Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (9 Ekim - 14 Ekim)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
14.10.2023 19:29

Küresel piyasalar bu hafta İsrail-Filistin çatışmasına odaklanırken; bu çatışmaların ortasında yurt içinde yatırımcılar işsizlik rakamları ile ABD enflasyon verilerini takip etti.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Emeklilere 5 bin TL’lik ek ödeme yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ek ödeme yapılacağını duyurdu.

Erdoğan’ın açıklamasına göre hem emekli olup hem de fiilen çalışan emekliler ise bu ikramiyelerin dışında kalacak. Öte yandan ödemeler, kasım ayının ilk yarısı itibarıyla emeklilerin hesabına yatırılmış olacak.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Emeklilere ek ödeme yapılacak! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında emeklilere bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin TL ek ödeme yapılacağını duyurdu.

2 - İşsizlik oranı 4. ayında da tek hanede kaldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ağustos ayında Türkiye’de işsizlik oranı 0,2 puan azalarak yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle işsizlik oranı 4. ayında da tek hanede kalmayı sürdürmüş oldu.

İLGİLİ HABER İşsizlik oranı açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının ağustos ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

3 - ABD’de enflasyon eylülde beklentileri aştı

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yüzde 3,7 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Böylelikle ülkede ağustosta gerçekleşen artış hızı da korunmuş oldu. Enflasyon verilerinin ardından ABD devlet tahvillerinde ise agresif yükselişler yaşandı.

İLGİLİ HABER ABD’nin eylül ayı enflasyonu açıklandı ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylül ayında yüzde 3,7 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Böylelikle ağustosta gerçekleşen artış hızı da korunmuş oldu.

4 - TL'de değer kaybı sürdü: Dolar/TL 27,80 seviyesine çıktı

Dolar kuru, ABD’de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında haftanın son işlem gününde Türk Lirası karşısındaki kademeli yükselişini sürdürdü.

Böylelikle dolar/TL haftanın son işlem gününde 27,80 seviyesine kadar ulaştı.

İLGİLİ HABER Dolar/TL 27,80 seviyesinde: Gözler Fed Başkanı Powell’ın üzerinde Dolar kuru, ABD’de beklentileri aşan enflasyon verisi sonrasında haftanın son işlem gününde Türk Lirası karşısındaki kademeli yükselişini sürdürüyor. Yatırımcılar ise yeni haftada Powell’ın yapacağı konuşmayı bekliyor.

5 - SPK, Türkiye tarihinin en büyük halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), TAB Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ'nin halk arz başvurusunu onayladı.

TAB Gıda halka arzı öncesinde Borsa İstanbul’daki Türk Lirası bazlı en büyük halka arz Halkbank’ın olmuştu. Buna göre Halkbank’ın 2012 yılındaki ikincil halka arzının büyüklüğü 4,51 milyar lira seviyesinde gerçekleşmişti.

Halkbank’ın ardından bugüne kadarki TL cinsinden en büyük halka arz büyüklükleri ise 3,48 milyar lira ile Ahlatçı Doğalgaz, 3,46 milyar lira ile Enerya Enerji, 3,34 milyar lira ile Akfen Yenilenebilir Enerji, 3,26 milyar lira ile CW Enerji ve 3,1 milyar lira ile Bien Yapı Ürünleri şeklinde gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER Türkiye tarihinin en büyük halka arzı geliyor Sermaye Piyasası Kurulu’ndan halka arz için onay alan TAB Gıda, halka arz işlemlerinin tamamlanmasının ardından 6,825 milyar lira ile Türk lirası cinsinden Türkiye tarihinin en büyük halka arz büyüklüğüne sahip olacak.

6 - Altın fiyatlarında son 7 ayın en büyük haftalık kazancı

İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle güvenli liman olarak görülen altına talep artarken, artan talebin desteğiyle altın fiyatları son 7 ayın en büyük haftalık kazancını yaşadı.

Buna göre Orta Doğu’da yaşanan gerilimlerin etkisi ile ons altın ve gram altın sırasıyla yüzde 5,45 ve yüzde 5,99 haftalık kazanç sağladı. Altın fiyatlarındaki bu artış oranları ise son 7 ayın en büyük haftalık kazancına işaret etti.

İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında en kötü geride mi kaldı?: Uzmanlar yorumladı İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılabileceği endişesiyle güvenli liman olarak görülen altına talep artarken, artan talebin desteğiyle altın fiyatları son 7 ayın en büyük haftalık kazancına hazırlanıyor. Peki, uzmanlar altın fiyatlarındaki yükselişe yönelik ne söylüyor? İşte detaylar..

7 - Bakan Şimşek: Kur korumalı mevduattan çıkmak istiyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ta düzenlenen IMF/Dünya Bankası toplantısında kur korumalı mevduattan çıkmak istediklerini belirterek, mevcut politikanın para politikasının ima ettiğinden daha sıkı olduğunu söyledi.

Buna göre Şimşek, beklenen enflasyona göre bakıldığında Türkiye'nin reel faiz sunduğunu, bu durumun da TL'yi çekici kıldığını ifade etti.

Ayrıca kurala dayalı politikaya geri dönmek istediklerini de söyleyen Şimşek, Türkiye'de ciddi bir mali konsolidasyona ulaşıldığının ancak politikanın sonuçlarını görmek için bir yıla yakın bir süreye ihtiyaçları olduğunun altını çizdi.

İç talebi daha ılımlı hale getirmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, Kur Korumalı Mevduat enstrümanından ise çıkmak istediklerini söyledi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Kur korumalı mevduattan çıkmak istiyoruz Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fas'ta düzenlenen IMF/Dünya Bankası toplantısında kur korumalı mevduattan çıkmak istediklerini belirterek, mevcut politikanın para politikasının ima ettiğinden daha sıkı olduğunu söyledi.

8 - Merkez Bankası’ndan Piyasa Katılımcıları Anketi’ne revizyon

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi'nde dolar ve enflasyon tahminlerini paylaşan katılımcılarda revizyona gideceğini açıkladı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin, çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesine yönelik uygulanmakta olan Piyasa Katılımcıları Anketi'nin katılımcı listesinin, anketin temsil gücünün artırılması amacıyla güncellenmesine karar verildiği duyuruldu.

İLGİLİ HABER TCMB, dolar ve enflasyon tahminlerini paylaşan katılımcılarda revizyona gidecek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Piyasa Katılımcıları Anketi'nde dolar ve enflasyon tahminlerini paylaşan katılımcılarda revizyona gideceğini açıkladı.

9 - 2023 Nobel Ekonomi ödülünün kazananı belli oldu!

Nobel Ekonomi Ödülü olarak bilinen Alfred Nobel anısına verilen Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü'nü kazanan isim belli oldu.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'nden açıklanan duyuru kapsamında, Alfred Nobel anısına verilen 2023 Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü'nü ABD’li Claudia Goldin kazandı.

Böylelikle çalışma ekonomisi alanında uzman bir isim olan Goldin, 1969 yılından bu yana ekonomi dalında verilen ödülü kazanan üçüncü kadın oldu.

İLGİLİ HABER 2023 Nobel Ekonomi ödülünün kazananı belli oldu! 2023 Nobel Ekonomi Ödülü'nü kadınların iş gücündeki yerine yönelik yaptığı çalışmaların desteğiyle ABD'li Claudia Goldin kazandı.

10 - Petrol fiyatlarında keskin yükseliş

Brent petrol, İsrail-Filistin savaşının ardından %6'dan fazla değer kazanarak yeniden 90 dolar sınırına çıktı. 

Brent petrolün yükselişi sonrasında ise motorin fiyatlarına 17 Ekim tarihinden itibaren (00:01) litre başına 2 lira 25 kuruşluk zam gelmesi bekleniyor.

Benzin ve LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta tabela değişiyor: Motorin fiyatlarında dev zam bekleniyor Geçtiğimiz hafta akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen indirimlerin ardından salı gününden itibaren geçerli olmak üzere motorin fiyatlarına dev bir zam gelmesi bekleniyor.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER KKM'de düşüş ivme kazandı: Daralma yedinci haftaya taşındı Kur korumalı mevduat hesaplarında 6 Ekim haftasında 74,6 milyar TL ile rekor bir düşüş yaşandı. Bu düşüş ile KKM’deki kayıp serisi ise yedinci haftaya taşındı.
İLGİLİ HABER Kritik vergi kararı AYM’den geçti: Temyiz yolu herkese açıldı Anayasa Mahkemesi, vergi davaları, tam yargı davaları ve idari işlemler hakkında açılan davalara ilişkin olarak önemli bir karar verdi. Buna göre AYM, bu davaların değerinin 1 lira olması halinde bile temyiz yolunun açıldığını ilan etti. 2023 yılında 581 bin TL’yi geçmeyen tutarlar için temyiz başvurusu yapılamıyordu.
İLGİLİ HABER Bakan Bolat'tan tüm sektörlere indirim çağrısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, tekstil ve beyaz eşya sektörleri başta olmak üzere tüm sektörleri büyük indirim kampanyasına destek vermeye davet etti.
İLGİLİ HABER Sıfır otomobilde kampanya yarışı: Markaların vade ve kredi fırsatları Türkiye otomotiv pazarında eylül ayında satış rekoru kırılırken, son dönemlerde birçok marka ise kredi, takas desteği ve nakit indirimi gibi kampanyalarını yoğunlaştırdı.
İLGİLİ HABER İMAS Başkanı Ertemel yorumladı: Şu an ikinci el araç almak avantajlı mı? Yılın son çeyreğinde fahiş fiyatla mücadele için atılan adımlar başta olmak üzere artan stok ve azalan talep, ikinci el araçlarda fiyatları düşürdü. Peki fiyatlar daha fazla düşmeye devam eder mi, şu an ikinci el araç almak avantajlı mı? İşte sektör temsilcisinin konuyla ilgili yorumları..
İLGİLİ HABER Turizm amaçlı konut kiralama düzenlemesi Meclis'te: Yeni dönemde neler değişecek? Turizm amaçlı konut kiralanmasına yönelik düzenlemeleri içeren kanun teklifi Meclis'e sunuldu.
İLGİLİ ANALİZ Bitcoin fiyatındaki düşüşün arkasındaki 3 temel neden Bitcoin, son zamanlarda global gerilimler, ABD'deki ekonomik belirsizlikler ve hükümetin kapanma riski nedeniyle değer kaybı yaşıyor. Bu faktörler ayrıca kripto para piyasasında belirsizliğin ve volatilitenin de artmasına yol açıyor. İşte Bitcoin’in düşmesine sebep olan 3 temel nedenin detayları…
İLGİLİ ANALİZ Orta Doğu gerginliğine küresel şirketler nasıl tepki verdi? Hamas ve İsrail kuvvetleri arasında 7 Ekim sabahı patlak veren çatışmalar sebebiyle bazı küresel şirketler İsrail’deki faaliyetlerini geçici olarak askıya aldı. Faaliyetlerini askıya alan şirket sayının ise gerginliğin kapsamına göre genişlemesi beklenebilir.
İLGİLİ HABER En fazla açık iş ilanı olan meslekler: İşverenlerin talep ettiği beceriler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, İŞKUR tarafından hazırlanan rapora göre Türkiye'de 272 bin 419 adet "açık iş ilanı" olduğunu söyledi. İşte ilgili rapora göre en fazla ilanı olan meslekler ve talep edilen beceriler...  
İLGİLİ HABER Enflasyona farklı bir açıdan bakış: Sıcak hava ve enflasyon ilişkisi Avrupa Merkez Bankası (ECB) ekonomistleri, yüksek sıcaklıklar ile enflasyon arasındaki ilişkiyi inceledi.
İLGİLİ HABER Tesla’nın Türkiye fiyatına ilk kez indirim geldi: İşte güncel Tesla Model Y fiyatı Tesla'nın Model Y fiyatlarına küresel çapta indirim yapması sonrasında aracın Türkiye fiyatında da ilk kez indirime gidilmiş oldu. İşte Tesla Model Y’nin Türkiye'deki güncel fiyatı…
İLGİLİ HABER Garanti BBVA: KKM’nin yarısının bir yılda dönüşeceğini düşünüyoruz Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, döviz dönüşümlü KKM hesaplarının vadesi geldikçe yüzde 6’sının standart TL mevduata dönmeye başladığını vurgulayarak, “Eğer her ay yaklaşık yüzde 6’lık bir dönüşüm gerçekleştirebilirsek, bir yıl sonunda kabaca döviz dönüşlü KKM hesaplarından yüzde 45-50 gibi bir rakamı eritmiş olacağımızı düşünüyoruz" dedi.
İLGİLİ HABER Cari açık ağustosta hız kesti Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini yayımladı.
İLGİLİ HABER Gaye Erkan, Fed Başkanı Powell ile görüştü Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları için Fas Marakeş'e giden TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın Fed Başkanı Jerome Powell ile görüştüğü bildirildi.
REKLAMI KAPAT X