarın korunması ve likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla bazı adımlar attı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar nasıl etkilenir? Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’in kirada yüzde 25’lik zam sınırının devam etmesine yönelik bir çalışma olmadığını belirtmesinin ardından uzmanlar da yeni döneme ilişkin beklentilerini açıkladı.
İLGİLİ HABER Bank of America'dan yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahmini Bank of America, “ilk çeyrek karamsarlığı out, yaz iyimserliği in” başlıklı raporda, yıl sonu dolar/TL tahminini açıkladı.
İLGİLİ HABER Citi'den Türkiye analizi: Türk piyasaları ‘rönesans anının’ eşiğinde Türkiye’deki politika normalleşmesinin yatırımcıların Türk varlıklarına olan ilgisini artırdığını belirten Citi Research, “Türk piyasaları rönesans anının eşiğinde” yorumunu yaptı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankasının faiz kararını ekonomistler nasıl değerlendirdi? TCMB, faizi sabit tuttuğu mayıs ayı toplantısının ardından TL mevduatı destekleyici bir dizi adım attı. Peki kararı ve atılan adımları uzmanlar nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Schengen başvurularını en çok hangi ülke reddetti? Schengen ülkelerine yapılan vize başvurusu sayısı geçtiğimiz yıl 10,3 milyona ulaştı. Peki, bu dönemde Türkiye'den yapılan başvuruları en fazla hangi ülkeler reddetti? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER TCMB'nin son kararları mevduat faizini yükseltecek mi? Merkez Bankası, mevduat faizlerinde düşüşe yol açan likidite fazlasını önlemek için bazı kararlarını dün açıklamıştı. Peki, TCMB’nin adımlarının mevduat faizleri üzerinde nasıl bir etkisi olacak? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Fed tutanaklarında enflasyon mesajı ABD Merkez Bankasının (Fed) son toplantısına ait tutanaklar, son verilerin dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini gösterdiğini ve bazı banka yetkililerin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu ortaya koydu.
İLGİLİ HABER Bakan Fidan'dan vize serbestisi açıklaması Son zamanlarda AB'de vize konularında ciddi sıkışma olmaya başladığını belirten Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Avrupalı meslektaşlarımızla bunu epeydir müzakere ediyoruz. Başta iş insanları ve öğrencilerimiz olmak üzere vize kolaylığının sağlanması için hem AB ülkeleriyle birebir konuşuyoruz hem de AB kurumlarıyla bu konuyu görüşüyoruz" dedi.
İLGİLİ HABER Morgan Stanley'den faiz, dolar ve enflasyon tahmini Morgan Stanley ekonomistleri, TCMB'nin yarın açıklayacağı faiz kararı öncesinde faiz, dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı.
İLGİLİ HABER Koç'tan Yapı Kredi paylarının satışına ilişkin ilk açıklama Koç Holding, First Abu Dhabi Bank'ın Yapı Kredi'deki Koç hisselerini alma planına ilişkin haberlerin ardından, KAP'a resmi açıklamada bulundu.
İLGİLİ HABER Commerzbank, altın ve gümüşte tahminlerini güncelledi Alman finans devi Commerzbank, altın ve gümüş fiyatlarına yönelik tahminini revize etti.
REKLAMI KAPAT X