Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (8 Temmuz - 13 Temmuz)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (8 Temmuz - 13 Temmuz)
Doviz.com
13.07.2024 19:33

Yurt içinde işsizlik rakamlarının takip edildiği haftada, küresel çapta ise ABD enflasyon rakamları izlendi. İşte haftanın öne çıkan 10 başlığı..

1 - ABD'de 4 yıl sonra ilk negatif enflasyon

ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek haziran ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre ülkede enflasyon, haziran ayında yıllık bazda yüzde 3 artış kaydetti.

Tüketici fiyatlarında ise aylık bazda yüzde 0,1 düşüş yaşandı. Böylelikle enflasyon aylık bazda Mayıs 2020'den sonra ilk kez gerilemiş oldu.

İLGİLİ HABER ABD enflasyon verisi açıklandı: Piyasalar nasıl tepki verdi? ABD'de tüketici fiyatlarındaki değişimi yansıtan ve Fed'in faiz patikası üzerinde belirleyici olabilecek haziran ayına ilişkin enflasyon rakamları açıklandı.

2 - İşsizlik oranı açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı.

TÜİK tarafından açıklanan verilere göre mayıs ayında işsizlik oranı %8,4 seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayında işsizlik %8,5 seviyesinde ölçülmüştü.

Öte yandan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2024 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre 27 bin kişi azalarak 3 milyon 11 bin kişi oldu.

İLGİLİ HABER İşsizlik rakamları açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayına ilişkin işsizlik rakamlarını açıkladı.

3 - Gram altın rekor tazeledi

ABD'de dört yıl sonra tüketici fiyatlarının düştüğünü gösteren veri sonrasında ons altından destek alan gram altın, haftanın son işlem gününde de 33 liranın üzerine çıkan dolar/TL'den destek alarak tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Buna göre gram altın zirvesini 2 bin 570 liraya çıkardıktan sonra haftanın kapanışını 2 bin 561 liradan yaptı. 

İLGİLİ HABER Gram altın rekor tazeledi ABD'de dün açıklanan ve dört yıl sonra tüketici fiyatlarının düştüğünü gösteren veri sonrasında ons altından destek alan gram altın, bugün gerileyen ons altına rağmen dolar/TL'nin 33 lira üzerine çıkmasından destek alarak erken saatlerde rekor tazeledi.

4 - Yeni bedelli askerlik ücreti belli oldu

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 2024 yılının ikinci yarısı için bedelli askerlik tutarının 217.871,04 TL (iki yüz on yedi bin sekiz yüz yetmiş bir lira dört kuruş) olarak belirlendiğini açıkladı.

MSB'den yapılan açıklamada ayrıca 08 Temmuz 2024’ten itibaren bedelli askerlik müracaat işlemlerinin başladığı bildirildi.

İLGİLİ HABER MSB açıkladı: Bedelli askerlikte ücret netleşti! MSB'den yapılan açıklamada bedelli askerlikte yeni ücretin 217 bin 871 lira 4 kuruş olacağı belirtilerek, 08 Temmuz 2024’ten itibaren bedelli askerlik müracaat işlemlerinin başladığı bildirildi.

5 - Dolar/TL 33 liranın üzerine çıktı

Türk Lirası'nın değer kaybı devam ederken, Dolar/TL kuru ilk kez 33’ü aştı. Böylelikle TL’nin dolar karşısında bu yılki değer kaybı yüzde 11’in üzerine çıktı.

Öte yandan dolardaki yükselişin ortasında Commerzbank, dolar/TL'de yıl sonu için 35 tahminini koruduklarını; HSBC ise kurda yıl sonu tahminlerinin 36 lira olduğunu duyurdu.

İLGİLİ HABER Dolar/TL yeniden 33 sınırında Dolar, Türk lirası karşısında 33 seviyesini bir kez daha test etti. Peki, kurda yıl sonuna ilişkin beklentiler ne yönde? İşte detaylar..

6 - Haziran ayının kazandıranı mevduat faizi oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ilişkin finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı.

Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %1,62 oranlarıyla mevduat faizinde (brüt) gerçekleşti.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,87 oranında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,37, Euro %0,77, BIST 100 endeksi %1,41 ve külçe altın %1,53 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Haziran ayının en fazla kazandıran yatırım aracı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayında enflasyon ile indirgendiğinde en yüksek reel getirinin mevduat faizinde olduğunu açıkladı.

7 - Euro ve sterlin tüm zamanların zirvesinde

İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen seçimlerin ülkelerdeki belirsizlikleri kaldırması sonrasında para birimleri de yükselişe geçti. Buna göre İngiliz sterlini ve euro, dolar karşısında kazançlarını genişletirken; Türk lirası karşısında ise tüm zamanların yeni zirvesine ulaştı. Buna göre euro/TL 36,07 liraya, sterlin/TL ise 42,95 liraya çıkarak rekor tazeledi.

İLGİLİ HABER Euro ve sterlin tüm zamanların zirvesine çıktı İngiltere ve Fransa’da gerçekleşen seçimlerin ülkelerdeki belirsizlikleri kaldırması sonrasında para birimleri de yükselişe geçti. Buna göre İngiliz sterlini ve euro, dolar karşısında kazançlarını genişletirken; Türk lirası karşısında ise tüm zamanların yeni zirvesine ulaştı.

8 - Çinli otomobil devi BYD ile imzalar atıldı

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalandı. Böylelikle Türkiye'ye 27 yıl sonra ilk kez otomotivde doğrudan yatırım gelmiş oldu.

İLGİLİ HABER Çinli otomobil devi BYD ile imzalar atıldı: 5 bin kişiye istihdam sağlanacak Çinli elektrikli araç üreticisi BYD ile Sanayi Bakanlığı arasında yatırım anlaşması imzalandı. Böylelikle Türkiye'ye 27 yıl sonra ilk kez otomotivde doğrudan yatırım gelmiş oldu.

Bakan Kacır ise otomotivde 27 yıl sonra gelen ilk doğrudan yatırımın ardından yeni yatırımların da gelebileceğinin sinyalini vererek, "Biriyle imzayı attık. Bir diğeriyle de imza atma ihtimali yakın zamanda olabilir. Sürpriz olmaz" ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABER Bakan Kacır’dan otomotivde yeni yatırım sinyali Bakan Kacır, otomotivde 27 yıl sonra gelen ilk doğrudan yatırımın ardından yeni yatırımların da gelebileceğinin sinyalini vererek, "Biriyle imzayı attık. Bir diğeriyle de imza atma ihtimali yakın zamanda olabilir. Sürpriz olmaz" ifadelerini kullandı.

9 - Kripto para sektöründe Almanya baskısı

Alman hükümeti, Movie2k isimli çevrimiçi korsanlık sitesinden ele geçirdiği Bitcoin'leri sattı. Bu kapsamda yetkililer 50.179 Bitcoin’in (yaklaşık 3,3 milyar dolar değerinde) satışını gerçekleştirdi.

Blockchain veri platformu Arkham'a göre Almanya'ya bağlı Bitcoin cüzdanlarından kripto borsaları Bitstamp, Kraken ve Coinbase ile piyasa yapıcıları Flow Traders ve Cumberland'e çeşitli partiler halinde Bitcoin taşındı.

Almanya Federal Kriminal Polisi (BKA) birimine ait kripto para cüzdanlarındaki hareketlilik ise kripto paralardaki yükselişi baskıladı.

İLGİLİ HABER Kripto para sektöründe Almanya baskısı Blockchain analiz platformu Arkham Intelligence verilerine göre, Almanya Federal Kriminal Polisi (BKA) birimine ait kripto para cüzdanlarındaki hareketlilik kripto paralarda yükselişi baskılıyor.

10 - YHT bilet fiyatlarına zam geldi

YHT bilet fiyatlarında güncellemeye gidildi. Böylelikle Ankara - İstanbul bilet fiyatı 430 TL’den 540 TL’ye çıkarıldı. Ankara - Konya bilet fiyatı 200 TL’den 250 TL’ye, Ankara - Eskişehir hattındaki bilet fiyatı 225 TL’den 280 TL’ye yükseltildi.

Öte yandan, Konya - İstanbul bilet fiyatı 630 TL'den 790 TL’ye, Konya - Eskişehir bilet fiyatı 290 TL'den 390 TL’ye, Konya - Sivas bilet fiyatı 675 TL'den 800 TL’ye, Konya - Karaman bilet fiyatı 110 TL'den 175 TL’ye, Konya-İzmit hızlı tren bileti de 600 TL'den 750 TL’ye çıkarıldı.

Böylece fiyatlarda ortalama yüzde 25 artışa gidilmiş oldu.

İLGİLİ HABER Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarına zam geldi TCDD, Yüksek Hızlı Tren (YHT) bilet fiyatlarında artışa gitti. İşte artış sonrası Ankara - Konya - Eskişehir ve İstanbul bilet fiyatları..

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER EURO 2024 sonrası milli futbolcularımız değerine değer kattı Avrupa’nın en iyi 8 takımı arasına giren A Milli Takım’da öne çıkan 5 futbolcu, EURO 2024 sonrası piyasa değerini önemli ölçüde yükseltti.
İLGİLİ HABER İki yabancı banka dolar/TL’de yıl sonu tahminini açıkladı Türkiye’ye ilişkin değerlendirmede bulunan HSBC’nin ardından Commerzbank da Türkiye’ye yönelik yeni bir rapor yayımladı. Bankaların raporlarında enflasyon görünümünden yıl sonuna dolar/TL tahminine kadar pek çok detay yer aldı.
İLGİLİ HABER Merkez Bankası Başkanı Karahan'dan faiz indirimi beklentilerine yanıt TCMB Başkanı Fatih Karahan, faiz artış zamanlamasını tartışmadan önce bu yılın da ötesinde enflasyon hedeflerini tutturabileceklerinden emin olmak istediklerini belirterek, faiz indiriminde temkinli yaklaşımın korunması gerektiğini söyledi.
İLGİLİ HABER Bakan Şimşek'ten kur, enflasyon ve rezervlere ilişkin açıklama Kur riskini azalttıklarını belirten Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, rezervlerde 80 milyar dolarlık iyileşme olduğunu belirterek, "11 yılda sağlanan düzelmeyi 1 yılda sağladık" ifadesini kullandı.
İLGİLİ HABER Citi stratejisti yanıtladı: Olası asgari ücret artışı ekonomiye bakışı nasıl etkiler? Citi Stratejisti Luis Costa, Türkiye ekonomisine ilişkin son paylaşımında, olası bir asgari ücret artışının Türkiye'ye yönelik görüşlerini değiştirmeyeceğini söyledi.
İLGİLİ HABER Asgari ücret hizmet sektöründe 24 bin TL bandına çıktı: Sektörlere göre verilen asgari teklifler Türkiye'de istihdam piyasasının nabzını tutan uzmanlar, asgari ücretin çeşitli sektörlerdeki farklılıklarına dikkati çekerek sektör bazında ücret tekliflerini açıkladı.
İLGİLİ HABER AKP'den emeklilerin ek zam düzenlemesine ilişkin açıklama AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına zam düzenlemesiyle ilgili soruya yanıt verdi. Buna göre Güler, henüz çalışmanın tamamlanmadığını belirterek hafta başında netleşebileceğini söyledi.
İLGİLİ HABER Türk Hava Yolları’nın yeni yatırım şirketine CHP'den tepki Türk Hava Yolları'nın (THYAO), ana faaliyet konusu dışında kalan çeşitli yatırım projelerinin bir iştirak şirket üzerinden yönetilmesi amacıyla "THY Yatırım Yönetim A.Ş." şirketini kurma kararı sonrasında CHP'li Özgür Karabat, karara tepki gösterdi.
İLGİLİ HABER Üç konfederasyon temsilcisi "insan onuruna yaraşan bir yaşam" için 10 talebini açıkladı DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ konfederasyonları asgari ücrete ve yaşam koşullarına ilişkin ortak açıklamasının ardından "insan onuruna yaraşan bir yaşam" için 10 talebini duyurdu.
İLGİLİ HABER Netflix Türkiye’den abonelik ücretlerine zam kararı Temmuz ayında başlayan zam furyasına Netflix Türkiye de katıldı. Buna göre yılın ilk aylarında önemli bir fiyat artışı yapan Netflix Türkiye, abonelik ücretinde bugünden itibaren geçerli olacak şekilde yaklaşık yüzde 30 artışa gitti.
İLGİLİ HABER Çinli otomobil firmalarından Türkiye atağı: Yatırım için niyet bildiren 5 marka Türkiye'de yılın ilk 6 ayında yüzde 10'luk pazar payına ulaşan Çin otomobil markaları, Türkiye'ye yönelik yatırım stratejilerini açıklamaya başladı.
İLGİLİ HABER Otomotivde 27 yıl sonra gelen yatırım kararı araç fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye, imzaları dün atılan anlaşma kapsamında 27 yıl sonra ilk kez doğrudan yabancı otomotiv yatırımı alacak. Peki, yatırımın Türkiye’ye avantajları ne olacak, Çinli araçların Türkiye’de üretilmesi fiyatları nasıl etkileyecek? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Resmi Gazete’de yayımlandı: 5 ilin valisi değişti Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atamalarına göre Diyarbakır, Malatya, Kocaeli, Çanakkale ve Elazığ valiliklerine yeni isimler atandı.
İLGİLİ HABER "Türkiye'deki milyoner sayısı yüzde 43 artacak" UBS tarafından hazırlanan 2024 Küresel Servet Raporu'na göre küresel milyoner sayısı artmaya devam ederken Türkiye'deki artışın ise yüzde 43 seviyesinde olması bekleniyor.
İLGİLİ HABER Cari açıkta sert düşüş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre, Mayıs ayında cari denge 1,24 milyar dolar açık verdi beklenti 1,58 milyar dolar açık verilmesi yönündeydi.
İLGİLİ HABER Araç muayenelerine yönelik emsal karar: Kredi kartı işleminden alınan farkın iadesi istendi Araç muayene istasyonlarında yapılan ödemelerde kredi kartına uygulanan farkla ilgili emsal bir karar çıktı. Buna göre Konya Tüketici Hakem Heyeti, bir vatandaştan otomobilin vizesi yapılırken alınan 128,18 TL farkın iadesine karar verdi.
İLGİLİ HABER İhracatçıdan döviz kuru ve konkordato sayısına tepki TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın yüksek maliyet ile kur kıskacında sıkıştığını belirterek, dolar/TL'nin bugün en az 37 seviyesinde olması gerektiğini söyledi. Gültepe ayrıca ilk 5 ayda konkordato sayısının geçen yılı yakaladığını, bu sayının yıl sonunda geçen yılın iki katına çıkabileceğini aktardı.
İLGİLİ HABER Gri listeden çıkış sonrası hisse ve tahvilde yabancıdan yüklü alım Yurt dışında yerleşiklerden gri listeden çıkış sonrası yüklü portföy girişi gözlendi. Yabancı 10 Mayıs haftasından beri ilk hisse alımı yaparken tahvilde de yüklü giriş gerçekleştirdi. Bu dönemde toplam portföy giriş ise 1 milyar 661 milyon dolar oldu.
REKLAMI KAPAT X