Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (5 Ağustos - 10 Ağustos)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (5 Ağustos - 10 Ağustos)
Doviz.com
10.08.2024 19:49

Küresel piyasaların ABD ve Japonya kaynaklı satış baskısıyla karşı karşıya kaldığı tarihi haftada yurt içinde TCMB’nin enflasyon raporu ile temmuz ayı enflasyon verileri izlendi.

İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1- Piyasalarda Kara Pazartesi

Küresel piyasalar ABD'de resesyon endişelerinin güçlenmesinin ve Japonya'nın faiz kararının carry trade pozisyonlarında değişikliğe yol açmasının ardından haftaya tarihi bir satış baskısıyla başladı. 

İLGİLİ HABER Piyasalarda Kara Pazartesi Küresel piyasalar ABD'de resesyon endişelerinin güçlenmesinin ve Japonya'nın faiz kararının carry trade pozisyonlarında değişikliğe yol açmasının ardından haftaya tarihi bir düşüş baskısıyla başladı. İşte resesyon endişelerinin ortasında dolar, altın, kripto ve petrolde son durum..

Küresel borsalarda satışlar, tahvillerde ise alımlar hızlandı. Borsalardaki satış baskısıyla birlikte ABD'de "Muhteşem 7"li olarak adlandırılan Apple, Alphabet, Amazon, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia ve Tesla'nın toplam piyasa değeri yaklaşık 700 milyar dolar geriledi.

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez, Kara Pazartesi'nin perde arkasını araladı İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, tüm dünyada 'kara pazartesi' olarak nitelendirilen çöküşe ilişkin görüşlerini paylaştığı yazısında, "Önümüzdeki günler özellikle Orta Doğu krizi açısından belirsizliğini koruyor. Belirsizlik, finans piyasalarının en sevmediği durumdur. Bu durum bir süre böyle devam edecek görünüyor" uyarısını yaptı.

2 - Temmuz ayı enflasyonu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon temmuz ayında yıllık bazda yüzde 61,78 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 62,10 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Aylık bazda beklenti yüzde 3,45 seviyesinde olurken, aylık artış ise yüzde 3,23 olarak kayıtlara geçti.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) temmuz ayında aylık bazda yüzde 5,91, yıllık bazda ise yüzde 100,88 artış gösterdi.

İLGİLİ HABER TÜİK resmi enflasyon rakamlarını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

3 - Merkez Bankası enflasyonda hedef değiştirmedi

TCMB Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı.

Buna göre TCMB, enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediğini duyurdu ve 2024 sonu tahmini yüzde 38, 2025 tahmini yüzde 14, 2026 tahmini ise yüzde 9 seviyesinde sabit bıraktığını açıkladı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon tahminlerinde değişikliğe gitmediğini duyurdu. Buna göre 2024 sonu tahmini yüzde 38, 2025 tahmini yüzde 14, 2026 tahmini ise yüzde 9 seviyesinde sabit kaldı.
İLGİLİ HABER TCMB'nin yıl sonu enflasyon hedefini ekonomistler nasıl değerlendirdi? Merkez Bankası, yılın üçüncü enflasyon raporunda hedefini değiştirmedi. Peki, ekonomistler raporu ve verilen mesajları nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..

4 - Kiralarda tavan zam oranı belli oldu

Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ağustos ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu.

Tavan zam sınırının kalkmasıyla konut ve iş yerlerine yönelik kira artış oranı, temmuz ayı enflasyon rakamlarının ardından yüzde 65,93 olarak belirlendi.

İLGİLİ HABER Kiralarda tavan zam oranı belli oldu Temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ağustos ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. İşte iş yerleri ve konutlarda ağustos ayında yapılabilecek tavan artış oranı..

5 - Temmuz ayının en fazla kazandıranı borsa oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %2,19, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %0,91 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından külçe altın %1,81, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %1,55 ve mevduat faizi (brüt) %1,37 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro %0,20 ve Amerikan Doları %0,86 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Temmuz ayının en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayında enflasyon ile indirgendiğinde en yüksek reel getirinin BIST 100 endeksinde olduğunu açıkladı.

6 - Yurt dışından alışverişte yeni dönem

458 Sayısı Gümrük Kanunun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar Cumhurbaşkanı kararı ile Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen bir gerçek kişiye gelen ve ticari miktar ve mahiyet arz etmeyen, kıymeti 30 euro'yu geçmeyen eşya ile kıymeti 1500 euro'yu geçmeyen ilaç cinsi eşyanın üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi halinde yüzde 30, diğer ülkelerden gelmesi halinde yüzde yüzde 60 vergi alınacak.

Ayrıca, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli IV sayılı listede yer alan eşya olması halinde yukarıdaki oranlara ek yüzde 20 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek.

İLGİLİ HABER Yurt dışından alışverişte yeni dönem: Alışveriş limiti düşürüldü, ek gümrük vergisi getirildi Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile yurt dışından alışveriş limiti ve vergi oranlarında önemli değişiklikler yapıldı. Alışveriş limiti 30 euro'ya düşerken, AB ve AB dışından gelen kargolara farklı vergi zamları yapıldı.

7 - Merkez Bankası rezervleri 150 milyar doların üzerine çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.

Buna göre Merkez Bankasının toplam rezervleri, 2 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 375 milyon dolar artarak 148 milyar 11 milyon dolardan, 150 milyar 386 milyon dolara çıktı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri 150 milyar doların üzerine çıktı Merkez Bankası toplam rezervleri 2 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 375 milyon dolar artışla 150 milyar 386 milyon dolara çıktı.

8 - Benzine indirim geldi

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik sürüyor. Buna göre son olarak salı günü gece saatleri itibarıyla benzin fiyatlarına 1 lira 73 kuruş indirim geldi. İndirim pompa fiyatlarına da yansıtıldı.

İLGİLİ HABER ABD, petrol fiyatlarına ilişkin tahminini düşürdü ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), bu yıla ilişkin petrol fiyatı tahminini aşağı yönlü revize etti.

9 - İstanbul'da yaşamanın maliyeti 4 asgari ücrete yaklaştı

İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul'da Yaşam Maliyeti araştırmasının temmuz sonuçlarını açıkladı.

İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre temmuz ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,40 artışla 66.550 liraya çıktı.

İLGİLİ HABER İstanbul'da yaşamanın maliyeti hesaplandı İstanbul Planlama Ajansı (İPA), temmuz ayına yönelik İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini hesapladı.

10 -SPK, iki şirketin ilk halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 38. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Kıraç Galvaniz Telekominikasyon Metal Makine İnşaat Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Gündoğdu Gıda Süt Ürünleri Sanayi ve Dış Ticaret AŞ’nin halka arzının onaylandığını duyurdu.

Kıraç Galvaniz halka arzında 1 TL nominal değerli paylar 24 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak. Gündoğdu Gıda halka arzında ise 1 TL nominal değerli paylar 35,00 TL sabit fiyat üzerinden satılacak.

İLGİLİ HABER SPK, iki şirketin ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), iki şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER TL'nin reel değeri son 40 ayın en yüksek seviyesinde TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi temmuz ayında 62,90'a çıkarak son 40 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
İLGİLİ HABER Olimpiyat madalyası kazanan sporculara hangi ülkede ne kadar ödül veriliyor? Olimpiyat sporcularının madalya kazanmaları halinde alacakları mali ödüller ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. İşte ülkelerin madalya sahibi sporcularına verdikleri ödül miktarları..
İLGİLİ HABER JTI sigara grubuna zam geldi Philip Morris’in ürünlerine dün yaptığı zammın ardından JTI grubu da sigara fiyatlarında artışa gitti. Peki, zam sonrasında en ucuz ve en pahalı sigara ne kadar oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Türkiye'nin 58. havalimanı açılıyor Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan Çukurova Uluslararası Havalimanı, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla faaliyete geçecek.
İLGİLİ HABER Ripple davası 4 yıl sonra sona erdi: XRP’de yükseliş hızlandı Ripple, SEC ile yaşadığı yaklaşık dört yıllık hukuki mücadele sonucunda 125 milyon dolar tutarında ceza ödemeye mahkum edildi. Davanın sonuçlanmasının ardından Ripple (XRP) fiyatları ise 18'lik artış kaydetti.
İLGİLİ ANALİZ Volatil dönemlerde altın neden değer kaybeder? Bu haftaya ABD ve Japonya kaynaklı bir kriz ile başlayan küresel borsalarda görülen muazzam geri çekilme, altına da sirayet etti. Yatırımcıların aklındaki soru işareti ise “riskli varlıklar ile birlikte altına neden satış geliyor?” oldu. Bugün hem teknik anlamda altını inceleyip hem de bu soruya cevap bulmaya çalışacağız.
İLGİLİ HABER Güne düşüşle başlayan dolar yönünü yukarı çevirdi Güne sınırlı bir düşüşle başlayan dolar/TL, yönünü yeniden yukarı çevirdi. Buna göre 33,27 TL’ye kadar gerileyen dolar kuru 33,60 sınırına yaklaştı.
İLGİLİ HABER Kira kontratlarında e-devlet dönemi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kira kontratlarında yıl sonuna kadar yeni dönemin başlayacağını belirterek, "e-Devlet Kapısı kullanıcıları, kira kontratlarını yıl sonuna kadar e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilecekler" dedi.
İLGİLİ HABER Warren Buffett'ın elinde Fed'den daha fazla hazine bonosu var Ünlü yatırımcı Warren Buffett, hisse satışlarına ağırlık verip nakdini rekor seviyeye çıkarırken, sahibi olduğu Berkshire Hathaway şu anda Fed'den daha fazla hazine bonosunu elinde bulunduruyor.
İLGİLİ HABER İTO Başkanı Avdağiç: Kur enflasyon makası alarm veriyor İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kur ile enflasyon arasındaki makasın kopmasının ihracatçı açısından önemli bir sorun oluşturduğuna dikkati çekerek, “Kur ile enflasyon arasında dengeli bir korelasyonun tesis edilmesini bekliyoruz” dedi.
İLGİLİ HABER İlk faiz indirimi ne zaman gelir?: 4 yabancı bankadan TCMB tahmini Citi, UBS, Morgan Stanley ve BofA, temmuz ayı enflasyon rakamları sonrasında TCMB’ye yönelik faiz tahminlerini açıkladı.
İLGİLİ HABER Kira enflasyonunda göstergeler düşüşe işaret etti: Sektör temsilcilerinden 'ekim uyarısı' geldi Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, konut kiralarında geçtiğimiz yıllarda yaşanan hızlı artışlar sonrasında göstergelerin kira enflasyonunda düşüşe işaret ettiğini söyledi. Peki, sektör temsilcileri kiralık konut piyasasındaki son durumu nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Darphane’den “altın üretimi durduruldu” iddialarına yanıt Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet altını ve gram altında üretimin durmasının söz konusu olmadığını bildirdi.
İLGİLİ HABER TÜRK-İŞ: %24,73’lük zam tüm toplu iş sözleşmelerine uygulansın Türkiye İşçi Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanlar Kurulu, toplantısında yüzde 24,73’lük enflasyon farkı zammının, sözleşme tarihi fark etmeksizin, tüm toplu iş sözleşmelerine uygulanması istendi.
REKLAMI KAPAT X