Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (4 Eylül - 9 Eylül)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
09.09.2023 14:11

Bu hafta küresel piyasalarda ABD verileri, yurt içi piyasada ise enflasyon verileri ile ekonomideki üç yıllık yol haritasının sunulduğu OVP yakından takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 - Ekonomide yeni yol haritası çizildi!

Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntıları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde açıklandı.

Bu kapsamda enflasyon ve dolar kuruna yönelik yeni tahminler de belli oldu.

Buna göre, OVP’de geçen yıl 2023 ve 2024 için %24,9 ve %13,8 olarak belirlenen enflasyon tahmininleri sırasıyla %65 ve %33'e yükseltildi. Öte yandan enflasyonun 2026 yılında %8,5 ile tek haneli seviyelere ineceği öngörüldü.

Daha önce 2023 için %5 ve 2024 için %5,5 olan ekonomik büyüme tahminleri ise bu yıl için %4,4'e, gelecek yıl için ise %4'e düşürüldü. Ekonomik büyümenin sonraki iki yılda ise hızlanarak 2026'da %5'e tekrar yükseleceği öngörüldü.

OVP'de yer alan parametreler içerisinde kur tahmini de paylaşıldı. Buna göre OVP’de, 2023 yılı dolar kuru ortalaması 23,88, 2024 ortalaması 36,78 olarak belirtildi. Bu durum ise 2023 yılında şu ana kadar ortalaması 21,59 olan dolar kurunun yıl sonu tahmini olan 23,88’i yakalayabilmesi için 30,40 seviyesinde olması gerektiğine işaret etti.

İLGİLİ HABER Ekonomide yeni yol haritası çizildi: Dolar ve enflasyonda yeni hedef seviyeler belli oldu Ekonomide 3 yıllık yol haritasını belirleyen Orta Vadeli Program'ın (OVP) ayrıntıları açıklandı. Bu kapsamda enflasyon ve dolar kuruna yönelik yeni tahminler de belli oldu.

2 - Ağustosta enflasyon yılın zirvesine çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına yönelik enflasyon verilerini açıkladı.

Buna göre, genel beklenti yüzde 56,37 seviyesindeyken TÜİK, enflasyonun ağustos ayında yıllık bazda yüzde 58,94 olarak gerçekleştiğini duyurdu. Gelen son veri ile ise enflasyonun yılın zirvesine çıktığı görüldü.

Aylık bazda beklenti yüzde 7,32 seviyesindeyken, aylık artışın ise yüzde 9,09 olarak gerçekleştiği bildirildi.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise ağustos ayında enflasyonun (E-TÜFE) aylık bazda yüzde 8,59, yıllık bazda ise yüzde 128,05 artış gösterdiğini açıklamıştı.

İLGİLİ HABER Ağustos ayı resmi enflasyon rakamları açıklandı! TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ağustos ayında yıllık bazda yüzde 58,94 artış göstererek, yılın zirvesine çıktı.

3 - Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enflasyon mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört saat süren Kabine toplantısının ardından hayat pahalılığıyla mücadeleyi daha sıkı yapmaları gerektiğini belirtirken, gençlere yönelik vergisiz telefon ve evleneceklere yönelik uygun kredinin de gündemlerinde olduğunu duyurdu.

İLGİLİ HABER Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonla daha sıkı mücadele gerekiyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dört saat süren Kabine toplantısının ardından hayat pahalılığıyla mücadeleyi daha sıkı yapmaları gerektiğini belirtirken, gençlere yönelik vergisiz telefon ve evleneceklere yönelik uygun kredinin de gündemlerinde olduğunu duyurdu.

4 - Borsaya üç şirket daha katılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), haftalık bülteninde Hat-San Gemi İnşaa Bakım Onarım Deniz Nakliyat Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 22,60 liradan, Reeder Teknoloji Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 9,30 liradan ve Adra Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ'nin 22,66 liradan ilk halka arzını onayladığını duyurdu.

İLGİLİ HABER Halka arz yağmuru sürüyor: Borsaya 3 şirket daha katılıyor! SPK, Hat-San Gemi İnşaa, Reeder Teknoloji ve Adra GYO'nun ilk halka arzına onay verdi.

5 - Bakan Şimşek: Ücret düzenlemeleri bundan sonra “hedef enflasyona göre” yapılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın OVP ile ilgili olarak yerli ve yabancı basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda Bakan Şimşek, ücret düzenlemelerinin bundan böyle “hedef enflasyona göre” yapılacağını belirtti.

Dar kesimlinin alım gücünü artırmanın tek yolunun enflasyonu tek hanelere düşürmek olduğunun da altını çizen Şimşek, OVP’nin ana hedefinin de, enflasyonu tek haneye çekmek olduğunu söyledi.

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek açıkladı: Maaşlar artık "hedef enflasyona" göre artacak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın OVP ile ilgili olarak yerli ve yabancı basın mensuplarıyla yaptığı toplantıda Bakan Şimşek, ücret düzenlemelerinin bundan böyle “hedef enflasyona göre” yapılacağını belirtti.

6 - ABD'de dış ticaret açığı temmuzda %2 arttı

ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, temmuz ayında ABD’de ihracat 251 milyar dolar, ithalat ise 316 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Böylelikle temmuzda ihracat yüzde 1,6, ithalat da yüzde 1,7 artış kaydetti.

İthalat ve ihracattaki artışın ardından ülkede dış ticaret açığı da yüzde 2 artarak 65 milyar dolara çıktı. Piyasaların dış ticaret dengesine yönelik beklentisi ise 68 milyar dolar düzeyindeydi.

İLGİLİ HABER ABD'de dış ticaret açığı temmuzda %2 arttı ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, ülkede dış ticaret açığı temmuz ayında %2 artış gösterdi.

7 - Ağustos ayında en yüksek reel getiri BIST 100 endeksinde oldu

TÜİK verileri göre, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %10,56, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,32 oranlarıyla BIST 100 endeksinde gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Amerikan Doları %3,91, mevduat faizi (brüt) %3,97, külçe altın %4,36,  Euro %5,18 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %10,44 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

TÜFE ile indirgendiğinde; Amerikan Doları %6,73, mevduat faizi (brüt) %6,78, külçe altın %7,17, Euro %7,96 ve DİBS %13,06 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Ağustos ayının en fazla reel getiri sağlayan yatırım aracı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayında en yüksek reel getiri sağlayan finansal yatırım aracının enflasyon ile indirgendiğinde BIST 100 endeksi olduğunu açıkladı.

8 - Selden etkilenenlere verilecek destek tutarı açıklandı

Bakan Yerlikaya, İstanbul'da selden etkilenen yerlerde hasar tespit çalışmalarının başladığını belirterek, sel ve su baskınlarından etkilenen ailelere destek verileceğini duyurdu.

Buna göre Yerlikaya, "İlk etapta sel ve su baskınlarından etkilenen ailelerimize hane başına;  AFAD’dan 10.000 TL, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan 5.000 TL olmak üzere toplam 15.000 TL yardım ödemesi yapılacaktır." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Selden etkilenenlere verilecek destek tutarı açıklandı İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, hasar tespit çalışmalarının başladığını belirterek, sel ve su baskınlarından etkilenen ailelere hane başına 15.000 TL yardım ödemesi yapılacağını duyurdu.

9 - Kur Korumalı Mevduat'ta iki haftada 60 milyar liralık düşüş yaşandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, geçen hafta kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 3 trilyon 368,7 milyar TL'den 3 trilyon 348,3 milyar TL'ye indi. Dolar cinsinden bakıldığında KKM büyüklüğü ise 125,6 milyar dolar oldu.

Önceki haftayla birlikte son iki haftada KKM'de yaşanan düşüş ise böylelikle 60 milyar TL'yi buldu.

İLGİLİ HABER Kur Korumalı Mevduat'tan çıkış: İki haftada 60 milyar liralık düşüş yaşandı Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışın geçtiğimiz hafta sürmesi ile KKM büyüklüğü 3 trilyon 348 milyon TL'ye indi. İki haftalık düşüş ise 60 milyar TL'ye ulaştı.

10 - Altın ithalatında kota gevşetildi!

Mücevher İhracatçıları Birliği, ihracatçıların altın kotasından etkilenmeyecek şekilde yetkilendirilmiş bankalar üzerinden altın temin edebileceğini açıkladı.

Konuya ilişkin olarak, ihracatçı firmaların hammaddeye erişimlerine imkân sağlanması amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığınca kıymetli madenler aracı kuruluşu faaliyet izni verilmiş olan T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Vakıf Katılım Bankası A.Ş.'ye kota tahsis edileceği bildirildi.

İLGİLİ HABER Altın ithalatında kota gevşetildi! Mücevher İhracatçıları Birliği, ihracatçıların altın kotasından etkilenmeyecek şekilde yetkilendirilmiş bankalar üzerinden altın temin edebileceğini açıkladı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Eylül ayında temettü ödeyecek 13 şirket Borsa İstanbul’da işlem gören 13 şirket, eylül ayında temettü ödemesi yapacağını KAP'a bildirdi.
İLGİLİ HABER HSBC, dolar tahmininde U dönüşü yaptı HSBC, doların küresel çaptaki görünümüne ilişkin U dönüşü yaparak, rezerv para birimi olan ABD dolarının önümüzdeki yıl daha da güçleneceğini söyledi.
İLGİLİ HABER Dijital Türk Lirası düzenlemesi için tarih verildi: Dijital TL'nin güvenliği nasıl sağlanacak? OVP’nin detaylarının açıklanması ile TCMB tarafından hayata geçirilecek Dijital Türk Lirası'na yönelik yasal düzenlemenin ne zaman yapılacağı da belli oldu.
İLGİLİ HABER Moody's: Seçimden bu yana atılan adımlar cesaret verici Moody's, Türkiye'nin kredi notuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, son dönemde geleneksel ekonomi politikalarına dönüşün daha güçlü bir kredi açısından olumlu değerlendirildiğinin sinyalini verdi.
İLGİLİ HABER OVP'ye göre yıl sonunda dolar kuru kaç olacak? Ekonominin 3 yıllık yol haritasının belirlendiği ve 2024-2026 dönemine ilişkin temel makro ekonomik hedeflerin açıklandığı Orta Vadeli Program (OVP) para piyasaları tarafından da yakından takip edildi. Peki, OVP projeksiyonlarına göre yıl sonu dolar kuru hesaplaması kaç oldu?
İLGİLİ HABER Prof. Ahmet Ercan depremlere karşı en güvenilir 21 ili açıkladı Prof. Dr. Ahmet Ercan, olası depremlere karşı Türkiye'nin en güvenli illerini sıraladı. Paylaşılan listede ise Karadeniz illerinin ağırlıkta olması dikkat çekti. İşte Ercan'a göre depremlere karşı en güvenilir 21 il..
İLGİLİ HABER Üç sigara grubuna daha zam geldi Eylül ayına girilmesiyle birlikte sigara fiyatları da zamlı listelerini yayımlamaya başladı. Buna göre Philip Morris ve JTİ grubunun ardından 3 sigara grubuna daha zam geldi.
İLGİLİ HABER Ekonomistler OVP’yi nasıl yorumladı? Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) içerisinde yeni enflasyon, dolar ve işsizlik beklentilerini açıkladı. Peki ekonomistler verilere yönelik ne söyledi? İşte ilk değerlendirmeler..
İLGİLİ HABER Brent petrol’de ateşi Rusya yaktı: Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 dolar aşıldı Brent petrol, Rusya’nın petrol ihracatı kısıntısını yıl sonuna kadar uzatacağını açıklamasının ardından Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 doların üzerine çıktı.
İLGİLİ HABER Konut ve otomobil fiyatları düşer mi?: Ekonomist Tufaner yorumladı Konut ve araç piyasasındaki yükselişlerin önlenmesi hususunda çeşitli önlemlerin alındığını belirten Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, sektörlere yönelik öngörülerini paylaştı.
İLGİLİ HABER Bakan Tekin’den öğretmen atamalarına ilişkin açıklama Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullardaki kayıt ücreti iddialarına ve öğretmen atamalarına ilişkin açıklamada bulundu.
İLGİLİ HABER İstanbul’da yaşamanın aylık maliyeti 40 bin lirayı aştı İstanbul Planlama Ajansı verilerine göre, ağustos ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 40 bin liranın üzerine çıktı.
İLGİLİ HABER Erdoğan ve Putin'den ortak açıklama: Dolar ve euro para birimini daha az kullanma konusunda hemfikiriz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından dolar ve euro para birimlerini daha az kullanma konusunda hemfikir olduklarını açıkladı.
İLGİLİ HABER Ağustos ayında en çok satan otomotiv modelleri belli oldu! ODMD verilerine göre ağustos ayında otomotiv pazarının lideri, Fiat'ı tahtından indiren Renault Megane oldu. Peki ağustos ayında en çok satılan diğer otomotiv modelleri neler oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Apple iki günde 200 milyar dolar kaybetti Çin'in kamu kurumlarında iPhone kullanılmasını yasakladığına ve yasağın kapsamını genişletebileceğine yönelik haberlerin ardından Apple, iki günde 200 milyar dolarlık kayba uğradı.
İLGİLİ HABER Fitch, Türkiye'nin not görünümünü yükseltti Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü ise 2 yıl sonra negatiften durağana çıkardı.
REKLAMI KAPAT X