Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (18 Mart - 23 Mart)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (18 Mart - 23 Mart)
Doviz.com
23.03.2024 19:50

Küresel piyasalarda bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere Japonya Merkez Bankası (BoJ), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) gibi bankaların para politikası kararları piyasaların odağında yer aldı.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Merkez Bankası’ndan sürpriz faiz artırımı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizinin 500 baz puan artırıldığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı ise politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağını öngörmüştü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası, mart ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkarırken, operasyonel değişiklik kapsamında faiz koridorunu da genişlettiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan 6 yıl sonra gelen faiz koridoru adımı Merkez Bankası, sürpriz bir kararla 500 baz puanlık faiz artırımına gittiği toplantının ardından 6 yıl sonra ilk kez faiz koridorunu da genişletti. Peki bu ne anlama geliyor? İşte Merkez Bankasının faiz koridoru serüveni ve ekonomistlerin yorumları…

2 - Fed faiz kararını açıkladı!

ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından mart ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

Fed, politika faizini yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında sabit bıraktığını duyurdu.

Piyasaların mart ayına yönelik genel beklentisi de politika faizinin sabit bırakılacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed), iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından mart ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

3 - Elektrikli araçlarda taşıt kredisi sınırları değişti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), aldığı yeni kararla elektrikli araçların taşıt kredilerine ilişkin sınırlarda değişikliğe gitti.

İLGİLİ HABER Taşıt kredisi sınırları değişti Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), elektrikli araçların taşıt kredilerinde düzenlemeye giderek kredi sınırlarını revize etti.

4 - Gram altından yeni rekor

Altın, Fed'in bu yıl üç faiz indirimi öngörüsünü korumasının ardından ilk kez ons başına 2.200 doların üzerine çıktı. Ons altındaki yükselişin desteğiyle gram altın ise 2300 liraya yaklaşarak rekor tazeledi.

İLGİLİ HABER Altına Fed desteği: Gram altından yeni rekor Altın, Fed'in bu yıl üç faiz indirimi öngörüsünü korumasının ardından ilk kez ons başına 2.200 doların üzerine çıktı. Ons altındaki yükselişin desteğiyle gram altın ise 2300 liraya yaklaşarak rekor tazeledi.

5 - Kamuda bayram tatili 9 güne çıkarıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da katıldığı iftar programında, Ramazan bayramı tatilinin kamu çalışanları için 9 güne çıkarıldığını duyurdu.

Erdoğan, konuyla ilgili paylaşımında, "Salı günkü yarım günü ve pazartesi gününü bayram tatiline ekleyerek kamu çalışanlarımıza 9 günlük rahatça değerlendirebilecekleri bir vakit verdik" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER İdari izin yazısı gönderildi: Kamuda bayram tatili 9 güne çıkarıldı Ankara'da iftar programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Salı günkü yarım günü ve pazartesi gününü bayram tatiline ekleyerek kamu çalışanlarımıza 9 günlük rahatça değerlendirebilecekleri bir vakit verdik" dedi.
İLGİLİ HABER 9 günlük bayram tatilinde gidilebilecek 7 rota önerisi Seyahat platformu Obilet, Ramazan Bayramı tatili için destinasyon arayışında olanlara yönelik avantajlı 7 rota önerisini paylaştı.

6 - Fitch, 9 büyükşehir belediyesinin kredi notunu yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'ye yönelik not artırım kararının ardından 9 büyükşehir belediyesi için de kredi notunun yükseltilmesine karar verdi.

Fitch'den yapılan açıklamaya göre, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Manisa, Mersin, Muğla ve Konya büyükşehir belediyelerinin kredi notu "B"den "B+"ya çıkarıldı.

İLGİLİ HABER Fitch, 9 büyükşehir belediyesinin kredi notunu yükseltti Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'de 9 büyükşehir belediyesinin kredi notunu yükseltti.

7 - Borsaya bir şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 16. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK haftalık bültenine göre, IC Enterra Yenilenebilir Enerji'nin mevcut ortaklardan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’nin sahip olduğu 142.579.394 TL nominal değerli B grubu payların satışı gerçekleştirilecek. 1 TL nominal değerli paylar 10,00 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

İLGİLİ HABER SPK duyurdu: Bir şirket daha halka arz olacak! Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

8 - Kamu bankalarının promosyon tutarları belli oldu

Kayseri'de düzenlenen mitingde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamu bankalarının bu yılki promosyon ödemelerini 8 bin ila 12 bin lira arasında belirlediğini duyurdu.

İlk kez 2017'de emeklilere banka promosyonu ödenmesini başlattıklarını hatırlatan Erdoğan, diğer bankaların da bu rakamın altında kalmayacaklarını düşündüğünü söyledi.

İLGİLİ HABER Erdoğan'dan emekliler için promosyon açıklaması Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamu bankaları bu yılki promosyon ödemelerini 8 bin ile 12 bin lira arasında belirledi. Diğer bankaların da bu rakamların altında kalmayacağına inanıyorum" dedi
İLGİLİ HABER Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Kamu bankalarının emeklilere 8 ila 12 bin lira arasında promosyon ödeyeceğinin açıklanmasının ardından özel bankaların promosyon tutarlarını sizler için derledik..

9 - KKM'de düşüş serisi 30. haftada

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki tutar 15 Mart ile biten haftada sınırlı da olsa düşüşünü sürdürdü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) haftalık bülteninde yer alan bilgilere göre geçtiğimiz hafta kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 303,7 milyar TL'den 2 trilyon 295,6 milyar TL'ye geriledi.

İLGİLİ HABER KKM'de düşüş serisi 30. haftada Kur Korumalı Mevduat’tan çıkışların 30. haftada da devam etmesi sonrasında KKM hacmi 2,29 trilyon TL'ye indi.

10 - Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Ocak 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Buna göre konut fiyatları, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,3 oranında artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 68, reel olarak ise yüzde 1,4 oranında yükseldi. Bu oranlar ise konut fiyatlarında iki yılın en yavaş yıllık artışının görüldüğüne işaret etti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Konut Fiyat Endeksi, ocakta aylık bazda yüzde 2,3 oranında artarken; yıllık bazda nominal olarak yüzde 68, reel olarak ise yüzde 1,4 oranında yükseliş kaydetti.
İLGİLİ HABER Konut satışları son 8 yılın en düşük seviyesine indi GYODER raporuna göre Türkiye’de konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17,5 düşüşle son 8 yılın en düşük seviyesine indi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Japonya'dan 17 yıl sonra ilk faiz artırım kararı Japonya Merkez Bankası (BOJ), 2016'da başladığı negatif faiz politikasını sonlandırarak, politika faizinde 17 yıl sonra ilk artışa gitti.
İLGİLİ HABER BES'te kısmi ödeme tarihi ertelendi Bireysel emeklilikte kısmi ödeme sistemi uygulaması 4 ay ertelendi. Buna göre uygulamanın 1 Temmuz 2024 tarihinde başlayacağı bildirildi.
İLGİLİ HABER Türkiye Varlık Fonu'ndan ilk uluslararası İslami finansman anlaşması Türkiye Varlık Fonu, Sharjah Islamic Bank ile 100 milyon dolar değerinde murabaha finansmanı anlaşması imzaladığını duyurdu.
İLGİLİ HABER Şubat ayında ikinci elde en hızlı satılan araç markası belli oldu Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu. Peki, bu araçlar arasında en hızlı satılan marka hangisi oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Akaryakıta 5 gün aranın ardından ikinci zam geldi Brent petrolün beş ayın en yüksek seviyesine çıkması ve dolar kurundaki artışın devam etmesi sonrasında benzin ve motorine 5 gün aranın ardından ikinci kez zam geldi.
İLGİLİ HABER Gram altında Kapalıçarşı makası açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı Gram altında bankalararası fiyat ile kuyumculardaki fiyat arasındaki makas, 250 liraya kadar yükseldi. Peki, aradaki makasın açılmasında ne etkili oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Otomobil fiyatları yükselişte: İkinci elde en çok ilan verilen 10 araç İkinci el otomobil ilan verileri baz alınarak oluşturulan aylık verilere göre otomobil fiyatlarındaki gerileme şubat ayında yerini fiyat artışlarına bıraktı. Peki, fiyat artışlarının ortasında ilanlardaki 10 popüler araç hangileri oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Akaryakıtta tek fiyat dönemi yolda Benzin istasyonlarında farklı ürün isimleriyle değişik fiyatlama uygulamasının kaldırılacağı ve artık tek ürün-tek fiyat döneminin başlayacağı bildirildi.
İLGİLİ HABER Borsa ve altında 5 aracı kurum temsilcisinin son tahminleri Fitch'in sürpriz not artırımı sonrasında yerel seçim, likidite kısıcı önlemler ve kredi kartları başta olmak üzere tüketimin yavaşlatılmasını sağlayacak yeni adımların atıldığı bir dönemde, 5 aracı kurum temsilcisi borsa ve altına ilişkin tahminlerini açıkladı.
İLGİLİ HABER 50 yaş üstü çalışanlar yeniden işverenlerin gözdesi olmaya başladı Ücret konusunda daha dengeli bir tutuma sahip ve iş yeri ile daha uyumlu hareket edebilen 50 yaş ve üzeri çalışanlar yeniden işverenlerin gözdesi olmaya başladı.
İLGİLİ HABER Bundesbank, Alman ekonomisinde resesyon bekliyor Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Alman sanayi ürünlerine yurt içi ve yurt dışından gelen talebin azalmaya devam etmesi nedeniyle ülke ekonomisinde ilk çeyrekte resesyon beklediğini duyurdu.
İLGİLİ HABER SocGen'den altın fiyatlarına ilişkin yeni tahmin Fransa'nın önde gelen bankalarından Societe Generale, altının portföy yöneticileri için temel varlık olmaya devam ettiğini belirterek, merkez bankalarının talebinin piyasada sağlam bir zemin oluşturmasıyla altın fiyatlarında yükselme potansiyelinin devam ettiğini söyledi.
İLGİLİ HABER İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını açıkladı! İngiltere Merkez Bankası (BoE), mart ayında politika faizini son 16 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu.
REKLAMI KAPAT X