Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (30 Ekim - 4 Kasım)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (30 Ekim - 4 Kasım)
Doviz.com
04.11.2023 17:11

Bu hafta küresel piyasalarda Fed ve BoE’nin para politikasına ilişkin attığı faiz adımları izlenirken; yurt içinde ise yılın son Enflasyon Raporu ile ekim ayına ilişkin enflasyon verileri takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 – Fed ve BoE faiz kararlarını açıkladı

ABD Merkez Bankası (Fed) jeopolitik riskler, yükselen tahvil faizleri ve güçlü ekonomik aktivitenin gölgesinde kasım ayında politika faizini sabit bıraktığını duyurdu. Fed'in bu kararıyla politika faizi yüzde 5,25 ile 5,50 aralığında son 22 yılın zirvesinde kalmayı sürdürdü.

İLGİLİ HABER Fed faiz kararını açıkladı! ABD Merkez Bankası (Fed) jeopolitik riskler, yükselen tahvil faizleri ve güçlü ekonomik aktivitenin gölgesinde kasım ayı faiz kararını açıkladı.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te sabit tuttu.

BoE'den yapılan açıklamada, Para Politikası Kurulu (PPK) üyelerinin 6'ya 3 oy ile politika faizini sabit tutmaya karar verdiği bildirildi.

İLGİLİ HABER İngiltere Merkez Bankası faizi 15 yılın zirvesinde sabit tuttu İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini piyasa beklentileri doğrultusunda son 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25'te sabit tuttu.

2 – Enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı. 

TÜİK verilerine göre enflasyon ekim ayında yıllık bazda yüzde 61,36 artış kaydetti. Aylık bazda ise artış yüzde 3,43 seviyesine gerçekleşti.

İLGİLİ HABER TÜİK resmi enflasyon rakamlarını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜİK verilerine göre ekimde enflasyon tahminlerin oldukça altında kaldı.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) ekim ayında aylık bazda yüzde 5,09, yıllık bazda ise yüzde 126,18 artış göstermişti.

İLGİLİ HABER ENAG ekim ayı enflasyon rakamlarını açıkladı Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ekim ayına yönelik enflasyon hesaplamasının sonuçlarını paylaştı.

3 - 2024 yılı yeniden değerleme oranı belli oldu

TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasıyla ÜFE'de 12 aylık ortalamalara göre hesaplanan 2024 yılı yeniden değerleme oranı da belirlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen yeniden değerleme oranına esas teşkil eden Üretici Fiyat Enflasyonu (ÜFE), ekim ayı sonunda 12 aylık ortalamalara göre yüzde 58,46 artış gösterdi.

Buna göre 2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak kayıtlara geçti.

Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar bu orandan zamlanacak.

Vergi Usul Kanunu uyarınca Cumhurbaşkanının, vergi ve harçlarda yeniden değerleme oranını yüzde 50'ye kadar azaltma ve yüzde 50'ye kadar artırma yetkisi bulunuyor.

İLGİLİ HABER 2024 yılı yeniden değerleme oranı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ekim ayı enflasyonu ile birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu.

4 – TCMB, yılın son Enflasyon Raporu’nda beklentilerini revize etti

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporu için basın toplantısı düzenledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, burada yaptığı açıklamada, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 ve 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 olarak güncellediklerini bildirdi.

İLGİLİ HABER Yılın 4. Enflasyon Raporu yayımlandı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 ve 2025 yıl sonu tahminini yüzde 14 olarak güncellediklerini bildirdi.

5 - ABD Hazinesi yeni borçlanma programını açıkladı

ABD Hazinesi, yetkililerin son birkaç aydır getirilerdeki artıştan endişe duyabileceğine işaret eden bir hareketle, üç aylık borç ihraç planında planlanan uzun vadeli menkul kıymet ihraçlarını beklentilerin altında artırdı.

Hazine, önümüzdeki hafta 3, 10 ve 30 yıllık Hazine tahvillerini kapsayan üç aylık geri ödeme ihalelerinde 112 milyar dolarlık uzun vadeli tahvil satacağını açıkladı. Birçok büyük kurum bu ihraçlar için 114 milyar dolarlık öngörü açıklamıştı.

Ağustos ayına kıyasla bu programdaki en önemli fark ise 10 ve 30 yıllık tahvil satışlarındaki artışın daha yavaş olması oldu.

İLGİLİ HABER ABD Hazinesi yeni borçlanma programını açıkladı Küresel piyasaların tahvil getirilerindeki dalgalı seyir dolayısıyla Fed kararının yanında haftanın önemli gelişmelerinden biri olarak görülen borçlanma programı açıklandı. Buna göre ABD Hazinesi uzun vadeli tahvillerde çeyreklik ihraçların artış hızını yavaşlatma kararı aldı.

6 - Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencilere yönelik yeni kredi ve burs miktarlarını açıkladı

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, bugün Beştepe'de bir araya geldi. Yaklaşık 2,5 saat süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan Erdoğan, 2024 yılı KYK burs ve kredi rakamını lisans öğrencileri için 1250 liradan 2 bin liraya, yüksek lisans için 2 bin 500 liradan 4 bin liraya, doktora öğrencileri için 3 bin 750 liradan 6 bin liraya çıkarttıklarını söyledi.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan öğrencilere yönelik yeni kredi ve burs miktarlarını açıkladı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından 2024 yılında öğrencilere verilecek yeni kredi ve burs miktarlarını açıkladı. 

7 – ABD’de istihdam tahminlerin altında kaldı

ABD Çalışma Bakanlığı ekim ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre piyasa beklentisi 180 bin seviyesinde olan tarım dışı istihdam 150 bin seviyesinde gerçekleşti.

Ekim ayında ülkede işsizlik oranı ise yüzde 3,9 olurken, piyasanın işsizlik beklentisi ise yüzde 3,8 seviyesindeydi. Ülkede eylül ayında da işsizlik oranı yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER ABD’de istihdam verileri açıklandı: Ons altın 2 bin dolara tırmandı! ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam ekimde piyasa beklentilerinin oldukça altında kaldı.

8 – Brent petroldeki gerileme sonrası akaryakıt fiyatlarında indirim

Brent petroldeki gerileme sonrasında akaryakıt fiyatlarındaki hareketlilik sürüyor. Buna göre motorin fiyatlarına gelen 1 lira 56 kuruşluk indirimin ardından benzinde de 65 kuruş indirime gidildi.

İLGİLİ HABER Benzine indirim geldi Motorin fiyatlarına gelen son indirimin ardından benzin fiyatlarında da indirime gidildi.

9 - Ev ve araç satışında yeni dönem başladı

Ticaret Bakanlığı’nın internet sitelerinde gerçeği yansıtmayan, fiyat şişirmeleri ve aldatmacaları içeren ilanlar yoluyla taşınmaz ve ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde vatandaşların mağdur edildiğinin gözlemlenmesi üzerine aldığı kararlar kapsamında ev ve araç satışında internet ilanları için kimlik doğrulaması 1 Kasım itibarıyla zorunlu hale geldi.

Kişinin kendisine, eşine, birinci ve ikinci derece kan hısımlarına ait olmayan ya da sahibi tarafından yetkilendirilmeyen taşınmaz veya taşıtın ilana konulması da bugünden itibaren yasaklanacak.

Bununla birlikte, emlak komisyoncuları ve oto galericileri de sahip oldukları yetki belgeleriyle doğrulama yaparak, satışına yetkili oldukları taşıtı veya taşınmazı ilana koyabilecek.

Düzenlemeler uyarınca, mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

İLGİLİ HABER Ev ve araç satışında yeni dönem başladı: Sistem nasıl işleyecek? Ev ve araç satışında internet ilanları için kimlik doğrulaması bugünden itibaren zorunlu hale geldi. Yeni dönemle birlikte dolandırıcılık faaliyetleri ve yüksek fiyatların önüne geçilmesi hedefleniyor. Peki sistem nasıl işleyecek? İşte detaylar..

10 – Otomotiv satışlarında ekim rekoru kırıldı

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) ekim ayı verilerine göre Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 artarak 101 bin 367 adet seviyesine ulaştı.

Yılın ilk dokuz ayında ise otomobil satışları yüzde 63,7 büyüyerek 958 bin 942 adet olarak gerçekleşti.

İLGİLİ HABER Otomotivde ekim rekoru: En çok satan marka ve modeller Otomobil ve hafif ticari araç satışı, ekimde 101 bin 367 adet ile rekor tazeledi. Peki, ekim ayında en çok satan marka ve modeller neler oldu? İşte detaylar..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Dolar zengini şehirler belli oldu: İlk 10'da hangi iller yer aldı? Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerinden derlenen bilgiler ile toplam mevduat içinde döviz payının en yüksek olduğu iller belirlendi. İşte dolar zengini ilk 10 şehir..
İLGİLİ HABER İcralık otomobiller satışa çıkıyor: Yediemin araçları, ikinci el piyasasını nasıl etkiler? Adalet Bakanlığı’nın muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli araçların tasfiyesine ilişkin düzenleme bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Peki, 700 bin adet aracın piyasaya gireceği ve bu araçların otomotiv sektöründe fiyatları düşüreceği iddiaları doğru mu? İşte uzmanlardan konuyla ilgili yorumlar..
İLGİLİ HABER Doğu Ekspresi seferleri başlıyor: İlk sefer ne zaman, oda fiyatları ne kadar? Bakan Uraloğlu, son yıllarda Turistik Doğu Ekspresi'nin farklı tatil seçeneği arayan seyahatseverlerin gözdesi haline geldiğini belirterek, bu yıl ilk seferin 11 Aralık'ta başlayacağını duyurdu. Peki, oda fiyatları ne kadar olacak? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Faizsiz evlilik kredisinde geri sayım başladı: Evlenecek çiftlere kredi düzenlemesi Meclis’te Evlenecek çiftlere 2 yıl ödemesiz kredi verilmesini de içeren "Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi", TBMM Başkanlığına sunuldu.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası dijital para hazırlığında: Bitcoin 35 bin sınırında Bitcoin, Fed'in faiz artırımlarına son verebileceği ve ABD'de Bitcoin spot ETF'lerinin onaylanabileceği beklentileriyle 35 bin sınırına ulaşırken; TCMB Başkanı Gaye Erkan, dijital para çalışmalarındaki son durumu aktardı.
İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’u ile uyumlu olduğunu ifade ederek, “Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz” dedi.
İLGİLİ HABER Almanya’ya göçte yeni dönem: Kabul edilecek meslekler Almanya 1 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe giren Nitelikli İş Gücü Göç Yasası’nda yaptığı son değişikliklerle 1 Kasım 2023 itibarıyla özellikle meslek sahipleri için kolaylık sağladı. Peki, yeni dönem nasıl işleyecek? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER İSO ikinci 500 açıklandı: İlk 10'da kimler yer aldı? İSO, Türkiye'nin en büyük ilk 500 firmasını açıklamasının ardından ikinci 500 firmayı da yayımladı. İşte İSO’nun konuyla ilgili raporundan öne çıkanlar..
İLGİLİ HABER Yasal sınırın üzerinde zam yapan ev sahibine 'kötü niyet tazminatı' İzmir'de bir ev sahibi, kirasına yüzde 55 zam yapmak isterken; kiracı, yasal olarak belirlenen yüzde 25'in biraz üzerinde bir artışla kirayı yatırmaya devam etti. Bu durumun ardından tahliye talebiyle dava açan ev sahibi ise mahkeme tarafından "kötü niyet tazminatı" ödemeye mahkum edildi.
İLGİLİ HABER THY’nin sistemi çöktü: İstanbul çıkışlı seferler iptal edildi Türk Hava Yolları'nın (THY) network alt yapısında yaşanan sorun nedeniyle bugün 19.00-22.00 arasında İstanbul kalkışlı tüm uçuşlar iptal edildi.
İLGİLİ HABER Yasal sınırın üzerinde zam yapan ev sahibine 'kötü niyet tazminatı' İzmir'de bir ev sahibi, kirasına yüzde 55 zam yapmak isterken; kiracı, yasal olarak belirlenen yüzde 25'in biraz üzerinde bir artışla kirayı yatırmaya devam etti. Bu durumun ardından tahliye talebiyle dava açan ev sahibi ise mahkeme tarafından "kötü niyet tazminatı" ödemeye mahkum edildi.
İLGİLİ HABER Euro Bölgesi'nde enflasyon iki yılın en düşük seviyesinde Euro Bölgesi'nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekim ayında yıllık bazda yüzde 2,9 artış ile yaklaşık iki yılın en düşük artışını gerçekleştirdi.
İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: 100 milyon adet madeni 5 TL basıldı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Cumhuriyet'in 100. yılı anısına 100 milyon adet 5 TL değerinde madeni hatıra paralarının basıldığı ve tedavüle verildiği duyuruldu.
İLGİLİ HABER Yabancıya ikamet izni için konut satışında alt limit yükseltildi Göç İdaresi tarafından yabancıya ikamet amaçlı konut satışında alt limitin 75 bin dolardan 200 bin dolara yükseltildiği bildirildi.
İLGİLİ HABER Kasım ayında temettü dağıtacak 9 şirket ve temettü miktarları Yatırımcılar, Orta Doğu’daki gerginliklerin gölgesinde borsanın kasım ayı performansını merakla beklemeye başlarken; bazı yatırımcılar ise kısa vadeli hareketlerden arındırılmış bir şekilde temettü yatırımına devam ediyor. İşte kasım ayında temettü ödeyecek 9 şirket ve temettü miktarları...
REKLAMI KAPAT X