Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (29 Temmuz - 3 Ağustos)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (29 Temmuz - 3 Ağustos)
Doviz.com
04.08.2024 11:51

Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda ABD ve İngiltere'nin faiz kararları takip edilirken yurt içinde ise doğal gaz zammı öne çıktı. Hamas lideri İsmail Haniye’nin uğradığı saldırının etkileri de piyasalarca yakından takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı:

1 - Fed faiz kararını açıkladı!

Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından temmuz ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) temmuz ayı toplantısı sonrasında politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! Fed, iki gün süren Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından temmuz ayına ilişkin faiz kararını açıkladı.

Powell ise Fed'in politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tutmasının ardından enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etti.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell: Eylül ayında faiz indirimi masada olabilir ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyon konusundaki güvenin artması ve iş gücü piyasasının gücünü koruması halinde faiz indiriminin eylül ayında masaya gelebileceğini ifade etti.

2 - Türkiye’de bir günlük milli yas ilan edildi

Hamas lideri İsmail Haniye'nin İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldüğü bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin şehadeti sebebiyle bir günlük milli yas ilan edildiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Hamas lideri Tahran'da öldürüldü. Hamas lideri İsmail Haniye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutunda uğradığı saldırıda öldürüldü. Hamas, saldırının İsrail tarafından düzenlendiğini duyurdu.

3 - Altında rekor haftası

Altın fiyatları, Fed’in faiz indirimine gideceği yönündeki tahminlerin ve Orta Doğu’daki siyasi gerilimlerin artmasıyla haftalık yüzde 3'ün üzerinde artış kaydetti.

Gram altın böylelikle haftanın son işlem gününde tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

İLGİLİ HABER ABD istihdam verisi sonrası altından sert yükseliş ABD’de tahminlerin altında kalan tarım dışı verisi sonrası altın fiyatlarında yükseliş hızlandı.

4 - Emekliye fark ödemesinin yapılacağı tarih belli oldu

En düşük emekli maaşını 12 bin 500 liraya çıkaran vergi paketi düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından emekliye fark ödemesinin yapılacağı tarih de belli oldu.

Buna göre en düşük emekli aylığının yükseltilmesinden sonra oluşan fark ödemesinin 7 Ağustos’ta hesaplara yatırılacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Emekliye fark ödemesinin yapılacağı tarih belli oldu En düşük emekli maaşını 12 bin 500 liraya çıkaran vergi paketi düzenlemesinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından emekliye fark ödemesinin yapılacağı tarih de belli oldu.

5 - Konutlarda kullanılan doğal gaza zam geldi

BOTAŞ'ın internet sitesinde ağustosta geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife tablosu yayımlandı.

Buna göre, ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatı yüzde 38, yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatı ise yüzde 33,1 arttı.

İLGİLİ HABER Konutlarda kullanılan doğal gaza zam geldi Konutlarda kullanılan doğal gaza  bugünden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 38 zam yapıldı. Fiyat artışının nihai tüketiciye yansımasının Türkiye ortalamasının yüzde 24-25 olacağı belirtildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ise doğal gaz alım bedelinde yapılan yüzde 38'lik artışın, konut fiyatlarına ortalama etkisinin yüzde 24,4 düzeyinde olacağını açıkladı.

İLGİLİ HABER EPDK’den doğal gaz zammına ilişkin açıklama Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), doğal gaz alım bedelinde yapılan yüzde 38'lik artışın, konut fiyatlarına ortalama etkisinin yüzde 24,4 düzeyinde olacağını açıkladı.

6 - Borsaya bir şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 37. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Bahadır Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ halka arzının onaylandığını duyurdu.

SPK haftalık bültenine göre Bahadır Kimya’nın mevcut ortaklarından Serkan BAHADIR’a ait 6.000.000 TL nominal değerli (B) grubu payların satışı gerçekleştirilecek.

1 TL nominal değerli paylar 51 TL sabit fiyat üzerinden satışa sunulacak.

İLGİLİ HABER SPK bülteni yayımlandı: Borsaya bir şirket daha katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

7 - TCMB'den fazla likiditeye ilave önlem hazırlığı

Bankacılık sisteminde likidite fazlası devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni bir hamleye hazırlanıyor.

Bloomberg HT'nin edindiği bilgiye göre TCMB bankalara yolladığı yazı ile, ihtiyaç görülmesi durumunda 11.00-11.30 saatlerindeki Türk lirası depo ihalelerine ek olarak gün içinde Türk lirası depo ihaleleri açabileceğini bildirdi.

İLGİLİ HABER TCMB'den fazla likiditeye ilave önlem hazırlığı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) likidite fazlasını çekmek amacıyla ek olarak gün içinde Türk Lirası depo ihaleleri açabileceği bildirildi.

8 - İstanbul’un temmuz enflasyonu belli oldu

İstanbul Ticaret Odası'ndan yapılan açıklamaya göre, 2024 Temmuz ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre %4,21, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise %1,04 oranında arttı.

2023 Temmuz ayına göre 2024 Temmuz ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde %72,80, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise %55,12 olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABER İstanbul’un temmuz enflasyonu belli oldu İTO, İstanbul'da temmuz ayında perakende fiyatların aylık %4,21, yıllık ise %72,80 artış gösterdiğini açıkladı.

9 – Otomotiv satışlarında düşüş ivmesi sürüyor

Otomotiv piyasasındaki durgunluk eğilimi temmuz ayı pazar verilerine de yansıdı. Buna göre temmuzda otomobil ve hafif ticari araç pazarı üst üste dördüncü ayında da daraldı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre temmuz ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17,5 azalarak 94 bin 37 adet oldu.

Aynı dönemde otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %16,04 azalarak 73.396 adet olurken, hafif ticari araç satışları %22,2 azalarak 20.641 seviyesine düştü.

İLGİLİ HABER Temmuz ayında en fazla satılan otomobil markaları belli oldu Otomobil ve hafif ticari araç pazarında satışlar temmuz ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %17,5 azaldı. Peki, daralan pazarda en çok hangi marka ve model araçlar tercih edildi? İşte detaylar..

10 - Merkez Bankası rezervleri zirvesinden geriledi

TCMB, haftalık para ve banka istatistiklerini açıkladı.

Buna göre, 26 Temmuz itibarıyla Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 788 milyon dolar düşüşle 91 milyar 907 milyon dolara geriledi.

Brüt döviz rezervleri, 19 Temmuz'da 94 milyar 695 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervleri zirvesinden geriledi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri, 26 Temmuz haftasında 5 milyar 899 milyon dolar azalarak 148 milyar 11 milyon dolara geriledi.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Instagram'a erişim engeli getirildi Instagram'a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişim engeli getirildi.
İLGİLİ HABER Açık öğretim ücretlerine zam geldi Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) kayıt ücretlerine yüzde 70'e yakın zam geldi.
İLGİLİ HABER İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararını açıkladı İngiltere Merkez Bankası (BoE), temmuz ayında faizi son 16 yılın en yüksek seviyesinden indirme kararı aldı. 
İLGİLİ HABER Prof. Dr. Hakan Kara’dan stagflasyon uyarısı Doğal gaz zammının enflasyona etkisini hesaplayan Prof. Dr. Hakan Kara, yılın 3. çeyreğinde stagflasyon yaşanabileceği uyarısında bulundu.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez: Kur biraz kıpırdasa da trend değişikliği yok Son dönemde kurun biraz kıpırdamasına rağmen bir trend değişikliği göstermediğini belirten İktisatçı Mahfi Eğilmez, “İhracatçı şikayetçi bundan. Bizim ihracat sistemimiz kurun yükselerek ihracatı teşvik üzerine kuruldu. Kur böyle gitmeyince ihracat önümüzdeki günlerde sıkıntıya girebilir.” dedi.
İLGİLİ HABER Uçak biletlerinde tavan fiyat arttı İç hat uçak biletlerinde tavan ücrete zam geldi. İç hat biletlerinde tavan ücret 3 bin 253 TL'den 4 bin 3 TL'ye çıkarıldı.
İLGİLİ HABER Dolar/TL'de ılımlı yükselişle gelen yeni zirve Dolar/TL, artan jeopolitik gerilimin ardından ılımlı bir artışla tüm zamanların zirvesini 33,1688 TL'ye çıkardı. Dolardaki yükselişin ortasında yurt içinde TL likidite fazlasının giderilmesine yönelik adımlar takip edilirken, küresel çapta ise ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararı bekleniyor.
İLGİLİ HABER Maliye'den 9 ilde kuyumculara eş zamanlı denetim Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira." açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği kuyumculuk sektörüne yönelik bugün 9 büyükşehirdeki 707 adreste eş zamanlı çalışma başlattı.
İLGİLİ HABER Temmuzda hangi ürün ve hizmetlerin fiyatı arttı? Temmuz ayında eğitimden ulaşıma kadar pek çok alanda yaşanan fiyat artışlarının ardından ağustos ayına ilişkin zam beklentileri de gelmeye başladı. İşte temmuzda fiyatı artan ürün ve hizmetler ile ağustos ayına yönelik beklentiler...
İLGİLİ HABER Haziranda durma noktasına gelen gıda enflasyonu yeniden ivme kazandı Türk-İş verilerine göre haziranda %0,05 artış ile durma noktasına gelen gıda enflasyonu temmuz ayında aylık bazda %1,35 artış kaydederek yeniden ivme kazandı.
İLGİLİ HABER Ağustos ayında temettü dağıtacak şirketler ve temettü miktarları Borsada yaşanan gerilemenin ortasında bazı yatırımcılar kısa vadeli hareketlerden arındırılmış şekilde temettü yatırımına devam ediyor. İşte temettü yatırımcıları için derlenen ağustos ayı temettü takvimi..
İLGİLİ HABER ABD'de tarım dışı istihdam tahminlerin altında kaldı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam temmuz ayında piyasa beklentilerinin altında kaldı.
İLGİLİ HABER 65 ilan yayımlandı: Kamuya polis, akademisyen ve işçi alınacak Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Kamu Personeli Alım İlanları sayfasında 11 Temmuz tarihinden bu yana 65 ilan yayımladı. Bu ilanlarda öğretim görevlisinden polise, sürekli işçiden sözleşmeli personele kadar pek çok pozisyon yer aldı. İşte kamuda personel ihtiyacı olan açık kadrolar ve son başvuru tarihleri…
İLGİLİ HABER Olimpiyat Oyunları ekonomi için fırsat mı, tehdit mi? Fransa'nın ikinci kez ev sahipliği yaptığı 33’üncü Yaz Olimpiyatları, 'ev sahibi ülke ekonomisine ne kadar katkı sağlandığı' tartışmasını yeniden gündeme taşıdı. İşte geçmiş organizasyonların ülke ekonomileri üzerindeki etkisi..
İLGİLİ HABER Temmuz ayı enflasyonuna yönelik beklenti anketi sonuçlandı AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, temmuz ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 3,51 artacağını tahmin etti.
REKLAMI KAPAT X