Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (25 Mart - 30 Mart)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (25 Mart - 30 Mart)
Doviz.com
30.03.2024 20:00

Yurt içi piyasada yerel seçim hareketliliğinin olduğu bir dönemde döviz kurlarındaki hareket takip edilirken, küresel çapta ise başta ABD olmak üzere İngiltere büyüme rakamları piyasalar tarafından yakından izlendi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Sürpriz faiz artışının geldiği TCMB toplantısının özeti yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 500 baz puanlık faiz artışı kararı alınan Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerini yayımladı.

İLGİLİ HABER TCMB, sürpriz faiz kararının alındığı toplantının özetini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 500 baz puanlık faiz artışı kararı alınan Para Politikası Kurulu toplantısının özetini yayımladı.

2 - ABD’de büyüme son çeyrekte beklentileri aştı

ABD Ticaret Bakanlığı, yılın dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH verisi açıklandı.

Buna göre, ABD'de GSYH yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,4 artış kaydetti. Piyasa beklentisi ise büyümenin bu dönemde yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.

İLGİLİ HABER ABD’de büyüme son çeyrekte beklentileri aştı ABD ekonomisinde büyüme, son çeyrekte yüzde 3,2'lik beklentiye karşın yüzde 3,4 büyüdü.

3 - SPK halka arz şartlarında değişikliğe gitti

SPK, belli sektörlerde payların ilk halka arzı öncesi uyulacak ön şart tutarlarında indirime gitti.

Söz konusu kararın, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı doğrultusunda alındığına yer verilen SPK bülteninde, böylece Türkiye'nin cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacağı ayrıca yeşil ve sürdürülebilir büyümeye katkı verileceği ifade edildi.

İLGİLİ HABER Belirli sektörlerdeki şirketlerin halka arzına kolaylık getirildi SPK, belli sektörlerde payların ilk halka arzı öncesi uyulacak ön şart tutarlarında indirime gitti.

4 - Kredi faizlerinde sert yükseliş

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararının piyasalara yansımaları sürüyor.

Sürpriz kararın ardından bankalar da yeni haftaya tüm kredi kanallarında faiz artışıyla başladı.

Bankalar ihtiyaç kredi faizlerini 40-200 baz puan arasında yükseltirken, ticari kredi faizlerinde de 700 baz puanlık artırımlar gerçekleşti. Bu artışlar sonrasında ihtiyaç kredisinde aylık yüzde 6 seviyelerine, ticari kredi faizinde ise yıllık yüzde 59-75 seviyelerine çıkıldı.

İLGİLİ HABER Kredi faizlerinde sert yükseliş: Örnek konut kredisi hesaplaması Bankalar, yeni haftaya tüm kredi kanallarında faiz artışı ile başladı. İhtiyaç kredisi faizleri 200 baz puana kadar yükselirken ticari kredi faizleri de yüzde 75'e dayandı. Peki, faizlerin arttığı bu dönemde konut kredilerinde son durum ne? İşte detaylar..

5 - Kira gelir beyannameleri için başvuru süresi uzatıldı

GİB'in internet sitesinden yapılan açıklamaya göre 2023 yılı kira gelir beyannamesi için 1 Nisan'da tamamlanması beklenen son başvuru tarihi 5 Nisan Cuma gününe kadar uzatıldı.

Buna göre 1 Nisan 2024 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2024 Şubat dönemine ilişkin "Form Ba" ve "Form Bs" bildirimler, 5 Nisan 2024 Cuma günü sonuna kadar teslim edilebilecek.

İLGİLİ HABER Kira gelir beyannameleri için başvuru süresi uzatıldı 2023 yılı kira gelir beyannamesi için 1 Nisan'da tamamlanması beklenen son başvuru tarihi 5 Nisan Cuma gününe kadar uzatıldı.

6 - Gram altında ikili kur dönemi

Gram altın bankalararası piyasada yükselişini sürdürürken Kapalıçarşı’da ise kayıp yaşadı.

Buna göre altının gramı bankalararası piyasada geçtiğimiz hafta 2300 liranın üzerine çıkarken Kapalıçarşı’da gram altın ise haftalık bazda sınırlı bir kayıp yaşadı.

Altın fiyatlarındaki volatilitenin ortasında fiziki piyasalar ile bankalararası piyasa (tabela kuru) arasındaki makas 100 TL’ye kadar indi. Bu makas daha önce 250 TL’ye kadar çıkmıştı.

İLGİLİ HABER Gram altında "ikili kur" dönemi: Kapalıçarşı'da düşüş, tabelada yükseliş yaşanıyor Gram altın bankalararası piyasada yükselişini sürdürürken Kapalıçarşı’da ise kayıp yaşıyor.

7 - İngiltere ekonomisi teknik resesyona girdi

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS), ülkede geçen yılın dördüncü çeyreğindeki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışına ilişkin nihai verileri açıkladı.

Buna göre, ülke ekonomisi 2023'ün üçüncü çeyreğindeki yüzde 0,1 daralmanın ardından, dördüncü çeyrekte de yüzde 0,3 düşüşle üst üste iki çeyrek küçüldü. Böylece, İngiliz ekonomisinin geçen yılın ikinci yarısında teknik resesyon yaşadığı teyit edildi.

İLGİLİ HABER İngiltere ekonomisi teknik resesyona girdi İngiltere ekonomisi 2023'ün son çeyreğinde yüzde 0,3 daralarak teknik resesyona girdi.

8 - İki ülkeden dolar kuruna müdahale

Asya'da piyasalar haftaya karışık bir seyirle başladı. Buna göre piyasalara Japonya ve Çin'in kura müdahaleleri damga vurdu.

Japonya yende aşırı dalgalanmalara izin verilmeyeceğini duyururken, Çin ise yuandaki değer kaybını durdurma sinyali verdi.

İLGİLİ HABER İki ülkeden dolar kuruna müdahale Piyasalar yeni haftaya Japonya ve Çin'in kura müdahaleleri ile başladı. Japonya yende aşırı dalgalanmalara izin verilmeyeceğini duyururken, Çin ise yuandaki değer kaybını durdurma sinyali verdi.

9 - Hazine'den altın ithalatına yönelik yeni karar

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis etti.

Altın ithalatına yönelik uygulanan kota, içerideki talebin yetmediği durumlarda fiziki piyasalardaki fiyatların normal piyasanın üzerinde artmasına yol açıyordu. İki kamu bankasına verilen yetkiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bu durumun önüne geçmeyi hedefledi.

İLGİLİ HABER Hazine'den altın ithalatına yönelik yeni karar Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis etti.

10 - Emekli promosyonlarına özel bankalar da dahil edildi

Sosyal Güvenlik Kurumu, emekli promosyonlarına ilişkin yeni bir duyuru yayımladı.

Yayımlanan duyuruya göre kamu bankalarının promosyon ödemesine özel bankalar da dahil edildi.

İLGİLİ HABER Emekli promosyonlarına ilişkin yeni gelişme Emeklilere 8-12 bin liralık promosyon ödemesine özel bankalar da dahil edildi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER S&P, Türkiye'nin büyüme tahminini yükseltti S&P Global, gelişmekte olan ülkeler için 2024 yılı toplam büyüme tahminini yüzde 4,2'ye, Türkiye'nin büyüme tahminini ise yüzde 3'e çıkardı.
İLGİLİ HABER SGK duyurdu: Ölüm aylığı alanlara 5 bin TL promosyon ödenecek SGK, ölüm aylığı alan 3,3 milyon hak sahibine 5 bin lira promosyon ödemesi yapılacağını açıkladı.
İLGİLİ HABER Konut fiyatlarında düşüş serisi 8. aya taşındı Ülke genelindeki konut fiyatları şubat ayında geçen yıla göre yüzde 12,1 düşüş kaydetti. Kira artışlarındaki negatif seyir devam ederken, kiralık konutlara talep ise şubatta yatay kaldı.
İLGİLİ HABER Otobüs biletlerine bayram ve seçim zammı Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Yıldırım, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri ve Ramazan Bayramı tatili öncesi otobüs biletlerinin tükenmesi nedeniyle ek seferler düzenlendiğini belirterek, seçim ve Ramazan Bayramı öncesinde otobüs biletleri fiyatlarında artış yaşandığını kaydetti.
İLGİLİ HABER Mart ayına yönelik Enflasyon Beklenti Anketi sonuçlandı Piyasa katılımcıları şubatta beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon rakamlarının martta yıllık bazda yüzde 69 seviyesine çıkacağını öngördü.
İLGİLİ HABER Dolar yerel seçim sonrasında geçen yılki gibi yükselir mi? Ekonomist Alaattin Aktaş, 31 Mart tarihinde gerçekleşecek yerel seçimler sonrasına yönelik doların olası hareketini yorumladı.
İLGİLİ HABER İlk çeyreğe damga vuran hisse rallisi: Borsa İstanbul’da yükselişi baskılayan 5’li Küresel hisse senedi piyasaları son yılların en iyi çeyreğini kapatmaya hazırlanıyor. Türkiye’de yükselişiyle dikkatleri üzerine çeken Borsa İstanbul’da ise yükselişi baskılayan 5 unsur bulunuyor.
İLGİLİ HABER Koç Holding’den sağlık sektörüne yeni yatırım: 7 hastaneyi satın aldı Koç Holding, Antalya’daki sağlık sektöründeki etkinliğini artırmak için Kemer Medical Center Özel Sağlık Hizmetleri Turizm ve Ticaret A.Ş.’ye ait 7 hastaneyi satın aldı.
İLGİLİ HABER Dünyada yılın otomobilleri belirlendi: 6 farklı kategorinin kazananları Otomobil dünyasının merakla beklediği “2024 Dünyada Yılın Otomobili Ödülleri”, New York Otomobil Fuarı'nda sahiplerini buldu. İşte 6 farklı kategorinin kazananları..
İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan duyurdu: Emeklilere özel indirimler geliyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilere özel indirimler üzerinde çalıştıklarını belirterek, "PTT AVM'de, Tarım Kredi Kooperatif Marketleri'nde, Türk Hava Yolları'nda, TCDD'de, GSM operatörlerinde, sinema ve tiyatrolarda, PTT Kargo'da emeklilere özel indirim ve kampanyalar başlatacağız" dedi.
İLGİLİ HABER Erken yaşta finansal özgürlük için 5 öneri Daha önce teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan, henüz 29 yaşındaki Hindistanlı Daniel George, genç yaşta finansal özgürlüğe sahip olmayı isteyenlere yönelik 5 önerisini açıkladı.
İLGİLİ HABER QNB Finansbank, yıl sonuna ilişkin dolar kuru tahminini düşürdü QNB Finansbank, Merkez Bankası'nın geçen haftaki sürpriz kararının ardından dolar/TL ve enflasyon tahminlerinde hem bu yıl hem de önümüzdeki yıl için aşağı revizyonlar yaptı.
İLGİLİ HABER 2023 yılı işsizlik oranı açıklandı TÜİK, 2023 yılına ait işsizlik ve sitihdam verilerinin yansıdığı iş gücü istatistiklerini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X