Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (5 Şubat - 10 Şubat)

Okuma Süresi: 4 Dakika
Haftanın öne çıkan 10 gelişmesi (5 Şubat - 10 Şubat)
Doviz.com
10.02.2024 17:15

Bu hafta yurt içi piyasalarda, Merkez Bankasında yaşanan bayrak değişimi sonrasında yılın ilk Enflasyon Raporu’nun sunumuyla birlikte enflasyon verileri piyasa katılımcıları tarafından yakından takip edildi.

İşte geçtiğimiz haftanın öne çıkan 10 gelişmesi:

1 - Merkez Bankası enflasyonda hedef değiştirmedi

TCMB, yeni dönemin ilk enflasyon raporunun sunumunu gerçekleştirdi. TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonda 2024 ve 2025 tahminlerinin değişmediğini belirterek, 2024 enflasyon tahmininin yüzde 36, 2025 tahmininin ise yüzde 14 olarak korunduğunu duyurdu. 

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı TCMB Başkanı Fatih Karahan, göreve atanmasının ardından ilk kez basın karşısına çıkarak yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini açıkladı.
İLGİLİ HABER Cevdet Akçay yanıtladı: TCMB, enflasyon hedefini neden değiştirmedi? TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay, yılın ilk Enflasyon Raporu’nun ardından TCMB’nin enflasyon hedefini neden değiştirmediğini açıkladı.

2 - Aylık enflasyon beş ayın zirvesinde

TÜİK verilerine göre enflasyon ocak ayında yıllık bazda yüzde 64,86 artış kaydetti. Bu döneme ilişkin piyasaların genel beklentisi ise enflasyonun yüzde 64,52 seviyesinde artış göstereceği yönündeydi.

Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) hesaplamalarına göre ise enflasyon (E-TÜFE) ocak ayında yıllık bazda yüzde 129,11 artış göstermişti.

Aylık enflasyon ise yüzde 6,70 seviyesinde gerçekleşerek beş aylık düşüş trendini sonlandırdı. 

İLGİLİ HABER TÜİK yılın ilk enflasyon rakamını açıkladı! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına yönelik resmi enflasyon rakamlarını açıkladı.

3 - Borsada lira bazlı yeni rekor

BIST 100 endeksi tarihinde ilk kez 9 bin puanın üzerine çıktı.

Borsadaki yeni rekor serisi, yatırımcıların dikkatini çekerken dolar bazında incelendiğinde ise endeksin önceki zirvelerinin hala uzağında olduğu görüldü. 

Buna göre dolar cinsinden endeks, 2010'da 510 dolar ile rekor seviyeye ulaşırken, mevcut kur ile 294 dolar seviyesinden fiyatlanıyor.

İLGİLİ HABER Borsada yeni rekor: Endekste takip edilecek kritik seviyeler BIST 100 endeksi, güne rekor seviye olan 8.993,12 puandan başladıktan sonra tarihinde ilk kez 9 bin puanın üzerini test etti. Peki, BIST 100 endeksinde takip edilecek yeni seviyeler neler olacak? İşte detaylar..

4 - Türkiye'nin yeni nüfusu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), "Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2023 Sonuçları"nı açıkladı.

Buna göre, 2022 yılı itibarıyla 85 milyon 279 bin 553 olan ülke nüfusu, geçen yıl 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 kişi oldu.

İLGİLİ HABER Türkiye'nin yeni nüfusu belli oldu Türkiye'nin nüfusu, 2023'te bir önceki yıla göre 92 bin 824 kişi artarak 85 milyon 372 bin 377 oldu.

İstanbul'un nüfusu ise 2020'deki 56 bin 815 kişilik düşüşten sonra Cumhuriyet tarihinde 2. kez gerileme kaydetti.

İLGİLİ HABER İstanbul'un nüfusu Cumhuriyet tarihinde 2. kez geriledi İstanbul'un nüfusu, 2020'deki 56 bin 815 kişilik düşüşten sonra Cumhuriyet tarihinde 2. kez gerileme kaydetti.

5 - Yeni TCMB yönetiminden "zorunlu karşılıklara faiz" adımı

Hafize Gaye Erkan'ın görevden alınmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığına atanan Fatih Karahan döneminde alınan ilk karar TL'nin mevduat payının artırılmasına yönelik oldu.  

Buna göre Merkez Bankası, "parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası (TL) mevduat payının artırılması ve Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) TL mevduata geçişin desteklenmesi" amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulayacağını bildirdi.

TCMB'den konuya ilişkin olarak yayımlanan duyuruya göre, belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli TL mevduat ve KKM hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına 3 ayda bir faiz uygulanacak.

İLGİLİ HABER Yeni TCMB yönetiminden "zorunlu karşılıklara faiz" adımı Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Fatih Karahan'ın ilk kararı, "TL mevduat payının artırılması ve KKM'den TL mevduata geçişin desteklenmesi" amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanması oldu.

6 - Bitcoin'de sert yükseliş

Bitcoin, küresel piyasalardaki risk iştihanın artması ve spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle 47 bin doların üzerine çıktı. Bitcoin'in haftalık değer kazancı ise yüzde 9'u aştı.

İLGİLİ ANALİZ Geçtiğimiz hafta kripto piyasasında neler oldu? (10 Şubat 2024) Bu hafta kripto piyasası için oldukça durgun geçti, bu durgunluk ise Bitcoin’in fiyat artışı ile bozuldu. İşte sizin için derlediğimiz geçtiğimiz haftanın öne çıkan gelişmeleri…

7 - İspanya'nın yeni asgari ücreti belli oldu

İspanya'da Bakanlar Kurulu toplantısında, İspanya'da yılda iki ikramiye de dahil olmak üzere toplamda 14 ödemede verilen asgari ücretin yüzde 5 zam ile 1134 euroya çıkarılması ve asgari ücret alanların gelir vergisinden muaf tutulmaya devam edilmesi kararı alındı.

İLGİLİ HABER İspanya'nın yeni asgari ücreti belli oldu İspanya'da hükümet, 2023'te 1080 euro olan asgari ücretin yüzde 5'lik zamla 1134 euroya çıkarıldığını duyurdu.

8 - Emeklilerin bayram ikramiyesi artıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılması talebine ilişkin olarak, emeklilerin taleplerinin önceliklendirildiğini belirterek, "Bu adımları atmaya hazırız" dedi.

İLGİLİ HABER Bakan Işıkhan açıkladı: Emeklilerin bayram ikramiyesi artıyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilerin bayram ikramiyesinin artırılması talebine ilişkin olarak, emeklilerin taleplerinin önceliklendirildiğini belirterek, "Bu adımları atmaya hazırız" dedi.

9 - Halka arz furyası yeniden canlandı

Sermaye Piyasası Kurulu, 2024 yılının 9. bültenini yayımladı. Buna göre bültende Kurul, Limak Doğu Anadolu Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ’nin halka arzının onaylandığını duyurdu.

Öte yandan geçtiğimiz hafta Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri AŞ ve Bor Şeker AŞ halka arzlarında talep toplama süreci tamamlandı. (Diğer halka arzlarla ilgili daha fazla bilgiye sahip olabilmek için Halka Arz sekmemizi takip edebilirsiniz.)

İLGİLİ HABER SPK bülteni yayımlandı: Borsaya bir şirket daha katılıyor Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), bir şirketin daha ilk halka arz başvurusuna onay verdi.

10 - Ocak ayının kazandıranı altın oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %0,35 oranında külçe altında gerçekleşti. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise külçe altın %2,06 oranında yatırımcısına kaybettirdi.

Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından BIST 100 endeksi %0,58, Amerikan Doları %0,71, Euro %0,78, mevduat faizi (brüt) %1,51 ve Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %4,76 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; BIST 100 endeksi %2,96, Amerikan Doları %3,09, Euro %3,16, mevduat faizi (brüt) %3,87 ve DİBS %7,05 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.

İLGİLİ HABER Ocak ayında hangi yatırım aracı ne kadar kazandırdı? TÜİK verilerine göre ocak ayında aylık ve yıllık bazda en yüksek reel getiri altında oldu.

İlginizi çekebilecek diğer haber başlıkları ise şöyle:

İLGİLİ HABER Diyanet, 2024 yılı fitre bedelini açıkladı Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarının 130 TL olarak belirlendiğini duyurdu.
İLGİLİ HABER İş yerleri için şubat ayı kira artış oranı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayında enflasyon yüzde 64,86 olurken iş yerleri için kira artış oranı ise yüzde 54,72 olarak belirlendi.
İLGİLİ HABER TÜİK, enflasyon sepetini güncelledi: İşte enflasyon hesaplamasına dahil edilen yeni ürünler Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon sepetini güncellediğini duyurdu. İşte 2024 yılında enflasyon hesaplamasına dahil edilen yeni ürünler..
İLGİLİ HABER Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimine piyasalar nasıl tepki verdi?: Borsa, altın ve dolarda son durum Geçtiğimiz cuma günü Hafize Gaye Erkan'ın görevden affını istemesi sonrası gözler, piyasaların ilk tepkisine çevrilmişti.  İşte Merkez Bankası’ndaki bayrak değişimi sonrası borsa, altın ve dolardaki son durum..
İLGİLİ HABER Altın ve gümüşte yükseliş bitti mi? UBS, değerli metallere ilişkin 2024 tahminini açıkladı UBS analistleri, değerli metallere ilişkin yayımladığı son raporda, altın ve gümüşün 2024 yılında faiz indirimlerinden destek bularak yükselişlerine devam edebileceğini aktardı.
İLGİLİ ANALİZ Halka arz yatırımcısını 2024’te ne bekliyor? Son dönemde artan mevduat faizleri ve halka arz getirilerinin düşük kalması sebebiyle özellikle küçük yatırımcının daha mesafeli durduğu halka arzların 2024’te tekrar canlanması bekleniyor.
İLGİLİ HABER Depremlerin gölgesinde barınma sorunu: Kira enflasyonu yakın tarihte ilk kez üç haneye çıktı Prof. Dr. Hakan Kara, asrın felaketinin birinci yılında kira enflasyonunun yakın tarihte ilk defa üç haneli değerleri gördüğünü söyledi.
İLGİLİ HABER Deutsche Bank’tan yıl sonuna ilişkin dolar/TL tahmini Deutsche Bank'tan Christian Wietoska, TCMB'de yaşanan başkan değişikliğinin ardından beklentilerini ve yıl sonu dolar/TL tahminini paylaştı.
İLGİLİ ANALİZ Son 5 Merkez Bankası başkanının enflasyon ve dolar karnesi Nisan 2016 yılından bu yana TCMB’de 5 farklı başkan görev yaparken Fatih Karahan altıncı isim olarak kayıtlara geçti. Peki, son 5 başkan döneminde dolar ve enflasyon nasıl bir performans sergiledi?
İLGİLİ HABER Gram altın kritik eşikte: Altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler Gram altın dünkü yükselişinin ardından bugün jeopolitik gerilimin azalmasını sağlayabilecek iddiaların ortasında 2 bin TL desteğinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.
İLGİLİ HABER Schengen vizesinde zam hazırlığı: Yeni fiyatlar ne kadar olacak? Avrupa Komisyonu, Schengen vize ücretlerinin artırılması için yeni bir teklif sundu. Teklifin yasalaşması halinde vize ücretlerinin ne kadar olacağı da belirlendi.
İLGİLİ HABER Kredilerde hareketlenme: 9 bankanın güncel ihtiyaç kredisi oranı Bankacılık sektörünün kredi hacmi geçtiğimiz hafta 103 milyar liralık artış yaşadı. Peki, bankaların ihtiyaç kredisinde güncel oranları ne oldu? İşte banka banka güncel oranlar...
İLGİLİ HABER Kripto para piyasası hareketlendi: Bitcoin 46 bin doları aştı Bitcoin, küresel piyasalardaki risk iştihanın artması ve spot Bitcoin borsa yatırım fonlarına (ETF) ilginin devam etmesiyle 46 bin doların üzerine çıktı.
İLGİLİ HABER TMSF’den bankalarda unutulan paralara yönelik uyarı TMSF, bankalarda son 10 yıldır işlem görmeyen hesaplara ilişkin yeni bir uyarıda bulundu.
İLGİLİ HABER Kredi kartlarında tüketicileri bekleyen 3 olası düzenleme Parasal sıkılaşmaya rağmen kredi kartı harcamalarının artması sebebiyle enflasyonla mücadelede kararlılık mesajı veren ekonomi yönetiminin kredi kartları için harekete geçmesi bekleniyor. Peki, kredi kartlarına ilişkin olası düzenlemeler neler olabilir? İşte masadaki formüller...
İLGİLİ HABER Bu yıl kripto para ekosistemine damga vurması beklenen temalar Yılın ilk ayını geride bırakan kripto para ekosisteminde 2024’e damga vurması beklenen önemli temalar da netleşmeye başladı. Bu temalar içinde Ordinaller ve BRC-20 kripto para birimi standartları öne çıktı.
İLGİLİ HABER Motorinde dev zam bekleniyor ⛽ Motorin fiyatlarına salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde büyük bir zam gelmesi bekleniyor.
REKLAMI KAPAT X