Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (3 Haziran - 8 Haziran)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (3 Haziran - 8 Haziran)
Doviz.com
08.06.2024 20:44

Yurt içi piyasada enflasyon rakamlarıyla birlikte Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yeni düzenlemelerle ilgili açıklamaları takip edilirken, küresel piyasalarda ise Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı takip edildi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 - Bayram tatili 9 güne çıkarıldı

Kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz verdikleri gibi emekli ve çalışanları enflasyona ezdirmediklerini belirterek, emekli bayram ikramiyelerinin 10-14 Haziran tarihinde yatacağını söyledi. Erdoğan, bayram tatilinin son iki gününü de idari tatil kapsamına aldıklarını belirterek, kamu çalışanları için bayram tatili süresinin dokuz güne çıkarıldığını bildirdi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkarıldı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından emeklilerin ikramiye ödemelerinin 10-14 Haziran tarihleri arasında ödeneceğini ve bayram tatilinin dokuz güne çıkarıldığını duyurdu.

2 - Mayıs enflayonu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre enflasyon mayıs ayında yıllık bazda yüzde 75,45 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 74,80 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. Aylık bazda beklenti yüzde 3 seviyesinde olurken, aylık artış ise yüzde 3,37 olarak kayıtlara geçti.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) mayıs ayında aylık bazda yüzde 5,66, yıllık bazda ise yüzde 120,66 artış göstermişti.

İLGİLİ HABER Resmi enflasyon rakamları açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

3 - ABD’de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

ABD Çalışma Bakanlığı, mayıs ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı. Buna göre tarım dışı istihdam verisi mayıs ayında 272 bin seviyesinde gerçekleşti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise tarım dışı istihdamın 182 bin seviyesinde ölçülmesiydi.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam mayıs ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıktı.

4 - Avrupa Merkez Bankası 5 yıl sonra faiz indirdi

Avrupa Merkez Bankası (ECB), haziran ayı olağan para politikası toplantısının ardından "Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyümeden daha az sorun teşkil etmeye başlaması" nedeniyle yaklaşık 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi.

Buna göre banka üç temel faiz oranını 25 baz puan indirdiğini duyurdu. Böylelikle refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranı yüzde 4,25’e, mevduat faizi oranı yüzde 3,75'e, marjinal fonlama faizi oranı ise yüzde 4,50'ye geriledi. Bu toplantıya ilişkin piyasaların genel beklentisi de ECB’nin üç temel politika faizini 25 baz puan indirmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi Avrupa Merkez Bankası (ECB), haziran ayı olağan para politikası toplantısının ardından "Euro Bölgesi’nde enflasyonun zayıf ekonomik büyümeden daha az sorun teşkil etmeye başlaması" nedeniyle yaklaşık 5 yıl aranın ardından ilk kez faiz indirdi.

5 - Mayıs ayının en fazla kazandıran yatırım aracı borsa oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Buna göre aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %6,89, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %5,44 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %1,19 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,38 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Euro %1,44, Amerikan Doları %2,25 ve külçe altın %3,72 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Mayıs ayının en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayında enflasyon ile indirgendiğinde en yüksek reel getirinin BIST 100 endeksinde olduğunu açıkladı.

6 - Bayram tatiline sayılı gün kala "akaryakıta çifte indirim"

Kurban Bayramı tatilinin kamu çalışanlarına 9 güne uzatılmasının ardından artan hava sıcaklıklarıyla birlikte pek çok vatandaş tatil planı yapmaya başladı. 

Bayram tatiline sayılı gün kala tatillerin önemli bir maliyet unsuru olan akaryakıt fiyatlarında ise indirime gidildi. Buna göre motorinin litre fiyatına 1,18 TL, benzinin litre fiyatına ise 1,23 TL indirim uygulandı. LPG grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği gerçekleşmedi.

İLGİLİ HABER Bayram tatiline sayılı gün kala "akaryakıta çifte indirim" Kurban Bayramı öncesinde vatandaşları tatil heyecanı sararken, tatile sayılı gün kala akaryakıt fiyatlarına indirim geldi. İşte benzin ve motorinde yeni fiyatlar..

7 - Merkez Bankası yeni FAST uygulamasını devreye aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası onay gerektiren ödeme işlemleri için FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi’nin devreye alındığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) yapılan açıklamaya göre, onay/tescil gerektiren ödeme işlemlerinde kontrollü bir ortam sağlayacak olan FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisi 31 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla kullanıma açıldı.

Servis, öncelikli olarak 2. el araç alım-satım işlemleri olmak üzere, işlemdeki taraflara güvence sağlanmasına ihtiyaç duyulan farklı iş modellerinde kullanılabilecek.

İLGİLİ HABER TCMB'den yeni FAST uygulaması: İkinci el araç satışında başladı Merkez Bankası, FAST Güvenli Ödeme İşlemi Katman Servisini devreye aldı. Servis, öncelikli olarak ikinci el araç satışı gibi işlemlerde kullanılabilecek. Ödeme sisteminde ilk aşamada 2 milyon TL limit uygulanacak.

8 - İstanbul’da yaşamanın maliyeti hesaplandı

İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul'da Yaşam Maliyeti araştırmasının mayıs sonuçlarını açıkladı. 

İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 83,61 artış kaydetti. Bu çerçevede mayıs ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 61.523 lira oldu. İstanbul’da ortalama yaşam maliyeti bir önceki aya göre ise 2.189 lira arttı.

İLGİLİ HABER İstanbul'da yaşamanın maliyeti hesaplandı İstanbul Planlama Ajansı, mayıs ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini hesapladı.

9 - Kampanyalar otomotiv satışlarında daralmayı önleyemedi

Otomotiv Distrübütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre nisan ayının ardından mayıs ayında da otomotiv satışlarında düşüş yaşandı.

Bu dönemde otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2023 yılı Mayıs ayına göre yüzde 10,09 azalarak 100 bin 305 adet oldu. 2024 Mayıs ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,19 azalarak 80 bin 260 adet olurken, hafif ticari araç pazarı yüzde 17 azalarak 20 bin 45 adet oldu.

İLGİLİ HABER Kampanyalar otomotiv satışlarında daralmayı önleyemedi Otomobil ve hafif ticari araç pazarı nisan ayının ardından mayıs ayında da daraldı. Peki, daralan pazarda en çok hangi markalar tercih edildi? İşte detaylar..

10 - Bakan Şimşek duyurdu: Zorunlu afet sigortası geliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesi amacıyla kısa sürede zorunlu afet sigortasını devreye alacaklarını söyledi.

Doğa kaynaklı afet sayısındaki artışın tüm dünya ile birlikte Türkiye'de de hasarları artırdığına dikkati çeken Şimşek, "Ayrıca, deprem afetinde bina üzerinde yıkıcı hasarlarla karşılaşılmakla birlikte diğer doğal afetlerde yapısı gereği konuttan ziyade konut içindeki taşınır mallarda hasar oluşuyor. Bu durum, depremin yanı sıra diğer doğa kaynaklı afetler bakımından da sigorta himayesinin zorunlu tutulmasını ve teminatın kapsamına konuta ek olarak konut içindeki taşınır malların da eklenmesini gündeme getirdi." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek duyurdu: Zorunlu afet sigortası geliyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesi amacıyla kısa sürede zorunlu afet sigortasını devreye alacaklarını söyledi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Çin menşeli otomobillerin ithalatına ek gümrük vergisi getirildi Ticaret Bakanlığı, yerli üretimin iç pazardaki payının yükseltilmesi ve korunması ile yurt içine yatırımların özendirilmesi amacıyla Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar verdi.
İLGİLİ HABER Bakan Şimşek açıkladı: Şirketler için KKM’de vergi avantajı kalkıyor Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, döviz cinsinden kur korumalı mevduatta şirketlerin vergi avantajını temmuzda yenilemeyeceklerini açıkladı.
İLGİLİ HABER TL'nin reel değeri son 2,5 yılın zirvesine çıktı Reel efektif döviz kuru endeksi, Mayıs 2024'te TÜFE bazında 1,65 puan artarak 61,46'ye çıkarken, Eylül 2021'den bu yana Türk lirası reel anlamda en değerli seviyesine yükseldi.
İLGİLİ HABER Borsa ve kriptoya yönelik vergide beklentiler de şekillenmeye başladı Hazine ve Maliye Bakanlığının Borsa İstanbul ve kripto para yatırımlarına yönelik vergisinde ilk tahminler açıklandı.
İLGİLİ HABER El Nino yerini La Nina’ya bırakıyor: La Nina nedir, etkileri nelerdir? Küresel çapta başta emtia fiyatları olmak üzere pek çok ekonomik etki yaratan El Nino'nun sona ermesinin ardından yaz sonundan itibaren La Nina hava olayının etkili olmaya başlaması bekleniyor. Uzmanlar ise dünyanın pek çok bölgesinde yağış rejiminin değişeceği öngörüsünde bulunuyor.
İLGİLİ HABER Haziran ayı kira artış oranları belli oldu Mayıs ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından haziran ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. İşte iş yerleri ve konutlarda haziran ayında yapılabilecek tavan artış oranları..
İLGİLİ HABER Hızlı trenlerde bayram düzenlemesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, 14-15-16 ve 22-23 Haziran'da Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya parkurlarında ilave YHT setlerinin sefere konulduğunu belirterek, "9 bin 660 kişilik ek kapasite artışı yapıldı." dedi.
İLGİLİ HABER Merkez Bankasının net rezervleri artıya geçti Ekonomi yönetiminin, para ve maliye politikaları kapsamında son dönemde attığı adımların etkisiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) swap hariç net rezervleri artıya geçti.
İLGİLİ HABER Dolar/TL yeniden hareketlendi Mart ayının ortalarından itibaren istikrarlı seyrini sürdüren dolar/TL’de yükseliş yüzde 1’e yaklaştı.
İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Karahan’dan “asgari ücret ve 500 TL'lik banknot” sorularına yanıt Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumun ardından milletvekillerinin “asgari ücret ve 500 TL'lik banknot” sorularına yanıt verdi.
İLGİLİ HABER AYM, Erdoğan'ın Merkez Bankası başkanını değiştirme yetkisini iptal etti Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanını görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini iptal etti.
İLGİLİ HABER Emekli maaşlarının düşük olmasının iki nedeni SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarının düşük olmasını iki sebebe bağladı. İşte Erdursun'un konuyla ilgili paylaşımı..
İLGİLİ HABER Çiftçilerden buğday alım fiyatına tepki Toprak Mahsülleri Ofisinin (TMO), hububat alım fiyatlarını açıklamasının ardından Türkiye Ziraat Odaları Birliği, çiftçinin duruma tepkili olduğunu belirterek, fiyatların revize edilmesini istedi.
İLGİLİ HABER Türk Telekom tarifeleri zamlandı: İşte yeni fiyatlar Türk Telekom, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tarife fiyatlarına yüzde 15 zam yapacağını duyurdu. İşte zammın ardından oluşacak yeni fiyat listesi...
İLGİLİ HABER Memur ve emeklilerin beklediği beş aylık enflasyon farkı netleşti Mayıs ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur ve emeklilerin beş aylık enflasyon farkı da netleşti.
İLGİLİ HABER UBS yanıtladı: Yatırım için altın mı gümüş mü alınmalı? UBS stratejistleri, yatırımcıların Fed'in bu yılki faiz rotasına ilişkin ipuçları beklediği bir dönemde, "altın mı yoksa gümüş mü alınmalı?" sorusuna yanıt verdi.
İLGİLİ HABER 2024 hububat alım fiyatları belli oldu Tarım ve Orman Bakanlığınca, 2024 mahsulü hububat alım fiyatları (2. gruplar için) ton başına makarnalık buğdayda 10 bin lira, ekmeklik buğdayda 9 bin 250 lira ve arpada 7 bin 250 lira olarak belirlendi.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez'den "Kur, sonbahara kadar sabit kalır mı?" sorusuna yanıt Ekonomist Mahfi Eğimez, sosyal medya hesabından "Kur, sonbahara kadar sabit kalır mı?" sorusuna yanıt verdi.
İLGİLİ HABER Trafik sigortasında temmuz ayı prim artış oranı belli oldu Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), zorunlu trafik sigortasında temmuz ayında uygulanacak azami prim artışını yüzde 3,5 olarak belirledi.
REKLAMI KAPAT X