Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (15 Temmuz - 20 Temmuz)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (15 Temmuz - 20 Temmuz)
Doviz.com
20.07.2024 21:03

Yurt içinde en düşük emekli maaşına yönelik artışla birlikte Moody's'in Türkiye'ye yönelik değerlendirmesinin izlendiği haftada, küresel çapta ise Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Fed'in Bej Kitap Raporu takip edildi. İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı..

1 -  En düşük emekli maaşı belli oldu

Vergi Paketi’nin detayları ile birlikte en düşük emekli maaşına yapılacak zam açıklandı.

Buna göre AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL, yurt dışı çıkış harcının ise 500 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.

İLGİLİ HABER En düşük emekli maaşı belli oldu AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler en düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL, yurt dışı çıkış harcının ise 500 TL'ye çıkarıldığını duyurdu.

2 - Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayı para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

ECB, temmuz ayı toplantısı sonrasında üç temel politika faiz oranını sabit bıraktığını duyurdu.

Böylelikle refinansman işlemlerine ilişkin faiz oranı yüzde 4,25’te, mevduat faizi oranı yüzde 3,75'te, marjinal fonlama faizi oranı ise yüzde 4,50'de kalmaya devam etti.

İLGİLİ HABER Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıkladı Avrupa Merkez Bankası (ECB), temmuz ayı para politikası toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.

3 - Altın, rekorunun ardından geri çekildi

Çarşamba günü 2,439 doları test ettikten sonra gevşeyen altının ons fiyatı, haftanın son işlem gününde geri çekilmesini hızlandırdı. Buna göre ons altın haftanın son gününde yüzde 1,81 düşerek 2.401 dolara geriledi.

Değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise haftanın son işlem gününde yüzde 2,11 düşerek 2.546 liraya kadar indi. Gram altın son olarak çarşamba günü tarihi zirvesini 2.642 liraya çıkarmıştı.

Böylelikle ons alttın ve gram altın, yeni rekor seviyelere ulaştığı haftada, haftalık bazda sırasıyla yüzde 0,43 ve yüzde 0,60 kayıp yaşadı. 

İLGİLİ HABER Altın haftanın son gününe sert düşüşle başladı Altın fiyatları haftanın son işlem gününe sert bir düşüşle başladı. Böylelikle Fed'in eylül ayında faiz oranlarını düşüreceği beklentilerinin etkisiyle elde edilen haftalık kazançların önemli bir kısmı geri verildi. Peki bu düşüşün ortasında gram altında takip edilecek kritik seviye ne? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Altın fiyatlarında çifte rekor Ons altın ve gram altın, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesi üzerine sabah saatlerinde rekor tazeledi.

4 - Bankalar, hava yolu şirketleri ve medya hizmet dışı kaldı

Microsoft ürünleriyle entegre çalışan siber güvenlik şirketi CrowdStrike'ın Falcon platformu, yayınladığı güncellemedeki bir hata nedeniyle dünyayı 'mavi ekran'a sürükledi.

Binlerce Windows işletim sistemine sahip cihazın etkilendiği CrowdStrike kesintisi, birçok şirketin sistemlerinin mavi ekran vermesine neden oldu. Siber güvenlik sağlayıcısı CrowdStrike'ın hatalı bir güncellemesinden kaynaklanan hata, havacılıktan sağlığa çoğu sektörü etkiledi.

Bilgi ekranları, giriş sistemleri ve yayın ağlarının karanlığa gömülmesiyle dünya genelinde bir dizi kesinti yaşandı.

Kesintiler, DownDetector verilerine göre, 19 Temmuz TSİ 08.30 civarında başladı. Yaklaşık 5 saat süren bu kaotik durum, Microsoft'un sorunun kaynağını tespit ettiklerine yönelik açıklamasıyla biraz sakinledi.

İLGİLİ HABER Bankalar, hava yolu şirketleri ve medya hizmet dışı kaldı: Microsoft’tan açıklama geldi Küresel çapta hava yolu, banka ve medya sektörlerinde gerçekleşen teknik sorunların ardından Microsoft’tan ilk açıklama geldi.

5 - Konut fiyatlarındaki reel düşüş sürüyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Mayıs 2024 dönemine ilişkin Konut Fiyat Endeksi verileri açıklandı.

Türkiye'deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan KFE (2017=100), mayısta bir önceki aya göre yüzde 1,3 artarak 1273,5 oldu.

KFE, mayısta yıllık bazda yüzde 45 artarken, bu dönemde reel olarak azalış yüzde 14,9 oldu.

Üç büyük il için KFE değişimine bakıldığında nisanda bir önceki aya göre İstanbul için yüzde 1,1, Ankara için yüzde 2,4 ve İzmir için yüzde 2,6 artış görüldü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), mayısta yıllık bazda yüzde 45 artarken, bu dönemde reel olarak yüzde 14,9 düşüş kaydetti.

6 - TCMB'den sıkı para politikası duruşunu destekleyici yeni adımlar

Merkez Bankası, makroihtiyati çerçeveye ilişkin duyuru yaptı.

Duyuruda, TCMB'nin, sıkı para politikası duruşunu destekleyici adımlar attığı, bu doğrultuda kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık uygulamasında değişiklikler yapılarak dezenflasyon patikası ile kredi büyümesinin uyumlu seyri ve Türk lirası (TL) kredilerin payının korunmasının amaçlandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Bu kapsamda, yabancı para krediler için yüzde 2 olan aylık büyüme sınırının yüzde 1,5'e indirilmesine, TL kredilerde yüzde 2 olan aylık büyüme sınırlarının sabit tutulmasına karar verilmiştir. Ek olarak, yatırım kredilerine sağlanan istisnanın kapsamı genişletilerek, uluslararası kalkınma finansmanı kuruluşlarından sağlanan kaynaklar kapsamında kullandırılan yatırım kredilerinin TL ve yabancı para kredi büyüme sınırlarından muaf tutulmasına karar verilmiştir." ifadesi kullanıldı.

İLGİLİ HABER TCMB'den sıkı para politikası duruşunu destekleyici yeni adımlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu destekleyici yeni adımlar attı.

7 - Darphane ilk 6 ayda 25 kuruş üretimini askıya aldı

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, 6 aylık dönemde tedavüle verilen madeni para miktarı 432 milyon 895 bin 107 adet oldu.

Piyasaya sunulan bozuk paraların değeri ise 699 milyon 197 bin 945 lira olarak hesaplandı.

En çok tedavüle verilen bozuk para 1 lira olurken, 6 aylık süreçte 25 kuruş dolaşıma sokulmadı.

İLGİLİ HABER Darphane ilk 6 ayda 25 kuruş üretimini askıya aldı Darphane verilerine göre 2024 yılının ilk altı ayında Türk halkının cebine 699 milyon 197 bin 945 liralık bozuk para girdi. Yılın ilk yarısında 25 kuruş üretimi askıya alınırken, bu dönemde madeni paralardan en çok 1 lira tedavüle verildi.

8 - Bej Kitap raporunda ekonomik aktivite vurgusu

Fed, Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerin yer aldığı "Bej Kitap" raporunun temmuz sayısını yayımladı.

Raporda, ülkede yaklaşan seçimler, iç politika, jeopolitik çatışmalar ve enflasyona ilişkin belirsizlik nedeniyle gelecek 6 ayda ekonominin daha yavaş büyümesinin beklendiğini bildirdi.

İLGİLİ HABER Bej Kitap: Ekonomik büyümenin yavaşlaması bekleniyor ABD Merkez Bankası (Fed), ülkede yaklaşan seçimler, iç politika, jeopolitik çatışmalar ve enflasyona ilişkin belirsizlik nedeniyle gelecek 6 ayda ekonominin daha yavaş büyümesinin beklendiğini bildirdi.

9 - Konut satışlarında sert düşüş

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Haziran ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,2 düşerek 79 bin 313 oldu.

Konut satışları Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7 azalışla 545 bin 74 olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Konut satışlarında sert düşüş Türkiye genelinde konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 düşerek 79 bin 313 oldu. Peki, bu dönemde en fazla hangi illerde konut satışı yapıldı? İşte detaylar..

10 - Moody’s Türkiye’nin kredi notunu iki kademe yükseltti

Moody's 6 ay sonra yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin B3 olan kredi notunu iki kademe birden artırarak B1'e yükseltti. Kredi notu görünümünü ise pozitif olarak korudu.

Moody's'den yapılan açıklamada, Türkiye ekonomisinde son dönemde atılan adımların not artırımında etkili olduğuna dikkat çekildi.

İLGİLİ HABER Moody’s Türkiye'nin kredi notunu yükseltti Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin B3 olan kredi notunu iki kademe birden artırarak B1'e yükseltti.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Alışverişte fiş almayana da ceza geliyor Fiş ve fatura düzenlemeyen esnafa şu anda 3 bin 400 lira olarak kesilen ceza tutarı, yeni vergi paketinde artırılacak. Teklife göre fiş almayanlara da 5 bin liralık ceza uygulanacak. Peki, uzmanlar yeni teklife ilişkin ne söylüyor? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik ilk beklenti anketi sonuçlandı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin ilk beklenti anketi sonuçlandı.
İLGİLİ HABER Küresel iletişim kesintisinin ardından piyasalarda satış baskısı arttı Microsoft'a siber güvenlik hizmeti veren CrowdStrike'tan kaynaklanan küresel iletişim kesintisi sonrası küresel piyasalarda satış baskısı arttı.
İLGİLİ HABER Ev alımında 'ortak konut kredisi’ dönemi: Sistem nasıl işliyor, riskleri neler? Artan borçlanma maliyeti haziran ayında konut kredisi kullanımını geçen yıla göre yarı yarıya düşürdü. Bu gelişmenin ardından ise bir kamu bankası ortak konut kredisi kampanyası başlattı. Peki sistem nasıl işliyor, kredinin riskleri neler? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Merkez, TL mevduatı desteklemeye devam ediyor: Hangi banka ne kadar faiz veriyor? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduatı destekleyici adımlarının sonuncusunu dün attı. Peki, TCMB’nin destekleyici adımlarının ortasında hangi banka TL mevduata ne kadar faiz veriyor? İşte 5 bankanın güncel faiz oranları..
İLGİLİ HABER Euro, dolar karşısında 4 ayın zirvesine çıktı Euro'nun dolar karşısında yükselişi devam ediyor. Buna göre euro/dolar paritesi bugün itibarıyla 1,0945 seviyesini test ederek, marttan bu yana en yüksek seviyesini gördü.
İLGİLİ HABER Türkiye'de en hızlı iş bulduran ve en çok kazandıran üniversite bölümleri TÜİK verilerine göre, 2023'te Türkiye'de lisans mezunlarında ortalama iş bulma süresi ortalama 14,4 ay. Peki, en hızlı iş bulduran ve en çok kazandıran bölümler hangileri? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Deutsche Bank'tan Türkiye için dezenflasyon öngörüsü: “Eşsiz bir örnek olacak” Türkiye ekonomisinde güçlü bir dezenflasyon süreci beklendiğini belirten Deutsche Bank Orta Doğu ve Doğu Avrupa Araştırma Müdürü Wietoska, "Türkiye resesyona girmeden ekonomisini dengelemeyi başarabilirse eşsiz bir örnek olacak." değerlendirmesinde bulundu. Wietoska, yıl sonu dolar/TL beklentisinin ise 37 olduğunu açıkladı.
İLGİLİ HABER Marka değeri en yüksek futbol kulüpleri açıklandı Marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, geçen yıl birinciliği Manchester City'e kaptıran Real Madrid'in bu sene 1 milyar 805 milyon dolarlık marka değeriyle en değerli futbol kulübü olduğunu açıkladı.
İLGİLİ HABER Yatırımcının yeni limanı arsalar: Bölge seçiminde öne çıkan faktörler Konut sektöründeki durgunluğun ortasında yatırım yapmak isteyenler arsalara yöneldi. Peki, arsa yatırımı yapmak isteyenler bölge seçiminde hangi faktörlere dikkat ediyor? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Yeni vergi paketinde öne çıkan 12 madde AKP'nin hazırladığı vergi paketi bugün TBMM'ye sunuldu. İşte, TBMM'de görüşüldükten sonra yürürlüğe girecek yeni vergi paketinin öne çıkan maddeleri...
REKLAMI KAPAT X