Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (1 Ocak - 6 Ocak)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Doviz.com
06.01.2024 19:17

2024 yılının ilk haftasında yurt içinde memur ve emeklilerin maaş zammını belirleyen enflasyon rakamları takip edilirken, küresel çapta ise Fed’in faiz patikası üzerinde etkili olabilecek istihdam verileri yakından izlendi.

1 – Enflasyon rakamları açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre enflasyon aralık ayında yıllık bazda yüzde 64,77 artış kaydetti.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) aralık ayında aylık bazda yüzde 4,12, yıllık bazda ise yüzde 127,21 artış göstermişti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise pazartesi günü İstanbul'da perakende fiyatların aylık bazda yüzde 3,52, yıllık bazda ise yüzde 74,88 artış kaydettiğini bildirmişti.

İLGİLİ HABER TÜİK resmi enflasyon rakamlarını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayına ilişkin resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

2 – Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu

TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından memur ve emeklilerin alacağı enflasyon farkı netleşti.

Bu kapsamda TÜİK verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 37,57 zamma hak kazandı.

Aylık yüzde 2,98 enflasyon ile birlikte memur ve memur emeklilerinin alacağı enflasyon farkı dahil artış ise yüzde 49,25 oldu.

İLGİLİ HABER Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı enflasyon rakamlarının ardından memur ve emeklilerin alacağı enflasyon farkı netleşti. Bu oranlara refah payının eklenmesi bekleniyor.

3 - ABD'de istihdam beklentileri aştı

ABD Çalışma Bakanlığı, aralık ayına ilişkin istihdam verilerini yayımladı.

Buna göre tarım dışı istihdam verisi aralıkta 216 bin seviyesinde gerçekleşti. Piyasaların veriye ilişkin beklentisi 170 bin seviyesindeydi. Kasım ayında 199 bin olarak açıklanan veri ise son okumayla birlikte 173 bin seviyesine revize edildi.

İLGİLİ HABER ABD'de kritik istihdam verileri açıklandı ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede tarım dışı istihdam aralık ayında piyasa beklentilerini aştı.

4 – Dolar kuru yeni yıla güçlü başladı

Dolar endeksi 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaparken, Kapalıçarşı’da dolar kuru ise ilk kez 30 liraya çıktı.

İLGİLİ HABER Kapalıçarşı’da dolar 30 lira: Döviz kurunda 2024 beklentisi Dolar endeksi 2024 yılına güçlü bir başlangıç yaparken, Kapalıçarşı’da dolar kuru ise ilk kez 30 liraya çıktı. Peki, kurumların dolar/TL’de 2024 yılına ilişkin beklentisi ne yönde oldu? İşte detaylar..

5 – 2024 yılı kira istisnası belli oldu

Gelir İdaresi Başkanlığı, mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnasının 2024 yılı için 33 bin lira olacağını açıkladı.

İLGİLİ HABER 2024 yılında kiralarda gelir vergisi istisnası ne kadar olacak?: GİB açıkladı Gelir İdaresi Başkanlığı, mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnasının 2024 yılı için 33 bin lira olacağını açıkladı.

6 - İstanbul'da yaşamanın maliyeti belli oldu

İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti belli oldu. 

Buna göre aralık ayında İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti kasım ayına göre 1.666 lira artarak 49.159 liraya çıktı.

İLGİLİ HABER İPA açıkladı: İstanbul'da yaşamanın aylık maliyeti belli oldu İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti belli oldu. İşte 2023 yılında aylara göre İstanbul'da yaşamanın maliyeti..

7 - 2023 yılının en çok kazandıran yatırım araçları

Tüketici enflasyonu 2023 yılını yüzde 64,77 ile kapatırken, finansal yatırım araçlarından sadece gram altın ve Bitcoin enflasyon karşısında ayakta kalabildi. 

2023 yılında nominal olarak yüzde 78,69 yükselen gram altın yatırımcısına reel olarak yüzde 8,44 kazandırırken, yılın son çeyreğinde hızlanan Bitcoin’in 2023 yılında yatırımcısına reel getirisi yüzde 56’ya dayandı. 

Yatırım araçları yüzde 37,56 olan 6 aylık enflasyon karşısında ise ayakta kalamadı. Gram altın 6 ayda yüzde 21,88 yükseldi ancak reel olarak yüzde 11,4 kaybettirdi. BIST 100 ise 6 ayda yüzde 29,71 yükselse de yüzde 37,56’lık tüketici enflasyonundan arındırıldığında yüzde 5,71 reel kayıp yaşattı. 

İLGİLİ HABER 2023 yılında en fazla kazandıran yatırım aracı ne oldu? Tüketici enflasyonu 2023 yılını yüzde 64,77 ile kapatırken, finansal yatırım araçlarından sadece gram altın ve Bitcoin enflasyon karşısında ayakta kalabildi. İşte yatırım araçlarının 2023 performansı..

8 – Merkez Bankası rezervlerinde 13 hafta sonra ilk düşüş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 13 hafta sonra ilk kez düşüş kaydetti. Buna göre toplam rezervler, 145,452 milyar dolardan 141,60 milyar dolara kadar geriledi.

Aynı dönemde altın rezervleri 47 milyar 896 milyon dolardan 48 milyar 231 milyon dolara çıktı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası rezervlerinde 13 hafta sonra ilk düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplam rezervleri 13 hafta sonra ilk kez düşüş kaydetti. Buna göre toplam rezervler, 145,452 milyar dolardan 141,60 milyar dolara geriledi.

9 – Akaryakıtta ÖTV hareketliliği

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 6 aylık ÜFE’nin yüzde 25,60 olduğunu açıkladı.

Bu rakama göre alkollü içki ve akaryakıtta ÖTV zammı da yüzde 25,60 olarak belirlendi.

Buna göre artış sonrası, biranın asgari maktu vergi tutarı 7,76 liraya çıkarıldı.

ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL'den 9,44 TL'ye, motorinde ise 7,05 TL'den 8,85 TL'ye çıkarıldı. Bu rakamlara yüzde 20'lik KDV tutarı da eklendiğinde benzinde 2,31 TL'lik, motorinde ise 2,17 TL'lik fiyat artışı gerçekleşti. Yaşanan artış sonrasında ise motorin fiyatlarında 5 Ocak Cuma gününden itibaren geçerli olmak üzere 41 kuruşluk indirime gidildi.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta ÖTV zammı bir saatte pompaya yansıdı Alkollü içki ve akaryakıtta uygulanacak ÖTV zammı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 6 aylık enflasyon verilerini açıklamasıyla belli oldu. Akaryakıtta ÖTV zammı ise bir saatte pompaya yansıdı.

10 – 2023 yılı otomotivde rekorlar yılı oldu

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği 2023 yılına ilişkin satış istatistiklerini açıkladı.

Verilere göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2023 yılında yıllık bazda yüzde 57,4 büyüdü. Böylece sektörde ilk kez 1 milyon 232 bin 635 satışa imza atıldı. Daha önce en yüksek satış 983 bin 720 adetle 2016 yılında yapılmıştı.

İLGİLİ HABER 2023'ün satış şampiyonu otomobil markaları Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği 2023 yılına ilişkin satış istatistiklerini açıkladı. İşte 2023 yılında otomotiv piyasasının özeti..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Kurasız Togg satışlarında tarih belli oldu Yerli otomobil Togg'un satışlarında 2024 takvimi belirlendi. Peki, kurasız Togg satışı ne zaman başlayacak? İşte detaylar...
İLGİLİ HABER Sigaraya yeni yılın ilk zammı geldi Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, bugün itibarıyla JTİ grubuna ait sigaralara zam geldiğini açıkladı.
İLGİLİ HABER Altın, borsa ve mevduattan hangisi kazandıracak?: Ekonomide 2024 beklentileri Ekonomi ve piyasalar için belirsizliklerle dolu bir yılın geride kalmasının ardından uzmanlar yeni yıla ilişkin beklentilerini açıkladı.
İLGİLİ HABER Köprü ve otoyol ücretleri zamlandı: Hangi araç ne kadar ödeyecek? Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), bugünden itibaren geçerli olacak otoyol ve köprü geçiş ücretlerini açıkladı. İşte zamlanan köprü ve otoyol ücretleri...
İLGİLİ HABER Türkiye’nin vergi rekortmenleri belli oldu Türkiye'nin 2022 gelir vergisi rekortmeni, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar oldu.
İLGİLİ HABER Hangi meslek ne kadar ücret alacak?: Kalem kalem memur maaşları Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından hangi memurun ne kadar maaş alacağı merak edilmeye başladı. İşte güncel zam oranıyla kalem kalem memurların kademelerine göre alacağı maaşlar...
İLGİLİ HABER Milletvekilleri yeni yılda ne kadar maaş alacak? Memur maaş zamlarının netleşmesinin ardından milletvekillerinin yeni yılda alacakları zamlı maaşlar da belirlendi. Peki, milletvekilleri yeni yılda ne kadar maaş alacak? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Maaş zamları TÜİK yerine ENAG ya da İTO'ya göre yapılsaydı yeni rakamlar ne olacaktı? 2024 yılına ilişkin memur ve emeklilerin refah payı hariç zam oranı belli oldu. Peki, maaş zamları TÜİK yerine ENAG ya da İTO'ya göre yapılsaydı yeni rakamlar ne olacaktı?
İLGİLİ HABER Altında 6 yılık boğa koşusu tahmini Jeopolitik gerilim ve merkez bankalarının alımlarıyla 2023 yılında küresel çapta dikkatleri üzerine çeken ve yurt içinde de en fazla kazandıran yatırım aracı olan altında, yeni yılda da beklentiler yükseliş yönlü oldu. İşte analistlerin altın fiyatlarına yönelik beklentileri..
İLGİLİ HABER Memur-Sen'den maaş zamlarına ilişkin iyileştirme talebi Altı aylık enflasyon rakamlarının netleşmesinin ardından memur ve emekli maaş zam oranı da belli oldu. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise zam oranlarının ardından kamu görevlileri ve emeklilere iyileştirme talebinde bulundu.
İLGİLİ HABER Kripto paralarda rüzgar tersine döndü: Bitcoin’de sert düşüş Son dönemde ETF iyimserliği ile 45 bin doların üzerini gören Bitcoin'de SEC'nin ETF için ek süre istediği yönündeki iddialar nedeniyle keskin bir geri çekilme yaşandı.
İLGİLİ HABER MSB’den 2024 yılı bedelli askerlik ücretine ilişkin açıklama Milli Savunma Bakanlığı’ndan bedelli askerlik ücretine ilişkin bir açıklama geldi. Bakanlık yetkilileri, memur maaşlarına yapılan zamlar sonrası yeni bedelli askerlik ücretine ilişkin sorulan soruya, “2024 yılı ilk 6 ayı için bedelli askerlik tutarına ilişkin bilgilendirme, Mali ve Sosyal Haklar Genelgesi’nin yayımlanmasına müteakip duyurulacaktır.” yanıtını verdi.
İLGİLİ HABER Sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında kırılma noktaları: 2023 yılında otomotiv sektörü Otomotiv sektörü, pek çok dikkat çeken gelişmenin yaşandığı bir yılı, sektörün tarihinde daha önce görülmemiş düzenlemelerle birlikte kapattı. Peki, bu gelişmelerin sıfır ve ikinci el araçlar üzerindeki etkisi nasıl oldu? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Fed tutanaklarında faiz indirimi detayı Fed, 2023 yılının son toplantısına ait tutanaklarda, banka yetkililerinin politika faizinin zirvede veya zirveye yakın olduğunu ve 2024'te faiz indirimlerine başlanılacağını düşündüğünü ortaya koydu. Ancak yetkililerin enflasyon açıkça düşene kadar para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalmasının uygun olacağı görüşünde olduğu vurgulandı.
REKLAMI KAPAT X