Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (11 Eylül - 16 Eylül)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (11 Eylül - 16 Eylül)
Doviz.com
16.09.2023 12:20

Küresel piyasalarda brent petroldeki hareketlilik bu haftanın en önemli gelişmesi olurken; ABD’de enflasyon, Euro Bölgesi’nde ise faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - Merkez Bankası anketinde yıl sonuna ilişkin dolar ve enflasyon beklentileri belli oldu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,14 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 67,22 oldu.

Buna göre, katılımcıların 2023 yıl sonu dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 29,82 TL iken, bu anket döneminde 30,14 TL oldu.

Katılımcıların yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 59,46 iken, bu anket döneminde yüzde 67,22 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonuna ilişkin dolar ve enflasyon tahminlerini açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,14 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 67,22 oldu.

2 - İşsizlik oranı açıklandı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre temmuz ayında Türkiye’de işsizlik oranı 0,2 puan azalarak %9,4 seviyesinde gerçekleşti.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı temmuz ayında bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı erkeklerde %7,6 iken kadınlarda %12,9 olarak tahmin edildi.

İLGİLİ HABER İşsizlik oranı açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

3 - ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı!

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında yıllık bazda tahminleri aştı. Açıklanan veriye göre, ABD'de ağustos ayında yıllık enflasyon yüzde 3,7 artış gösterdi.  Temmuz ayında yıllık artış yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın ağustos ayına yönelik yıllık artış beklentisi ise yüzde 3,6 seviyesindeydi.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik enflasyon verisi açıklandı! ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında yıllık bazda tahminleri aştı.

4 - KKM’de üç haftalık düşüş 75,3 milyar liraya çıktı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre KKM büyüklüğü 8 Eylül itibarıyla bir önceki haftaya göre 15,7 milyar lira geriledi.

Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat hesaplarından TL mevduata dönüşüm hedefini açıkladığı 20 Ağustos gününden bu yana toplam gerileme ise 75,34 milyar liraya ulaştı.

İLGİLİ HABER KKM’de üç haftalık düşüş 75,3 milyar liraya çıktı Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarında biriken tutardaki gerileme serisi üçüncü haftada da sürdü. KKM büyüklüğü ise 8 Eylül itibarıyla 3,332 trilyon liraya indi.

5 - SPK DMR Unlu Mamuller halka arzını onayladı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Simit Sarayı ürünlerinin üreticisi DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracatın ilk halka arzına onay verdi.

Buna göre DMR Unlu Mamüller 10,24 TL’den halka arz edilecek.

İLGİLİ HABER SPK onayladı: DMR Unlu Mamuller halka arz oluyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Simit Sarayı ürünlerinin üreticisi DMR Unlu Mamuller Üretim Gıda Toptan Perakende İhracatın ilk halka arzına onay verdi.

6 - Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) sürpriz bir karar alarak eylül ayında faizleri 25 baz puan artırdı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4,50’ye, mevduat faizini yüzde 4'e, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,75'e çıkardı.

Piyasaların genel beklentisi ise faizlerin sabit bırakılacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı Avrupa Merkez Bankası (ECB) sürpriz bir karar alarak eylül ayında faizleri 25 baz puan artırdı.

7 - Merkez Bankası zorunlu karşılıkları artırdı

Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat sistemine yönelik yeni kararını açıkladı. Buna göre piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilmesi amaçlanarak, 6 ay vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılıklar 10 puan artırıldı. 

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan KKM’ye yönelik yeni karar Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat sistemine yönelik yeni kararını açıkladı. Buna göre piyasada oluşan TL likidite fazlasının zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilmesi amaçlanarak, 6 ay vadeli KKM hesapları için zorunlu karşılıklar 10 puan artırıldı. 

8 - Brent petroldeki yükselişin ardından motorin ve benzin fiyatlarına dev zam

Küresel petrol üreticilerinin arz yönlü kesinti kararlarını uzatmasının ardından brent petrolün 92 dolar seviyesinin üzerine çıkması ile akaryakıt fiyatlarında da hareketlilik hızlandı.

Buna göre son olarak 13 Eylül Çarşamba günü motorine 2,05 TL zam yapılmıştı.

Motorin zammının ardından 14 Eylül Perşembe günü ise benzine 1,65 TL zam yapıldı. Yapılan zam pompa fiyatlarına da yansıtıldı.

İLGİLİ HABER Motorinin ardından benzine de zam geldi Motorine gelen son zammın ardından bugün erken saatlerde benzin fiyatları da arttı. Benzine gelen zam ise pompa fiyatlarına da yansıtıldı.

9 - Döviz kurları TCMB’nin kritik kararı öncesi kayıplarını önemli ölçüde telafi etti

Döviz kurları TCMB’nin sürpriz faiz kararı sonrası yaşadığı kayıpları, önümüzdeki haftaki PPK toplantısı öncesinde büyük ölçüde geri aldı. 

İLGİLİ HABER Euro 29’u geçti, dolar 27 lira sınırında: Yabancıların yıl sonuna ilişkin kur tahminleri Döviz kurları TCMB’nin sürpriz faiz kararı sonrası yaşadığı kayıpları, önümüzdeki haftaki PPK toplantısı öncesinde büyük ölçüde geri aldı. Peki yabancı kurumların yıl sonuna ilişkin dolar kuru tahminleri nasıl oldu? İşte detaylar..

10 - Merkez Bankası'ndan ihracatçılara destek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracatçılara yönelik günlük reeskont kredisi limitini 3 milyar TL’ye yükselttiğini duyurdu.

TCMB'den yapılan açıklamaya göre günlük limitin 1,5 milyar TL’den 3 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan ihracatçılara destek Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ihracatçılara yönelik günlük reeskont kredisi limitini 3 milyar TL’ye yükselttiğini duyurdu.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER TOKİ'den ev ve iş yeri alanlara peşin ödemede indirim yapılacak Bakan Özhaseki, TOKİ’den konut ve iş yeri alan vatandaşların, kalan borçlarını peşin ödemek isterlerse yüzde 25 oranında indirimden faydalanabileceğini duyurdu.
İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten kritik açıklamalar: Kur, krediler, KKM ve emekli maaşları Bakan Şimşek, kredilerde yeni düzenleme yapılacağını belirterek, vatandaşların alım gücünün enflasyon karşısında ezilmemesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.
İLGİLİ HABER Çaykur, çay fiyatlarında tekrar artışa gitti Çaykur, çay fiyatlarına bugün itibarıyla yüzde 15 oranında yeni bir zam daha yaptı. Böylece son 97 günde çaya dördüncü kez zam gelmiş oldu.
İLGİLİ HABER Netflix Türkiye’den abonelik ücretlerine yeni zam! Netflix Türkiye, abonelik ücretlerine 2023 yılının ikinci zammını yaptı. Buna göre Türkiye’de Netflix ücreti yüzde 50’nin üzerinde artış gösterdi. Peki, güncel rakamlar nasıl oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Apple, iPhone 15'i tanıttı: Apple ürünlerinin Türkiye fiyatı belli oldu Apple, iPhone 15'i de tanıttığı lansmanını gerçekleştirdi. iPhone 15 ve iPhone 15 Plus'ın fiyatı ve satışa çıkacağı tarihin de belli olduğu lansmandan öne çıkanları ise sizin için derledik.
İLGİLİ HABER Konutta fahiş fiyata ilk ceza verildi! Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, ikinci el konut piyasasında fahiş fiyat uygulayarak spekülasyon yapan bir kişiye idari para cezası uygulandığını duyurdu.
İLGİLİ HABER Arm Holdings halka arzı yılın en büyüğü oldu: Hisseler bugün Nasdaq'ta işleme açılacak Küresel piyasalarda yılın en büyük halka arzına 54,5 milyar dolarla çip üreticisi Arm Holdings imza attı. İngiltere merkezli şirketin ise bugün Nasdaq'ta işlem görmeye başlayacağı bildirildi.
İLGİLİ HABER “Kim Milyoner Olmak İster” yarışmasında büyük ödül değişti Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında bu sezon büyük ödülün artırılacağı bildirildi. Peki, yeni sezonda ödül tutarları nasıl olacak? İşte detaylar.. 
İLGİLİ HABER Ağustos ayında en çok satılan ikinci el araç markaları belli oldu Türkiye ikinci el online araç pazarında geçen ay Volkswagen (VW) en çok tercih edilen marka olurken; model bazında ise binek otomotivde Clio, hafif ticaride Doblo en çok satan araçlar oldu.
İLGİLİ HABER Araştırma: Mutlu olmak için ne kadar paraya ihtiyacımız var? S.Money tarafından dünya çapında 174 ülkeyi inceleyen bir araştırma, bir kişinin mutlu olmak için her yıl ihtiyaç duyduğu minimum para miktarını ortaya koydu. Peki, araştırmaya göre Türkiye’de mutlu olmak için yıllık ne kadar paraya ihtiyaç duyuldu? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X