Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (26 Şubat - 2 Mart)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (26 Şubat - 2 Mart)
Doviz.com
02.03.2024 19:22

Geçtiğimiz hafta piyasalar ABD ve Türkiye'de açıklanan büyüme rakamlarıyla birlikte altın ve kripto paralardaki yükselişi takip etti.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Büyüme rakamları açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla verilerini açıkladı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre ekonomi dördüncü çeyrekte yıllık bazda %4 büyüme kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise %3,5 büyüme gerçekleşmesi yönündeydi.

Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH ise zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2023 yılında bir önceki yıla göre %4,5 arttı.

İLGİLİ HABER Büyüme rakamları açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla verilerini açıkladı.

2 - ABD’de büyüme son çeyrekte beklentilerin altında kaldı

ABD Ticaret Bakanlığı, yılın dördüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH verisinin ön okuma sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, ABD'de GSYH yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 3,2 artış kaydetti. Piyasa beklentisi ise büyümenin bu dönemde yüzde 3,3 seviyesinde gerçekleşeceği yönündeydi.

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde ise yüzde 4,9 büyüme göstermişti.

İLGİLİ HABER ABD’de büyüme son çeyrekte beklentilerin altında kaldı ABD ekonomisinde büyüme, son çeyrekte yüzde 3,3'lük beklentiye karşın yüzde 3,2 ile beklentilerin altında bir performans kaydetti.

3 - Gram altın rekor tazeledi

Altın fiyatları, Fed’in yakından takip ettiği enflasyon göstergesinin açıklanmasının ardından yükselişine ivme kazandırdı.

Buna göre ons altın 2080 doların üzerine çıkarken, değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın 2100 liranın üzerine ulaştı.

İLGİLİ HABER Gram altından yeni rekor Gram altın, ABD'de açıklanan dünkü verilerin ardından mart ayına rekor tazeleyerek başladı.

4 - Bitcoin’de sert yükseliş

İşlem hacmine göre en büyük kripto para birimi Bitcoin, Kasım 2021’den bu yana ilk kez 64 bin doları test etti.

İLGİLİ ANALİZ En büyük 5 altcoin’in teknik analizi: ETH, BNB, SOL, XRP ve ADA Son günlerde kripto piyasasında yaşanan yükselişin nedeni yatırımcılar tarafından merak edilirken, bu yükselişin ne kadar süre devam edebileceği ve hangi noktaların takip edilmesi gerektiği de oldukça önem kazanmış durumda. Bu nedenle, piyasa değeri açısından en büyük beş altcoin olan Ethereum, BNB, Solana, Ripple ve Cardano’nun performansını yakından inceledik.

5 - Dış ticaret açığında sert düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini yayımladı.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2024 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,5 artarak 19 milyar 991 milyon dolar, ithalat yüzde 22,0 azalarak 26 milyar 218 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Dış ticaret açığı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 56,4 düşerek 6 milyar 226 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2023 Ocak ayında %57,5 iken, 2024 Ocak ayında %76,2'ye yükseldi.

İLGİLİ HABER ABD’de büyüme son çeyrekte beklentilerin altında kaldı ABD ekonomisinde büyüme, son çeyrekte yüzde 3,3'lük beklentiye karşın yüzde 3,2 ile beklentilerin altında bir performans kaydetti.

6 - Motorine indirim geldi

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz’ın rafineri marjlarında güncelleme yapılması çağrısı sonrasında benzin ve motorinin pompa satış fiyatında geçtiğimiz günlerde indirime gidilmişti.

Bu indirimlerin ardından ise mart ayının ilk gününde motorin fiyatlarına yeni bir indirim geldi.

Bu kapsamda motorin grubunda 1,34 TL indirim gerçekleşti. İndirim pompa fiyatlarına da yansıtıldı.

İLGİLİ HABER Motorine indirim geldi Akaryakıtta indirimlere bir yenisi daha eklendi. Buna göre gece saatleri itibarıyla motorin fiyatlarında indirime gidildi. İşte motorinde pompaya yansıyan indirim tutarı..

7 - Esnafa yönelik destek kredisinin limiti artırıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, daha önce 500 bin lira olan ve birkaç ay önce 650 bin liraya çıkarılan TESKOMB finansman destek kredisinin 750 bin liraya çıkarıldığını duyurdu.

İLGİLİ HABER Bakan açıkladı: Esnafa yönelik destek kredisinin limiti artırıldı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, daha önce 500 bin lira olan ve birkaç ay önce 650 bin liraya çıkarılan TESKOMB finansman destek kredisinin bugünden itibaren 750 bin liraya çıkarıldığını duyurdu.

8 - Dövizle ödemelerde esneklik sağlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımladı.

Düzenleme kapsamında, geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bir kısmında dövizle ödeme esnekliği getirildi.

İLGİLİ HABER Dövizle ödemelerde yeni dönem: 6 maddelik esneklik sağlandı Tüm ödemelerin TL ile yapılma zorunluluğu varken Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile geçmişe dönük döviz yükümlülüklerin bir kısmında dövizle ödeme esnekliği getirildi.

9 - Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları belli oldu

TÜRK-İŞ, açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının şubat ayı sonuçlarını açıkladı.

2024 yılının ikinci ayına ilişkin sonuçlarına göre Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 16.257 TL’ye yükseldi.

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 52.955 TL’ye çıktı.

Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 21.189 TL’ye yükseldi.

İLGİLİ HABER TÜRK-İŞ açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları belli oldu TÜRK-İŞ, şubat ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını yayımladı. TÜRK-İŞ’in araştırmasına göre şubat ayında açlık sınırı 16 bin lirayı, yoksulluk sınırı ise 52 bin lirayı aştı.

10 - Merkez Bankası’ndan gayrimenkul fiyatlarına ilişkin yeni gösterge

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün yayımladığı basın duyurusunda, Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi’nin hesaplanmaya başladığını aktardı.

TCMB’nin ilgili basın duyurusunda, konuyla ilgili, “Ticari gayrimenkul piyasasındaki fiyat gelişmelerinin izlenmesi amacıyla üretilen “Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi” Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası internet sitesinde, İstatistikler/Reel Sektör İstatistikleri/Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi başlığı altında yayımlanmaya başlamıştır. Ayrıca, çalışmaya dair daha detaylı bilgiler, Merkezin Güncesi’nde yayımlanan “Gayrimenkul Fiyatlarına İlişkin Yeni Bir Gösterge: Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi” başlıklı blog yazısında paylaşılmaktadır.” denildi

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan gayrimenkul fiyatlarına ilişkin yeni gösterge Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), gayrimenkul fiyatlarına ilişkin yeni bir gösterge yayımlamaya başlayacağını duyurdu.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Yatırım ortamının iyileştirilmesi için 57 maddelik eylem planı hazırlandı: Neleri kapsıyor? Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu tarafından kısa vadede yatırım ortamında kalıcı etki yaratmak amacıyla 57 maddelik eylem planı hazırlandı.
İLGİLİ HABER Ekonomistlerin yıl sonuna ilişkin dolar kuru beklentisi belli oldu Foreks Haber, ekonomistlerin katılımıyla gerçekleştirdiği beklenti anketinde, şubat ayı enflasyonu ve yıl sonu dolar kuruna ilişkin beklentileri ortaya koydu.
İLGİLİ HABER Hayvancılıkta 5 yıllık yol haritası belli oldu 2024-2028 yıllarında uygulanacak hayvancılık yol haritasını açıklayan Bakan Yumaklı, aile işletmelerine tüm hayvancılık desteklemelerinde ilk defa ilave destek verileceğini duyurdu.
İLGİLİ HABER Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, 250 gram Ramazan pidesinin fiyatının 15 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
İLGİLİ HABER Asgari ücrete ara zam gelecek mi?: 2024 asgari ücreti için dikkat çeken iddia Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, birçok işveren temsilcisinin hatta TÜSİAD'ın dahi asgari ücretin yılda iki kez yükseltilmesine sıcak baktığını ifade ederek, "Mayıs ayında enflasyon zirveye çıkacak. Haziran ayında asgari ücret yeniden görüşülecek. Aksi takdirde çalışma barışı sağlanamaz. Ayrıca bölgesel asgari ücret de değerlendiriliyor" dedi.
İLGİLİ HABER Faizden para kazanılır mı? Ünlü Ekonomist Mahfi Eğilmez, enflasyon rakamlarına dikkati çekerek faiz getirisi konusunda uyarılarda bulundu.
İLGİLİ HABER Kredi kartı aidat ücretini geri almanın 3 yolu Bankaların kredi kartı aidatlarını yüzde 70’e yakın artırmasının ardından kart aidat ücretleri yeniden gündeme geldi. Buna göre kart aidatı alacak bankaların bazı sorumlulukları, bu sorumlulukların karşılanamaması durumunda ise aidatları geri almanın bazı yolları bulunuyor. İşte kredi kartı aidat ücretini geri almanın 3 yolu…
İLGİLİ HABER Son 8 yılda ev mi dükkan mı daha çok kazandırdı? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk kez Dükkan Fiyat Endeksini yayımlamasının ardından konut ve dükkan fiyatları arasındaki getiri farkı belli oldu. Peki, ev mi dükkan mı daha çok kazandırdı? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Fransa, Türkiye'den tarım işçisi alacak: İşte işçilere verilecek maaş Çiftçilerin protestosu ile gündeme gelen Fransa'da nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyulmasının ardından başka ülkelerden mevsimlik tarım işçisi alınacağı bildirildi. Peki, tarım işçilerine ne kadar maaş verilecek? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Emekliye seyyanen zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan emeklilere ilişkin açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel seçim mitinglerine devam ediyor. Kütahya'da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzun süredir tartışma konusu olan emekli aylıklarına ilişkin önemli mesajlar verdi.
İLGİLİ HABER Türkiye’de en çok kazandıran 3 teknoloji hissesi Küresel çapta teknoloji hisseleri yükselişiyle dikkatleri üzerine çekerken, BIST Teknoloji endeksi de dünyanın önde gelen endekslerini geride bıraktı. Peki, Türkiye’de en çok kazandıran 3 teknoloji şirketi hangileri oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Kırmızı ete 15 günde iki zam: Et fiyatları nasıl düşer? Son bir yılda et fiyatlarının iki katına çıkmasının ardından kırmızı et fiyatlarına son 15 günde iki kez daha zam yapıldı. Peki, et fiyatları neden artıyor, et fiyatlarını düşürmenin yolları neler? İşte uzmanların konuyla ilgili yorumları..
İLGİLİ HABER Ekonomistlerin şubat ayına ilişkin enflasyon beklentisi belli oldu AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 4,04 artacağını tahmin etti.
İLGİLİ HABER Yeni emeklilerin aylıklarına milli gelir zammı TÜİK’in 2023 yılı büyüme verilerini açıklamasının ardından 2024 yılında emekli olacaklara milli gelir artışı dolayısıyla yapılacak ilave zam belli oldu.
İLGİLİ HABER Schengen vizesinde randevu sistemi değişiyor mu?: Yetkili kurumdan açıklama Schengen ülkelerine vize başvurusu yapmak isteyenlerin randevu bulamama şikayetinin artması üzerine Almanya'nın iki aşamalı yeni randevu sistemine geçtiğine dair iddialar kısa sürede gündem olmuştu. Almanya’ya yönelik vize süreçlerinde yetkili kurum olan iDATA ise iddialara ilişkin açıklamada bulundu. İşte detaylar..
İLGİLİ HABER HSBC, yıl sonuna yönelik dolar/TL tahminini açıkladı Para politikasının önemli bir derecede geleneksel tarafa yaklaşmasıyla "carry trade" dinamiklerinin Türk lirası (TL) için destekleyici hale geldiğini belirten HSBC, yıl sonu dolar kuruna ilişkin tahminini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X