Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (11 Mart - 16 Mart)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (11 Mart - 16 Mart)
Doviz.com
16.03.2024 20:22

Geçtiğimiz hafta yurt içi piyasalarda işsizlik rakamlarıyla birlikte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmininin yer aldığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları, küresel çapta ise ABD enflasyon rakamları finans piyasaları tarafından yakından takip edildi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Yılın ilk işsizlik rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk işsizlik rakamlarını açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre ocak ayında işsizlik oranı yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleşti. Aralık ayında işsizlik yüzde 8,8 seviyesinde gerçekleşirken aylık bazda yaşanan artışa rağmen işsizlik oranı 9. ayında da tek hanede kalmayı sürdürdü.

İLGİLİ HABER Yılın ilk işsizlik rakamları açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının ilk işsizlik rakamlarını açıkladı.

2 - Yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini belli oldu

Merkez Bankası (TCMB), mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nin sonuçlarını yayımladı.

Buna göre, katılımcıların 2024 yıl sonu dolar/TL beklentisi 40,53 TL olurken 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket döneminde 42,79 TL olarak belirlendi.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bu anket döneminde yüzde 44,19 seviyesinde oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 40,53 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 44,19 oldu.

3 - ABD’de enflasyon beklentileri aştı

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon 2024 yılının ikinci ayında yıllık bazda yüzde 3,2 artış kaydetti.

Ocak ayında yıllık artış yüzde 3,1 seviyesinde gerçekleşirken, şubat ayına yönelik piyasanın artış beklentisi de yüzde 3,1 olmuştu.

İLGİLİ HABER ABD'de enflasyon beklentileri aştı! ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek şubat ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

4 - Bitcoin'de zirvenin ardından sert düşüş

Bitcoin, hafta boyunca yükseliş trendini sürdürerek yeni zirvesine ulaştıktan sonra sert bir geri çekilme yaşadı.

Buna göre 73 bin 644 dolara kadar çıkarak tarihi zirvesini gören Bitcoin, yeniden 70 bin doların altına geriledi.

İLGİLİ HABER Bitcoin'de zirvenin ardından sert düşüş Bitcoin, hafta boyunca yükseliş trendini sürdürerek yeni zirvesine ulaştıktan sonra yüzde 8’in üzerinde geri çekilme yaşadı.

5 - Dolarda yeni zirve

Dolar/TL, 31 Mart tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerin oluşturduğu belirsizliğin etkisiyle 32,20 TL'nin üzerine kadar çıktı.

Dolar kurundaki yükselişin ortasında Dezenformasyonla Mücadele Merkezi X hesabından yaptığı paylaşımda, bazı basın ve yayın organlarında yer alan “Gerekirse kura müdahale edilecek, ÖTV ve KDV’de artış olacak” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

İLGİLİ HABER "Kura müdahale edilecek" iddialarına yalanlama Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bazı basın ve yayın organlarında yer alan “Gerekirse kura müdahale edilecek, ÖTV ve KDV’de artış olacak” şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
İLGİLİ ANALİZ Dolarda yeni zirve: Geçmiş 4 yerel seçim döneminde dolar kurunun performansı 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek yerel seçimlerin dolar kuru üzerindeki olası etkilerini görmek için geçtiğimiz dört yerel seçim döneminde dolar/TL’nin hareketlerini mercek altına aldık.

6 - Emeklinin ikramiye zammı Resmi Gazete’de

Ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam alan emeklilerin bayram ikramiyesine artışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen, emekli bayram ikramiyesine yüzde 50 zam yapılmasını da içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ise bu hafta Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yer alan ceza muhakemesi kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunla emekli ikramiyeleri 2 bin TL'den 3 bin TL'ye çıkarıldı.

İLGİLİ HABER Emeklinin ikramiye zammı Resmi Gazete’de: Emeklilere yönelik beklenen 7 yeni düzenleme 3 bin liralık emekli bayram ikramiyesini de içeren 8. Yargı Paketi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, yeni dönemde emeklileri bekleyen yeni düzenlemeler neler? İşte detaylar..

7 - Akaryakıta çifte zam

Brent petrolün dört ayın en yüksek seviyesine çıkması ve dolar kurundaki artışın devam etmesi sonrasında akaryakıt fiyatlarında artışa gidildi.

Buna göre benzin grubunda 1,53 TL, motorin grubunda ise 1,10 TL'lik fiyat artışı pompa fiyatlarına yansıtıldı.

İLGİLİ HABER Akaryakıta çifte zam Brent petrolün dört ayın en yüksek seviyesine çıkması ve dolar kurundaki artışın devam etmesi sonrasında gece saatleri itibarıyla benzin ve motorin fiyatlarında artışa gidildi.

8 - Konut satışlarında son 1,5 yılın en hızlı artışı

TÜİK, 2024 yılı Şubat ayı konut satış verilerini açıkladı.

Türkiye genelinde konut satışları şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artarak 93 bin 902 oldu. Bu artış ise son 1,5 yılın en hızlı artışına işaret etti.

Konut satışlarında İstanbul 16 bin 344 konut satışı ve yüzde 17,4 ile en yüksek paya sahip olurken satış sayılarına göre İstanbul'u 8 bin 300 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 168 konut satışı ve yüzde 5,5 pay ile İzmir izledi.

İLGİLİ HABER Konut satışlarında son 1,5 yılın en hızlı artışı: Şubat ayında en çok konut satılan iller Konut satışları şubatta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,3 artışla 93 bin 902 adet oldu. Bu artış ise son 1,5 yılın en hızlı artışına işaret etti.

9 - Merkez Bankası, kredi kartı nakit avans ve KMH faiz oranlarını artırdı

TCMB, kredi kartlarından yapılan nakit avans işlemleri ve kredili mevduat hesaplarında uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının hesaplama yönteminde değişiklik yaptı.

Yeni yönteme göre, hesaplanan aylık azami akdi faiz oranı yüzde 4,42'den yüzde 5'e çıkarıldı.

Kredili Mevduat Hesapları'nın (KMH) faiz oranları da yüzde 5'e yükseltildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, kredi kartı nakit avans ve KMH faiz oranlarını artırdı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartıyla nakit avans çekiminde uygulanan faiz ile bankaların kredili mevduat hesaplarının faizini artırma kararı aldı.

10 - Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

Birleşik Metal-İş Araştırma Merkezi (BİSAM) 2024 Şubat ayına ilişkin 'açlık ve yoksulluk sınırı' verilerini açıkladı.

BİSAM'ın raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı şubatta 16 bin 100 lira, yoksulluk sınırı ise 55 bin 691 lira olarak hesaplandı.

İLGİLİ HABER Açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı BİSAM'ın raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı şubatta 16 bin 100 lira, yoksulluk sınırı ise 55 bin 691 lira olarak hesaplandı.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Bakan Şimşek: Ülke tarihinin en yüksek euro ihracı gerçekleşti Ülke tarihinin en yüksek euro ihracının gerçekleştiğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yerel seçim sürecinde kısa vadeli beklentiler ile oluşturulan spekülatif söylemler ve pozisyonlar programımızın hedeflerine ulaşmasını engelleyemeyecek" dedi.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez, TL'nin gerçek değerini grafiklerle analiz etti Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, TL'nin gerçek değerini analiz ettiği yazısında, TL’nin 2010-2011 seviyesinin çok altında olduğuna dikkati çekerek, "USD-TL kuru ne kadar düşük olursa, dolar cinsi GSYH ve kişi başına gelir o kadar yüksek çıkıyor. Bu da başarıymış gibi sunuluyor" dedi.
İLGİLİ HABER Uygun koşulda borçlanmak mümkün mü? 5 bankadan faizsiz kredi imkanı Kredi ve kredi kartlarına yönelik sınırlama beklentilerinin ortasında düşük tutarlarda olsa da uygun borçlanma imkanı bulunuyor. Buna göre bazı bankalar, halihazırda ‘hoş geldin’ adı altında faizsiz kredi kampanyasını müşterileriyle buluşturuyor. İşte faizsiz kredi imkanı sunan 5 banka..
İLGİLİ HABER Ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde yeni dönem Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik ile ekmek ve simit fiyatlarının belirlenmesinde yeni döneme geçildi.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan mevduat faizlerini artıracak yeni karar Türkiye Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sistemindeki TL likiditeyi sıkılaştıracak, mevduat faizlerinde yukarı etki yaratacak yeni zorunlu karşılık adımlarını açıkladı.
İLGİLİ HABER Altın ve Bitcoin'in yükselişinin ardında ne var?: Yükseliş devam eder mi? Altın yeni haftaya zirve tazeleyerek başlarken, Bitcoin ise bir miktar gerilese de tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın işlem gördü. Peki, bu yükselişlerin arkasında ne var? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Dokuzuncu nesil Volkswagen Passat Türkiye'de satışa çıktı: İşte fiyatı ve özellikleri Birçok sürücü tarafından tercih edilen Volkswagen Passat’ın dokuzuncu nesil modeli Türkiye'de satışa sunuldu. İşte yeni modelin Türkiye satış fiyatı ve özellikleri..
İLGİLİ HABER Büyümesiyle Harvard’a ders konusu olan 27 yıllık Türk şirketi iflas etti 27 yıl önce kurulan EGS Holding'in iflas ettiği açıklandı. Alanında Türkiye'nin öncü firmalarından biri olan EGS, büyümesiyle bir dönem Harvard Üniversitesi'ne de ders konusu olmuştu.
İLGİLİ HABER İkinci elde ibre yukarı döndü: Otomobillerde fiyat artışı sürer mi? 2023 yılının sonlarına doğru gerileyen araç fiyatlarında son 3 aylık süre zarfında ibre yeniden yukarı döndü. Peki, piyasada fiyatları yükselten nedenler neler, fiyat artışları sürer mi? İşte otomotiv piyasasına yönelik merak edilenler..
İLGİLİ HABER HSBC, Türkiye’ye ilişkin enflasyon ve büyüme tahminini yükseltti HSBC, 2024 yıl sonu için Türkiye'ye ilişkin enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine, büyüme tahminini ise yüzde 2,5’ten yüzde 3,1 seviyesine çıkardı.
İLGİLİ HABER Dünyada altın fiyatlarının yükselişinde Türkiye etkisi Business Insider, dünyada altın fiyatlarının şaşırtıcı seviyelere çıkmasında TCMB dahil bazı merkez bankalarının satın alımlarının etkili olduğunu paylaştı.
İLGİLİ HABER Yeni saadet zinciri: Güneş Tarlası Saadet zincirlerine son dönemde bir yenisi daha eklendi. Buna göre son zamanlarda ortaya çıkan yeni yöntemde, vatandaşlara 25 metrekarelik parseller 20 bin TL’den satılarak burada kurulacak güneş panelleri üzerinden aylık 2 bin TL kira taahhüdü verildi. Konuyla ilgili ise 3 şirket mercek altına alındı.
İLGİLİ HABER JPMorgan ons altın için yeni hedefini açıkladı JPMorgan Küresel Emtia Araştırma Başkanı Kaneva, ons altında fiyatın bu yıl 2500 dolara ulaşmasını beklediklerini duyurdu.
İLGİLİ HABER Darphane altın üretiminde çift vardiyaya başladı Altın talebindeki güçlü artış sonrası elinde ziynet altını kalmayan birçok kuyumcu, son günlerde talepleri karşılayamamaya başladı. Bu durum ise Darphane’nin altın üretiminde çift vardiyaya geçmesine yol açtı.
İLGİLİ HABER AJet, ilk yurt içi indirimli bilet kampanyasını başlattı AJet, 299 liraya yurt içi indirimli bilet kampanyası başlattığını duyurdu.
İLGİLİ HABER Hakan Kara’dan kredi kartı faizlerine ilişkin değerlendirme Eski Merkez Bankası Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, kredi kartı faizlerinin düşük kalmasının Türkiye ekonomisi için ciddi bir sorun biriktirdiğini ve çözümün kolay olmadığını aktardı.
İLGİLİ ANALİZ Geçtiğimiz hafta kripto piyasasında neler oldu? (16 Mart 2024) Bu hafta Bitcoin yeni ATH kaydetmesine rağmen, piyasada son günlerde olumsuz bir hava hakim. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…
İLGİLİ HABER İş Bankası temettü teklifini açıkladı İş Bankası'nın 2023 kârından yatırımcılarına dağıtacağı pay belli oldu. Banka kâr payı dağıtımının 1 Nisan'da yapılacağını açıkladı.
İLGİLİ HABER Kuyumculardan altın yatırımcısına uyarı Kuyumcular, ucuz diye tercih edilerek alınan kesme altının daha sonra bozdurulmak istendiğinde sıkıntı oluşturabileceğine dikkati çekerek, altın yatırımında mutlaka sertifika alınması uyarısında bulundu.
REKLAMI KAPAT X