Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (11 Aralık-16 Aralık)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (11 Aralık-16 Aralık)
Doviz.com
16.12.2023 19:18

Küresel piyasalar, merkez bankalarının faiz kararlarının öne çıktığı haftada başta Fed olmak üzere BoE ve ECB yetkililerinin yılın son faiz kararlarını yakından takip etti. Yurt içi piyasalarda ise işsizlik rakamlarıyla birlikte TCMB’nin Piyasa Katılımcıları anketinin sonuçları izlendi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 – Fed yılın son faiz kararını açıkladı!

Fed, aralık ayında politika faizini sabit bıraktığını duyurdu. Fed'in bu kararıyla politika faizi yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında kalmayı sürdürdü.

Piyasaların aralık ayına yönelik genel beklentisi de politika faizinin sabit bırakılacağı yönündeydi. 

İLGİLİ HABER Fed yılın son faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), 2023 yılının son faiz kararını açıkladı.

2 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), aralık ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 30 TL iken, bu anket döneminde 29,62 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise bir önceki anket döneminde 39,62 TL iken, aynı anket döneminde 39,46 TL olarak gerçekleşti.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 67,23 iken, bu anket döneminde yüzde 65,39 oldu.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 43,94 iken, bu anket döneminde yüzde 41,23 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 25,09 ve yüzde 24,82 olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 29,62 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 65,39 oldu.

3 – İşsizlik rakamları açıklandı

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ekim ayında işsizlik oranı yüzde 8,5 seviyesinde gerçekleşti.

Böylelikle işsizlik oranı 6. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü. Bu seviye aynı zamanda Kasım 2012'den bu yana en düşük seviyeye işaret etti.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre 163 bin kişi azalarak 2 milyon 961 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı erkeklerde %7,0 iken kadınlarda %11,3 olarak tahmin edildi.

İLGİLİ HABER İşsizlik rakamları açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

4 - Petrol fiyatları 6 ayın en düşük seviyesini test etti

Brent petrol, Fed’in yılın son faiz kararını açıkladığı kritik haftada 72 dolara kadar gerileyerek son 6 ayın en düşük seviyesini test etti.

Öte yandan, ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki azalış öngörüsü ise dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkede talebin güçlü seyrettiğine işaret ederek fiyatların düşüşünü sınırladı.

İLGİLİ HABER Petrol fiyatları son 6 ayın en düşük seviyesinde Brent petrol, Fed’in yılın son faiz kararını açıklayacağı kritik güne 72 dolara gerileyerek başladı. Bu seviye ise petrol fiyatlarının yaklaşık olarak son 6 ayın en düşük seviyesine gerilediğine işaret etti.

5 - Mevduatta devlet güvencesi artırıldı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun sigortaya tabi mevduat ve katılım fonları ile TMSF tarafından tahsil olunacak primlere dair yönetmelikte değişiklik yapıldı.

Resmi Gazete'de yayımlanan TMSF Fon Kurulu'nun kararı ile, sigortaya tabi mevduat ve katılım fon tutarları artırıldı.

Buna göre, bankalardaki mevduatın 400 bin lira olan devlet güvencesine tabi tutarı, 1 Ocak 2024'ten itibaren 650 bin lira olarak güncellendi.

İLGİLİ HABER Mevduatta devlet güvencesi artırıldı: Hangi varlıklar güvence kapsamında? Bankalardaki mevduatın 400 bin lira olan devlet güvencesine tabi tutarı, 1 Ocak 2024'ten itibaren 650 bin lira olarak belirlendi. Peki, hangi varlıklar güvence altında? İşte detaylar..

6 - ABD enflasyon verisi açıklandı!

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon kasım ayında yıllık bazda yüzde 3,1 artış kaydetti.

Ekim ayında yıllık artış yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın kasım ayına yönelik yıllık artış beklentisi de yüzde 3,1 seviyesindeydi.

Öte yandan, kasım ayında tüketici fiyatları aylık bazda yüzde 0,1 arttı. Piyasanın aylık artış beklentisi ise değişim gerçekleşmemesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek kasım ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

7 - Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Kasım 2023 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı.

Buna göre kasım ayı itibarıyla, dört kişilik bir ailenin aylık mutfak harcamasını kapsayan açlık sınırı 13 bin 745 TL’ye; eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma ve ulaşım giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise 47 bin 544 TL’ye ulaştı.

BİSAM’dan yapılan yazılı açıklamada, kasım ayında sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin ise 458 TL’ye ulaştığı belirtildi.

İLGİLİ HABER Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı BİSAM'ın açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir aile için kasımda açlık sınırı 13 bin 745 lira, yoksulluk sınırı ise 47 bin 544 lira olarak hesaplandı.

8 – ECB ve BoE yılın son para politikası toplantısını pas geçti

ECB, aralık ayı toplantısında refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4,50’de, mevduat faizini yüzde 4'te, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,75'te sabit tuttu.

Piyasaların genel beklentisi de 3 temel politika faizinin sabit bırakılacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz kararını açıkladı Avrupa Merkez Bankası (ECB), yılın son para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise Aralık 2021'den beri 14 kez üst üste yaptığı faiz artışlarının ardından üçüncü toplantısında da faiz oranlarını değiştirmedi.

Buna göre Para Politikası Kurulu, son üç toplantıda politika faizini son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te sabit bıraktı.

İLGİLİ HABER İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını açıkladı İngiltere Merkez Bankası (BoE), aralık ayında faizi son 15 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu. 

9 - TOKİ'den 24 ilde %25 peşinat ve 48 ay vadeyle arsa satışı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 24 ildeki 231 arsayı açık artırma yöntemiyle satacağını ayrıca 1 adet resmi kurum alanı kiralaması yapacağını duyurdu.

TOKİ’den yapılan duyuruya göre muhammen bedeli 4.746.516.717 TL olan yaklaşık 1.430.108 m2 büyüklüğündeki; Adana, Ağrı, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Hatay, İstanbul, İzmir, Karabük, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Mersin, Muş, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak, Van ve Yalova’da bulunan 231 arsa, açık artırmayla satılacak.

İLGİLİ HABER TOKİ'den 24 ilde %25 peşinat ve 48 ay vadeyle arsa satışı TOKİ, 24 ilde konut, ticaret, sanayi, turizm tesis ve plansız niteliğindeki arsaları açık artırma yöntemi sonrasında yüzde 25 peşinat, 48 ay vadeyle satışa sunacak.

10 - Asgari ücret görüşmeleri başladı

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

İLGİLİ HABER Asgari ücret görüşmeleri başladı İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısına başladı.

İlk toplantının ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 18 Aralık'ta yapacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Asgari ücrette ikinci toplantının tarihi belli oldu Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 18 Aralık'ta yapacağı bildirildi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri rekor tazeledi Merkez Bankası rezervleri, mayıs sonundan bu yana 42,9 milyar dolar artarak 141,373 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.
İLGİLİ HABER Moody's Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapmadı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin değerlendirme yapılmadığını duyurdu.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası ekonomistlerinden KKM ve mevduat faizlerine ilişkin analiz Merkez Bankası ekonomistleri, TCMB'nin geçen ay yeniden aktif hale getirdiği Merkezin Güncesi'nde iki yeni blog yazısıyla KKM ve mevduat faizini inceledi. 
İLGİLİ HABER 6 ay 6 bin kilometre yasağının kapsamı genişletildi İkinci el araç satışında uygulanan "6 ay ve 6 bin kilometre" kuralına motosiklet de dahil edildi.
İLGİLİ HABER Kiralar üç yıl sonra ilk kez geriledi: Düşüşün 5 temel sebebi Üç yıldır konut arzında yaşanan sıkıntılar ve enflasyonist ortamın da getirdiği ekonomik nedenler ile durmaksızın artan konut fiyatlarında ilk kez gerileme başladı. Peki, kira fiyatlarındaki düşüşün başlıca nedenleri neler oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Uber Türkiye artık her yolculukta sabit hizmet bedeli alacak Uluslararası taşımacılık şirketi Uber, Türkiye’de ek ücretlendirmeye ilişkin yeni bir duyuru yaptı. Buna göre kullanıcılar artık her araç çağırmada ek 20 TL'lik sabit ücret ödeyecek.
İLGİLİ HABER Deutsche Bank, TL'ye destek olabilecek unsurları açıkladı Deutsche Bank ekonomistleri yayımladıkları son notta, TL’ye destek olabilecek unsurları açıkladı.
İLGİLİ HABER Asgari ücretlinin "altın alım gücü" yıllara göre nasıl değişti? Asgari ücretle çalışan bir işçi 2003 yılında yıllık geliriyle 25,4 cumhuriyet altını alabilirken, 2023 yılında bu rakam 9,5’in altına geriledi. Asgari ücretin cumhuriyet altını karşısında en değerli olduğu yıl ise 31,5 ile 2005 yılıydı.
İLGİLİ HABER Hakeme atılan yumruk, 4 büyükleri de vurdu Hakem Halil Umut Meler’e yapılan yumruklu saldırının ardından alınan ligin ertelenme kararının etkisiyle dört büyükler borsada yeni güne sert düşüşle başladı.
İLGİLİ HABER Lüks saat sektöründe lale devri bitti mi? Artan fiyatlar, yüksek faiz oranları ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin ortasında son yıllarda en parlak dönemlerinden biri yaşayan lüks saat sektörüne yönelik talep düşmeye başladı. Uzmanlara göre yavaşlama devam ederse, fiyatların ve karların da düşmesi kaçınılmaz.
İLGİLİ HABER Resmi Gazete'de yayımlandı: Yabancıların arsa alımına engel Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yatırım karşılığı yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmelikte düzenlemeye gidildi.
İLGİLİ HABER Fitch tahminini revize etti: 2024'te petrol fiyatları ne olacak? Fitch Ratings, OPEC+ üyesi ülkelerin arz üzerinde kurduğu baskının gelecek yılın ilk yarısına kadar petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyeceğini belirterek, gelecek yıla ilişkin petrol tahminini varil başına 5 dolar artırdı.
İLGİLİ HABER Zorunlu trafik sigortasında prim artış oranı yükseltildi Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), yetkisini kullanarak, 2024 yılının ilk 4 ayı içinde belirlediği trafik sigortasındaki yüzde 5’lik prim artışını ocak ayı için yüzde 10’a çıkardı.
REKLAMI KAPAT X