Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (27 Kasım-2 Aralık)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
02.12.2023 20:25

Geride bıraktığımız haftada küresel piyasalar ABD büyüme rakamlarıyla OPEC’in toplantısını takip ederken, yurt içinde de büyüme rakamlarıyla Merkez Bankası'nın TL'yi teşvik için attığı adımlar izlendi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 – Üçüncü çeyrekte büyüme beklentiyi aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla verilerini açıkladı. 

TÜİK’in açıkladığı verilere göre ekonomi üçüncü çeyrekte yıllık bazda yüzde 5,9 büyüme kaydetti.

Üçüncü çeyreğe ilişkin piyasaların genel beklentisi ise yüzde 5,6 büyüme gerçekleşmesi yönündeydi.

İLGİLİ HABER Büyüme rakamları açıklandı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının üçüncü çeyreğine ilişkin Gayrisafi Yurt içi Hasıla verilerini açıkladı. 

2 - S&P’den takvim dışı sürpriz görünüm revizyonu

S&P, Türkiye'de son dönemdeki gerçekleşen politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi görünümünü revize etti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

İLGİLİ HABER S&P’den takvim dışı sürpriz görünüm revizyonu S&P, Türkiye'de son dönemdeki gerçekleşen politika düzenlemeleri nedeniyle takvim dışı değerlendirmeye giderek ülkenin kredi görünümünü revize etti.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez, S&P’nin kararını değerlendirdi: Hangi kredi notu nasıl yorumlanmalı? Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Ekonomist Mahfi Eğilmez ise kararı sosyal medya hesabından değerlendirdi.

3 – Merkez’den TL’ye geçişi teşvik için yeni adım

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL’ye geçişi teşvik için bazı yeni adımlar attı.

Buna göre bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilecek ancak bu oran, politika faizi olan 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 85'inden daha düşük olamayacak. Böylece standart TL mevduat desteklenirken döviz dönüşümlü kur korumalı mevduata (KKM) verilen faizin cazibesi azaltılacak.

Ayrıca, gerçek kişi dönüşüm hesaplarının tarih koşulunda teknik değişikliğe gidildi. Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişiler, 30 Kasım 2023 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, euro ve İngiliz sterlini cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarını TL'ye çevirebilecek.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndan KKM faiziyle ilgili kritik düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara artık politika faizinin altında faiz verebilecek.

4 - ABD’de büyüme tahminleri aştı

ABD Ticaret Bakanlığı, yılın üçüncü çeyrek dönemine ilişkin GSYH verisinin ikinci okumasını açıkladı.

Buna göre ABD'de GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 5,2 arttı. Piyasa beklentisi büyümenin yüzde 4,9 seviyesinde olacağı yönündeydi.

ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde ise yüzde 2,1 büyüme göstermişti.

İLGİLİ HABER ABD’de büyüme üçüncü çeyrekte beklentileri aştı ABD ekonomisinde büyüme üçüncü çeyrekte yüzde 4,9'luk beklentiye karşın yüzde 5,2 artış kaydetti.

5 - Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

Türk-İş Açlık ve Yoksulluk raporu yayımlandı. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2023 Kasım ayı sonucuna göre; gıda fiyatlarındaki aylık artı artış yüzde 2,49 olurken, yıllık artış yüzde 80,12 olarak gerçekleşti.

Türk-İş'in'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 14.025 TL’ye,

Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 45.686,81 TL’ye,

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 18.239,8 TL’ye yükseldi.

İLGİLİ HABER Türk-İş'in gıda enflasyonu yavaşladı: Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı Türk-İş, kasım ayına yönelik açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladığı raporunda gıda enflasyonundaki düşüşe vurgu yaptı.

6 - Elektrikli araç ithalatı zorlaştırıldı

Ticaret Bakanlığı elektrikli araç ithalatına ilişkin düzenlemeyi Resmi Gazete'de yayımladı. 

Yeni dönemde elektrikli araç satışı yapacak markaların yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartları karşılaması gerekecek.

İLGİLİ HABER Elektrikli araç ithalatı zorlaştırıldı Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapıldı. Buna göre yeni dönemde elektrikli araç satışı yapacak markaların yetkili servis, çağrı merkezi, yerleşik temsilci, servis personelinde yeterlilik belgesi gibi şartları karşılaması gerekecek.
İLGİLİ HABER Elektrikli araç satışına yönelik yeni düzenleme ne anlama geliyor? Ticaret Bakanlığı tarafından elektrikli araçların ithalatına ilişkin düzenleme yapılmasının ardından otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci yeni düzenlemeyi değerlendirdi.

7 – SPK, 3 şirketin daha ilk halka arzını onayladı

SPK tarafından onaylanan 3 şirketin halka arzında talep toplama işlemi tamamlandı. Buna göre Şeker Yatırım Menkul Değerler, Çatalağzı Termik Santrali ve Batı Ege Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın önümüzdeki hafta borsada işlem görmeye başlaması bekleniyor.

SPK ayrıca son yayımladığı haftalık bülteninde, Mega Metal'in 28,3 liradanKuzey Boru'nun 36,2 liradanSur Tatil Evleri GYO'nun ise 49,18 liradan halka arz başvurusuna onay verdi.

İLGİLİ HABER SPK, 3 şirketin daha ilk halka arzını onayladı Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), üç şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

8 – Dolar kuru tüm zamanların zirvesinde

Dolar endeksi son 3 ayın en düşük seviyesine inerken, dolar/TL kademeli yükselişini sürdürerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İLGİLİ HABER Dolar/TL’de tüm zamanların en yüksek seviyesi Dolar endeksi son 3 ayın en düşük seviyesine inerken, dolar/TL kademeli yükselişini sürdürerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Citi ise yayımladığı son raporda, dolar/TL paritesi için 2024 ortalama tahminini 35,93, 2025 ortalama tahminini ise 41,59 olarak açıkladı. 

İLGİLİ HABER Citi, 2024 ve 2025 yıllarına yönelik dolar/TL tahminini açıkladı ABD'li yatırım bankası Citi, dolar kuru için 2024 ve 2025 yıllarına yönelik tahminini açıkladı. Banka analistleri ilgili raporda önümüzdeki yıllarda işsizlik oranının artabileceğine de vurgu yaptı.

9 – Torba yasanın 33 maddesi kabul edildi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ekonomi alanında düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 33 maddesi kabul edildi.

İLGİLİ HABER Torba yasanın 33 maddesi komisyonda kabul edildi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ekonomi alanında düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 33 maddesi kabul edildi.

TBMM'ye sunulan 80 maddelik torba yasa teklifi içerisinde GSS prim borçlarının düzenlenmesine ilişkin madde de yer aldı. Buna göre teklifin onaylanması halinde GSS prim borçlularına af gelecek.

İLGİLİ HABER GSS borçlarına af hazırlığı: Kimler yararlanacak? TBMM'ye sunulan 80 maddelik torba yasa teklifi içerisinde GSS prim borçlarının düzenlenmesine ilişkin bir madde de yer aldı. Teklifin onaylanması halinde GSS prim borçlularına af gelecek.

10 - OPEC toplantısından petrolde ek kesinti kararı çıktı

OPEC toplantısında bazı üye ülkelerin günlük 2,2 milyon varillik ek kesinti gerçekleştireceği bildirildi. Ayrıca toplantı sonunda Brezilya'nın 1 Ocak 2024'ten itibaren OPEC+ ittifakına katılacağı açıklandı.

İLGİLİ HABER OPEC toplantısından petrolde ek kesinti kararı çıktı Dün gerçekleşen OPEC toplantısında bazı üye ülkelerin günlük 2,2 milyon varillik ek kesinti gerçekleştireceği bildirildi. Ayrıca toplantı sonunda Brezilya'nın 1 Ocak 2024'ten itibaren OPEC+ ittifakına katılacağı açıklandı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri tüm zamanların zirvesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 24 Kasım haftasında 136 milyar 493 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
İLGİLİ HABER KKM sahibi firmaların döviz alım davranışları Sürpriz faiz haftasının ardından döviz kurlarında yükseliş eğilimi yeni haftada da sürdü. Döviz kurlarının yükselişinin ortasında TCMB ise Merkezin Güncesi isimli blog sayfasında, KKM sahibi firmaların döviz alım davranışlarını inceledi.
İLGİLİ HABER BofA, Türk bankalarında hedef fiyatını yükseltti Bank of America, izlediği Türk banka hisselerinde hedef fiyatlarını yükselttiğini duyurdu.
İLGİLİ HABER Warren Buffett'ın ortağı Charlie Munger hayatını kaybetti ABD'li ünlü yatırımcı ve Berkshire Hathaway'in sahibi Warren Buffett'ın ortağı Charlie Munger, 99 yaşında hayatını kaybetti.
İLGİLİ HABER TCMB/Erkan: TL'ye geçiş zamanı geldi TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, TL'ye geçiş zamanının geldiğinin altını çizerek, TL tasarruf araçlarına ve vadeli mevduata talebin arttığını belirtti. 
İLGİLİ HABER Yılın üçüncü çeyreğinde en fazla büyüyen sektör "inşaat" oldu TMB Başkanı Eren, inşaat sektörünün bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 8,1 oranıyla ülke ekonomisinin en fazla büyüyen sektörü olduğunu söyledi.
İLGİLİ HABER Aralık ayının ilk zammı Togg'a geldi: İşte yeni fiyatlar Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg için yeni bir fiyat düzenlemesine gidildi. Buna göre Togg T10X modelinde ortalama %16,5 zam gerçekleştirildi.
İLGİLİ HABER Apple Türkiye’den zam kararı: En pahalı iPhone ne kadar oldu? Apple, Türkiye'de satılan tüm ürünlerine zam yapma kararı aldı. Buna göre en pahalı iPhone modeli zam sonrasında 99.999 TL'ye çıktı.
İLGİLİ HABER Standard Chartered, Bitcoin için 2024 fiyat tahminini açıkladı İngiltere'nin önde gelen bankası Standard Chartered analistleri, Bitcoin’in 2024 sonuna kadar 100 bin dolara ulaşacağını düşündüklerini söyledi.
İLGİLİ HABER Çinli otomotiv devinden Türkiye'ye yatırım kararı: Fabrika için öne çıkan 3 il Skywell Türkiye CEO'su Mahmut Ulubaş, Türkiye'de 150 bin üretim kapasiteli otomobil fabrikasının inşası, batarya yatırımı ve AR-GE olmak üzere toplam 1,6 milyar dolarlık bir yatırım planladıklarını belirterek, fabrika yatırımında Marmara Bölgesi'ne ağırlık verdiklerini söyledi.
İLGİLİ HABER Türk-İş’ten asgari ücret mesajı: ‘Enflasyon olmasın zam da yapmayın’ Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretle ilgili, "Bu ücret başlangıç ücreti ama ülkemizde öyle bir noktaya geldi ki geçim ücreti oldu. Bakan Bey 'Bu sene bir kere artış olacak.' dedi. Hiç olmasın. Enflasyon da olmasın zam da yapmayın" ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABER Emlak vergisi rehberi: 14 soruda merak edilenler Mayıs ayı sonunda ilk ödemesi yapılan emlak vergisinde ikinci taksit için son gün geldi. İşte emlak vergisine yönelik en çok merak edilen sorular ve uzman yanıtları...
İLGİLİ HABER Bakan açıkladı: Asgari ücrette ilk toplantının tarihi belli oldu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısını 11 Aralık'ta yapacağını duyurdu.
İLGİLİ HABER Petrol fiyatlarında volatil seyir: "Akaryakıtta 9 TL’lik ÖTV zammı" iddiası Petrol fiyatları, yaklaşan OPEC+ toplantısı öncesinde olası kesinti endişeleriyle kayıplarını telafi arayışına girerken; yurt içinde akaryakıtta yeni bir vergi zammına hazırlanıldığı iddia edildi. İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Çalışan emeklilere yönelik 5 bin TL'lik ikramiyede yeni gelişme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tek seferlik verilecek ikramiyeden kapsam dışında tutulan emeklilerin de faydalanması için çalışma başlatıldığını duyurdu.
İLGİLİ HABER HEDEP'in asgari ücret teklifi belli oldu HEDEP Eş Genel Başkanı Bakırhan, asgari ücrete ilişkin önerilerinin 25 bin lira olduğunu belirterek, asgari ücretin yoksulluk sınırına göre her ay düzenli olarak güncellenmesini talep etti.
İLGİLİ HABER Gram altın 2 bin lirayı görecek mi?: Uzmanlar yorumladı Ons altın ve dolar/TL’nin fiyatıyla hesaplanan gram altının 1900 lirayı test etmesinin ardından piyasa katılımcıları gram altına yönelik tahminlerini paylaştı.
REKLAMI KAPAT X