Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (16 Ekim - 21 Ekim)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (16 Ekim - 21 Ekim)
Doviz.com
21.10.2023 17:31

İsrail-Filistin savaşının ardından 3 günlük milli yas ilan edilen ülkemizde bu hafta 12’nci Kalkınma Planı’nın detayları incelendi. Küresel çapta ise finansal piyasa katılımcıları, Fed Başkanı Powell’ın ek faiz artışlarına yeşil ışık yaktığı toplantıyı yakından takip etti.

İşte haftanın öne çıkan 10 önemli başlığı:

1 – Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin saldırısı sonrasında hayatını kaybedenler için Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildiğini bildirdi.

Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Türkiye olarak Filistinli kardeşlerimizin yaşadığı büyük acıları yüreğimizde hissediyoruz. Çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehidimize duyduğumuz saygının bir gereği olarak ülkemizde 3 günlük millî yas ilan edilmiştir." ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Türkiye'de 3 gün milli yas ilan edildi! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'de çoğu çocuk ve masum sivillerden oluşan binlerce şehide duyulan saygının bir gereği olarak Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildiğini bildirdi.

2 - Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre bir önceki anket döneminde yıl sonu dolar kuru tahmini 30,14 TL iken, bu anket döneminde 30,05 TL oldu.

Katılımcıların BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 29,26 iken, bu anket döneminde yüzde 33,22 oldu.

Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 67,22 iken, bu anket döneminde yüzde 68,01 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 30,05 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 68,01 oldu.

3 - Fed Başkanı Powell’dan ek faiz artışı mesajı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, güçlü ekonomiye ilişkin kanıtların ek faiz artışını gerektirebileceğini belirterek, Fed’in faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediğini söyledi.

Powell ayrıca düşük enflasyona sürdürülebilir dönüşün, ekonomide trendin altında büyümeyi gerektirebileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER Fed Başkanı Powell’dan ek faiz artışı mesajı ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell, güçlü ekonomiye ilişkin kanıtların ek faiz artışını gerektirebileceğini belirterek, Fed’in faiz politikasında ‘temkinli’ biçimde ilerlediğini söyledi.

4 - 12. Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu

2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı'na göre enflasyonun 2028'de yüzde 4,7'ye düşürülmesi hedefleniyor.

2028'de GSYH'nin 2 trilyon 820 milyar liraya, kişi başına gelirin 17 bin 554 dolara yükseltilmesi hedefleniyor.

Planda işsizliğin 2028'de yüzde 7,5'e düşürülmesi, 2024-2028 döneminde büyümenin ortalama yüzde 5 olması hedefleniyor.

İLGİLİ HABER 12. Kalkınma Planı Meclis'e sunuldu 2024-2028 dönemini kapsayan 12. Kalkınma Planı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

5 - Konut satışlarında keskin düşüş

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 seviyesine geriledi.

Konut satışlarında İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve %14,9 ile en yüksek paya sahip olurken; satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 48 konut satışı ve %8,8 pay ile Ankara, 5 bin 476 konut satışı ve %5,3 pay ile İzmir izledi.

Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 47 konut ile Ardahan, 55 konut ile Hakkari ve 77 konut ile Bayburt oldu.

İLGİLİ HABER Konut satışlarında keskin düşüş: En fazla konut satışının gerçekleştiği kentler TÜİK verilerine göre eylül ayında konut satışları %9,5 gerileme kaydetti. Peki, en fazla konut satışı hangi kentlerde gerçekleşti? İşte detaylar..

6 - Dolar kuru tarihinde ilk kez 28 liranın üzerine çıktı

Haftaya diplomasi umutlarıyla iyimser başlayan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsarlık arttı. Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise gün içi işlemlerde tarihte ilk kez 28 seviyesinin üzerine çıktı.

İLGİLİ HABER Piyasaları yeniden kara bulutlar sardı: Dolar kuru 28 liranın üzerine çıktı Haftaya diplomasi umutlarıyla iyimser başlayan piyasalarda Gazze'deki hastane saldırısının ardından karamsarlık arttı. Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise gün içi işlemlerde tarihte ilk kez 28 seviyesinin üzerine çıktı.

7 – Eylül ayı açlık ve yoksulluk sınırı rakamları açıklandı

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES/AR) eylül ayında dört kişilik memur bir ailenin açlık sınırının 16 bin 338 TL olduğunu hesapladı.

Öte yandan BES-AR, bir çalışanın yaşam maliyetinin 22 bin 124 lira, yoksulluk sınırının ise 49 bin 215 TL olduğunu duyurdu.

İLGİLİ HABER BES-AR’a göre açlık sınırı 16 bin 338 TL’ye çıktı Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES/AR) eylül ayında dört kişilik memur bir ailenin açlık sınırının 16 bin 338 TL olduğunu hesapladı.

BİSAM’ın açlık ve yoksulluk sınırı raporuna göre ise Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı eylülde 12 bin 612 TL, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 TL oldu.

İLGİLİ HABER BİSAM yeni açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıkladı BİSAM'ın açlık yoksulluk sınırı raporuna göre Türkiye'de dört kişilik bir aile için açlık sınırı eylülde 12 bin 612 TL, yoksulluk sınırı ise 43 bin 623 TL oldu.

8 – Akaryakıt fiyatlarında yükseliş geri geldi

Jeopolitik gerginliklerin tırmanması sonrası brent petrolde yaşanan yükselişin etkisiyle 17 Ekim Salı günü motorine 2,26 TL zam yapıldı.

Brent petroldeki yükselişe dolar/TL’nin de eşlik etmesiyle cumartesi günü benzin fiyatlarına 1,46 TL zam geldi.

İLGİLİ HABER Motorinin ardından benzine de zam geldi Motorine gelen son zammın ardından bugün erken saatlerde benzin fiyatlarında da artışa gidildi. Benzine gelen zam, pompa fiyatlarına da yansıtıldı.

9 - Darphane Altın Sertifikası’nda sert yükseliş

Orta Doğu'daki çatışmaların talebi artırmasıyla altın fiyatları tarihi seviyelere ulaşırken, Darphane Altın Sertifikası haftalık bazda %6'nın üzerinde kazanç sağladı.

Bu yükselişle ayrıca altın piyasasında haftalık en yüksek kazanç, borsada ALTINS1 koduyla işlem gören Darphane Altın Sertifikası’nda oldu.

İLGİLİ HABER Rekor kıran altında en fazla kazanç hangi piyasada?: Darphane Altın Sertifikası ve Kapalı Çarşı kıyaslaması Orta Doğu'daki çatışmaların talebi artırmasıyla altın fiyatları tarihi seviyelere ulaştı. Peki, borsada işlem gören Darphane Altın Sertifikası mı yoksa Kapalı Çarşı’daki gram altın mı daha çok kazandırdı? İşte detaylar..

10 - Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oldu. 

Ankete katılan 22 ekonomistin 12'si 500 baz puan, 6'sı 250 baz puan, 3'ü 300 baz puan, 1'i ise 400 baz puanlık faiz artırımı öngörüsünde bulundu.

Ankette, 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 16 ekonomistin medyan faiz tahmini ise yüzde 40,00 oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı: Ekonomistler ne söyledi? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bu ayki toplantısına ilişkin medyan beklenti, faizin 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00 seviyesine yükseltileceği yönünde oldu. Peki ekonomistler para politikasında atılacak adımları nasıl değerlendirdi? İşte detaylar..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER TOKİ'den 42 ilde %35 peşinat ve 48 ay vadeyle arsa satışı TOKİ, 42 ildeki 462 arsayı açık artırmayla satışa sunacağını duyurdu. TOKİ'den yapılan açıklamaya göre 1-2 Kasım'da yapılacak açık artırmayla arsalara peşin veya yüzde 35 peşinat ve 48 ay vadeyle sahip olunabilecek.
İLGİLİ HABER Dünyanın en büyük varlık fonları açıklandı: Türkiye Varlık Fonu kaçıncı sırada yer aldı? Global SWF tarafından paylaşılan 2023 Küresel Varlık Fonları raporuna göre dünyanın en büyük varlık fonları Çin, Norveç ve BAE'ye ait fonlar oldu. Türkiye Varlık Fonu ise listenin 48. sırasında kendisine yer buldu.
İLGİLİ HABER Borsada yabancı payı azalıyor: Kayıplar derinleşiyor İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmaların etkisiyle volatilitenin arttığı Borsa İstanbul’da haftanın son işlem gününde satışlar derinleşti.
İLGİLİ HABER TÜRK-İŞ asgari ücret komisyonu için yeni bir oluşuma gidiyor TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurulmadık bir şekilde asgari ücret komisyonunu kuracaklarını belirterek, asgari ücrette işçilerin temsili için komisyon üyelerinin işçilerden oluşması gerektiğini söyledi.
İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez, 12'nci Kalkınma Planı ile eski hedefleri ve gerçekleşmeleri inceledi Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, 2011 yılında ortaya konulan 2023 hedefleri ile birlikte 12'nci Kalkınma Planı'nı inceledi.
İLGİLİ HABER KKM’de rekor düşüş: Finans piyasalarında son durum KKM hesapları geçtiğimiz hafta 72,92 milyar lira gerileyerek 3,156 trilyon TL'ye indi. Bu düşüş ile KKM’deki kayıp serisi ise sekizinci haftaya taşındı. Peki KKM'ye olan ilginin azaldığı bu dönemde finans piyasalarında neler oluyor? İşte güncel gelişmeler..
İLGİLİ HABER Rekorlar yılı olan 2023’ün ardından gelecek yıl otomotiv pazarını ne bekliyor? Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2024 bütçe hedefleri üzerinden otomotiv pazarının geleceğine ilişkin tahminlerini aktardı.
İLGİLİ HABER Yargıtay’dan emsal karar: Dedikodu yapan işçi tazminatsız kovulabilecek Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş yerinde mesai arkadaşlarının dedikodusunu yaparak işçileri birbirine düşüren personelin tazminatsız kovulabileceğini bildirdi.
İLGİLİ HABER Altında yeni zirveler gelir mi? Uzmanlar yorumladı 2007 yılından bu yana en yüksek seviyesini gören ABD 10 yıllık tahvillerine rağmen altın fiyatlarında yükseliş sürüyor. Peki uzmanlar altın fiyatlarındaki yükselişe yönelik ne söylüyor?
İLGİLİ HABER Dolar mı yoksa euro mu daha cazip?: JPMorgan stratejistleri yorumladı ABD'nin en büyük yatırım bankalarından biri olan JPMorgan, temmuz ortasındaki zirvesinden bu yana dolar karşısında değer kaybını sürdüren euroyu değerlendirdi.
İLGİLİ HABER BlackRock CEO'suna göre Bitcoin'deki yükselişin sebebi sahte haberler değil BlackRock CEO'su Larry Fink, Bitcoin'in son yükselişin sebebinin "sahte haberler" olmadığını belirterek, kriptoya eğilimin arttığını söyledi.
İLGİLİ HABER Yediemin mallarının satışında yeni dönem başlıyor Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile icra ve iflâs kanunu kapsamında yediemin muhafazasında bulunan haczi kalkmış malların tasfiyesine ilişkin esaslar belirlendi.
İLGİLİ HABER Fed'in Bej Kitabı ekonomik faaliyette çok az değişiklik olduğunu gösterdi ABD Merkez Bankası (Fed) Bej Kitabı'nda eylül ayından bu yana ekonomik faaliyette çok az değişiklik olduğunu ortaya koydu.
İLGİLİ HABER Bitcoin yeniden 30 bin sınırında Pazartesi günü sahte haberlerin ardından 30 bin doları test eden lider kripto para birimi Bitcoin, 4 gün sonra yeniden 30 bin dolara yaklaştı.
REKLAMI KAPAT X