Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (23 Ekim - 28 Ekim)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
28.10.2023 16:28

TCMB ve ECB’nin faiz kararlarının takip edildiği bu haftada ABD tarafında ise Fed’in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği para politikası toplantısına ilişkin fikir verebilecek ekonomik veriler incelendi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 – Merkez Bankası faiz artışında 5. fazı tamamladı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının beşincisini atarak ekim ayında faiz artırım döngüsünü sürdürme kararı aldı.

Buna göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 30'dan yüzde 35’e çıkardı.

Ekim ayı faiz kararına yönelik piyasaların genel beklentisi de faizlerin yüzde 35 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası ekim ayına ilişkin faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığında sıkılaşma adımlarının beşincisini atarak ekim ayında faiz artırım döngüsünü sürdürme kararı aldı.

2 – Avrupa Merkez Bankası faizde sürpriz yapmadı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), ekim ayı para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Geçtiğimiz ay sürpriz şekilde faiz artışı yapan ECB, bu ay bir sürprize imza atmayarak beklentiler doğrultusunda hareket etti.

İLGİLİ ANALİZ Euro, ECB kararı sonrası kırılgan görüntüsünü koruyor ECB’nin ekim ayı toplantısında aldığı sıkılaşmaya ara verme kararının ardından ortak para birimi euro, hafta kapanışından önce kırılgan görüntüsünü korudu.

3 - ABD üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü

ABD Ekonomi Analiz Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre ekonomi yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 seviyesinde büyüdü. Analistlerin beklentisi büyümenin yüzde 4,3 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.

Açıklanan veri ise Fed’in faiz patikasına rağmen ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğini teyit etti.

İLGİLİ HABER ABD'de büyüme üçüncü çeyrekte beklentileri aştı ABD’de bu haftanın önemli verilerinden biri olarak takip edilen büyüme rakamları açıklandı. Verilere göre ABD ekonomisi, üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti.

4 - Köprü ve otoyol zamları ertelendi!

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde 25 Ekim’den itibaren geçerli olan zamlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ocak 2024’e ertelendi. Alınan geçiş ücretlerindeki farkın ise iade edileceği bildirildi.

İLGİLİ HABER Köprü ve otoyol zamları ertelendi! Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde 25 Ekim’den itibaren geçerli olan zamlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Ocak 2024’e ertelendi. Bugün alınan geçiş ücretlerindeki farkın ise iade edileceği bildirildi.

5 - Merkez'den TL'ye geçişi ve krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımlar

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünkü faiz kararının ardından Türk Lirası’na (TL) geçişi özendirecek yeni adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

Buna göre gerçek kişiler için daha önce aylık yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltilen TL payı artış hedefi, aylık yüzde 3,5'e çıkarıldı.

Ayrıca, standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmayı amaçlayan TL payı artış hedefi, menkul kıymet uygulamasından çıkarılarak bankaların yabancı para mevduat için tesis ettikleri zorunlu karşılıklar üzerinden komisyon alınması uygulamasına eklendi.

İLGİLİ HABER Merkez'den TL'ye geçişi ve krediye erişimi kolaylaştıracak yeni adımlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dünkü faiz kararının ardından Türk Lirası’na (TL) geçişi özendirecek yeni adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi.

6 –20 yıl aranın ardından "enflasyon muhasebesi" geri geliyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 20 yıl aranın ardından bu yıl sonunda devreye girmesi planlanan enflasyon muhasebesi sonucu oluşan kâr ya da zararlar, 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkileyecek.

İLGİLİ HABER 20 yıl aranın ardından "enflasyon muhasebesi" geri geliyor Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre 20 yıl aranın ardından bu yıl sonunda devreye girmesi planlanan enflasyon muhasebesi sonucu oluşan kâr ya da zararlar, 2024 ve sonrasında vergi matrahını etkileyecek.
İLGİLİ HABER Borsada muhasebe zamanı: Enflasyon muhasebesi hangi şirketleri öne çıkaracak? Gelir kaybı endişelerinin artmasından dolayı ertelenmediği takdirde, 2023 yıl sonu itibarıyla mali tablolar enflasyon muhasebesine göre düzenlenecek. Peki bu durumdan faydalanacak ya da zorlanacak hisse senetleri hangileri olacak? İşte detaylar..

7 - KKM’de düşüş, rezervlerde ise yükseliş hız kazandı

Kur korumalı mevduat hacmi geçen hafta 85,5 milyar TL'lik rekor bir düşüş kaydederken;  TCMB’nin brüt rezervi 1,6 milyar dolarlık artışla 126,1 milyar dolara yükseldi.

İLGİLİ HABER KKM’de düşüş, rezervlerde ise yükseliş hız kazandı Kur korumalı mevduat hacmi geçen hafta 85,5 milyar TL'lik rekor bir düşüş kaydederken;  TCMB’nin brüt rezervi 1,6 milyar dolarlık artışla 126,1 milyar dolara yükseldi.

8 - Bitcoin, 35 bin doları test etti

İşlem hacmine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 35 bin dolar seviyesini test ederek geçen yılın mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Bitcoin, BlackRock Bitcoin ETF’lerinin Nasdaq için takas işlemlerini gerçekleştiren DTCC’de listelenme haberi sonrası 35.066 dolar seviyesini gördü. Böylelikle Bitcoin, son 17 ayın zirvesine ulaştı.

İLGİLİ HABER Yeni güvenli liman Bitcoin mi? Kripto devinde sert yükseliş İşlem hacmine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 35 bin dolar seviyesini test ederek geçen yılın mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

9 - KAMU-AR açıkladı: 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 15 bin lirayı aştı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun araştırmasına göre ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 15 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı ise 44 bin liraya yaklaştı.

İLGİLİ HABER KAMU-AR açıkladı: 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 15 bin lirayı aştı Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun araştırmasına göre ekim ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 15 bin lirayı aşarken, yoksulluk sınırı ise 44 bin liraya yaklaştı.

10 – İkinci el araç fiyatları iki yıl sonra ilk kez düştü

Online ikinci el araç platformu VavaCars, ikinci el araç piyasasına ışık tutan eylül ayı VavaAI fiyat endeksini açıkladı.

Endekse göre son iki yıldır yükselişini sürdüren fiyatlar, eylül ayında ilk kez gerileme kaydetti.

Segment bazında en büyük düşüşün önce A ardından D segmentinde yaşandı.

İLGİLİ HABER İkinci el araç fiyatları %8 değer kaybetti: En fazla kayıp hangi segmentte oldu? İkinci el araç platformu VavaCars’ın verilerine göre otomobil fiyatları iki yılın ardından ilk kez eylül ayında düşüş kaydetti. Peki, en fazla değer kaybı hangi segmentte oldu? İşte detaylar..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ ANALİZ Haftalık Kripto Bülteni (28 Ekim 2023) Bu hafta kripto sektöründe başta BlackRock ve Grayscale'ın Bitcoin ETF planları olmak üzere BlockFi ve FTX kanadında önemli gelişmeler yaşandı. Ayrıca, SEC ile Ripple arasındaki dava sürecinde de önemli haberler vardı. Piyasa pozitif bir hava yakalamış olsa da yatırımcıların ve düzenleyicilerin önündeki belirsizlikler devam ediyor.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından para piyasaları Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 35'e çıkarması sonrasında haftanın son işlem gününde dolar kuru ılımlı yükselişini sürdürerek, rekor tazeledi. İşte TCMB’nin kritik faiz kararı sonrasında para piyasalarında son durum..
İLGİLİ HABER Euro, kritik eşikte: Dolar mı yoksa euro mu alınmalı? Euro/Dolar paritesi ABD 10 yıllık tahvil getirilerindeki gerilemenin desteğiyle son bir ayın zirvesini test ederken; Euro/TL ise 30 liranın üzerine çıkmaya çalışıyor. 
İLGİLİ HABER TEPAV yanıtladı: Ekonomide toparlanma için ne yapılmalı? TEPAV, mevcut gelişmeler ışığında ekonomik görünümü değerlendiği son raporunda atılması gereken adımları sıraladı. Buna göre TEPAV raporunda, beklenen enflasyona göre politika faizinin hızlı bir şekilde reel pozitife dönmesi gerektiğine işaret edildi.
İLGİLİ HABER Öğrencilere yönelik teknoloji desteği Resmi Gazete'de yayımlandı Üniversite öğrencileri cep telefonu, bilgisayar ve ücretsiz internet desteğinden 1 Kasım itibarıyla yararlanabilecek. Peki, usulsüzlük tespit edilirse ne olacak? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Faiz kararına bir kala merak edilenler: Faiz borsa için tehdit mi? TCMB yarın kritik bir toplantının ardından faiz kararını açıklayacak. Peki, Merkez Bankası’nın faiz kararı borsa için tehdit oluşturuyor mu? İşte uzmanların konuyla ilgili yorumları..
İLGİLİ HABER Kredi kartına taksite ilave önlemler geliyor 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Programda, para politikası araçlarının enflasyonu düşürme amacıyla güçlü bir şekilde kullanılmaya devam edileceği ve enflasyonu artıran tüketim artışlarını önleyecek uygulamaların hayata geçirileceği bildirildi.
İLGİLİ HABER Faiz kararı sonrası asgari ücrete ilişkin yeni tahmin Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 35 seviyesine çıkarmasının ardından Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, asgari ücret için yeni enflasyon beklentisini baz alarak bir hesaplama yaptı.
İLGİLİ HABER Reel sektöre Hazine garantili yeni destek paketi Bakan Şimşek, ihracatçıların ve reel sektörün her zaman arkasında olduklarını belirterek, "Yeni destek paketimizle 25 milyar liralık garanti karşılığında 30 milyar liralık kredi imkanını firmalarımıza sunacağız." dedi.
İLGİLİ HABER Yabancılar TCMB'nin faiz kararına ilişkin ne söyledi? Yabancı ekonomistler, TCMB'nin faiz kararının enflasyonla mücadeledeki kararlılığı yansıttığını belirterek, parasal sıkılaştırmanın etkilerinin ise hemen görülmeyeceğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X