Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (13 Mayıs - 19 Mayıs)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (13 Mayıs - 19 Mayıs)
Doviz.com
19.05.2024 11:33

Küresel çapta ABD enflasyon rakamlarının takip edildiği haftada, yurt içi piyasada ise Piyasa Katılımcıları Anketi ile kamuda tasarruf paketinin detayları incelendi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 38,78 TL olurken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 41,80 TL olarak belirlendi. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 43,64 seviyesinde ölçüldü. 

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 38,78 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 43,64 oldu.

2 - ABD enflasyon verisi açıklandı!

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon, nisan ayında yıllık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti. Tüketici fiyatları aylık bazda ise yüzde 0,3 artış kaydetti. Piyasanın veriye ilişkin beklentisi ise yüzde 0,4 artış gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek nisan ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

3 - Kamuda tasarruf paketinin detayları açıklandı

Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı. Buna göre kamuda bina yapımı ve araç alımı durdurulurken, istihdamdan enerji verimliliğine, demirbaş alımlarından mal ve hizmet alım ödeneklerine kadar pek çok alanda kesintiye gidildiği bildirildi.

İLGİLİ HABER Kamuda tasarruf paketinin detayları açıklandı Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı.

4 - SPK 2 şirketin ilk halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 25. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Özyaşar Tel ve Galvanizleme Sanayi AŞ ile Onur Yüksek Teknoloji AŞ'nin ilk halka arzını onayladı.

İLGİLİ HABER SPK 2 şirketin ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki yeni halka arza onay verdi.

5 - Konutta üç yılın en düşük satışı gerçekleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Nisan ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %11,8 azalarak 75 bin 569 oldu. Bu rakam ise son üç yılın en düşük satış rakamına işaret etti.

İLGİLİ HABER Konutta üç yılın en düşük satışı gerçekleşti Türkiye genelinde konut satışları nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 11,8 düşerek son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Peki, bu dönemde en fazla hangi illerde konut satışı yapıldı? İşte detaylar..

6 - Altın bir ayın zirvesinde

Finansal piyasalarda yatırımcıların odağı haftanın en önemli verisi olan ABD enflasyon rakamlarındaydı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından altın fiyatları da son bir ayın zirvesine çıktı.

Buna göre haftanın kapanışını gram altın 2504 liradan, ons altın ise 2415 dolardan yaptı.

İLGİLİ HABER Altın bir ayın zirvesinde: Gram altında yükseliş devam eder mi? ABD enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından altın fiyatları son bir ayın zirvesine çıktı. Peki, uzmanlar gram altında yükselişin devamına yönelik ne söyledi? İşte detaylar..

7 - Borsada lira bazlı yeni rekor

BIST 100 endeksi hafta içinde en yüksek 10652 puanı gördükten sonra haftayı 10643 puandan kapattı.

Endeks, TL bazlı rekor serisini sürdürürken Piramit Menkul Kıymetler ise teknik bülteninde dolar bazlı takip edilmesi gereken seviyeleri şöyle aktardı:

“Büyük resimde, onaylanmış yükselen üçgen formasyonu teorik hedefi 456 doları hedef olarak takip etmeye devam ediyoruz.

312 dolar seviyesi ara destek olmak üzere formasyonun devamı için takip edeceğimiz, korunması gereken seviye 305 dolar.”

İLGİLİ HABER Borsada lira bazlı rekor: Dolar bazında takip edilecek seviyeler BIST 100 endeksi, 7 işlem gününün sonunda lira bazlı gün içi zirvesini yeniledi. Peki, endekste dolar bazlı takip edilecek rakamlar neler? İşte detaylar..

8 - Akaryakıtta tek fiyat dönemi başladı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) farklılaştırılmış akaryakıt ürünlerinin istasyonlarda aynı fiyata satılmasına ilişkin Kurul kararı 13 bin bayide uygulanmaya başladı.

Buna göre akaryakıt istasyonlarında "95 oktan benzin ve dizel, ultra force (ultra kuvvet), power (güçlü), fuelsave (yakıt tasarruflu), VMax, VPro" gibi ifadelerle farklı fiyatlarla ürün satışı yasaklandı.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) farklılaştırılmış akaryakıt ürünlerinin istasyonlarda aynı fiyata satılmasına ilişkin Kurul kararı 13 bin bayide yarından itibaren geçerli olacak.

9 - Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam geldi

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), otoyol ve köprü ücretlerine 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü saat 00.00’dan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 60’a varan zam yapıldığını açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, otoyol ve köprü geçiş ücretlerine yönelik yapılan yılın ikinci zammını, "Oluşan şartlara göre geçiş ücretlerimizi güncelleme ihtiyacı hissettik. Gerçekten çok düşük kalmıştı" diyerek savunmuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise zammın enflasyona etkisinin yaklaşık 0,05 puan olacağını öngördüklerini belirtmişti.

İLGİLİ HABER Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam geldi Otoyol ve köprü geçiş ücretleri, gece yarısından geçerli olmak üzere yeniden belirlendi.

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin ardından Avrasya Tüneli geçiş ücretlerinde de düzenlemeye gidildi.

İLGİLİ HABER Avrasya Tüneli geçiş ücretleri zamlandı Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinin ardından Avrasya Tüneli geçiş ücretlerinde de düzenlemeye gidildi. İşte güncel Avrasya Tüneli geçiş ücret tarifesi...

10 - Kripto düzenlemesi TBMM'ye sunuldu

Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

19 maddeden oluşan kanun teklifine göre kripto varlık hizmet sağlayıcıları faaliyete başlayabilmek için SPK'dan izin alacak. Bilgi sistemleri ve teknoloji altyapılarını TÜBİTAK, kripto varlıkların satış ve dağıtımını ise SPK belirleyecek. Kripto varlık ihracında TÜBİTAK'tan ise ön rapor alınacak.

İLGİLİ ANALİZ Türkiye'nin yeni kripto para kanunu ile neler değişecek? Türkiye’de kripto para piyasasına yönelik düzenlemeleri içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunuldu. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) milletvekillerinin imzasını taşıyan bu teklif, Sermaye Piyasası Kanunu'na (SPK) kripto varlıklarla ilgili kapsamlı tanımlar ve düzenlemeler eklemeyi amaçlıyor.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun! Türk milletinin var olma savaşı 105 yıl önce bugün Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Samsun’da başladı.
İLGİLİ HABER Garanti BBVA/Baştuğ: Kredi kartlarına sınırlama getirilmeli Geçen yıl kredi kartlarındaki rekor tüketime dikkati çeken Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, tüketimin sakinleşmesi için kredi kartlarına sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi.
İLGİLİ HABER HSBC, yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahminini açıkladı HSBC, 13 Mayıs tarihli son notunda, dolar/TL’de yıl sonuna ilişkin beklentisini açıkladı.
İLGİLİ HABER İstanbul'da suya zam yapıldı İstanbul'da İSKİ'nin teklifi ile suya yüzde 36 ile 53 arasında zam yapıldı. Birinci kademe su birim fiyatı böylelikle 23,72 liradan 32,28 liraya çıkarıldı.
İLGİLİ HABER 3 yılın ardından GameStop efsanesi geri döndü Finans piyasalarında bazı yatırımcılar temel analiz, bazı yatırımcılar ise teknik analiz prensiplerine bağlı kalırken, bu iki analiz yönteminin de açıklayamadığı hareketler yaşanabiliyor. Bu hareketlerden biri ise dün GameStop hisselerinde yaşandı.
İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Çiftçi desteklerinde üst limitler artırıldı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Ziraat Bankası Tarım Ekosistemi Buluşması'nda çiftçilere verilen desteklerin limitlerinin artırıldığını belirtti.
İLGİLİ HABER İkinci el otoda sınırlı yükseliş: Nisanda en çok ilan verilen 10 araç İkinci el otomobil ilan verileri baz alınarak oluşturulan aylık verilere göre otomobil fiyatları nisanda sınırlı bir yükseliş yaşadı. Peki, fiyat artışlarının ortasında ilanlardaki 10 popüler araç hangileri oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER İş dünyası 'kamuda tasarruf adımlarını' nasıl değerlendirdi? İş dünyası, kamuda tasarruf ve verimlilik paketini değerlendirdi. Tedbirlerin kapsamlı ve önemli adımlar içerdiği belirtilirken, ekonomik programı güçlendireceği ifade edildi.
İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan yanıtladı: Emekliye ek refah payı verilecek mi? ▶️ Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret ve emekliye ek refah payı konularına ilişkin kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
İLGİLİ HABER Türkiye'de satılan en ucuz 10 elektrikli otomobil Türkiye'deki elektrikli otomobillerin sayısı her geçen gün biraz daha artıyor. Peki, mayıs ayı itibarıyla satın alınabilecek en ucuz elektrikli otomobiller hangileri? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER BETAM yanıtladı: Yatırım için konut almak mantıklı mı? BETAM tarafından hazırlanan son raporda, konut piyasasının güncel durumu mercek altına alınarak, "Yatırım için konut almak mantıklı mı?" sorusuna yanıt verildi.
İLGİLİ HABER İGDAŞ halka arzına ilişkin Ekrem İmamoğlu'ndan açıklama İBB Mali Hizmetler Daire Başkanı Neslihan Vural'ın İGDAŞ halka arzına ilişkin açıklamasının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bir bürokratın haddini aşan açıklaması olmuş. Bu konular bürokrat arkadaşlarımızın gündemi değildir" dedi.
İLGİLİ HABER Gümüş son 11 yılın zirvesinde Ons gümüş fiyatı 2013 yılından bu yana ilk kez 30 doların üzerine çıkarak rekor tazeledi. Ons gümüşteki yükselişin desteğiyle gram gümüş ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
İLGİLİ HABER Sıfır otomobilde kampanya yarışı: 7 markanın mayıs ayına özel kampanyaları Geçtiğimiz yılın son aylarında başlayan sıfır otomobilde kampanya yarışı, soğuyan pazar sonrasında yeniden artış gösterdi. İşte 7 otomobil markasının mayıs ayına özel kampanyaları...
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın mayıs ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ilk beklenti anketi sonuçlandı.
REKLAMI KAPAT X