Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (25 Aralık-30 Aralık)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (25 Aralık-30 Aralık)
Doviz.com
30.12.2023 18:49

2023 yılının son haftasında yurt içi piyasaların odağı, önümüzdeki yıldan itibaren geçerli olacak asgari ücret rakamındaydı. İşte asgari ücretle birlikte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı..

1 - Yeni asgari ücret açıklandı!

Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetiyle toplanan tarafların görüşmesi sonrası Bakan Işıkhan, süreci ortak mutabakatla yürüten paydaşlara teşekkür ederek, hem çalışanların ihtiyaçlarını hem de ülkenin ihtiyaçlarını rasyonel şekilde ele alarak fikir birliğine vardıklarını söyledi.

Buna göre Işıkhan, 2024 yılında geçerli olacak net asgari ücretin 17 bin 2 TL olacağını duyurdu. Işıkhan, yeni yılda asgari ücret desteğinin ise 700 TL olacağını açıkladı.

Böylelikle temmuz ayına göre artış yüzde 49, ocak ayına göre ise yüzde 100 oldu.

İLGİLİ HABER Yeni asgari ücret açıklandı! Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın işçi ve işveren tarafıyla gerçekleştirdiği asgari ücret görüşmesi sonrasında 2024 yılında geçerli olacak yeni asgari ücreti açıkladı.

2 - TL dönüşümlü KKM sona eriyor

Kur korumalı mevduat ile ilgili kritik bir karar alındı. Buna göre 1 Ocak 2024’ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacağı bildirildi.

Aynı dönem itibarıyla mevcut TL dönüşümlü KKM hesapları da vade sonunda yenilenmeyecek. Ancak, döviz dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

İLGİLİ HABER 2024 yılı için kritik kur korumalı mevduat kararı 1 Ocak 2024'ten itibaren TL dönüşümlü yeni KKM hesabı açılamayacağı, mevcut TL dönüşümlü KKM hesaplarının ise vade sonunda yenilenmeyeceği bildirildi.

3 - Merkez Bankası 2024 yol haritasını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılında para politikasında izleyeceği yol haritasına ilişkin bir metin yayımladı.

Buna göre TCMB, 2024 yılında sadeleşme sürecinin devam edeceğini, parasal sıkılıkla birlikte miktarsal sıkılaşmanın da sterilizasyon araçlarının çeşitliliği artırılarak sürdürüleceğini açıkladı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası 2024 yol haritasını açıkladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2024 yılında para politikasında izleyeceği yol haritasına ilişkin bir metin yayımladı.

4 - Kimlik, ehliyet ve pasaportta yeni defter değerleri açıklandı

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile değerli kağıtların 2024 fiyatları yeniden belirlendi. Tebliğe göre yeni yılda kimlik kartları 130 lira, sürücü belgeleri 990 lira, pasaport defteri bedeli ise 790 lira olacak.

İLGİLİ HABER Kimlik, ehliyet ve pasaportta tarife değişti: Kalem kalem yeni defter değerleri Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile değerli kağıtların 2024 fiyatları yeniden belirlendi. Tebliğe göre yeni yılda kimlik kartları 130 lira, sürücü belgeleri 990 lira, pasaport defteri bedeli ise 790 lira olacak.

5 - Arabuluculukta tarife güncellendi

Özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümündeki arabuluculuk faaliyetlerleri için 2024'te yapılacak ödemelere ilişkin asgari ücret tarifesi belli oldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan 2024 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi'ne göre, aile hukuku, işçi/işveren ve tüketici uyuşmazlıklarında, 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına bir saati 520 lira, 3-5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 1100 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda taraf gözetmeksizin bir saati 1200 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saat için 1300 lira ödenecek.

İLGİLİ HABER Arabuluculukta tarife güncellendi: Kira uyuşmazlıklarında ne kadar ücret ödenecek? Özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümündeki arabuluculuk faaliyetlerleri için 2024'te yapılacak ödemelere ilişkin asgari ücret tarifesi belli oldu.

6 - Gram altın yılı zirvede kapattı

Altının ons fiyatı küresel çapta değer kaybeden dolar ve ABD tahvillerinin desteğiyle yükselirken, gram altın ise yılın son haftasında rekor tazeledi.

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında Noel Baba Rallisi Altının ons fiyatı küresel çapta değer kaybeden dolar ve ABD tahvillerinin desteğiyle yükselirken, gram altın ise yılın son haftasında rekor tazeledi.

7 - BIST 500'de yer alacak hisseler belirlendi

Borsa İstanbul tarafından KAP’a yapılan açıklamada 22.12.2023 tarihi itibarıyla hesaplanmaya başlanan BIST 500 Endeksi’nde yer alacak paylar açıklandı.

İLGİLİ HABER BIST 500'de yer alacak hisseler belirlendi: Borsayı 2024'te neler bekliyor? Borsa İstanbul, BIST 500 Endeksi'nde yer alacak payları açıkladı. Ekonomist Ali Ağaoğlu ise Borsa İstanbul'a dair değerlendirmede bulunarak, 2024 yılı beklentilerini paylaştı.

8 - Türkiye’de en yüksek kazanç sağlayan sektörler açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Kazanç Yapısı İstatistikleri’ni paylaştı. Buna göre, aylık ortalama kişi başı kazanç günümüzde uygulanan net ve brüt asgari ücretin arasında kalarak 12 bin 450 TL oldu.

2022 Kasım ayı referans alınarak yapılan bu çalışmada toplamda aylık ücretli çalışılan saat 201,3 olarak gerçekleşti. Sonuçlar incelendiğinde erkekler için aylık ücretli çalışılan saat 206,3 olarak gerçekleşirken kadınlarda aylık ücretli çalışılan saat 191,0 oldu.

TÜİK'in raporuna göre en fazla kazanç ise sigorta ve finans sektörlerinde oldu.

İLGİLİ HABER Türkiye’de en yüksek kazanç sağlayan sektörler açıklandı TÜİK’in 2022 yılı Kazanç Yapısı İstatistikleri raporunda yer alan verilere göre geçen yıl kişi başı aylık ortalama kazanç 12 bin 450 TL olarak gerçekleşti. TÜİK'in raporuna göre en fazla kazanç ise sigorta ve finans sektörlerinde oldu.

9 - Dolar/TL yılı tüm zamanların zirvesinde kapattı

Dolar/TL, Fed’in faiz indirimlerine başlamasına yönelik beklentilerle küresel çapta 2020’den bu yana en kötü yılını yaşayan dolar endeksine karşı 2023 yılını tüm zamanların zirvesinde kapattı.

İLGİLİ HABER Dolar/TL yılı rekorla kapatmaya hazırlanıyor Dolar/TL, Fed’in faiz indirimlerine başlamasına yönelik beklentilerle küresel çapta 2020’den bu yana en kötü yılını yaşayan dolar endeksine karşı 2023 yılını tüm zamanların zirvesinde kapatmaya hazırlanıyor.

10 - Yurt dışından emeklilerin telefon ve araçlarının kullanım süresi artırılıyor

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Zafer Sırakaya, yeni düzenlemeyle birlikte yurt dışından emekli kişilerin yurt dışından getirdiği cihazların ve araçların kullanım süresinin artırılacağını bildirdi.

Zafer Sırakaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Yapılacak yeni düzenleme ile yurt dışı cep telefonlarına e-Devlet üzerinden 'Geçici haberleşme' için başvuru yapılması durumunda, mobil cihazların kullanım süresi 2 defaya mahsus olarak 30'ar gün uzatılabilecek" dedi.

İLGİLİ HABER Yurt dışı telefon düzenlemesinde ayrıntılar belli oldu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının beraberinde ülkeye getirdiği mobil cihazların kullanım süresinin 180 güne uzatılacağını, düzenlemenin ise 1 Mart 2024'te yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Yurt dışından emekli vatandaşların, geçici olarak Türkiye'ye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlarının ise aralıksız olarak 4 yıl ülkede kalmasına imkan sağlanacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Yurt dışından emeklilerin yabancı plakalı araçlarına yönelik karar Resmi Gazete'de Yurt dışından emekli vatandaşların, geçici olarak Türkiye'ye getirdikleri yabancı plakalı taşıtlarının, aralıksız 4 yıl ülkede kalmasına imkan sağlanacak.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER 1 milyon TL’nin altında alınabilecek 61 sıfır otomobil ve güncel fiyatları Sektör temsilcilerinin aktardığına göre 918 otomobilden sadece 61'inin fiyatı 1 milyon TL'nin altında kaldı. İşte 1 milyon TL’nin altında alınabilecek 61 sıfır otomobil ve güncel fiyatları...
İLGİLİ HABER Konut fiyatlarında düşüş sürecek mi?: Sektör temsilcisi, 2024 tahminlerini paylaştı Konut fiyatlarında bu yıl yaşanan yüksek volatilite sonrasında yeni yılda konut fiyatlarının nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu oldu. İşte sektör temsilcisinin 2024 yılına yönelik öngörüleri..
İLGİLİ HABER Türkiye genelinde en fazla elektrikli araç şarj istasyonuna sahip 10 il Türkiye genelinde elektrikli araçlar için şarj soket sayısı 25 Aralık itibarıyla 12 bin 67'ye ulaştı. Peki, en çok elektrikli araç şarj istasyonuna sahip şehirler hangileri oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Yeni asgari ücretin işverene maliyeti ne kadar olacak? 2024 yılında uygulanacak yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından yeni asgari ücretin işverene maliyeti de belli oldu.
İLGİLİ HABER Asgari ücretin ardından değişecek 9 ücret ve yeni rakamlar Asgari ücrete yapılan zam sonrasında pek çok kalemde değişiklik yaşanacak. Buna göre 65 yaş aylığı, engelli aylığı, işsizlik maaşı, staj ücretleri, GSS primi asgari ücretteki artışla birlikte değişim gösterecek. İşte bu kalemlerdeki yeni rakamlar...
İLGİLİ HABER Çevreyi kirletenlere 2024'te verilecek cezalar belli oldu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2024'te çevreyi kirletenlere uygulanacak idari para cezalarını açıkladı.
İLGİLİ HABER Yeni asgari ücret, fiyatları ne kadar artıracak?: Ekonomistler hesapladı TCMB eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, 2024 yılında uygulanacak asgari ücret rakamının enflasyon üzerindeki olası etkisini hesapladı.
İLGİLİ HABER Özgür Demirtaş yazdı: Yıllara göre asgari ücret kıyaslaması nasıl yapılmalı? Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından asgari ücretin dolar bazlı olarak yıllara göre kıyaslandığı hesapları çürüterek kıyaslamanın nasıl yapılması gerektiğine yönelik bir paylaşım yaptı.
İLGİLİ HABER Memur ve emeklilerin gözü aralık enflasyonunda: Enflasyonda beklenti ne yönde? Asgari ücretin açıklanmasının ardından devlet memurları, sözleşmeliler ve emekliler maaş artışları için yılın son enflasyon verisini beklemeye başladı. Bu bekleyişin ortasında AA Finans’ın aralık ayı enflasyon verisine yönelik beklenti anketi sonuçlandı. İşte kritik veriye ilişkin ekonomistlerin beklentisi..
İLGİLİ HABER Kiralarda yüzde 25 sınırı kalkıyor mu? İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 54. Hukuk Dairesi’nin konut kiralarında uygulanan artış oranı üst sınırının "adil” olmadığı yönündeki kararı kamuoyunda kirada %25 sınırı kalkıyor yorumlarına neden olurken, kararın ne anlama geldiğini uzmanlar yorumladı.
İLGİLİ HABER Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yeni CEO'su belli oldu İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı (İSG), Serhat Soğukpınar'ın 26 Aralık itibarıyla Üst Yönetici (CEO) olarak atandığını duyurdu.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez, asgari ücret artışının enflasyona etkisini hesapladı Ekonomist Mahfi Eğilmez, 17 bin 2 TL'ye yükseltilen asgari ücretin enflasyona ne kadar etki edeceğini hesapladı.
İLGİLİ HABER Moody's 2024'te Türkiye’yi ilk sıraya aldı Moody's, 2024 takviminde Türkiye raporu için ilk tarihi 12 Ocak olarak belirledi. Böylelikle Moody's takviminde 2024 yılında değerlendirecek ilk ülke Türkiye oldu.
İLGİLİ HABER 7 başlıkta 2024'te yürürlüğe girecek düzenlemeler Ticaret Bakanlığı'nın ikinci el otomobilden ilan sitelerine, e-ticaretten fiyat etiketine kadar yeni yılda devreye alacağı 7 düzenlemeyi mercek altına aldık.
REKLAMI KAPAT X