Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (15 Ocak - 20 Ocak)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (15 Ocak - 20 Ocak)
Doviz.com
20.01.2024 17:39

Bu hafta yurt içinde en önemli gelişme emeklilere yapılan ek zam olurken, küresel çapta ise finans piyasaları Avrupa’da açıklanan enflasyon rakamlarıyla ABD yetkililerinin faiz patikasına ilişkin açıklamalarını takip etti.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Kabine’den emekliye ek zam kararı çıktı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılının ilk Kabine toplantısının ardından milyonlarca emeklinin beklediği ek zam oranını ve en düşük emekli maaşını açıkladı.

Buna göre Erdoğan, SSK ve Bağ-Kur emeklisine ilave yüzde 5 artış yapılacağını böylelikle SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında yüzde 42,6 artış olacağını söyledi.

En düşük emekli maaşının ise 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarılacağını duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerin maaşının temmuz ayında itibaren eşitleneceğinin altını çizdi. 

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliye yönelik ek zammı ve en düşük emekli maaşını açıkladı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 yılının ilk Kabine toplantısının ardından milyonlarca emeklinin beklediği ek zam oranını ve en düşük emekli maaşını açıkladı.

2 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı!

Merkez Bankası (TCMB), ocak ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 40 TL olurken 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 40,64 TL olarak belirlendi.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 42,04 olarak belirlenirken 12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 39,09, 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 23,69 olarak kayıtlara geçti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 40 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,04 oldu.

3 - Konut satışında son 9 yılın en kötü performansı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 Aralık ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. Konut satışları 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 olarak gerçekleşti.

Konut satışlarında İstanbul 198 bin 739 konut satışı ve yüzde 16,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 114 bin 432 konut satışı ve yüzde 9,3 pay ile Ankara, 65 bin 465 konut satışı ve yüzde 5,3 pay ile İzmir izledi. 

İLGİLİ HABER Konut satışında son 9 yılın en kötü performansı: En fazla ve en az konut satılan iller Türkiye genelinde konut satışları 2023 yılında yıllık bazda yüzde 17,5 düşüş kaydetti. Böylelikle konut sektöründe yıllık bazda son 9 yılın en düşük konut satış rakamları görüldü.

4 - 2024 Yatırım Programı, Resmi Gazete’de yayımlandı

2024 Yılı Yatırım Programı'nın Kabulü ve Uygulanmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı.

2024 Yatırım Programında kamu tarafından yürütülecek projelerin toplam tutarı 7,3 trilyon lira olarak belirlenirken, kamu yatırımları içerisinde en yüksek payı yüzde 31,7 ile ulaştırma-haberleşme sektörü aldı.

İLGİLİ HABER Kamuda 2024 yılı için hangi alana ne kadar ödenek ayrıldı?: Resmi Gazete'de yayımlandı 2024 Yatırım Programında kamu tarafından yürütülecek projelerin toplam tutarı 7,3 trilyon lira olarak belirlendi. Peki, hangi alana ne kadar ödenek ayrıldı? İşte detaylar..

5 - Altında 5 haftanın en büyük kaybı

Bir taraftan majör merkez bankalarının faiz indirimlerine başlayacağı beklentileri diğer taraftan başta Kızıldeniz olmak üzere artan jeopolitik riskler, altın fiyatlarının yeni yıla yükselişle başlamasına sebep olmuştu.

Ancak altının ons fiyatı başta Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller olmak üzere birçok Fed yetkilisinin faiz indiriminde dikkatli olunması çağrısı sonrasında güçlenen dolar endeksi ve artan ABD tahvil faizlerinin etkisiyle 5 haftanın en büyük haftalık kaybını yaşadı.

İLGİLİ HABER Altında 5 haftanın en büyük kaybı: Altın almak için doğru zaman mı? Haftanın son işlem gününde yükseliş yönlü bir seyir izleyen altın fiyatları, hafta genelinde ise yaklaşık 5 haftanın en büyük kaybını yaşadı. Peki, uzmanlar altın fiyatlarının gelecek seyrine yönelik ne söyledi? İşte detaylar...

6 – Akaryakıtta zam rüzgarı yeniden esmeye başladı

Akaryakıt fiyatlarına yeni yılın başında uygulanan ÖTV zamlarının ardından LPG ve motorinde yeni zamlar gerçekleştirildi.

Buna göre LPG fiyatlarında 44 kuruşluk artışa gidilmesinin ardından motorin fiyatlarında 1 lira 16 kuruş artış gerçekleştirildi.

İLGİLİ HABER LPG'nin ardından motorine de zam geliyor LPG’ye dün gelen zammın ardından yarından itibaren geçerli olacak şekilde motorinde de fiyat artışına gidilmesi bekleniyor.

7 - Fed'in Bej Kitabı yayımlandı

ABD Merkez Bankası (Fed), Bej Kitap raporunu yayımladı. Raporda, kasım ayından bu yana çoğu bölgede ekonomik faaliyetlerde çok az değişiklik olduğu veya hiç değişiklik olmadığı bildirildi.

Raporda, güçlü tüketici harcamalarının son haftalarda ABD ekonomisini desteklediği de belirtildi.

İLGİLİ HABER Fed'in Bej Kitabı ekonomik aktivitenin çok az değiştiğini ortaya koydu ABD Merkez Bankası (Fed), kasım ayından bu yana çoğu bölgede ekonomik faaliyetlerde çok az değişiklik olduğunu bildirdi.

8 - Merkez Bankası konut fiyatlarındaki artışı açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 Kasım ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi’ni (KFE) açıkladı.

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artarak 1150,4 seviyesinde gerçekleşti. 

Kasımda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82,8 oranında artan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 12,4 oranında artış gösterdi. Ekim ayında yıllık artış oranı yüzde 86,46 olmuştu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Merkez Bankası verilerine göre kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9 oranında artan Konut Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 82,8 artış kaydetti.

9 – Euro Bölgesi enflasyonu beklentilere paralel arttı

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi ve Avrupa Birliği'nin (AB) aralık ayı enflasyon verilerini yayımladı. Verilere göre, Euro Bölgesinde kasımda yüzde 2,4 olan yıllık enflasyon aralıkta yüzde 2,9'a ulaştı. TÜFE, aralıkta aylık bazda ise yüzde 0,2 artış kaydetti.

Piyasa beklentileri de aralıkta Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyonun yüzde 2,9, aylık yüzde 0,2 olması yönündeydi.

İLGİLİ HABER Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilere paralel arttı Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), aralık ayında aylık ve yıllık bazda beklentilere paralel arttı.

10 – TL mevduat faizlerinde gerileme hız kazandı

Merkez Bankası'nın uygulamaya başladığı sıkı para politikasıyla birlikte 2023 yılının sonlarına doğru mevduat faizlerinde ciddi artış meydana gelmişti. Ancak oluşan TL likidite bolluğu nedeniyle bankalar mevduat faizlerini yeni yılla birlikte düşürmeye başladı.

İLGİLİ HABER TL mevduatta faizler neden düşüyor, düşüş devam eder mi? 2023 yılının sonlarında yükselişiyle dikkat çeken mevduat faizleri yeni yılla birlikte düşüş eğilimine girdi. Peki faizler neden düşüyor, düşüş devam eder mi? İşte uzmanların konuya ilişkin yorumları..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Dünyanın en değerli markaları açıklandı: İlk 20'de hangi markalar yer aldı? Brand Finance, dünyanın en değerli 500 markasını açıkladı. Listede Apple, 516,6 milyar dolar marka değeriyle zirvede yer alırken; NVIDIA, marka değerini en çok artıran şirket oldu.
İLGİLİ HABER Metal işçisinin toplu sözleşme pazarlığında anlaşma sağlandı Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası, yaklaşık 150 bin metal işçisini ilgilendiren MESS Grup Toplu İş Sözleşmesinde anlaşma sağladı.
İLGİLİ HABER Zamlı emekli aylıkları: Kim ne kadar maaş alacak? Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisini ilgilendiren ek zam oranı dün açıklandı. Buna göre emekli maaşları yüzde 5 ek zam ile iyileştirilirken en düşük emekli maaşı da 10 bin TL’ye çıkarıldı. Peki yeni düzenleme sonrasında kim ne kadar maaş alacak? İşte yeni emekli maaş tablosu...
İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan'dan yeni emeklilik sistemi açıklaması: Bağ-Kur’luya erken emeklilik ve ev hanımlarına prim desteği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Bağ-Kur'luların emekli olabilmeleri için gereken prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesine ilişkin, "Onu Orta Vadeli Plan'da hayata geçireceğiz, sıkıntı yok. O söz mutlaka yerine gelecek ama bütçe disiplininden de çok uzaklaşmamamız gerekiyor" dedi.
İLGİLİ HABER Bütçede 2023'te 1,37 trilyon liralık açık Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri 2023'te 2022 yılına göre yüzde 86,1 artarak 5 trilyon 210 milyar 488 milyon lira, giderleri de yüzde 123,8 yükselerek 6 trilyon 585 milyar 456 milyon lira olarak gerçekleşti. Bütçe böylelikle 2023'te 1 trilyon 375 milyar lira açık verdi.
İLGİLİ HABER Döviz kurlarında zirveye yakın sakin seyir: 8 bankadan enflasyon tahmini Moody’s’in Türkiye’ye yönelik not kararı ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın New York temaslarının ardından döviz kurları yeni haftada zirveye yakın sakin bir seyir izliyor.
İLGİLİ HABER KKM'nin 2023 yılında bütçeye maliyeti ne kadar oldu? Kur korumalı mevduat (KKM) yükünün son 5 ayda Merkez Bankası'na devredilmesi sonrasında geçtiğimiz yıl KKM hesaplarının bütçeye maliyeti 59,8 milyar TL oldu.
İLGİLİ HABER ÖTV gelirinde aslan payı alkol, tütün ve otomotivin oldu 2023 yılında elde edilen Özel Tüketim Vergisi’nde (ÖTV) aslan payı alkol, tütün ve otomotivin oldu.
İLGİLİ HABER Sıfır otomobilde kampanya yarışı: 7 markanın güncel kampanyaları 2023 yılının son aylarında başlayan sıfır otomobilde kampanya yarışı, 2024 yılında da hız kesmeden devam ediyor.  İşte 7 otomobil markasının güncel kampanyaları...
İLGİLİ HABER Netflix Türkiye'den abonelik ücretlerine yeni zam Netflix Türkiye, yeni yılın girmesiyle birlikte ücretlerinde artışa gitti. Artışın ardından en yüksek abonelik paketi 229,99 TL'ye ulaştı.
İLGİLİ HABER Kaskoda mesleklere özel indirim: Hangi meslek ne kadar indirim alıyor? Sigorta şirketleri, riski düşük meslek gruplarında yer alan müşterilerinin kasko poliçelerine yüzde 35'lere varan indirimler uyguluyor. İşte şirketlerin mesleklere göre güncel kasko indirim oranları..
İLGİLİ HABER 4 kişilik bir ailenin haberleşme masrafı açıklandı Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER), Türkiye'de geçen yıl evlerinde bir sabit telefon ile genişbant internet aboneliği bulunan ve her bireyi cep telefonu hattı sahibi olan 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme giderini açıkladı.
İLGİLİ HABER Özel okul ücretleri ne kadar artacak? 5 soruda merak edilenler 19 milyondan fazla öğrenci yarıyıl tatili için yarını beklerken, çocuklarını özel okulda okutan veliler ise şimdiden gelecek yıl ücretlerin ne kadar artacağını araştırmaya başladı. İşte gelecek eğitim-öğretim yılında yapılabilecek ücret artışlarına ilişkin 5 soru ve yanıtı...
İLGİLİ HABER Arsa ve tarlalara ilgi arttı: Yatırımda en çok talep gören yerler Konut satışlarındaki durgunluğun ardından arsa ve tarla satışları ivme kazandı. Peki, arsa ve tarla satışlarında en çok tercih edilen bölgeler nereler oldu?
İLGİLİ HABER Enerjisa Üretim'de halka arz hazırlığı Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Kıvanç Zaimler, Davos Zirvesi’nde Enerjisa Üretim'in tamamen yenilenebilir fabrika haline geldiğini belirterek, "Şirketin değeri çok büyüdü. Bu büyük değeri karşılayacak bir piyasa olması lazım. Halka arza her zamankinden daha hazırız.” dedi.
İLGİLİ HABER Türkiye'de ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısında düşüş Türkiye'de ikamet izni ile yaşayan yabancı sayısı 247 bin 62 azalatarak 1 milyon 107 bin 32 oldu. Bu sayı 2022'de 1 milyon 354 bin 94 olarak kayıtlara geçmişti.
İLGİLİ HABER Davos’ta artan jeopolitik gerilimlerin küresel ekonomiye etkisi tartışıldı Bu yıl Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) Davos’taki yıllık zirvesinde yapay zekadan sonra en sıcak konu jeopolitik çoklu krizler oldu. İş ve siyaset dünyasının liderleri, jeopolitik krizlerin küresel ekonomiye etkisini masaya yatırdı.
İLGİLİ HABER Fed yetkilisinden faiz indirimlerinde temkinli olunması çağrısı Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, enflasyonda devam eden düşüşlerin Fed'in bu yıl faiz oranlarını düşürmesine olanak sağlayacağını ancak bunun "temkinli" şekilde yapılması gerekeceğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X