Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (19 Ağustos - 24 Ağustos)

Okuma Süresi: 5 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (19 Ağustos - 24 Ağustos)
Doviz.com
24.08.2024 20:23

Yurt içinde TCMB’nin faiz kararının takip edildiği haftada, küresel piyasaların odağı Fed Başkanı Powell’ın konuşmasındaydı.

İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 - Merkez Bankası faizde 5. ayı da pas geçti

Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki ağustos ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayı PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin sabit bırakılacağını öngörmüş, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 46,50 olarak hesaplanmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki ağustos ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

2 - Gram altında yeni rekor

Bir önceki haftayı rekorla kapatan altın fiyatları geride bıraktığımız haftada da rekor serisini sürdürdü. Buna göre ons altının 2 bin 500 doları aştığı haftada, değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın 2 bin 756 liraya yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı.

İLGİLİ ANALİZ Altında bayram havası: Yükseliş devam eder mi? Kritik direnç seviyelerini kıran ons altın geçtiğimiz hafta ve bu hafta yatırımcılarına bayram havası yaşatıyor. Peki, yaşanan bu son yükselişin ortasında göstergeler ne anlatıyor? İşte detaylar..

3 - 12 şirketin hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ticari ünvanlı şirketlerin sermayelerinde bulunan Hazine’ye ait hisselerin tamamının, ana ortaklık-iştirak ilişkileri de korunmak suretiyle bir bütün halinde Türkiye Varlık Fonu'na aktarılmasına karar verildi.

İLGİLİ HABER 12 şirketin hisseleri Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldı Farklı sektörlerde faaliyet gösteren 12 şirketin sermayesinde bulunan Hazine'ye ait hisselerin tamamı Türkiye Varlık Fonu'na aktarıldı.

Koza Holding'in üçü halka açık olmak üzere 12 şirketindeki Hazine paylarının TVF'ye devredilmesi sonrasında borsada işlem gören üç şirketin hisselerinde sert yükseliş yaşandı.

İLGİLİ HABER Varlık Fonu'na devredilen şirketlerde sert yükseliş Koza Holding'in üçü halka açık olmak üzere 12 şirketindeki Hazine paylarının TVF'ye devredilmesi sonrasında borsada işlem gören üç şirketin hisselerinde sert yükseliş yaşandı.

4 – Bakan Şimşek’in istifa iddiaları yalanlandı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in istifa ettiği iddialarının ardı arkası kesilmiyor. 2 haftadır gündeme gelen iddialar çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nin (DMM) açıklamalarına rağmen devam etti.

Buna göre Şimşek'in vergi planlarını istedikleri şekilde yürürlüğe koyamadıkları için görevinden ayrılmak istediği, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın ise Hazine ve Maliye Bakanı'nı kararından vazgeçirdiği öne sürüldü.

Bakan Şimşek ise dün X hesabından yaptığı açıklamada, "İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir. Yalanlamamıza rağmen hala bu söylentileri çıkartanlar ve yayanlar iyi niyetli olamaz" diyerek konuya noktayı koydu.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: "İstifa etmedim, dolaşıma koyulan senaryolar doğru değil" Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uydurma hikayelerle ekonominin ve piyasaların etkilenmesine asla izin vermeyeceklerini belirterek, "İstifa etmedim. Dolaşıma koyulan senaryolar doğru değildir. Ekonomi yönetimi bir ekip ruhuyla çalışıyor. Aldığımız büyük ve zor sorumluluğun farkındayız." ifadesini kullandı.

5- Euro/TL, HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı

HSBC analistleri son olarak küresel kurlar için adil değer hesapladığı raporunda 2024 yılı sonunda dolar/TL’nin 36 TL, euro/TL’nin 37,8 TL olacağını öngörmüştü.

Euro/dolar paritesinin 7,5 ayın zirvesine yakın bir seyir izlemesi sonrasında euro/TL kuru HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı.

İLGİLİ HABER Euro/TL, HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı Euro/dolar paritesinin 7,5 ayın zirvesine yakın bir seyir izlemesi sonrasında euro/TL kuru HSBC’nin yıl sonu hedefini yakaladı.

6 - İkinci el otomobilde reel fiyat düşüşü 13. aya taşındı

Sahibinden, Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile hazırladığı "Otomobil Piyasası Görünümü" raporunu paylaştı.

İkinci el otomobil piyasasının genel durumunu, fiyatlarını, arz ve talep dengesini; araç sınıflarına, yaş gruplarına ve yakıt türlerine göre analiz eden "Otomobil Piyasası Görünümü" raporunda son dönemde otomobil piyasasında yaşanan değişimler incelendi.

Rapora göre temmuz ayında otomobil talep endeksi haziran ayına kıyasla yüzde 30,9, geçen yılın temmuz ayına kıyasla da yüzde 5,7 artış kaydetti.

Sahibinden ile BETAM işbirliğinde hazırlanan araştırmanın temmuz sonuçlarına göre ikinci el otomotivde talep artmasına rağmen fiyatlar reel olarak düşüşünü 13. aya taşıdı.

İLGİLİ HABER İkinci el otomobilde reel fiyat düşüşü 13. aya taşındı Sahibinden ile BETAM işbirliğinde hazırlanan araştırmanın temmuz sonuçlarına göre ikinci el otomotivde talep artmasına rağmen fiyatlar reel olarak düşüşünü 13. aya taşıdı.

7 - İki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek

Bakanlık tarafından hazırlanan İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin, Bakanlıkça tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilmesine ilişkin iş ve işlemleri kapsıyor.

Üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması şartıyla Bakanlıkça sezonluk olarak kiraya verilecek.

Kiraya verilecek arazilerin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Arazi Tespit Komisyonu il müdürlüğünde il müdür yardımcısı veya şube müdürü, ilçe müdürlüğünde ilçe müdürü başkanlığında toplanacak. Komisyon, başkan dahil toplam beş asil iki yedek üyeden oluşacak.

İLGİLİ HABER İki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek Mülkiyeti gerçek ve tüzel kişilere ait ve üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazileri, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal amaçlı sezonluk olarak kiraya verilecek.

8 – Yabancı bankalar Türkiye'de artan döviz iştahını radarına aldı

Mart ayından bu yana yerel para birimi varlıklarına ve yetkililerin Türk lirasını nispeten istikrarlı tutma becerisine olan güven arttıkça döviz mevduatları yaklaşık 24 milyar dolarlık düşüş göstermişti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son verilerine göre ise döviz mevduatlarında yeniden yukarı yönlü ivmelenme başladı.

Bazı uluslararası kurumlar da son dönemde Türkiye'de dövize artan yerel ilgiyi mercek altına aldı.

Bloomberg'in haberine göre Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil, dolarizasyonun başlamasının “bozulan beklentilerin göstergesi” olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Yabancı bankalar Türkiye'de artan döviz iştahını radarına aldı Yabancı bankalar, yurt içi yerleşiklerin dövize yönelmesi sonrasında artan döviz iştahını radarına aldı.

TCMB ekonomistlerinin konuyla ilgili analizinde ise KM ve yabancı mevduatın toplamı incelendiğinde, son 2 aylık dönemde toplam mevduat içinde TL mevduat payının yüzde 48,4'ten yüzde 51,8'e yükseldiği bildirildi.

Yabancı para mevduattan lira mevduata hızlı bir geçişin ardından KKM'den çıkışın hızlanmasıyla birlikte yabancı para mevduat bakiyesinin dengelendiğini belirtilen analizde, ilerleyen dönemde enflasyonda yaşanacak olan düşüşün lira mevduat payındaki artışı destekleyeceği ifade edildi.

İLGİLİ HABER TCMB: Son 2 ayda KKM'de 14 milyar dolarlık çözülmeye karşın döviz mevduatı sadece 3,3 milyar dolar arttı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer alan "Mevduat Tercihleri ve Kur Korumalı Mevduat Gelişmeleri" başlıklı analizde, son 2 ayda Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) 14 milyar dolarlık çözülmeye karşın yabancı para mevduatın sadece 3,3 milyar dolar arttığı bildirildi.

9 – Powell’dan faiz indirimi sinyali

Önde gelen merkez bankası başkanları, akademisyenler ve hükümet temsilcileri, uzun vadeli politika konularını ele almak için Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda bir araya geldi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ise Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yaptığı açıklamada, “İstihdam piyasasındaki yavaşlama normalleşmeyi gösteriyor. Şu anki faiz seviyesi bize yeteri kadar alanı sağlıyor. Para politikası için ayarlama zamanı geldi. Önümüzdeki veriler faiz indirimin hızını ve miktarını belirleyecek” dedi.

İLGİLİ HABER Powell’dan faiz mesajı: "Politikanın düzenlenme zamanı geldi" Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankacılarının bir araya geldiği Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yaptığı açıklamada, "Para politikası için ayarlama zamanı geldi. Önümüzdeki veriler faiz indiriminin hızını ve miktarını belirleyecek." dedi.

10 - Turizmde temmuz rekoru

Kültür ve Turizm Bakanlığı, temmuz ayı yabancı ziyaretçi istatistiklerini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre temmuzda Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yıllık yüzde 2,6 artışla 7,33 milyon olarak gerçekleşti.

Ocak-temmuz döneminde yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 8,27 artışla 29 milyon kişi oldu.

İLGİLİ HABER Turizmde tüm zamanların temmuz rekoru kırıldı Yabancı ziyaretçi sayısı temmuzda yüzde 2,6 artışla 7,3 milyona yükseldi. Bu rakam ise tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ziyaretçi sayısına işaret etti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Japon yatırımcılar Türk lirasına geri dönüyor Japon bireysel yatırımcılar yeniden Japon yeni karşısında Meksika pezosu ve Türk lirası pozisyonlar açmaya başladı.
İLGİLİ HABER Konkordato telaşı borsaya sıçradı: İşte en riskli sektörler Halka açık Mega Polietilen’in konkordato ilan etmesi sonrasında konkordato telaşı borsaya da sıçradı. Peki, yüksek faiz ortamında en riskli sektörler hangileri, yatırımcılar nelere dikkat etmeli? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan "zenginlere yönelik vergi affı" açıklaması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, zenginlere vergi affının hiçbir aşamada gündeme dahi gelmediğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın vergi paketi hususunda tercihleri çok kazanandan çok almayı öngören bir yaklaşım ile çalışmaların yapılması yönünde olmuştur" dedi.
İLGİLİ HABER 1 Milyon civarı araçlar için son fırsatlar - 2024 güncel araç fiyat listesi Araçlarda ağustos fiyat listeleri geldi. Bununla birlikte yeni faiz ve kredi kampanyaları da belirlenmeye başladı.
İLGİLİ HABER Euro 38 TL sınırında: ​​​​​​​Yeni güvenli liman euro mu? Küresel piyasalarda doların son zamanlarda değer kaybetmesi ve yendeki dalgalanmalar sonrasında euro getirilerde pozitif ayrışmaya başladı. Buna göre Jackson Hole öncesinde euro, dolar karşısında son bir yılın en yüksek seviyesini test etti.
İLGİLİ HABER Otomobillerden sonra cep telefonlarında “leasing” dönemi Enflasyonla mücadele kapsamında faizlerin yüksek tutulmaya devam etmesi, konut ve otomobilden sonra elektronik cihazlarda da erişim sorunu yaşanmasına yol açtı. Erişim sorununu aşmak için piyasa katılımcıları ise otomobillerde uygulanan “leasing” yöntemini elektronik cihazlarda da devreye aldı. Peki, Apple ve Samsung gibi devlerin amiral gemilerinin kiraları ne kadar, kiralama yapmak mantıklı mı? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER SPK, iki şirketin ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Özata Denizcilik Sanayi ve Ticaret AŞ ve Cem Zeytin AŞ'nin ilk halka arzına onay verdi.
İLGİLİ HABER Commerzbank yıl sonu dolar/TL tahminini açıkladı Alman Commerzbank, enflasyon beklentilerinin yükselmesi ve kamuoyunun ekonomiye ilişkin algısının kötüleşmesi nedeniyle Türk Lirası'nın daha da zayıflayabileceğini öngördü.
İLGİLİ HABER Telefon kiralamak isteyen tüketicilere uzmanlardan uyarı Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük, teknoloji marketlerinin başlattığı akıllı telefonların uzun dönemli kiralanması modeline ilişkin bazı uyarılarda bulundu.
İLGİLİ HABER TRT'nin dijital platformu Tabii ücretli oldu: İşte üyelik fiyatı Dijital platform Tabii, yeni yayın dönemine ücretli abonelik seçeneğiyle başlıyor. Peki, Tabii Premium fiyatı ne kadar olacak? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Elon Musk uyardı: Yolun sonu ekmek kuyruklarına çıkar ABD'li milyarder Elon Musk, Demokrat Parti'nin Başkan Adayı Kamala Harris'in politikalarını eleştirerek, "Bu yol ekmek kuyruklarına çıkar" dedi.
İLGİLİ HABER Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı açıklandı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 2,5 milyon Suriyeliye vatandaşlık verildiğine yönelik iddiaları yalanladı. Açıklamaya göre, Türkiye'de geçici koruma kapsamında bulunup Türk vatandaşlığını kazanan Suriye uyruklu kişi sayısı 238 bin 768 oldu.
İLGİLİ HABER Gram altın yeni rekorun eşiğinde ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin yatırımcılara karışık sinyaller verdiği haftanın son gününde altın fiyatları yeni rekorun eşiğine ulaştı.
İLGİLİ HABER ''Elektronik vergi denetimi dönemi başlıyor. Kayıt dışılığı azaltıyoruz'''' Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim süreçlerinin tamamen elektronik ortama taşınmasını sağlayacak altyapıyı oluşturacaklarını bildirerek, "Yeni sistemle, vergi müfettişleriyle mükellefler elektronik ortamda bir araya gelecek, görüşmeler bu ortamda yapılacak ve tutanaklar elektronik alınacak." dedi.
İLGİLİ HABER Konut yatırımcısı rotasını Kıbrıs’a çevirdi Türkiye’de son dönemde konut fiyatlarının reel olarak gerilemesine rağmen finansmana erişim sorunlarının devam etmesi, yatırımcıların rotasını yurt dışına çevirmesine yol açtı. Bu kapsamda KKTC de ön plana çıkan destinasyonlardan biri oldu. Peki, KKTC'de konut yatırımı yapmadan bilinmesi gerekenler neler? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X