Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (22 Ocak - 27 Ocak)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (22 Ocak - 27 Ocak)
Doviz.com
27.01.2024 20:47

Yurt içi ve küresel piyasaların odağında bu hafta merkez bankalarının faiz kararları vardı. Buna göre yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını açıklarken, küresel çapta ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Kanada Merkez Bankası (BoC) faiz kararlarını açıkladı.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından 2024 yılının ilk faiz kararını açıkladı.

Buna göre TCMB, politika faizini 250 baz puan artışla %42,5 seviyesinden %45’e yükselttiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından 2024 yılının ilk faiz kararını açıkladı.

2 - ECB ve BoC yılın ilk toplantısında sürpriz yapmadı

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Kanada Merkez Bankası (BoC) 2024 yılının ilk para politikası toplantısı sonrasında faizleri beklentilere uygun şekilde sabit bıraktı.

Bu kapsamda ECB, ocak ayı toplantısında refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranını yüzde 4,50’de, mevduat faizini yüzde 4'te, marjinal fonlama faizini ise yüzde 4,75'te sabit tuttu.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı! Avrupa Merkez Bankası (ECB), yılın ilk para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

BoC ise politika faizini beklentiler doğrultusunda son 22 yılın en yüksek oranı olan yüzde 5 seviyesinde sabit bıraktı.

İLGİLİ HABER Kanada Merkez Bankası, politika faizini son 22 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu Kanada Merkez Bankası (BoC), politika faizini beklentiler doğrultusunda son 22 yılın en yüksek oranı olan yüzde 5 seviyesinde sabit bıraktı.

3 - SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yükseltildi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TRT Haber'de SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışlarına ilişkin açıklamada bulundu.

Buna göre daha önce yüzde 42,6 olarak açıklanan SSK ve Bağ-Kur emeklililerinin maaş zam oranının 49,25’e çıkarıldığını belirten Işıkhan, bu yıl tüm emeklilerin aynı oranda artış almasının sağlanacağını söyledi.

İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan duyurdu: SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yükseltildi! Bakan Işıkhan, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak zammın yüzde 49,25'e yükseltildiğini belirterek, bu yıl tüm emeklilere aynı oranda artış yapılacağını söyledi.

4 - Kripto piyasasında volatilite arttı

İşlem hacmine göre lider kripto para birimi Bitcoin, aralık ayından bu yana ilk kez 39 bin doların altını gördükten sonra güçlü bir toparlanma ile 42 bin dolar seviyesine çıktı.

İLGİLİ HABER Bitcoin aralıktan bu yana ilk kez 39 bin doların altına düştü İşlem hacmine göre lider kripto para birimi Bitcoin, yüzde 5'in üzerinde değer kaybederek aralık ayından bu yana ilk kez 39 bin doların altını gördü.

Yapay zeka ChatGPT ise kripto piyasasındaki bu volatilitenin ortasında en iyi senaryoda Bitcoin'in 2024 yılı için 100.000 ila 200.000 dolar aralığında, en kötü senaryoda ise 10.000 ila 15.000 dolar arasında işlem göreceğini öngördü.

İLGİLİ HABER 2024’te Bitcoin’i ne bekliyor? ChatGPT’den iki farklı senaryo için fiyat tahmini Merakla beklenen Bitcoin spot ETF onayı sonrasında Bitcoin'in yaşadığı kayıpları telafi ederek güçlü bir toparlanma göstermesinin ardından ChatGPT iki farklı senaryoda kripto piyasasına ilişkin tahminini paylaştı.

5 - ABD’de büyüme beklentileri aştı

ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ülke ekonomisi dördüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 3,3 büyüdü. Veriye ilişkin beklenti yüzde 2’lik bir büyümeye gerçekleşmesi yönündeydi.

Ülkede kişisel tüketim harcamaları ise dördüncü çeyrekte 2,5'lik beklentiye karşın yıllıklandırılmış bazda yüzde 2,8 arttı.

İLGİLİ HABER ABD ekonomisi son çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüdü ABD’de dördüncü çeyrek büyüme verisi yüzde 3,3'lük oranla beklentilerin üzerine çıktı.

6 - Akaryakıtta zam furyası yeniden canlandı

Petrol fiyatları ve dolar kurundaki oynaklık, akaryakıtta da hareketliliği artırdı. Buna göre LPG ve motorinin ardından benzinde de fiyat artışı gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Motorinin ardından benzinde zam bekleniyor Petrol fiyatları ve dolar kurundaki oynaklık, akaryakıtta da hareketliliği artırıyor. Buna göre yarından itibaren geçerli olacak şekilde benzin fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.

Brent petrolün 83 doların üzerine çıkması sonrasında ise önümüzdeki hafta salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorin fiyatlarında yeni bir artış beklentisi olduğu bildirildi.

İLGİLİ HABER Motorinde yeni zam bekleniyor! Brent petrolün 83 doların üzerine çıkması sonrasında salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde motorin fiyatlarında artışa gidilmesi bekleniyor.

7 - Borsa İstanbul'da yeni düzenleme

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre hatalı emir ya da emirler dolayısıyla gerçekleşen işlem ya da işlemlerin iptali için aranılan kriterler arasında yer alan hatalı işlem iptaline konu olan işlem ya da işlemler dolayısıyla elde edilecek minimum zarar tutarında değişikliğe gidildi.

Buna göre, zarar tutarının normal seans işlemleri için tam iş günü 17.30'dan önce (yarım iş günü 12.00'den önce yapılan başvurularda) minimum 100 bin lira, tam iş günü 17.30 ve sonrasında (yarım iş günü 12.00 ve sonrasında) yapılan başvurularda minimum 400 bin lira, akşam seansı işlemleri için yapılan başvurularda minimum 100 bin lira olarak belirlenmesine karar verildi.

İLGİLİ HABER Borsa İstanbul'da yeni düzenleme: Hatalı işlemlerde minimum zarar tutarı değiştirildi Borsa İstanbul, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) işleyiş esaslarında değişikliğe gittiğini bildirdi.

8 - Açlık sınırı ilk aydan asgari ücreti geçti

Birleşik Kamu İş Konfederasyonu'nun ocak ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçları açıklandı.

Birleşik Kamu İş’in Ar-Ge birimi KAMU-AR tarafından yapılan araştırmaya göre, Ankara’da dört kişilik bir ailenin açlık sınırı ocak ayında 17 bin 442 liraya kadar yükseldi. Böylelikle açlık sınırı verisi, 1 Ocak 2024’ten geçerli olmak üzere 17 bin 2 lira olarak belirlenen yeni asgari ücreti daha yılın ilk ayında geride bıraktı. Aynı ailenin yoksulluk sınırı da 48 bin 459 liraya kadar çıktı.

İLGİLİ HABER Açlık sınırı ilk aydan asgari ücreti geçti Birleşik Kamu İş’in Ar-Ge birimi KAMU-AR, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı.

9 - TOKİ’den 26 ilde açık artırmayla konut satışı

TOKİ, 26 ilde 123 konutun %25 peşinat ve 72 ay vadeyle; 29 ilde 296 iş yerinin ise %15 peşinat ve 60 ay vadeyle açık artırmada alıcılarla buluşturulacağını duyurdu.

Açık artırmanın ise iş yerleri için 07 Şubat 2024 Çarşamba, konutlar için 08 Şubat 2024 Perşembe günlerinde saat 10.30'da yapılacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER TOKİ, 26 ilde %25 peşinat ve 72 ay vadeyle konut satacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 26 ilde 123 konut ile 29 ilde 296 iş yerini 07-08 Şubat 2024 tarihlerinde açık artırma yöntemiyle satışa sunacak.

10 - Otomobilde reel fiyat artışı durma noktasında

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibinden tarafından hazırlanan "Otomobil Piyasası Görünümü" raporu yayımlandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibinden tarafından hazırlanan rapora göre, otomobil fiyatlarında mayısta yüzde 47,9’a ulaşan reel artış oranı aralık ayı itibarıyla yüzde 0,7’ye gerileyerek durağanlaştı.

Rapora göre, satılık otomobillerin ortalama fiyatı geçen yılın aralık ayına göre yüzde 65,9 artarken, kasıma kıyasla yüzde 2,1 düşüş kaydetti. Aralık ayında ortalama otomobil fiyatı ise 860 bin 480 TL oldu.

İLGİLİ HABER Otomobilde reel fiyat artışı durma noktasında Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ve Sahibinden tarafından hazırlanan rapora göre, otomobil fiyatlarında mayısta yüzde 47,9’a ulaşan reel artış oranı aralık ayı itibarıyla yüzde 0,7’ye gerileyerek durağanlaştı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Tesla, 2025 ortalarında yeni elektrikli araçlar üretmeyi planlıyor Elektrikli araç pazarında BYD'nin gerisinde kalan Tesla'nın 2025 yılı ortalarında yeni nesil ve daha uygun fiyatlı araçlar üretmeyi planladığı aktarıldı.
İLGİLİ HABER Borsada yıl sonuna yönelik beklenti: Öne çıkan 5 hisse Global Menkul Değerler tarafından hazırlanan raporda, dezenflasyon için temmuz ayı işaret edilirken Borsa İstanbul'da öne çıkması beklenen şirketler açıklandı.
İLGİLİ HABER Para transferlerinde yeni dönem: Ödeme İste nedir, nasıl çalışır? BKM'nin FAST üzerinden yürüttüğü Ödeme İste uygulamasının pilot süreci tamamlandı. Peki, para transferlerinde uygulanacak yeni sistem nedir, avantajları nelerdir? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Borsada yükseliş hızlandı: ÜNLÜ & Co yıl sonu hedefini revize etti Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksinde kazançlar yüzde 2’yi aştı. Yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co ise borsada yıl sonuna ilişkin tahminini ve öne çıkmasını beklediği şirketlerin özelliklerini açıkladı.
İLGİLİ HABER Faiz artışlarında sona mı gelindi?: Merkez Bankası'nın karar metninde verilen mesajlar, dolar/TL’de son durum Uzmanlar, Merkez Bankası’nın faiz hamlelerine karşı Türk Lirası’nda değer kaybı sürerken TCMB’nin PPK metninde paylaştıklarını yorumladı.
İLGİLİ HABER Konut, ihtiyaç ve taşıt kredisinde faizler güncellendi: 6 bankanın güncel oranları Merkez Bankası'nın PPK kararının ardından bankalar da faiz oranlarında güncellemeye gitti. İşte konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde güncel faiz oranları..
İLGİLİ HABER HAK-İŞ'ten kamu işçisine yönelik ek zam talebi HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü için ek zam talebinde bulundu.
İLGİLİ HABER TÜİK’ten algılanan enflasyona ilişkin yeni açıklama TÜİK, algılanan enflasyon ve TÜFE farklılaşmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Resmi TÜFE verisini eleştirmek manipülatif ve art niyetli bir yaklaşımdır. Zira tüketicinin enflasyon tahmini ile TÜFE'nin farklılaşması son derece doğaldır" ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABER Kira gelirleri mercek altında: 2 milyon konut denetlenecek Hazine ve Maliye Bakanlığı kira gelirini beyan etmeyenlere yönelik denetimlere başladı. Yaklaşık 2 milyon konuttan kiralık olanlar tespit edilerek, beyanname vermeyen mükelleflere işlem yapılacak.
İLGİLİ HABER Emekli maaş hesabı tekrar değişti: Ek zam sonrası güncel rakamlar Bakan Işıkhan’ın SSK ve Bağkur emeklilerine yönelik ek zam duyurusunun ardından emeklilerin maaş hesaplamasında rakamlar da güncellendi. İşte ek zam sonrası emekli maaşlarında güncel rakamlar...
İLGİLİ HABER TBB Başkanı Çakar'dan kredi kartları ve kura yönelik açıklama TBB Başkanı Çakar, dolar/TL'nin bu yıl enflasyondan fazla artmayacağı kanaatinde olduğunu belirtirken, kredi kartları yoluyla yapılan harcamalara yönelik bir aksiyon alınabileceğini söyledi.
İLGİLİ HABER JPMorgan, dört Türk bankasını negatif izlemeye aldı JPMorgan, 29 Ocak'ta başlayacak olan dördüncü çeyrek bilanço sezonu öncesinde dört Türk bankasını 'Negatif Katalizör İzleme' listesine aldığını duyurdu.
İLGİLİ HABER EKK toplantısında Gri Liste detayı: Kurul'dan kripto düzenlemesine ilişkin açıklama Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası yapılan açıklamada, kripto varlık ekosistemini düzenlemek amacıyla yapılan mevzuat çalışmalarına değinildiği ve taslak teklifin önümüzdeki günlerde yasalaşacağı açıklandı.
İLGİLİ HABER Dolar/TL'de yeni yılın ilk düşüş beklentisi Wells Fargo'dan geldi Wells Fargo, 2024 yılına ilişkin uluslararası ekonomik görünüm raporunda, dolar/TL'nin 2024'ün ikinci çeyreğinden itibaren gerileyeceğini tahmin ederek kurdaki hedef rakamlarını paylaştı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerinde 1,7 milyar dolarlık düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 19 Ocak haftasında bir önceki haftaya kıyasla 1 milyar 708 milyon dolar gerileyerek 138 milyar 90 milyon dolara indi.
REKLAMI KAPAT X