Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (25 Eylül - 30 Eylül)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
30.09.2023 12:02

Küresel piyasalar ABD'de hükümetin kapanma riskine yönelik gelişmeleri izlerken, yurt içi piyasalar ise geride bırakılan haftada S&P'nin Türkiye ilişkin kararını ve Merkez Bankası verilerini inceledi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - S&P Türkiye’ye ilişkin kararını açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

İLGİLİ HABER S&P, Türkiye'nin not görünümünü yükseltti: Ekonomistler kararı değerlendirdi Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), Türkiye’nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, kredi notu görünümünü "negatif"ten "durağan"a çıkardı.

2 - Merkez Bankası'ndan KKM'ye yönelik yeni karar

TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan KKM'ye yönelik yeni karar TCMB, Türk lirası dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında asgari faiz zorunluluğunu kaldırdı.

3 - ABD’de federal hükümet kapanma riskiyle karşı karşıya

ABD’de federal hükümete finansman sağlayacak yeni bütçenin yasalaşması için zaman daralırken, ABD Kongresi’nde henüz bir anlaşma sağlanamaması hükümetin kapanma riskini artırdı.

Ülkede 1 Ekim’de başlayacak yeni mali yıla çok az bir süre kalırken, Kongre, federal hükümete finansman sağlayacak bütçe tasarısı üzerinde henüz bir uzlaşmaya varamadı.

Son 47 yılda 21 kez kapanma yaşayan ABD’de, Kongre’nin federal hükümete finansman sağlayacak yeni bütçe tasarısı üzerinde anlaşmaya varmak ve yeni bir kapanmayı engellemek için 30 Eylül ABD yerel saatiyle gece yarısına kadar vakti bulunuyor.

İLGİLİ HABER ABD ekonomisi tehlike altında: Federal hükümet kapanma riskiyle karşı karşıya ABD’de eylül sonuna kadar kamu kurumlarını finanse edecek bir bütçe tasarının onaylanmaması ihtimali ABD federal hükümetinin kapanma risklerini de artırıyor. Federal hükümetin olası kapanmasının ülke ekonomisine maliyetinin ise süreç ne kadar uzarsa o kadar büyük olacağı belirtiliyor.

4 - Türkiye'de sanayinin şampiyonları belli oldu

İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'na göre 2022'de en büyük sanayi kuruluşu yeniden Tüpraş oldu. Tüpraş'ı Star Rafineri ve Ford Otomotiv takip etti.

İLGİLİ HABER Türkiye'de sanayinin şampiyonları belli oldu: İSO 500 açıklandı İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'na göre 2022'de en büyük sanayi kuruluşu yeniden Tüpraş oldu. Tüpraş'ı Star Rafineri ve Ford Otomotiv takip etti.

5 - Goldman Sachs: Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor!

Goldman Sachs, "Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor" başlıklı son raporunda, TL'de 'carry trade' işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün hale gelebileceğini belirtti. Banka raporda ayrıca dolar/TL’ye yönelik beklentilerini de açıkladı.

Buna göre Goldman Sachs üç ay sonrası için dolar/TL'nin 28 ve altı ay sonrası için de 29 seviyelerinde olacağı tahmininde bulundu.

İLGİLİ HABER Goldman Sachs: Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor! Goldman Sachs, "Türkiye yeniden oyuna dahil oluyor" başlıklı son raporunda, TL'de 'carry trade' işlemlerinin uzun yıllar sonra yeniden mümkün hale gelebileceğini belirtti. Banka raporda ayrıca dolar/TL’ye yönelik beklentilerini de açıkladı.

6 - Merkez Bankası rezervleri tarihindeki en uzun artış serisini kaydetti

TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

TCMB'nin toplam rezervleri 22 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık 4 milyar dolar artarak 125 milyar doları aştı. Toplam rezervler ayrıca 15 hafta üst üste artarak 1987 başlangıçlı veri tarihindeki en uzun artış rekorunu kaydetti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri tarihindeki en uzun artış serisini kaydetti TCMB'nin toplam rezervleri 22 Eylül haftasında bir önceki haftaya göre yaklaşık 4 milyar dolar artarak 125 milyar doları aştı. Toplam rezervler ayrıca 15 hafta üst üste artarak 1987 başlangıçlı veri tarihindeki en uzun artış rekorunu kaydetti.

7 - Öğrencilere yönelik desteklerin detayları açıklandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında öğrencilere yönelik vergisiz telefon desteğinin detaylarını açıkladı.

Buna göre gençlere piyasa satış fiyatı 9 bin 500 lirayı geçmeyen cep telefonu ve bilgisayarlar için toplamda 5 bin 500 liraya kadar teknolojik cihaz desteği verileceği, cep telefonu için piyasa fiyatının yüzde 44,4'ü, bilgisayarlar için yüzde 16,7'si kadar destek sağlanacağı duyuruldu.

Öte yandan örgün eğitimdeki üniversiteli gençlere bir hatla sınırlı olmak üzere 12 ay boyunca aylık ücretsiz 10 GB kota tanımlanacağı ve gençlerin bu haklarını istedikleri üç mobil şebeke operatörlerinin üzerinden kullanabilecekleri bildirildi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencilere yönelik vergisiz telefon desteğinin detaylarını açıkladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında öğrencilere yönelik vergisiz telefon desteğinin detaylarını açıkladı.

8 - Kredi kartı faizleri arttı

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nun gösterge faizi 500 baz puan artışla yüzde 30 seviyesine çıkarmasının ardından kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami faiz oranları için baz alınan referans oranı da yükseltti.

TCMB sitesinde yer alan bilgilere göre, 1 Ekim itibarıyla geçerli olmak üzere referans oran yüzde 3,11’den yüzde 3,56’ya çıkarıldı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kredi kartı faizlerinde yeni oranları yayımladı Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu’nun gösterge faizi 500 baz puan artışla yüzde 30 seviyesine çıkarmasının ardından kredi kartı işlemlerinde uygulanan azami faiz oranları için baz alınan referans oranı da yükseltti.

9 - Katılım endeksi güncellendi: 52 şirket endeksten çıkarıldı!

Borsa İstanbul, katılım endekslerinde yapılan değişiklikleri KAP'a bildirdi. Buna göre Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirket Katılım Endeksi'ne dahil edilirken, 52 şirket Katılım Endeksi'nden çıkarıldı.

İLGİLİ HABER ​​​​​​​Katılım endeksi güncellendi: 52 şirket endeksten çıkarıldı! Borsa İstanbul, katılım endekslerinde yapılan değişiklikleri KAP'a bildirdi. Buna göre Borsa İstanbul'da işlem gören 12 şirket Katılım Endeksi'ne dahil edilirken, 52 şirket Katılım Endeksi'nden çıkarıldı.

10 - BES'te yeni dönem başladı

BES’e ilişkin yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Böylelikle Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmen ödeme hakkının kullanımına ilişkin temel esaslar belirlendi. Buna göre artık katılımcılar, sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'sini kullanabilecek.

Kısmen ödeme tutarı ise başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı da talep durumuna göre değişecek.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: BES'te yeni dönem başladı Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yapılan değişiklik ile katılımcılar sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek. İşte yeni dönemde BES’te öne çıkan değişiklikler...

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Ek MTV'de belirsizlik son buldu: Ödeme yapmayanları neler bekliyor? Anayasa Mahkemesi’nin ek MTV’ye ilişkin nihai kararının ardından ödeme yapmayanları nelerin beklediği oldukça merak edilmeye başlandı. Hukukçular ise ek MTV ödemesini yapmayanları bekleyen gelişmeleri açıkladı.
İLGİLİ HABER SPK, Meka Beton'un halka arz başvurusunu onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Meka Beton Santralleri İmalat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halka arz başvurusunu onayladı.
İLGİLİ HABER Türk-İş açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı Türk-İş, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin eylül ayında açlık sınırının 13.334 TL, yoksulluk sınırının ise 43.433 TL olduğunu duyurdu.
İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret ile ilgili yaptığı açıklamada, "Yıl sonunda asgari ücrette enflasyon yükünü hafifletmek adına önemli bir gündemimiz var" ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABER ABD'de ikinçi çeyrek nihai büyüme rakamları açıklandı! ABD ekonomisine yönelik ikinci çeyrek nihai büyüme rakamları açıklandı.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez yazdı: KKM'de Ne Oldu? Ünlü iktisatçı Mahfi Eğilmez, KKM’ye yönelik atılan son adımlar ile birlikte dolar kurundaki yükselişin sebeplerini yorumladı.
İLGİLİ HABER BoFA petrol fiyatlarını gerekçe gösterdi, dolar/TL’ye ilişkin tahminini yükseltti BoFA stratejistleri, petrol fiyatlarındaki artışı gerekçe göstererek dolar/TL’ye yönelik tahminlerini yukarı yönlü revize etti.
İLGİLİ ANALİZ Bitcoin'in düşüş ve yükseliş yaşadığı dönemler: Arkasındaki önemli gelişmeler Bitcoin'deki fiyat hareketlerinin bir hız treni gibi iniş ve çıkış yaşamasının ardı arkası kesilmiyor.  Bu hareketlerin arkasındaki gelişmelere baktığımızda ise Covid-19'dan merkez bankalarının politika değişikliklerine, büyük şirketlerin açıklamalarından hükümet düzenlemelerine kadar birçok faktörün Bitcoin'in değerinde büyük öneme sahip olduğu görülüyor.
İLGİLİ HABER Ev sahipliği oranı düşüyor: 100 kişiden kaçı kendi konutunda yaşıyor? Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, Türkiye'de ev sahipliği oranının yıllar itibarıyla düşüşünü sürdürdüğünü belirtti.
İLGİLİ HABER Benzinde dev indirim pompa fiyatlarına da yansıdı Gece saatleri itibarıyla benzin fiyatlarında indirime gidildi. Pompa fiyatlarına da yansıyan indirim sonrasında 40 lirayı aşan motorin ile benzin arasındaki makas yeniden açıldı.
İLGİLİ HABER Dolarda rekor koşusu: Kurda takip edilecek kritik seviyeler Küresel piyasalarda şahin Fed yetkililerinin etkisi ile dolar endeksinde yükseliş sürerken; dolar/TL ise bankalararası piyasada 27,30 seviyesine çıkarak rekor tazeledi. Peki, dolar kurunda olası ataklarda izlenecek ilk kritik seviyeler nereler?
İLGİLİ HABER KKM'den çıkan para nereye gider? Sektör temsilcileri yorumladı Dün KKM'ye yönelik asgari faiz uygulamasının kaldırıldığının açıklanmasının ardından piyasalar bu kararın etkilerini ve KKM'den çıkan paranın nereye gidebileceğini merak etmeye başladı. Sektör temsilcileri de kararın olasını etkilerini değerlendirdi.
REKLAMI KAPAT X