Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (24 Haziran - 29 Haziran)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (24 Haziran - 29 Haziran)
Doviz.com
29.06.2024 21:29

Geçtiğimiz hafta yurt içi piyasada Türkiye’nin gri listeden çıkışına yönelik karar ile TCMB’nin faiz kararı, küresel piyasada ise Fed’in faiz patikasını şekillendirebilecek veriler takip edildi. 

İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 - Türkiye gri listeden çıkarıldı

Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF,  gri listesini güncelledi. Buna göre FATF, 3 yıl sonra Türkiye'yi gri listeden çıkardığını duyurdu.

İlgili duyuruda, "FATF Genel Kurulu, Jamaika ve Türkiye'yi, daha önce karşılıklı değerlendirmeleri sırasında tespit edilen stratejik eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri önemli ilerlemeden dolayı tebrik etmiştir. Belirlenen stratejik eksikliklerin giderilmesine yönelik Eylem Planlarını mutabık kalınan zaman dilimleri içerisinde tamamlamışlardır ve artık izleme sürecine tabi olmayacaklardır." denildi.

İLGİLİ HABER Resmi açıklama geldi: Türkiye gri listeden çıkarıldı Ülkelerin mali suçlarla mücadeleye uyumunu tespit eden FATF,  gri listesini güncelledi. Bu kapsamda FATF, 3 yıl sonra Türkiye'yi gri listeden çıkardığını duyurdu.

2 - Merkez Bankası haziran ayını da pas geçti

Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki haziran ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

Buna göre TCMB, politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakıldığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin yüzde 50 seviyesinde sabit bırakılacağını öngörmüş, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri de yüzde 50 olarak belirlenmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki haziran ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

3 - Fed'in favori enflasyon göstergesi beklentilere paralel geldi

ABD Ticaret Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin kişisel gider ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.

Bakanlığa bağlı Ekonomik Analiz Bürosu tarafından açıklanan verilere göre ABD’de çekirdek PCE, mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin beklenti de verinin 2,6 seviyesinde açıklanmasıydı. Çekirdek PCE de aylık artış ise yüzde 0,1 seviyesinde gerçekleşti. 

İLGİLİ HABER Fed'in favori enflasyon göstergesi beklentilere paralel geldi ABD'de Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) aylık ve yıllık bazda beklentilere paralel geldi.

4 - Elektrik tarifelerine yüzde 38’e varan zam yapıldı

EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle elektrik tarifelerinin zamlandığını duyurdu.

Buna göre nihai elektrik perakende satış fiyatlarında mesken abone grubu için %38, tarımsal faaliyetler abone grubu için %30; kamu ve özel hizmetler sektörü abone grubunun düşük kademesi için %38 ve yüksek kademesi için %20 oranında artış yapıldı.

İLGİLİ HABER EPDK duyurdu: Elektrik tarifeleri zamlandı EPDK, enerji üretim maliyetlerinde yaşanan artış nedeniyle elektrik tarifelerinin zamlandığını duyurdu.

5 - Otomotivde 7 Temmuz güvenlik yönetmeliği ertelendi

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı otomotiv sektöründe Genel Güvenlik Yönetmeliği uygulamasını 31 Ağustos tarihine erteledi.

İLGİLİ HABER Otomotivde 7 Temmuz güvenlik yönetmeliği ertelendi Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı otomotiv sektöründe Genel Güvenlik Yönetmeliği uygulamasını 31 Ağustos tarihine erteledi.

Öte yandan, erteleme kararının, Türkiye'de üretilen ve Sanayi Bakanlığı tarafından verilen 'Ulusal Tip Onayı'na sahip modelleri kapsadığı bildirildi.

İLGİLİ HABER Otomotivde güvenlik yönetmeliğine ilişkin erteleme kararı hangi araçları kapsayacak? Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, 7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen Genel Güvenlik Yönetmeliğinin (GSR) uygulama tarihinin ötelenmesinin ardından hangi araçların kapsama gireceğine ilişkin paylaşımda bulundu.

6 - ÖTV zammı öncesi benzin ve motorine zam geldi

Döviz kurları ve brent petrol fiyatına göre değişen akaryakıt fiyatları bir kez daha değişti.

Buna göre benzinde 1,98 TL, motorinde ise 1,69 TL fiyat artışı yaşandı.

Akaryakıt fiyatlarına gelen çifte zammın ardından ise gözler 3 Temmuz'da TÜİK'in açıklayacağı haziran ayı ÜFE verilerine çevrildi. Verilerin açıklanmasıyla birlikte akaryakıttaki maktu ÖTV artış oranı belli olacak.

İLGİLİ HABER Benzin ve motorine zam geldi: Gözler ÖTV zammına çevrildi Akaryakıtta beklenen fiyat artışı gece yarısından itibaren pompaya yansıdı. Zammın ardından gözler ise benzin ve motorine temmuz ayında gelmesi beklenen ÖTV zammına çevrildi.

7 - Türkiye'de "Yılın Otomobili" belli oldu

"Türkiye'nin Otomobil Oscarı" olarak adlandırılan "Türkiye'de Yılın Otomobili" yarışmasının kazananı, Rahmi Koç Müzesi'nde düzenlenen törenle açıklandı.

Yarışmada, OGD üyesi 63 otomotiv gazetecisinden toplamda 2 bin 630 puan alan Togg T10X birinci seçildi.

Yarışmanın finalinde, "Renault Austral" 2 bin 550, "Toyota C-HR Hybrid" 2 bin 340, "Hyundai Ioniq 6" 2 bin 150, "Chery Tiggo 8 Pro" 2 bin 120, "BMW 5 Serisi" 2 bin 70 ve "Mercedes-Benz E Serisi" 1890 puan aldı.

İLGİLİ HABER Türkiye'de "Yılın Otomobili" belli oldu Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Türkiye'de Yılın Otomobili 2024" yarışmasını Togg T10X kazandı.

8 - Mevduat faizleri zirvesinden 10 puan geriledi

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, "Bankalarca açılan TL mevduatlarına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını" açıkladı.

21 Haziran haftasını kapsayan verilere göre bankaların TL mevduatlara verdikleri 3 ay vadeli faizlerin ortalaması yüzde 58,38'e düştü. Böylece 3 ay vadeli mevduat faizleri altı hafta üst üste gerilemiş oldu.

Bankaların 3 ay vadeli mevduata verdikleri faiz 19 Nisan haftasında yüzde 68,88'e çıkarak 2009'dan beri en yüksek noktaya ulaşmıştı. Böylece 3 ay vadeli faizler 2 ay içerisinde tepe noktasından 10 puan düşmüş oldu.

İLGİLİ HABER Mevduat faizleri zirvesinden 10 puan geriledi 3 aya varan vadeli mevduatlarda ortalama faiz nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puana varan gerileme yaşadı.

9 - "6 ay-6 bin kilometre" kısıtlamasının süresi uzatıldı

Ticaret Bakanlığı, "otomotiv ticaretinde 6 ay-6 bin kilometre ve ilan kısıtlaması" düzenlemelerinin 1 Ocak 2025 tarihine kadar uzatılmasına karar verdi.

Ticaret Bakanlığı ayrıca bugüne kadar 6 ay - 6 bin km. düzenlemesi kapsamında, otomobil yetkili bayisi ile oto galerilere yaklaşık 52 milyon TL, ilan kısıtlamasına aykırı hareket edenlere ise yaklaşık 90 milyon TL idari para cezası uygulandığını bildirdi.

İLGİLİ HABER İkinci el otomobil satışlarında "6 ay-6 bin kilometre" kısıtlamasının süresi uzatıldı İkinci el araç satışlarına getirilen 6 ay ve 6 bin kilometre şartı ile ikinci el araçların sıfır araç fiyatı üzerinde satılamaması uygulamalarının süresi 6 ay uzatıldı.

10 - Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Nisan 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,2 artarak 1257,7 oldu.

KFE, nisanda yıllık bazda nominal olarak yüzde 48,4 oranında artarken, bu dönemde reel olarak azalış yüzde 13,3 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Merkez Bankası verilerine göre nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 48,4 oranında artan konut fiyatları, yıllık bazda reel olarak yüzde 13,3 düşüş yaşadı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER İPA Araştırdı: İstanbul’da evlenmenin yeni maliyeti belli oldu İstanbul Planlama Ajansı (İPA) yaptığı son araştırmayla İstanbul’da evlenmenin ortalama maliyetini hesapladı. İşte İPA'nın 2024 Düğün Maliyetleri Raporu'ndan öne çıkan sonuçlar..
İLGİLİ HABER Ekonomistler hesapladı: Elektrik zamları enflasyona nasıl yansıyacak? Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik tarifelerine yüzde 20 ila yüzde 38 arasında değişen oranlarda zam yaptığını duyurdu. Peki, bu kararın enflasyon üzerindeki etkisi ne kadar olacak?
İLGİLİ HABER 10 soruda yeni kripto varlık düzenlemesi Türkiye'de kripto varlıklara ilişkin ilk yasal düzenleme TBMM'den geçti. İşte 10 soruda yeni düzenlemenin merak edilenleri..
İLGİLİ HABER İsveç Merkez Bankası (Riksbank) politika faizini sabit tuttu İsveç Merkez Bankası, haziran ayı para politikası toplantısının ardından politika faizini yüzde 3,75 oranında sabit bıraktığını duyurdu. Banka ayrıca bu yıl üç faiz indirimine gidebileceğinin sinyalini verdi.
İLGİLİ HABER Danimarka’dan inek başına 100 Euro karbon vergisi alma planı Küresel emisyonların yüzde 11'ini oluşturan hayvancılık, Danimarka'nın da radarında. Bu kapsamda ülkenin inekler için karbon vergisi almaya hazırlandığı bildirildi.
İLGİLİ HABER Kiralarda zam sınırı kalkıyor: Temmuzda kira zammı nasıl hesaplanacak? Kiralarda yüzde 25'lik tavan sınır uygulaması temmuz ayında sona eriyor. Peki, yeni dönemde kiralardaki artış nasıl belirlenecek? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER İSO 500 açıklandı: Türkiye'de sanayinin şampiyonları belli oldu İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması'na göre 2023’te en büyük sanayi kuruluşu yeniden Tüpraş oldu.
İLGİLİ HABER AKP'den vergi reformu ve yurt dışı çıkış harcına ilişkin açıklama AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK toplantısının ardından vergi reformuna ilişkin, "Vergi adaletinin sağlanması için yapılan çalışmalardır. 'Şuraya da vergi gelecek buraya da vergi gelecek' iddiaları spekülatiftir. Spekülasyonlara itibar edilmemelidir." dedi.
İLGİLİ HABER Bedelli askerlik ücretine gelecek zam ne zaman açıklanacak, yeni ücret ne kadar olacak? Memur maaş zamlarına endekslenen bedelli askerlik ücreti, temmuz ayında yeniden artış gösterecek. Peki, yeni bedelli askerlik ücretine ilişkin beklentiler ne yönde? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER 4 saatlik ekonomi zirvesi sona erdi: CHP heyeti, Mehmet Şimşek'ten ne istedi? Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin Hazine ve Maliye'den sorumlu ismi Yalçın Karatepe ile bakanlıkta bir araya geldi. Toplantının ardından CHP'nin Gölge Bakanı Yalçın Karatepe, Bakan Şimşek'e 4 ana taleplerini ilettiklerini aktardı.
İLGİLİ HABER 51 ilde %25 peşinat ve 24 ay vadeyle 865 arsa satılacak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Türkiye genelindeki 51 ilde 865 muhtelif arsayı satışa çıkarıyor.
İLGİLİ HABER Enflasyon ve dolar/TL'ye yönelik beklenti anketi sonuçlandı Foreks Haber, enflasyon ve dolar/TL'ye ilişkin hazırladığı anketin sonuçlarını açıkladı. 
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan düşen mevduat faizleri için ilave önlem Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), mevduat faizlerindeki gerilemenin ardından mevduat faizlerini artıracak yeni adımlar attığı bildirildi.
REKLAMI KAPAT X