Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (8 Ocak - 13 Ocak)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (8 Ocak - 13 Ocak)
Doviz.com
13.01.2024 20:07

Bu hafta küresel finans piyasaları ABD’de açıklanan enflasyon verilerini izlerken, kripto piyasaları ise Bitcoin ETF’lerine ilişkin kararı bekledi. Yurt içinde de işsizlik rakamlarıyla Moody’s’in Türkiye’ye ilişkin kararı piyasalar tarafından yakından takip edildi.

İşte haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - İşsizlik oranı açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre kasım ayında işsizlik oranı yüzde 9 seviyesinde gerçekleşti. Böylelikle işsizlik oranı geçtiğimiz aya göre yükselse de 7. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü.

Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 115 bin kişi artarak 3 milyon 116 bin kişi oldu.

İşsizlik oranı erkeklerde %7,5 iken kadınlarda %11,8 olarak tahmin edildi.

İLGİLİ HABER İşsizlik oranı açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin işsizlik verilerini açıkladı.

2 - ABD’de enflasyon beklentileri aştı!

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek aralık ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon aralık ayında yıllık bazda yüzde 3,4 artış kaydetti.

Kasım ayında yıllık artış yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşirken, piyasanın yıllık artış beklentisi yüzde 3,2 seviyesindeydi.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek aralık ayına ilişkin enflasyon verileri açıklandı.

3 - SEC, spot Bitcoin ETF'lere yönelik kararını açıkladı

SEC Başkanı Gary Gensler, spot Bitcoin ETF hisselerinin listelenmesi ve alım satımının onaylandığını bildirdi.

Komisyonun Mart 2023'e kadar 20'den fazla spot Bitcoin ETF başvurusunu onaylamadığını hatırlatan Gensler, bunlara benzer yeni bir dizi başvuruyla karşı karşıya olduklarını ancak koşulların değiştiğini ifade etti.

SEC'in onayının, ETF'lere yönelik olduğunun altını çizen Gensler, kararın Komisyonun kripto varlık menkul kıymetlerine ilişkin listeleme standartlarını onaylama isteğini göstermemesi gerektiğini vurguladı.

İLGİLİ HABER SEC, spot Bitcoin ETF'lere yönelik kararını açıkladı ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), spot Bitcoin Borsa Yatırım Fonu (ETF) başvurularını onayladı.

4 - Dolar tarihinde ilk kez 30 lirayı aştı

Döviz kurlarındaki kademeli yükseliş, yeni rekorları da beraberinde getirdi.

Buna göre dolar kuru haftanın dördüncü işlem gününde 30 lirayı aşarak tarihi zirvesini yenilerken, euro kuru ise 33 TL'nin üzerini test etti. İngiliz sterlini de 38,73 TL'ye kadar yükseldi.

Döviz kurlarındaki yükselişin ortasında gram altın ise ons altındaki yükselişin de desteğiyle tarihinde ilk kez 1995 liraya çıktı.

İLGİLİ HABER Dolar tarihinde ilk kez 30 lirayı aştı Döviz kurlarındaki kademeli yükseliş, yeni rekorları da beraberinde getirdi. İşte dolar ve euroda son durum...
İLGİLİ HABER Gram altın tüm zamanların zirvesinde Kızıldeniz geriliminin yanına ABD'de üretici fiyat endeksinin sürpriz düşüşünün eklenmesiyle altın fiyatlarında keskin bir yükseliş yaşandı.

5 - Bedelli askerlikte yeni ücret netleşti!

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıktaki basın bilgilendirme toplantısında bedelli askerlik tutarının, daha önce yapılan düzenlemeyle memur maaş katsayısındaki artış oranına sabitlendiğini ve miktar konusundaki belirsizliğin ortadan kaldırıldığını belirterek, "Hazine ve Maliye Bakanlığınca, Mali ve Sosyal Haklar genelgesi yayımlanmış ve buna göre bedelli askerlik tutarı 182 bin 609 lira 4 kuruş olmuştur. 8 Ocak 2024'ten itibaren bedelli askerlik müracaat işlemleri başlamıştır." dedi.

İLGİLİ HABER MSB açıkladı: Bedelli askerlikte ücret netleşti! MSB'den yapılan açıklamada bedelli askerlikte yeni ücretin 182 bin 9 lira 4 kuruş olacağı belirtilerek, 8 Ocak 2024'ten itibaren bedelli askerlik müracaat işlemlerinin başladığı bildirildi.

6 - TÜİK, 2023 yılının en fazla kazandıran yatırım araçlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu, Aralık 2023 ve geçen yıl geneline ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını" açıkladı.

Buna göre, geçen ay en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde yüzde 8,04, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise yüzde 6,16 ile DİBS'te oldu.

Geçen yıl genelinde en fazla kazanç ise külçe altından elde edildi.

İLGİLİ HABER Aralık ayında en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Enflasyonla indirgendiğinde Aralık 2023'te en yüksek aylık reel getiri yüzde 6,16 ile devlet iç borçlanma senetlerinde (DİBS) gerçekleşirken, geçen yıl genelinde en fazla kazanç ise külçe altından elde edildi.

7 - İstanbul'da toplu ulaşıma zam geldi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) ocak ayı toplantısında, taksi, servis ve toplu ulaşıma zam yapılmasına karar verildi.

Buna göre İstanbul’da taksi ve servis ücretleri yüzde 28,09 oranında artış kaydetti.

Oy çokluğuyla alınan zam kararı sonrasında kentteki toplu taşıma ücretleri ise yüzde 18 arttı.

İLGİLİ HABER İstanbul'da toplu ulaşıma zam geldi İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısından toplu ulaşıma zam kararı çıktı. Buna göre İstanbul’da taksi ve servis ücretlerine yüzde 28,09, toplu ulaşıma ise yüzde 18 oranında zam yapıldı. İşte zam sonrası İstanbul'da güncel fiyatlar...

8 - Togg’un yeni fastback modeli ilk kez tanıtıldı

Togg, ABD'nin Las Vegas şehrinde başlayan dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2024'te yerini aldı.

CES 2022'de dünya çapında ses getiren Konsept Akıllı Cihaz (Transition Consept Smart Device) ile dünya marka lansmanını yapan, CES 2023'te ise akıllı bir cihazdan fazlasını temsil eden Beyond X deneyimini ziyaretçilerle buluşturan TOGG, CES 2024'te ikinci akıllı cihazı T10F'yi dünya sahnesine çıkardı.

İLGİLİ HABER Togg’un yeni fastback modeli ilk kez tanıtıldı ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen CES 2024 fuarında Togg'un T10F fastback modeli ilk kez tanıtıldı.
İLGİLİ HABER 10 maddede Togg'un yeni modeline ilişkin merak edilenler Togg'un Las Vegas'ta tanıttığı T10F modeli, tasarımı ve Türkiye'de en uzun menzile sahip elektrikli otomobillerden biri olmasıyla öne çıktı. İşte 10 maddede Togg'un T10F modeline ilişkin merak edilenler..

9 - Merkez Bankası ilk Yatırımcı Günü etkinliğini New York’ta gerçekleştirdi

TCMB'nin "Yatırımcı Günü" etkinliğinin ilki, ABD'nin New York kentinde gerçekleştirildi. Toplantıya, büyüklüğü 50 trilyon doları bulan dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ü aşkın üst düzey temsilci katıldı.

JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlenen toplantıda, TCMB Başkanı Erkan, Türkiye'de para politikası ve enflasyon görünümüne ilişkin sunum yaptı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de video konferans yöntemiyle katıldığı ve yatırımcıların sorularını yanıtladığı toplantıda, makroekonomi, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda sunumlar gerçekleştirildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Erkan, New York'ta yabancı yatırımcılara neler söyledi? TCMB Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, ABD'nin New York kentinde gerçekleşen yatırımcı toplantısında, dezenflasyona ulaşma konusunda kararlı olduklarını belirterek 2024'ün dezenflasyon yılı olacağını söyledi.

10 – Emeklinin ek zam beklentisi

SSK ve Bağkur emekli zamlarında iyileştirme yapılmasına yönelik çalışmada sona gelindi. En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışmanın Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağı bildirildi.

İLGİLİ HABER Emekliye ek zamda sona gelindi SSK ve Bağkur emekli zamlarında iyileştirme yapılmasına yönelik çalışmada sona gelindi. En düşük emekli aylığının yükseltilmesine yönelik farklı senaryoların yer aldığı çalışmanın Kabine toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağı bildirildi.
İLGİLİ HABER Emeklinin maaş zamları e-Devlet'e yansıdı: Cevdet Yılmaz'dan emekli maaşlarına ilişkin açıklama Ekonomi yönetimi 2024 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olacak emekli maaşlarına yönelik ek bir düzenleme yapmaya hazırlanırken, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılan yüzde 37,57 zam oranına göre hesaplanmış yeni maaş bilgileri e-Devlet uygulamasına yansıtıldı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Moody’s Türkiye kararını açıkladı Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu "B3" olarak teyit ederken, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.
İLGİLİ HABER KKTC’nin yeni asgari ücreti belli oldu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılının ilk ücretini belirledi.
İLGİLİ HABER Sektör temsilcisinden otomobil alacaklara uyarı İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, araçlarını elden çıkarmak için kampanya gerçekleştiren bayilerin kampanyalarını 1 ila 1,5 ay içerisinde sonlandırabileceğini söyledi.
İLGİLİ ANALİZ Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları kararlarını nasıl alıyor? Yurt içi piyasalar odağını Moody's'in bu gece açıklaması beklenen karara çevirirken, kredi derecelendirme kuruluşlarının not kararlarını nasıl aldığını sizler için mercek altına aldık.
İLGİLİ HABER BES'e yatırım yapmak mantıklı mı? Bireysel Emeklilik Sistemi'nin avantajları BES’te yeni yılda devlet katkısı üst limitinin artması, Bireysel Emeklilik Sistemi’ni yeniden gündeme getirdi. Peki, ekonomistler BES’in avantajlarına yönelik ne söyledi? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Ayasofya’ya bilet gişesi geliyor: Turist girişi artık ücretli olacak Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'ne ibadete gelenler ile kültürel amaçlı ziyaret eden yabancıların girişlerini birbirinden ayırma uygulaması 15 Ocak'ta başlayacak. Bu kapsamda turistler giriş için 25 euro ücret ödeyecek.
İLGİLİ HABER Almanya'ya en fazla iltica başvurusunda bulunan ülkeler açıklandı Almanya Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF), 2023 yılında Almanya'ya en fazla iltica başvurusunda bulunan ülkeleri açıkladı.
İLGİLİ HABER Borsada bankacılık rallisi: BofA’dan 4 Türk bankasına ‘Al’ tavsiyesi Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, bankacılık sektöründeki yükselişin desteğiyle haftanın ilk işlem gününde %2’yi aşan artış kaydetti. Bu yükselişin ortasında Bank of America ise 4 Türk bankasına yönelik ‘Al’ tavsiyesinde bulundu.
İLGİLİ HABER 2023 yılı fonların "altın" yılı oldu: En çok kazandıran fonlar 2023 yılında yatırım fonları ile bireysel emeklilik fonlarına olan ilgi arttı. Peki, geçtiğimiz yıl en çok kazandıran fonlar hangileri oldu? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Dünyayı bekleyen kısa ve uzun vadeli en büyük riskler neler? Dünya Ekonomik Forumu'nun raporuna göre "dezenformasyon ve yanlış bilgilendirme" gelecek 2 yıl için, "aşırı hava olayları" ise gelecek 10 yıllık için en büyük küresel risk olarak öne çıkıyor.
İLGİLİ HABER Mevduatta faizler geriledi: 1 milyon liranın güncel getirisi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) aralık ayındaki politika kararıyla birlikte yüzde 52’yi aşan TL mevduat faizleri, yeni yılda gerilemeye başladı. Peki, 1 milyon liranın güncel getirisi ne kadar oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER İŞKUR aralık ayında elemana en çok ihtiyaç duyulan meslekleri açıkladı İŞKUR verilerine göre işverenler aralık ayında 209 bin 645 açık iş ilanı iletti. Peki, aralık ayında işverenler en çok hangi mesleklerden personele ihtiyaç duydu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Emekli promosyonları güncellendi: Hangi banka ne kadar promosyon veriyor? Müşteri payını genişletmek için vatandaşlara farklı kampanyalar sunan bankalar, yeni yıla girilmesiyle birlikte maaş promosyonlarını da güncelledi. İşte banka banka güncel promosyon tutarları...
İLGİLİ HABER BES'te teminat dönemi: Uygun faiz ve şartlarda kredi çekmenin önü açıldı BES katılımcıları sözleşmelerini teminat olarak göstererek artık bankalardan uygun faiz ve şartlarda kredi kullanabilecek.
İLGİLİ HABER Dünyanın en güçlü pasaportları açıklandı: Türkiye kaçıncı sırada? İngiltere’nin başkenti Londra’da faaliyet gösteren ikamet danışmanlığı firması Henley Partners, 2024 yılının dünyanın en güçlü pasaportlarını açıkladı. Peki Türkiye listede kaçıncı sırada yer aldı? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Kripto rallisinin ortasında İngiliz bankadan Bitcoin için yeni tahmin İngiltere merkezli Standard Chartered, ETF kararı beklenirken Bitcoin’in 47 bin doları test etmesinin ardından 2025 yılına yönelik yeni bir tahminde bulundu.
İLGİLİ HABER Devlet memurlarının 2024 yılı yemek bedelleri belirlendi Resmi Gazete’de yayımlanan Hazine ve Maliye Bakanlığı tebliğiyle devlet memurlarının 2024 yılı yemek bedelleri belirlendi.
İLGİLİ HABER JPMorgan’dan dolar/TL’ye ilişkin yeni tahmin JPMorgan, bugün 30 seviyesini aşan dolar/TL için 2024 yıl sonu tahminini 34 seviyesinden 36 seviyesine revize etti.
İLGİLİ HABER Trafik sigortasında şubat ayı prim artış oranı belli oldu Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), araç grubu ve kullanım türüne göre uygulanan baz primlerin Şubat 2024 için de yüzde 10 artırılmasına karar verdi.
İLGİLİ HABER Mevduat ve kredi faizlerinde güncel tablo Merkez Bankası'nın 2023 yılında uyguladığı şahin politikanın ardından yükselişe geçen faizlerde yeni yıla girilmesiyle birlikte hareketlilik hız kazandı. İşte mevduat ve kredi faizlerinde güncel tablo..
REKLAMI KAPAT X