Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (1 Nisan - 7 Nisan)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (1 Nisan - 7 Nisan)
Doviz.com
07.04.2024 17:35

Küresel çapta ABD istihdam verilerinin takip edildiği haftada, yurt içi piyasada ise enflasyon rakamları piyasaların odağındaydı.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon mart ayında yıllık bazda yüzde 68,50 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 69,32 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Aylık bazda beklenti yüzde 3,67 seviyesinde olurken, aylık artış ise yüzde 3,16 olarak kayıtlara geçti.

İLGİLİ HABER TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) mart ayında aylık bazda yüzde 5,68, yıllık bazda ise yüzde 124,63 artış gösterdi.

İLGİLİ HABER ENAG enflasyon rakamlarını açıkladı Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), mart ayına yönelik enflasyon hesaplamasının sonuçlarını paylaştı.

2 - Merkez Bankası'ndan yerel seçim sonrası ilk hamle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) reeskont işlemlerindeki iskonto faiz ve avans işlemlerindeki faiz ile ilgili düzenlemeye gitti.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yüzde 43,25'ten yüzde 50,75'e çıkarıldı.

Avans işlemlerine yönelik faiz oranı ise yüzde 44,25'ten yüzde 51,75'e çıktı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan yerel seçim sonrası ilk hamle TCMB, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından ilk hamlesini gerçekleştirdi ve reeskont kredilerine uygulanacak iskonto faiz oranını artırdı.

3 - Para transferlerinde FAST limiti yükseltildi

TCMB, para transferlerinde FAST limitinin yükseltildiğini duyurdu.

TCMB'den yapılan duyuruya göre FAST işlem tutar limitleri, 4 Nisan 2024 itibarıyla para transferlerinde 100.000 TL'ye, FAST-TR Karekod kullanılarak gerçekleştirilecek iş yeri ödemelerinde ise 250.000 TL'ye yükseltildi.

İLGİLİ HABER Para transferlerinde FAST limiti yükseltildi TCMB, para transferlerinde FAST limitinin yükseltildiğini duyurdu.

4 - Ramazan Bayramı tatili boyunca köprü ve otoyollar ücretsiz olacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün işletmesindeki köprü ve otoyolların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla cumartesi sabah itibarıyla bayram tatili sonuna kadar ücretsiz olacağını açıkladı.

İLGİLİ HABER Ramazan Bayramı tatili boyunca köprü ve otoyollar ücretsiz olacak Bakan Uraloğlu, köprü ve otoyolların Ramazan Bayramı tatilinde dokuz gün boyunca ücretsiz olacağını açıkladı.

5 - Altın yılın ikinci çeyreğine rekorla başladı

Altın fiyatları, ABD'de öncü enflasyon rakamlarının ardından Fed’in haziran ayında yılın ilk faiz indirimine gideceği yönündeki tahminlerin güçlenmesiyle yılın ikinci çeyreğine rekor seviyeden başladı.

Ons altın, 2.265,49 dolar ile başladığı haftada 2.329 doların üzerine çıkarken, değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise 2.395 liraya ulaştı.

İLGİLİ HABER Altın yılın ikinci çeyreğine rekorla başladı Altın fiyatları, ABD'de öncü enflasyon rakamlarının ardından Fed’in haziran ayında yılın ilk faiz indirimine gideceği yönündeki tahminlerin güçlenmesiyle yılın ikinci çeyreğine rekor seviyeden başladı.

6 - SPK, Rönesans Gayrimenkul halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 18. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK haftalık bültenine göre Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ, mevcut ortaklardan Euro Cube Private Limited’in sahip olduğu 6.074.338 TL nominal değerli (B) grubu payların satışını  gerçekleştirecek.  1 TL nominal değerli paylar 135 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

İLGİLİ HABER SPK, bir şirketin daha ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

7 - Otomotivde tüm zamanların mart rekoru

Otomotivde talep seçimlerinin olduğu mart ayında da soğumadı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre mart ayında toplam otomobil ve hafif ticari araç pazarındaki satışlar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,7 artarak 109 bin 828 adet oldu.

Mart ayında marka bazlı incelendiğinde ise Fiat, Renault ve Ford sırasıyla 14.699, 13.155 ve 8.324 satışla zirvede yer aldı.

İLGİLİ HABER Otomotivde tüm zamanların mart rekoru: En çok satan 3 marka Otomobil ve hafif ticari araç satışları mart ayında 109 bin 828 seviyesine çıkarak tüm zamanların mart rekorunu kırdı. Peki, martta en fazla satan markalar hangileri oldu? İşte detaylar..

8 - Bazı markalardan sigara fiyatlarına zam

Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, JTI grubuna ait sigaralara zam geldiğini duyurdu.

JTI sigara grubuna 8 TL zam gelirken bu zammın ardından Philip Morris grubuna ait sigaralara 5 TL zam geldiği bildirildi. 

Zamların ardından JTI grubunun en pahalı sigarası 69 TL, en ucuzu ise 58 TL’ye yükselirken; Philip Morris grubunun en pahalı sigarası 67 TL, en ucuz sigarası ise 60 TL'ye çıktı.

İLGİLİ HABER Philip Morris sigara grubuna zam geldi JTI grubuna gelen 8 liralık zammın ardından Philip Morris grubuna ait sigaralara da zam geldi.

TBYD Başkanı Erol Dündar ise JTI grubuna ait sigaralara yapılan zamların ardından bazı ürünlerin fiyatlarında indirim gerçekleştiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Sigaraya zamların ardından indirim geldi TBYD Başkanı Erol Dündar, JTI grubuna ait sigaralara yapılan zamların ardından bazı ürünlerin fiyatlarında indirim gerçekleştiğini duyurdu. Dündar, konuyla ilgili paylaşımında, sistemde sürekli değişiklik yapmak zorunda kalmalarına da sitem etti.

9 - ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

ABD Çalışma Bakanlığı, mart ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre tarım dışı istihdam verisi martta 303 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 212 bin seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam mart ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

10 - Bireylerin döviz mevduatı yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, yurt içi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış toplam yabancı para mevduatı 2 milyar 701 milyon dolar azaldı. Parite etkisinden arındırıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatları 305 milyon dolar yükselirken, tüzel kişilerin döviz mevduatları 3 milyar 6 milyon dolar düşüş gösterdi.

Döviz mevduatlarında bireylerin hesaplarındaki artışa karşı toplam mevduatta, şirketlerin etkisiyle düşüş görülürken, kur korumalı mevduatlarda ise düşüşün hızlandığı izlendi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 29 Mart haftasında 11,8 milyar TL düşüşle 2,27 trilyon TL oldu.

İLGİLİ HABER KKM'den çıkış hızlandı, bireylerin döviz mevduatı yükseldi Bugün açıklanan verilerde, parite etkisinden arındırıldığında gerçek kişilerin döviz mevduatının arttığı, KKM'den çıkışların ise hız kazandığı görüldü.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Cep telefonu tarifeleri zamlandı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yeni cep telefonu tarife ücretlerini yayınladı. Buna göre yurt içi aramanın dakikası 3 lira 12 kuruş, yurt dışı arama ücretinin dakikası 31 lira 35 kuruş oldu. SMS ücretleri ise 2 lira 23 kuruşa yükseltildi.
İLGİLİ HABER Bir milyon dolarlık soru: Kur artar mı, düşer mi? Yerel seçimlerin ardından kurda yaşanan hareketlilik, “Kur artar mı düşer mi?” sorusunu yeniden gündemin önemli başlıklarından biri haline getirdi. TEPAV Merkez Direktörü Burcu Aydın Özüdoğru da konuyu bugünkü köşe yazısında mercek altına aldı.
İLGİLİ HABER Bankalar rakamları güncelledi: Hangi banka emekliye ne kadar promosyon veriyor? Bankalar, emekli promosyonları için yapılan SGK anlaşmasından sonra 15 bin liraya kadar promosyon vermeye başladı. İşte 5 bankanın güncel promosyon tutarları..
İLGİLİ HABER Nisan ayı kira artış oranı belli oldu Mart ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından nisan ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. İşte iş yerleri ve konutlar için nisan ayı kira artış oranları..
İLGİLİ HABER Borsada tarihsel olarak nisan ayının en çok kazandıran hisseleri Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, son 10 yılın nisan aylarında 8 kez yükseliş kaydetti. Peki, tarihsel olarak nisan ayının en çok kazandıran hisseleri hangileri oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Yeni seçilen belediye başkanları ve muhtarlar ne kadar maaş alacak? Türkiye, yerel yönetimlerde görev yapacak yeni idarecilerin seçimini tamamladı. Buna göre yeni seçilen belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarlar beş yıl süreyle görev yapmaya hak kazandı. Peki, seçimle gelen yerel yöneticiler ne kadar maaş alacak? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Wells Fargo’dan dolar/TL’de düşüş beklentisi ABD'nin önde gelen bankalarından Well Fargo, dolar/TL kuruna ilişkin öngörüsünü yineleyerek doların 2025 yılında 30 TL'nin altını göreceğini tahmin etti.
İLGİLİ HABER Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni karar Yurt dışında yaşayan ve Türkiye'ye gelişlerinde cep telefonu getiren Türk vatandaşların, 120 günlük kayıtsız kullanım süresi 180 güne çıkarıldı.
İLGİLİ HABER Dolar kurunda sert düşüş: Kapalıçarşı fiyatı, tabelanın altına indi 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlayan dolar kuru hem bankalararası piyasada hem de fiziki piyasalarda sert bir düşüş yaşadı.
İLGİLİ HABER Forbes milyarderler listesini yayımladı: Türkiye’nin en zengin ismi değişti Forbes, 2024 Dünya Milyarderler Listesi'ni açıkladı. Listenin ilk üç sırasındaki isim değişmezken milyarder sayısı ve toplam servetleri rekor kırdı. Listede dikkat çeken bir diğer detay ise Türkiye’nin en zengin isminin değişmesi oldu.
İLGİLİ HABER Goldman Sachs'tan seçim sonrası TL'ye ilişkin ilk yorum Goldman Sachs, seçim sonrası yayımladığı ilk değerlendirmesinde, Türk lirası için olumlu bir performans beklediğini ifade etti.
İLGİLİ HABER İş dünyası seçim sonuçlarını nasıl değerlendirdi? Dün gerçekleşen yerel seçimlerin ardından TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve İTO Başkanı Avdagiç açıklamalarda bulundu. İşte iş dünyasının yerel seçimlere yönelik ilk açıklamaları..
İLGİLİ HABER BIST 100 endeksinin ilk çeyrekte en çok kazandıran 3 hissesi Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, mart ayını kayıpla tamamlamasına karşın yılın ilk çeyreğinde yüzde 22,39 değer kazanarak küresel pay piyasalarını geride bıraktı. Peki bu dönemde BIST 100 endeksinin en fazla kazandıran hisseleri hangileri oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Merkez Bankası enflasyondaki yükselişin sebeplerini açıkladı TCMB, aylık bazda yaşanan enflasyonda hizmet, gıda ve temel mallardaki fiyat artışlarının etkili olduğunu bildirdi.
İLGİLİ HABER Nisan ayında temettü dağıtacak 15 şirket ve temettü miktarları Borsada yaşanan yükselişin ortasında bazı yatırımcılar kısa vadeli hareketlerden arındırılmış şekilde temettü yatırımına devam ediyor. İşte temettü yatırımcıları için derlenen nisan ayı temettü takvimi..
İLGİLİ HABER 400 bin TL'lik otomobilin maliyeti kredi ile 1 milyonu aştı Yüksek faiz ortamı, bankaların da taşıt kredisi faizlerini artırmasına yol açtı. Bu artışların ardından 400 bin TL'lik otomobilin alıcıya maliyeti kredi ile 1 milyonun üzerine çıktı. İşte en uygun taşıt kredisi veren 7 bankanın güncel faiz oranları..
İLGİLİ HABER İhracatçıdan dövizde 'çift kur' talebi İHBİR Başkanı Kazım Taycı, "Enflasyonla mücadeleyi elbette anlıyoruz ancak ihracatçının üretimden kopmaması için 'çift kur' uygulamasını talep ediyoruz" diye konuştu.
İLGİLİ HABER 22 yıldır seçim kaybetmeyen AKP, ne oldu da bu seçimi kaybetti? Kendi sitesinde yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Mahfi Eğilmez, “22 yıldır seçim kaybetmeyen AKP ne oldu da bu seçimi kaybetti?” sorusuna yanıt verdi.
İLGİLİ HABER THY'den yurt içine özel ucuz bilet kampanyası Türk Hava Yolları, yurt içinde ucuz bilet kampanyasını duyurdu. 4-5 Nisan 2024 tarihinde alınan 799 liradan başlayan yurt içi uçak biletleriyle 1 Ekim-30 Kasım 2024 tarihinde seyahat edilebilecek.
REKLAMI KAPAT X