Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (20 Kasım-25 Kasım)

Okuma Süresi: 3 Dakika
Doviz.com
25.11.2023 18:35

Yurt içinde kritik faiz kararını takip eden piyasa katılımcıları, küresel çapta ise Fed’in son toplantısına ilişkin tutanaklarını inceledi.

Geride bıraktığımız haftada küresel çapta sakin bir seyir hakimdi. Yurt içinde ise başta Merkez Bankası’nın faiz kararı olmak üzere piyasaları hareketlendiren gelişmeler yaşandı.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 – Merkez Bankası’ndan sürpriz faiz kararı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 250 baz puanlık artış beklentilerine karşın kasım ayında faizleri sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırdı.

Buna göre TCMB, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki toplantısının ardından politika faizini yüzde 35'ten yüzde 40’a yükselttiğini duyurdu.

Kasım ayı PPK toplantısına yönelik piyasaların genel beklentisi ise faiz artış hızının yavaşlatılarak faizlerin yüzde 37,5 seviyesine çıkarılacağı yönündeydi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kasım ayı faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 250 baz puanlık artış beklentilerine karşın kasım ayında faizleri sürpriz bir şekilde 500 baz puan artırdı.

2 - 80 maddelik torba teklif, TBMM’ye sunuldu

Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte, KKM'de kurumlar vergisi istisnasının süresinin uzatılması ve şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranı üst sınırının yükseltilmesi de yer aldı.

İLGİLİ HABER 80 maddelik yeni torba teklif, TBMM’ye sunuldu: Neler değişecek? Ekonomiye ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifte, KKM'de kurumlar vergisi istisnasının süresinin uzatılması ve şans oyunlarında ikramiye dağıtım oranı üst sınırının yükseltilmesi de yer aldı.

3 - Gram altından yeni zirve

Gram altın, kritik faiz haftasında rekor tazeledi.

Buna göre gram altındolar/TL ve ons altındaki yükselişin desteğiyle 1.859 liraya kadar çıktı.

İLGİLİ HABER Gram altından yeni zirve Gram altın, bugünkü Fed tutanakları ile perşembe günkü TCMB’nin faiz kararı öncesinde ons altın ve dolar/TL’deki yükselişin desteğiyle rekor tazeledi.

4 - Merkez Bankası'ndan kredi kartı faizlerine ilişkin yeni karar

TCMB, politika faizini sürpriz bir şekilde 500 baz puan artışla yüzde 40'a çıkardığı toplantının ardından kritik bir karar aldı.

Normal şartılarda kredi kartı ve üye iş yeri komisyon oranları politika faizine bağlı olarak değişiyordu. Ancak TCMB, kredi kartı azami faiz oranları ve üye iş yeri azami komisyon oranlarında yıl sonuna kadar değişiklik olmayacağını bildirdi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan kredi kartı faizlerine ilişkin yeni karar TCMB, kredi kartı azami faiz oranları ve üye iş yeri azami komisyon oranlarında yıl sonuna kadar değişiklik olmayacağını bildirdi.

5 - Çalışan emeklilere ikramiye hazırlığı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışan emekliye ikramiye çalışması için ilgili bakanlıklara talimat verdiğini açıkladı.

İLGİLİ HABER AKP'li Güler yanıtladı: Çalışan emekliye ikramiye verilecek mi? AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çalışan emekliye ikramiye çalışması için ilgili bakanlıklara talimat verdiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise çalışan emeklilere de tek seferlik 5 bin liralık ödeme yapılacağını belirterek, "İnşallah önümüzdeki hafta teklifimizi meclisimize sunacağız. İlk düzenlemeden yararlanamayan, çiftçi ve Bağ-Kur'lu esnaf emeklimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimiz de 5 bin TL ödeme imkanından faydalanacak." dedi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu: Çalışan emeklilere de 5 bin lira ödenecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışan emeklilere de tek seferlik 5 bin liralık ödeme yapılacağını belirterek, "İnşallah önümüzdeki hafta teklifimizi meclisimize sunacağız. İlk düzenlemeden yararlanamayan, çiftçi ve Bağ-Kur'lu esnaf emeklimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimiz de 5 bin TL ödeme imkanından faydalanacak." dedi.

6 - CDS, faiz haftasında 33 ayın en düşüğünde

Türkiye'nin kredi risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takasında (CDS) gerçekleşen düşüş, TCMB'nin faiz kararı haftasında da devam ediyor.

Kasım ayı başında 400 baz puanın altına gerileyen CDS, geçen hafta 350 baz puanın altını görmüştü. Türkiye'nin CDS'i bu hafta ise 338 baz puan ile yaklaşık 33 ayın en düşük seviyesini test etti. 

İLGİLİ HABER CDS, faiz haftasında 33 ayın en düşüğünde: CDS’teki düşüş ne anlama geliyor? Türkiye’nin kredi risk primi (CDS), TCMB'nin kritik faiz kararı öncesinde 33 ayın en düşük seviyesini test etti. Peki, CDS'teki düşüş ne anlama geliyor? İşte detaylar..

7 - Binance CEO'su istifa kararı aldı

İşlem hacmine göre dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao, istifa kararı aldığını duyurdu.

Changpeng Zhao'nun ABD'deki bir ceza soruşturmasını çözmek için yapılan kapsamlı bir anlaşmanın parçası olarak istifa etmeyi kabul etmesinin ardından göreve Richarg Teng’in geleceği duyuruldu.

İLGİLİ HABER Binance CEO'su istifa kararı aldı İşlem hacmine göre dünyanın en büyük kripto para borsası Binance'in CEO'su Changpeng Zhao, istifa kararı aldığını duyurdu. CZ’nin istifa kararının ardından yeni CEO da belli oldu.
İLGİLİ HABER Pandemi sonrası şirketlerin CEO değişimlerinde hareketlilik Pandemi sonrası yaşanan finansal sorunlar ve çalışma hayatının yeniden şekillenmesiyle şirketlerin üst yönetimlerinde de köklü değişiklikler yaşanmaya başladı.

8 – İhracatta yeni sisteme geçiliyor

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024'te ihracat istatistiklerinde yeni sisteme geçileceğini duyurdu. Buna göre il bazındaki dış ticaret verilerinde şirket merkezinin bulunduğu il yerine, ihracata konu ürünlerin üretildiği iller dikkate alınacak.

İLGİLİ HABER Bakanlık duyurdu: İhracatta yeni sisteme geçiliyor Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2024'te ihracat istatistiklerinde yeni sisteme geçileceğini duyurdu. Buna göre il bazındaki dış ticaret verilerinde şirket merkezinin bulunduğu il yerine, ihracata konu ürünlerin üretildiği iller dikkate alınacak.

9 - Borsaya 3 şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), üç şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

SPK haftalık bültenine göre Kurul, Çates Elektrik Üretim AŞ'nin 57,15 liradan, Şeker Yatırım Menkul Değerler AŞ'nin 7 liradan ve Batı Ege Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 3 liradan halka arz başvurusunu onayladı.

İLGİLİ HABER SPK onayladı: Borsaya 3 şirket daha katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), üç şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.
İLGİLİ HABER SPK/Gönül: Borsaya büyük şirketler geliyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, borsaya olan ilginin ve halka arzların 2024'te de süreceğini belirterek, "Şu anda şirketlerle yaptığımız genel görüşmelerle daha büyük halka arzlara hazırlıklar yapıyoruz, borsaya büyük şirketler geliyor." dedi.

10 - Ülkeye döviz girişini teşvik için yeni reform paketi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hayata geçirecekleri yeni reform paketine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Buna göre Şimşek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını, kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla artıracaklarını söyledi.

İLGİLİ HABER Ülkeye döviz girişini teşvik için yeni reform paketi Bakan Şimşek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin yurt dışındaki bazı faaliyetlerine uygulanacak vergi indirim ve istisna oranını, kazancın ülkeye getirilmesi şartıyla artıracaklarını söyledi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Asgari ücrette ara zam ihtimali ne zaman ortadan kalkar?: Ekonomistler değerlendirdi Ekonomist Muhammet Bayram, Bakan Işıkhan’ın asgari ücretin yılda tek zam olacak şekilde ayarlanması için çalıştıklarını belirtmesinin ardından konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.
İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ekonomide faziletli bir döngüye gireceğiz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir seyahati dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Burada önemli mesajlar veren Erdoğan, ekonomide faziletli bir döngüye girilmesinin beklendiğini belirterek, Türk Lirası’nın reel olarak değer kaybettiği sürecin sona erdiğini söyledi.
İLGİLİ HABER İstanbul'da suya yapılan zam oranı belli oldu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde alınan kararla suya yüzde 15 zam yapıldı.
İLGİLİ HABER Evlenecek gençlere faizsiz kredi: Aile ve Gençlik Fonu teklifi TBMM’de kabul edildi Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifiyle yeni evlenen gençlere ilk 2 yıl ödemesiz 4 yılda geri ödeme şartıyla 150 bin lira faizsiz kredi verilecek. Peki, Aile ve Gençlik Fonu nasıl işleyecek? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Ekonomistler sürpriz faiz kararını nasıl değerlendirdi? TCMB'nin 500 baz puanlık faiz kararının ardından ekonomistlerden de karara ilişkin değerlendirmeler gelmeye başladı. İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin ilk yorumları..
İLGİLİ HABER Fed tutanakları: Yetkililer, ihtiyatlı politika yaklaşımında hemfikir Fed'in son toplantısına ait tutanaklar, banka yetkililerinin para politikasının seyrinde ihtiyatlı bir yaklaşım benimsenmesi konusunda hemfikir olduğunu ortaya koydu.
İLGİLİ HABER Araç fiyatlarında düşüş sürer mi?: ÖTV matrah güncellemesi piyasayı nasıl etkiler? TÜİK verilerine göre ekimde ikinci el taşıt satışları yüzde 5,2 düştü. Peki, araç satışlarındaki düşüşün ortasında fiyatlardaki düşüş devam edecek mi? İşte sektör temsilcisinin konuyla ilgili değerlendirmeleri..
İLGİLİ HABER Eski doğal gaz sayacını yenilemeyene ceza geliyor Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğalgaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı. Kanunda, damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanımına yönelik 10 bin liraya kadar idari para cezası uygulanması öngörülüyor.
İLGİLİ HABER YÖK Başkanı Özvar duyurdu: Yüksek lisans ve doktora bursları artıyor YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine verilen burs miktarlarının artırılacağını açıkladı.
İLGİLİ HABER ABD'de bu yıl en çok aranan 3 meslek ve yıllık ortalama kazançları Amerikalılar, lisans diploması gerektiren işlere olan ilgilerini kaybederken odaklarını daha esnek ve üniversite gerektirmeyen işlere çevirdi. İşte ABD'de bu yıl Google'da en çok aranan 3 meslek ve ortalama yıllık kazançları..
İLGİLİ HABER İl olma potansiyeli taşıyan ilçelere rağbet artıyor Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin ekim ayı emlak verilerini yayımladı. Raporda, il olma potansiyeli taşıyan ilçelere ilginin arttığı bildirildi. 
İLGİLİ HABER 14 yıllık Bitcoin tarihinin işlem ücreti rekoru kırıldı Bir kripto para yatırımcı, Bitcoin bloğundaki bir transferin daha hızlı halledilmesi için ödül oranını yanlış ayarlanmasından sonra 3,1 milyon dolar işlem ücreti ödedi. Bu rakam ise 14 yıllık Bitcoin tarihinin rekor seviyesi oldu.
İLGİLİ HABER Altın pasaport hakkında az bilinenler: Yatırımla vatandaşlık veren ülkeler Türkiye’de de uygulanmakta olan yatırımla vatandaşlık alma konusunda olumlu ve olumsuz görüşler artmaya devam ediyor. İşte Türkiye ve dünyadaki altın pasaport uygulamaları ve bunlara yönelik eleştiriler...
İLGİLİ HABER TCMB'nin faiz kararı otomotiv piyasasını nasıl etkiler? Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından ODMD Başkanı Ali Haydar Bozkurt'un karara yönelik değerlendirmelerini paylaştı.
İLGİLİ ANALİZ Haftalık Kripto Bülteni (25 Kasım 2023) Bu hafta kripto piyasalarında yaşanan önemli gelişmeler, sektördeki dinamiklerin de sürekli değiştiğini gösterdi. Gözler Binance CEO'sunun istifasına çevrilirken, piyasada genel anlamda bir artış kaydedildi. 
İLGİLİ HABER Dolar kayıplarını geri aldı: Faiz kararına rağmen dolar neden yükseliyor? TCMB’nin faiz kararı sonrası kurlarda yaşanan geri çekilme, yerini tekrar yükselişe bıraktı. Böylelikle dolar kuru sürpriz karar sonrasında yaşadığı kayıpların tamamını geri aldı.
REKLAMI KAPAT X