Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (22 Temmuz - 27 Temmuz)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (22 Temmuz - 27 Temmuz)
Doviz.com
27.07.2024 20:04

Küresel çapta Fed’in faiz kararını şekillendirebilecek makro verilerin takip edildiği haftada, yurt içinde ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı ve karar sonrasında atılan sterilizasyon adımları takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 - Merkez Bankası temmuz ayını da pas geçti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı PPK toplantısının ardından politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit bıraktığını duyurdu.

AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı da politika faizinin sabit bırakılacağını öngörmüş, ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentileri ise yüzde 45 seviyesinde ölçülmüştü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Merkez Bankası, Fatih Karahan başkanlığındaki temmuz ayı PPK toplantısının ardından faiz kararını açıkladı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Akçay'dan faiz indirimi beklentilerine yanıt Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, faiz indirim döngüsünün değerlendirilmediğini belirterek, indirimler başladığı zamanda da sıkı duruşun korunacağını söyledi.

2 - ABD'de büyüme tahminleri aştı

Küresel piyasaların yakından takip ettiği ABD'de öncü büyüme rakamları açıklandı. Buna göre ABD Ticaret Bakanlığı, ekonominin 2024'ün ikinci çeyreğinde yüzde 2,8 büyüdüğünü duyurdu.

Bu döneme ilişkin beklenti, büyümenin yüzde 2 seviyesinde gerçekleşmesi yönündeydi. ABD ekonomisi ilk çeyrekte ise nihai sonuçlara göre yüzde 1,4 büyüme kaydetmişti.

İLGİLİ HABER ABD'de büyüme tahminleri aştı ABD ekonomisi, 2024'ün ikinci çeyreğinde tahminlerin üzerinde büyüdü.

3 - 30 milyar dolarlık teşvik paketi açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'HIT-30: Yüksek Teknoloji Yatırım Programı'nın tanıtım toplantısında 30 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı.

Buna göre elektrikli araçlar, batarya teknolojisi, çip sektörü, yenilenebilir enerji ve Ar-Ge merkezlerinin desteklenecek başlıca alanlar olacağını belirten Erdoğan, “HIT 30 programı ile vergi teşvikleri ve hibe desteklerinden oluşan toplam 30 milyar dolarlık kaynağı yüksek teknoloji yatırımlarına yönlendireceğiz." dedi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan 30 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı Yüksek Teknoloji Teşvik Programı Tanıtım Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yatırımcılara aralarında Ar-Ge merkezlerinin Türkiye'ye kazandırılmasını amaçlayan esnek modelin de yer aldığı çağrılarda bulunarak, yüksek teknolojili üretim alanlarında kullanılmak üzere 30 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı.

4 - Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi geldi

Kamuda tasarrufun artırılması amacıyla hazırlanan yasa düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeyle birlikte şarj edilebilen 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara ÖTV indirimi yapıldı.

Bu kapsamda şarj edilebilir hibrit araçların ÖTV oranlarının yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişeceği bildirildi. Daha önce bu oran yüzde 80 olarak uygulanıyordu.

İLGİLİ HABER Şarj edilebilir hibrit otomobillere ÖTV indirimi geldi Kamuda tasarrufun artırılması amacıyla hazırlanan yasa düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Düzenlemeyle birlikte şarj edilebilen 70 kilometrenin üzerinde menzile sahip hibrit araçlara ÖTV indirimi yapıldı.
İLGİLİ HABER Yeni ÖTV indirimi sonrası fiyatı düşecek 4 hibrit otomobil Şarj edilebilir hibrit otomobillere yönelik ÖTV indirimi kararı bugün resmileşti. Peki, karar sonrasında hangi araçların ÖTV oranı düşecek, fiyatlar ne kadar inecek? İşte detaylar..

5 - İstanbul ve Ankara’da toplu taşımaya zam geldi

İstanbul ve Ankara’da yapılan Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantılarının ardından toplu taşımaya zam yapılmasına karar verildi.

Buna göre İstanbul’da toplu taşıma ortalama yüzde 13 zamlandı. Zamla birlikte İstanbulkart tam bilet 17,70 liradan 20 liraya, öğrenci bileti 8,64 liradan 9,76 liraya, sosyal (öğretmen, 60 yaş) bilet 12,67 liradan 14,32 liraya yükseldi.

İLGİLİ HABER İstanbul'da toplu taşımaya zam geldi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME), temmuz ayı toplantısında toplu ulaşıma zam yapılmasına karar verdi.

Ankara’da ise toplu taşımaya ortalama yüzde 40 zam yapıldı. Böylelikle Ankara’da 15 TL olan tam bilet tutarı 21 TL, 7,5 TL olan indirimli bilet tutarı 10,5 TL oldu. 

İLGİLİ HABER UKOME duyurdu: Ankara'da toplu ulaşıma zam geldi Ankara'da toplu ulaşıma yüzde 40 zam geldi. Kentte hem dolmuş fiyatları hem de otobüs bileti fiyatları zamlandı.

6 - Motorine indirim geldi

Son aylarda dolar kuru ve vergilerle artan motorin fiyatlarında zamların ardından indirim gerçekleşti.

Bu kapsamda motorin grubunda 1,47 TL indirim uygulandı. İndirim, pompa fiyatlarına da yansıtıldı.

İLGİLİ HABER Motorine indirim geldi Son aylarda dolar kuru ve vergilerle artan motorin fiyatlarında zamların ardından bugün indirim gerçekleşti.

7 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı

Merkez Bankası (TCMB), temmuz ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre ankette, katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 37,37 TL olurken, 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 41,52 TL olarak belirlendi.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 42,95 seviyesinde ölçüldü.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 37,37 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 42,95 oldu.

8 - Altında kayıp haftası

Fed’in faiz oranlarını ne zaman ve ne büyüklükte düşüreceğine dair daha fazla ipucu sunabilecek ABD büyüme ve öncü enflasyon verilerinin açıklandığı haftada yatırımcıların kârlarını realize etmesiyle altın fiyatları gerileme kaydetti.

Buna göre haftanın son günündeki toparlanma çabasına karşı ons altın haftalık bazda yüzde 0,58, gram altın ise yüzde 0,84 kayıp yaşadı.

İLGİLİ HABER Altında kâr satışları düşüş getirdi Fed’in faiz oranlarını ne zaman ve ne büyüklükte düşüreceğine dair daha fazla ipucu sunabilecek ABD büyüme ve öncü enflasyon verileri öncesinde yatırımcıların kârlarını realize etmesiyle altın fiyatları perşembe gününe düşüşle başladı.

9 - ABD'de spot Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı

En büyük ikinci büyük kripto para birimi olan Ethereum'un fiyatına bağlı ilk borsa yatırım fonları (ETF) işlem görmeye başladı.

Bu kapsamda varlık yönetim şirketleri VanEck, Franklin Templeton, Fidelity Investments, 21Shares ve Invesco'nun Ethereum ETF'leri Chicago Opsiyon Borsası'nda, BlackRock'ın Ethereum ETF'i ise Nasdaq'ta işleme sunuldu.

İLGİLİ HABER ABD'de spot Ethereum ETF'ler işlem görmeye başladı En büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum'un fiyatına bağlı ilk borsa yatırım fonları (ETF) işlem görmeye başladı.

Ethereum ETF’lerinin işlem gördüğü haftada ETH fiyatı ise haftalık ölçekte yüzde 7,13 kayıp yaşadı.

10 - Standart TL mevduat 67 ayın zirvesinde

Bankacılık sektöründe TL mevduat oranı TCMB’nin TL mevduatı destekleyici adımları sonrasında %51,46 ile son 67 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu oran, son olarak 30 Kasım 2018 tarihinde görülmüştü.

Atılan adımların ardından mevduat faizlerinde bir miktar daha yükseliş beklenirken, uzmanlar mevduatın cazibesi sonrasında dolar, borsa ve altında getirilerin sınırlı kalabileceğini öngördü.

İLGİLİ HABER Standart TL mevduatın payı 67 ayın zirvesinde Bankacılık sektöründe TL mevduat oranı TCMB’nin TL mevduatı destekleyici adımları sonrasında %51,46 ile son 67 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Peki, TL mevduatta artan cazibe sonrasında altın, dolar ve borsa yatırımcılarını neler bekliyor? İşte uzman yorumları..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER EYT yasası iptal edilebilir mi? EYT yasasında 1,5 yılın geride kalmasının ardından emeklilik sisteminde değişiklik yapılacağı yönündeki açıklamalarla birlikte emeklilik konusundaki soru işaretleri de yeniden artış gösterdi. Bu kapsamda vatandaşlar, “EYT yasası iptal mi edilecek, emeklilik için ne zaman başvurmalıyım?” gibi sorulara yanıt aramaya başladı. İşte konuyla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları…
İLGİLİ HABER Rusya Merkez Bankası'ndan yılın ilk faiz artışı Rusya Merkez Bankası, politika faizini beklentiler doğrultusunda 200 baz puan artışla yüzde 18'e yükseltti. Böylelikle Rusya Merkez Bankası bu yıl ilk kez faiz artışı gerçekleştirmiş oldu.
İLGİLİ HABER En güçlü pasaportlar açıklandı Pasaportların gücünü kaç ülkeye vizesiz seyahat edebildiğine bağlı olarak ölçen Henley Pasaport Endeksi'ne göre en güçlü pasaport Singapur'un oldu. Türk pasaportu ise en güçlü pasaportlar listesinde 45. sıraya yükselerek, son 10 yılın en güçlü konumuna çıktı.
İLGİLİ HABER e-Devlet'e yeni özellik eklendi TOBB Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Başkanı Ahmet Nedim Erdem, sigortalı ve hak sahiplerinin e-devlet uygulaması üzerinden trafik ve kasko sigortası kapsamında araçları için düzenlenen sigorta eksperi raporlarını görüntüleyebileceklerini açıkladı.
İLGİLİ HABER Otomobil talebinde keskin düşüş: İkinci el oto fiyatlarında son durum Otomobil Piyasası Görünümü raporuna göre otomobil talep endeksi yıllık yüzde 14,8 düşüş kaydetti. Peki, ikinci el otomotivde fiyatların seyri ne durumda? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan yeni sterilizasyon adımı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), sterilizasyon araçlarının çeşitlendirilmesi kapsamında satım yönlü altın ve döviz karşılığı swap ihaleleri düzenleyebileceği bildirildi.
İLGİLİ HABER Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’dan faiz indirimi uyarısı Eski TCMB Başkanı Durmuş Yılmaz, dezenflasyon sürecinin konuşulduğu bu günlerde sürecin ne kadar maliyetli olduğuna değinerek Merkez Bankası yönetimine faiz indirimi konusunda uyarılarda bulundu.
İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Hazine belediye borçlarını tahsile başlayacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın belediyelerin borçlarının kaynağında tahsiline başlayacağını belirterek, "Milletin varlığını değişik yerlerde harcamaya müsaade yok" dedi.
İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan, SGK’ye en fazla borcu olan 5 belediyeyi açıkladı Bakan Işıkhan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, SGK’ye en fazla borcu olan 5 belediyeyi açıkladı.
İLGİLİ HABER İBB'den SGK borcuna ilişkin açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın 3,3 milyar lira borcu olduğunu söylediği İBB’nin kurumsal olarak vergi ve SGK borcunun bulunmadığı, sadece 30 iştirak şirketinin SGK’ye 2,4 milyar TL borcunun bulunduğu açıklandı.
İLGİLİ HABER Küresel piyasalarda yapay zeka baskısı Yapay zeka etkisiyle yüksek değerlemelere ulaşan teknoloji şirketlerindeki kayıplar sonrasında ABD'de Nasdaq, 2022'den bu yana en sert düşüşünü yaşadı.
İLGİLİ HABER Borsa son 20 yılda kredi notu artışlarına nasıl tepki verdi? Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu iki kademe birden artırmasının ardından Borsa İstanbul, haftaya pozitif başladı. Peki, BIST 100 endeksi son 20 yılda kredi notu artışlarına nasıl tepki verdi? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Bakan Şimşek’ten normalleşme mesajı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kararlılıkla uygulanan ekonomi politikası sayesinde risklerin azaldığını belirterek, finansal piyasalardaki normalleşmenin sürdüğünü aktardı.
İLGİLİ HABER Turizmcilerden “otellerin boş olduğu” iddialarına yanıt Antalya'da otelciler, Yunan adalarının çok ucuz olduğu ve otellerin boş kaldığı yönündeki iddialara tepki gösterdi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Saatçioğlu, "Yanlış bir algı yaratılıyor. 'Yok oteller boş kaldı, yok misafirden daha fazla personel var', böyle bir şey yok." dedi.
İLGİLİ HABER JP Morgan'dan altın ve gümüş için yeni tahmin ABD'li yatırım bankası JP Morgan, altın ve gümüş için 2025 yılına yönelik hedef fiyatını yükseltti.
İLGİLİ HABER Fed’in favori enflasyon göstergesi beklentilere paralel geldi ABD Merkez Bankasının (Fed) enflasyon göstergesi olarak takip ettiği gıda ve enerji kalemlerini hesaplama dışında tutan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi beklentilere paralel geldi.
İLGİLİ HABER Yıl sonu dolar kuruna ilişkin en düşük tahmin Wells Fargo’dan geldi Wells Fargo Uluslararası Ekonomisti ve Döviz Stratejisti Brendan McKenna, Türkiye'nin yıl sonu enflasyonunda ortalamanın üzerinde bir tahminde bulunurken, dolar/TL paritesinde ise diğer yabancı kurumlar arasında en düşük tahmini bildirdi.
İLGİLİ HABER Reel sektörün enflasyon beklentisi gerilerken vatandaşın beklentisi yükseldi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), temmuzda 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentilerinin piyasa katılımcıları ve reel sektör için gerilerken, hanehalkı için yükseldiğini bildirdi.
REKLAMI KAPAT X