Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi
Doviz.com
09.12.2023 19:06

Bu hafta küresel piyasalarda ABD istihdam verileri incelenirken, yurt içi piyasalarda ise enflasyon rakamları yakından takip edildi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 – Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK verilerine göre enflasyon kasım ayında yıllık bazda yüzde 61,98 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 63 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi.

Aylık bazda beklenti yüzde 3,90 seviyesinde olurken, aylık artış ise yüzde 3,28 olarak kayıtlara geçti.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) kasım ayında aylık bazda yüzde 5,58, yıllık bazda ise yüzde 129,27 artış göstermişti.

İLGİLİ HABER Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kasım ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

2 - Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların zirvesine çıktı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı.

Toplam rezervler 140 milyar doları aştı. Mayıs sonundan 1 Aralık ile biten haftaya kadar geçen sürede artış ise 41 milyar 691 milyon dolar oldu. Böylelikle, söz konusu dönemde yüzde 42,3 artış gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerindeki artışı uzmanlar nasıl değerlendirdi? Uzmanlar, TCMB toplam rezervlerinin 140 milyar doları aşmasının ardından rekor seviyeye çıkan rezerv verilerini değerlendirdi.

3 - ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı

ABD Çalışma Bakanlığı, kasım ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre tarım dışı istihdam verisi kasımda 199 bin seviyesinde gerçekleşti.

Ülkede ses getiren otomotiv grevlerinin sona ermesiyle kasımda istihdamda artış bekleniyordu. Ancak açıklanan veri 180 binlik beklentinin de üzerine çıktı.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam kasım ayında piyasa beklentilerini aştı.

4 - İkinci el araç satışlarına yönelik yeni karar

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, ikinci el kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin, otomobil ve arazi taşıtlarının pazarlanmasını veya satışını ilk tescil tarihinden itibaren altı ay ve altı bin kilometre geçmedikçe doğrudan veya dolaylı olarak yapamayacaklarına ilişkin karar 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldı.

İLGİLİ HABER İkinci el araç satışlarına yönelik yeni karar Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışlarına getirdiği "6 ay ve 6 bin kilometre" kısıtlamasının süresini 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzattı.

5 - Borsaya bir şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2023 yılının 77. bültenini yayımladı. Buna göre Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin halka arzının onaylandığı duyuruldu.

SPK haftalık bültenine göre Kurul, Avrupakent Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 55,08 liradan halka arz başvurusuna onay verdi.

İLGİLİ HABER Halka arz yağmuru: Borsaya bir şirket daha katılıyor! Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

6 – Otomotiv satışlarında ilk kez 1 milyon seviyesi aşıldı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneğinin (ODMD) kasım ayı verilerine göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, ocak-kasım döneminde yıllık bazda yüzde 60,8 büyüdü.

Böylece Türkiye otomotiv pazarı tarihinde ilk kez 1 milyon rakamı aşılarak 1 milyon 73 bin 982 satışa imza atıldı. Daha önce en yüksek satış 983 bin 720 adetle 2016 yılında yapılmıştı.

İLGİLİ HABER Otomotivde 1 milyon barajı aşıldı: Kasımda en çok satan markalar belli oldu Türkiye'de otomobil ve hafif ticari araç satışı tüm zamanların yıllık rekorunu kırdı. Peki, kasım ayında en fazla hangi marka ve modeller satıldı? İşte detaylar..

7 - Akaryakıtta indirim furyası

Brent petrolün son 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında motorine iki günde gelen iki indirimin ardından benzin fiyatlarında da indirime gidildi.

İLGİLİ HABER Motorinin ardından benzine de indirim geliyor Motorine iki günde gelen iki indirimin ardından benzin fiyatlarında yarından itibaren indirim gerçekleşmesi bekleniyor.

8 - Kasım ayının en çok kazandıranı altın oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Buna göre, kasımda en yüksek reel getiri, TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 2 ile külçe altında oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde de külçe altın yatırımcısına yüzde 2,47 kazanç sağladı.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde, yatırım araçlarından euro yüzde 2,27 yatırımcısına reel getiri imkanı sağlarken dolar yüzde 0,02 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,54, BIST 100 endeksi yüzde 4,9 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 5,85 kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde, euro yüzde 1,8 reel getiri sağlarken dolar yüzde 0,47, mevduat faizi (brüt) yüzde 1, BIST 100 endeksi yüzde 5,34 ve DİBS yüzde 6,27 oranında yatırımcısını kayba uğrattı.

İLGİLİ HABER TÜİK açıkladı: Kasım ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? TÜİK verilerine göre enflasyonla indirgendiğinde kasımda en yüksek aylık reel getiri külçe altında gerçekleşti. İşte yatırım araçlarının enflasyon karşısındaki performansı...

9 - Bitcoin, 44 bin doları test etti

Fed’in faiz indirimine başlayabileceğine yönelik beklentilere Bitwise ve BlackRock'ın spot Bitcoin ETF başvurularını güncelledikleri bildirmeleri haberlerinin eklenmesiyle Bitcoin, 44 bin doları test etti. 

İLGİLİ HABER Bitcoin 44 bin doları test etti: Kripto paraların değerlemesi nasıl yapılmalı? Fed’in faiz indirimine başlayabileceğine yönelik beklentilere Bitwise ve BlackRock'ın spot Bitcoin ETF başvurularını güncelledikleri bildirmeleri haberlerinin eklenmesiyle Bitcoin, 44 bin doları test etti. Peki, kripto paralarda yükseliş devam eder mi, değerleme nasıl yapılmalı? İşte detaylar..

10 - İstanbul'da yaşamanın maliyeti hesaplandı

İstanbul Planlama Ajansı, İstanbul'da Yaşam Maliyeti raporunun kasım sayısını yayımladı.

Buna göre kasım ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 47.493 TL oldu.

İLGİLİ HABER İstanbul'da yaşamanın maliyeti hesaplandı İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre kasım ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 47.493 TL olarak hesaplandı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Tek zam olursa asgari ücret yılbaşında kaç olur? Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zam oranını beklerken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Hakan Kara da asgari ücrete yönelik hesaplamasının sonuçlarını paylaştı.
İLGİLİ HABER 5 aylık enflasyon farkı belli oldu: Memur ve emeklinin zam hesabında son tablo Kasım ayı enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte memur ve emeklilerin maaş zammı da netleşmeye başladı. İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Aralık ayında temettü dağıtacak 13 şirket ve temettü miktarları Kasım ayında yükseliş ivmesine hız kazandıran ve 8 bin sınırını aşan borsada bazı yatırımcılar, kısa vadeli hareketlerden arındırılmış bir şekilde temettü yatırımına devam ediyor. İşte temettü yatırımcıları için aralık ayı temettü takvimi...
İLGİLİ HABER Altında volatil seyir: Takip edilecek kritik seviye Piyasa katılımcıları, yatırımcıların cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisini beklediği bir dönemde, ons altında takip edilecek kritik seviyeyi açıkladı.
İLGİLİ HABER Dünyanın en değerli otomotiv markası belli oldu Interbrand tarafından her yıl gerçekleştirilen Dünyanın En Değerli Markaları (Best Global Brands) araştırmasının 2023 sonuçlarına göre dünyadaki en değerli otomotiv markası Toyota oldu.
İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan asgari ücret mesajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücreti belirleme sürecine yönelik, "İşçilerimizin onayını alacak, işverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret hedefi ile süreç yönetilecek" dedi.
İLGİLİ HABER Reuters anketinde dolar tahmini: 2024'te kaç lira olacak? İngiliz haber ajansı Reuters'ın yaptığı ankete göre, birçok gelişmekte olan ülke para birimi 2024'te dolar karşısında değer kazanacak. Ancak, anket sonuçlarına göre bu yıl sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 10 civarında değer kaybeden Türk lirası ve Güney Afrika Randı'nın yakın zamanda kayıplarını telafi etmesi beklenmiyor.
İLGİLİ HABER Fed faiz kararını ne zaman açıklayacak, beklenti ne yönde? ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı dolar, altın, borsa ve kripto para yatırımcıları tarafından merakla bekleniyor. Peki, piyasaları doğrudan etkileme potansiyeline sahip karar ne zaman açıklanacak, beklenti ne yönde? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Otomobil markalarının kampanya yarışı: Sıfır araçta pazarlık yapılır mı? Yıl sonunun yaklaşmasıyla birlikte otomobil markaları da kampanyalarına hız kazandırdı. Buna göre bazı markalar sıfır faizli kredi imkanı sunarken, bazıları da çeşitli takas ve indirim kampanyalarını devreye aldı. İşte marka marka otomobil firmalarının sunduğu kredi ve indirim fırsatları...
İLGİLİ HABER En düşük emekli maaşına ilişkin yeni tahmin TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, milyonlarca memur ve emekliyi yakından ilgilendiren maaş artışlarıyla ilgili beklentisini açıkladı.
REKLAMI KAPAT X