Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (13 Kasım-18 Kasım)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (13 Kasım-18 Kasım)
Doviz.com
18.11.2023 18:45

Küresel piyasalarda bu hafta ABD enflasyon verileri izlenirken, yurt içinde ise dolar ve enflasyona ilişkin tahminlerin yer aldığı Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 30,05 TL iken, bu anket döneminde 30 TL oldu.

12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 39,62 TL olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 68,01 iken, bu anket döneminde yüzde 67,23 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 67,23 oldu.

2 - ABD enflasyon verisi açıklandı

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ekim ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon ekim ayında yıllık bazda yüzde 3,2 artış kaydetti.

Eylül ayında yıllık artış yüzde 3,7 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın ekim ayına yönelik yıllık artış beklentisi ise yüzde 3,3 seviyesindeydi.

Öte yandan, ekim ayında tüketici fiyatları aylık bazda değişim göstermedi. Piyasanın aylık artış beklentisi ise yüzde 0,1 seviyesindeydi.

İLGİLİ HABER Piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek ekim ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

3 - Yeni yıl zamlarında kritik viraja girildi: İlk tahminler açıklandı

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yıl sonunda belirlenecek olan asgari ücretin OVP’de hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde artırılmalı” dedi.

İLGİLİ HABER İTO: Asgari ücret, hedeflenen enflasyon oranında artırılmalı İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yıl sonunda belirlenecek olan asgari ücretin OVP’de hedeflenen enflasyon oranında artırılması gerektiğine dikkat çekerek, "Asgari ücret bu konuda mevcut politikalar ve hedeflenen enflasyon olarak dikkate alınarak kurulan dengeleri bozmayacak şekilde artırılmalı” dedi.

Milyonlarca vatandaş yeni yıl zammını merakla beklerken, kulislerde de bazı rakamlar konuşulmaya başlandı.

İLGİLİ HABER Asgari ücret ve emekli maaş artışına ilişkin son tahminler Milyonlarca vatandaş yeni yıl zammını merakla beklerken, kulislerde de bazı rakamlar konuşulmaya başlandı. İşte asgari ücret, memur ve emekli maaşına yönelik kulislerdeki son rakamlar..

4 - Elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı değişti

Motor gücü 160 kilovatın altında ve yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi sadece elektrikli otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi.

İLGİLİ HABER Elektrikli otomobillerde ÖTV matrahı değişti: Araç fiyatları nasıl etkilenecek? Motor gücü 160 kilovatın altında ve yüzde 10 özel tüketim vergisine tabi sadece elektrikli otomobiller için esas alınan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya yükseltildi. Peki, bu değişiklik ne ifade ediyor? İşte detaylar..

5 - Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) Ekim 2023 dönemi açlık ve yoksulluk sınırı raporunu açıkladı.

BİSAM'ın açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı ekimde 12 bin 928 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL’ye çıktı.

İLGİLİ HABER BİSAM, açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı BİSAM'ın açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı ekimde 12 bin 928 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 44 bin 718 TL’ye çıktı.

6 - ABD’de federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısı onaylandı

Temsilciler Meclisi, ABD Senatosu ve Başkan Biden’ın onayıyla ABD’de federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısı onaylandı.

Söz konusu tasarı, 1 Ekim 2023'de başlayan 2024 mali yılında hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik 2'nci geçici bütçe oldu.

İLGİLİ HABER ABD Senatosu, geçici bütçe tasarısını onayladı ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onayladı.

7 - TL tahvillere ilgi arttı: Kurda sert yükseliş beklentisi azaldı

Deutsche Bank'ın TL tahvillerin 2024'ün en iyi yatırımı olacağı yönündeki notunun ardından BNP Paribas da uzun vadeli TL tahvillerin cazibesinin arttığını belirtti. Türk tahvillerine yönelik iyimser tahminler ise kurda ani yükseliş beklentilerinin azalmasına yol açtı.

İLGİLİ HABER TL tahvillere ilgi arttı: Kurda sert yükseliş beklentisi azaldı Deutsche Bank'ın TL tahvillerin 2024'ün en iyi yatırımı olacağı yönündeki notunun ardından BNP Paribas da uzun vadeli TL tahvillerin cazibesinin arttığını belirtti. Türk tahvillerine yönelik iyimser tahminler ise kurda sert yükseliş beklentilerinin azalmasına yol açtı.

8 - Türkiye Yeşil Fonu kuruluyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası ile yakın iş birliğiyle yeni projeler geliştirmeye devam ettiklerini söyledi. Bu kapsamda, Yeşil Finans Projesi için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası AŞ’ye sağlanacak 155 milyon dolar kredinin, Dünya Bankası tarafından onaylandığına işaret eden Şimşek, proje kapsamında ülkede yeni bir fonu hayata geçireceklerini kaydetti.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek duyurdu: Türkiye Yeşil Fonu kuruluyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeşil dönüşüm faaliyetlerin finansmanı amacıyla “Türkiye Yeşil Fonu” adında yeni bir fon kuracaklarını bildirdi.

9 - Euro/TL tüm zamanların zirvesine çıktı

ABD'de enflasyonun ekimde beklenenden fazla yavaşlaması sonrasında Fed’in faiz artırımlarında sona gelmiş olabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle varlık fiyatlarında oynaklık arttı. Bu kapsamda dolar karşısında değerlenen euro, Türk lirası karşısında da kazançlarını artırarak gün içi işlemlerde tarihinde ilk kez 31,30 seviyesinin üzerine çıktı.

İLGİLİ HABER Piyasada oynaklık arttı: Euro/TL tüm zamanların zirvesine çıktı ABD'de enflasyonun ekimde beklenenden fazla yavaşlaması sonrasında Fed’in faiz artırımlarında sona gelmiş olabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesiyle varlık fiyatlarında oynaklık arttı. Bu kapsamda euro/TL gün içi işlemlerde tarihinde ilk kez 31,20 seviyesine ulaştı.

10 - Cari denge eylülde iki yılın en yüksek fazlasını verdi

Cari işlemler dengesi, eylül ayında 1,88 milyar dolar ile üç aylık aranın ardından yeniden fazla verdi.

Cari dengenin ticaret açığındaki daralma ve turizm desteğiyle 1,4 milyar dolar fazla vermesi bekleniyordu.

İLGİLİ HABER Cari denge eylülde beklentileri aştı: İki yılın en yüksek fazlasını verdi Cari işlemler dengesi, eylül ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak 1,88 milyar dolar fazla verdi. Net hata ve noksan kalemi ise eylülde 208 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Mevduat ve tahvil faizlerinde rekor koşusu: Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar? Goldman Sachs analistleri, tahvil ve mevduat faizlerinin yükselişinin ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek yılın üçüncü çeyreği itibarıyla faiz indirimine başlayabileceğini öngördü.
İLGİLİ HABER Üniversite öğrencilerine cihaz desteği Resmi Gazete'de Üniversite öğrencilerine teknolojik cihaz ve internet desteği verilmesine ilişkin tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Üniversite öğrencilerine cep telefonu, bilgisayar ve internet desteği için başvuru şartları ve başvuruların değerlendirme sürecine ilişkin bütün ayrıntılar netleşti.
İLGİLİ HABER 8 soruda dijital Schengen vizesi: Vize almak kolaylaşacak mı, başvurular ne zaman başlayacak? AB’nin Schengen vizesi için internetten başvurunun önünü açan düzenlemeyi kabul etmesi, pek çok soru işaretini de beraberinde getirdi. İşte dijital Schengen vizesine yönelik merak edilen 8 soru ve yanıtları..
İLGİLİ HABER VERY, piyasaya girmeye hazırlanıyor VERY, Türkiye'nin elektrikli araçta ikinci markası olarak piyasaya girmeye hazırlanıyor. Peki, VERY'nin ortalama satış fiyatı ne kadar olacak, seri üretim ne zaman başlayacak? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez yazdı: Kurdaki yükseliş ve enflasyon sorunu Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, doların son iki günde Türk Lirası hariç neredeyse bütün paralara karşı değer kaybettiğine dikkat çekerek, enflasyondaki son durumu değerlendirdi.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası açıkladı: Konut fiyatları eylülde %4,3 arttı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 Eylül ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi’ni (KFE) açıkladı.
İLGİLİ HABER Faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin beklentiler belli oldu. İşte ekonomistlerin kasım ayı faiz kararına ilişkin tahminleri..
İLGİLİ HABER Motorine zam geliyor Petrol fiyatları ve dolar kurundaki oynaklık, akaryakıtta da hareketliliği artırıyor. Buna göre motorine gelen indirimlerin ardından yarından itibaren geçerli olacak şekilde motorin fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.
İLGİLİ HABER TZOB Başkanı Bayraktar'dan emekli ikramiyesi için kayıt sildiren çiftçilere uyarı TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, emeklilere bir defaya mahsus verilen 5 bin liralık ikramiye ödemesi için kaydını sildirmeye çalışan çiftçilere ilişkin, “1 Ekim 2023'ten önce çiftçilerimiz kaydını sildirmiş olsaydı bu ikramiyeden faydalanabilecekti fakat şu an kaydını silerek üretimden vazgeçmek sorunu çözmüyor.” dedi.
İLGİLİ HABER "Yeni yılda ehliyet almanın maliyeti 20 bin lirayı aşacak" 2024 yılında ehliyet almak isteyenlerin kurs ücreti ve harçlara gelecek yeni yıl zamlarıyla birlikte 20 bin liranın üzerinde ödeme yapacağı bildirildi.
İLGİLİ HABER Türk-İş’ten asgari ücret çalışmalarına ilişkin açıklama TÜRK-İŞ Genel Başkan Ergün Atalay, 2024'te geçerli olacak asgari ücret görüşmelerinde, TÜRK-İŞ heyetinde 4 işçiye yer vereceklerini duyurdu.
REKLAMI KAPAT X